Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Zaseklé kanály

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Akula Draku

Re: Zaseklé kanály

Příspěvek od Akula Draku »

Zdravím mám problém na ponorce se zaseknutými kanály.Nedávnou jse mě stalo,že v metrové hloubce jsem se otáčel na půl plynu.Když jsem chtěl jet rovno,tak se ponorka otočila dál v kruhu.Vypl jsem vysílač v domění,že ponorka přejde do fail-safe.Mám jej nastavený na vynoření.Vše se zastaví jen čerpadla balastních nádrží a havarijní čerpadlo vyčerpávají vodu.Ale ponorka se stále točila dokola.Podařilo se mi ji podelší době vytahnout na břech.Šroub se stále točil a směrové kormidlo bylo nastaveno na otáčení.Vypl jsem ponorku.Zapl jsem vysilač a potom ponorku.Všechny funkce byli v pořádku.Už se mě to stalo vícekrát zas jinými kanály.Vždy tak po půl hodině plavby.V domění že je příjmač vadný dal jsem naposledy do ponorky nový příjmač.
Bezpečné vynoření.
micer

Příspěvek od micer »

"Kanál" se nezasekne, ale může se "zaseknout" procesor přijímače většinou v důsledku rušení po napájení, někdy i v případě průniku vody. Tím se umrtví i fail safe. Tomu by nahrávalo i to, že se jev vyskyt po určité době jízdy a tedy částečném vyčerpání zdrojů, poklesu napětí a vzrůstu vnitřního odporu.

Důležitý krok je zkontrolovat, jestli opravdu všechny komponenty v řetězci (od přijímače po výkonné členy) jsou bez fail safe až na jeden, případně jak se chovají při výpadku signálu. Třeba u regulátorů se to někdy ani jako fail safe nejmenuje, ale funkce zachování posledního řízení při výpadku signálu tam je, a v podstatě to tedy fail safe je! Je-li více fail safe za sebou a vše je funkční, výsledek se chová podle prvního fail safe v řetězci. Ale pokud se první porouchá, nastoupí další v pořadí.

Jako nejpravděpodobnější se mi nyní jeví druhý bod (s tím se setkalo už hodně ponorkářů), pokud tam opravdu problém není, tak ten první. Tolik obecně, víc bych dokázal říct až při detailní znalosti všech částí vybavení a způsobu jejich zapojení, zejména napájení.
Akula Draku

Příspěvek od Akula Draku »

Zdravím děkuji za vysvětlení mého problému.Mám v ponorce externí bec Foxy 6A na ty mám napojené pět desetikilových serv,dva Spiny 2x4A, regulátor Marine 50 a příjmač MZK Octava.Tět jsem si zpoměl ten regulátor má bec 1A toby stačilo na příjmač.Ten externí bec při plném zatížení asi zablokuje příjmač musím to zkusim ho přepojit na regulátor.Předtím jsem tam měl regulátor Boat Agua Power 280A ale tan je bez becu.
Bezpečné vynoření.
Odpovědět

Zpět na „Elektronika“