Pokud jde o přiražení k molu nebo pomalé manévry v malém prostoru, pak ano, má to smysl, při délce 1,3 m a předpokládaném bočním odporu ale nečekej zázraky, do strany se to bude plazit. Pokud jde o obratnost jako je třeba potřeba na lodní fotbal, tak ne, použít otočné Kortovy trysky s motorem (ponořeným stří'dákem) uvnitř nebo pohon Voith-Schneider - ale to nebude případ jachty, to spíš u remorkéru.
1+2/ klonil bych se k většímu průměru trysky nad 1 cm a pomalejšímu proudu, nedělá to pak víry i metr od lodě. Zkoušel jsem i příčňák se zubovým čerpadlem ze Š120 (průměr cca 4 mm) na krátké lodi (cca 50 cm) a jak to funguje je tady
http://www.rcrevue.cz/ke-stazeni/zajimavosti/ - video z 1.7.2005 v druhé polovině. Slušně fungující pohon s motorem 400 a lopatkami (trubky 16/14 mm) dělal a možná ještě dělá Petr Hájek (Ufon). To by s tou lodí zacvičilo, ale může být problém se zástavbovou šířkou. Zkoušel jsem, výkonný, žere kolem 6A, vyměnit motor jde snadno.
3/ Dva obousměrné regulátory a mixy na vysílači, nemusí to být ani regulátory, pro méně výkonné pohony stačí dva obousměrné relátkové spínače. Zásadní rozdíl v tahu motorů při změně směru není, ale může být zásadní rozdíl v tahu koupených lodních vrtulí, pokud jsou použity (zejména Graupnery v tom vynikají - dopředu huj, dozadu fuj). Kolatkové kolo je symetrické a táhne stejně na obě strany.
Toto není jediná cesta. Například u větších ponorek s kormidly před pohonem je skrytý příčný pohon jedinou šancí na slušné manévrovací schopnosti. Používají se na jeden pohon dvě ponorná čerpadla pro fontánky (prodává Conrad) a jsou v zaplavovaném prostoru, zapne se jedno nebo druhé a nejčastěji jsem viděl jednoduchý přepínač s neutrálem udělaný ze serva a dvou kontaktů. Podobná menší jsou čerpadla ostrikovačů z aut, pokud jsou odstředivá (to je dnes většina).
Na AliExpress se dají koupit malá ponorná naprosto bezobslužná čerpadla se stříďáky, jednosměrná, s dobrým tahem (dvě používám i k pohonu menší lodi). Sání je dobé udělat dolů, výstup do strany. Nemají schopnost nasávat vodu, musí být pod čarou ponoru a tak, aby v nich nezůstala bublina! Výhodou je, že když použiješ ve výstupním potrubí koleno, čerpadlo může být kousek stranou a dostaneš výstupy proti sobě (po obou stranách) i při velmi malé šířce, kam by se jiný systém nevešel.
https://www.aliexpress.com/item/12V-Min ... 0.0.NtAiYQ