Zároveň se již řadu let snažím postavit nějakou ponorku, ale zatím se mi to nedaří :-). Nicméně teď jsem dostal takový jednoduchý nápad, možná to někoho zaujme, možná přijdete s vylepšením:
Opravdový batyskaf Trieste, který se ponořil do Mariánského příkopu, byl plovák naplněný benzínem - aby se vznášel ve vodě jako "vzducholoď", ale byl zároveň nestlačitelný. Pod plovákem byla zavěšena pozorovací ocelová koule. Balast tvořily dva zásobníky naplněné železnými kuličkami, které byly drženy elektromagneticky. Pokud by došlo k závadě na elektrice, batyskaf se stejně vynoří. Já bych rád postavil mini-polomaketu tohoto batyskafu, v délce cca 10 cm. Taková hračka. Balast by držel elektromagnet se superkondenzátorem, který by byl pevně zastavěn uvnitř, koukaly by jen vývody na nabití ze dvou tužkovek, připadně jumper místo vypínače.
Ze starého motorku (vzhledově takový) jsem vymotal vinutí a spojil dohromady. Navinul jsem to na malou podkovu (z jednorázového klíče). Odpor cívky je asi 2.1 Ohm. Při použití kondenzátoru 10 F, 2.5V, tudy teče na začátku něco málo přes 1A (2.5 / 2.1). Sice dost, ale ten kondezátor tohle dává. Možná by šlo snížit odporem. Tento elektromagnet udrží slušnou zátěž cca půl minuty.
Vpodstatě by teď stačilo skrz pozorovací kouli až do plováku vytvořit dutinku, kde by z boku magnet přitahoval třeba vložený šroubek (zátěž). Jenže jsem začal spekulovat
Osadil bych na model i světlo, ideálně ledku, ale to bohužel nejde, protože ta má otevírací napětí přes 3V. Tak leda asi žárovku, ale ta neni věčná.
To je vše. Třeba ten nápad někoho zaujme. Je to spíš pro děti. Když jsem byl malý, měl jsem potápěče, který se vynořil fouknutím do trubičky. Byla to skvělá hračka :-). Tohle by mohlo být podobné.