Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Remorkér T.I.D. - dotaz na hlavní rozměry trupu

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
613ziza

Re: Remorkér T.I.D. - dotaz na hlavní rozměry trupu

Příspěvek od 613ziza »

Jsem zde novic, tož tedy posílám, Vám, konstruktérům, stavitelům a kapitánům lodiček, srdečný pozdrav a

poděkování za vše, co jsem zde z vašich zkušeností měl možnost načerpat. Díky!
Po létech nečinosti se chci k modelaření (tedy spíše jen k takovému "lepení") lodiček vrátit. Po dlouhém rozmýšlení jsem si za předlohu vybral druhoválečný legendární Dunstonův šlepr - T.I.D. Model bych chtěl postavit v měřítku 1:20 .

Mám však zásadní problém s hlavními rozměry trupu té lodi. Přes dlouhé pátrání na internetu mám na papíře

nejrůznější cifry BPP, šířek, ponorů, hodnoty LOA kolísají od 70 do 74 stop!
Plán si dokáži jakžtakž nakreslit sám, pokud ovšem budu mít patřičné hlavní rozměry. Zdá se, že jednotně je udávaná pouze délka (zřejmě na vodorysce?) - 65 stop - ale odkud kam je měřená? Od průsečíku s předním vazem k ose pně kormidla? Nebo jenom k průsečíku vodorysky s dnem záďového podhohu? Kde je poloha zadní svislice
ohraničující LWL? A jaká je poloha konstrukční vodorysky vzhledem ke kýlu, tedy hodnota k o n s t r u k č n í h o ponoru? Podobně tápu s udávanými hodnotami konstrukční šířky (Beam) trupu - nacházím hodnoty 16,9 - 18 stop. Nejčastěji je udávaná hodnota 17 stop. Na konstrukční vodorysce? Nebo snad jde o maximální šířku plavidla? Mnoho otázek na něž jsem, žel, zatím nenašel přesnou odpověď.
Nalezl jsem pouze tyto dva odkazy http://www.medwaymaritimetrust.org.uk/t ... ecboil.jpg

http://www.steamtugbrent.org/uploads/5/ ... 20.jpg?854 na asi původní plány TID.

Ledasco z nich lze vyčít, ledasco ne, něco lze zhruba obkreslit, oměřit resp. přepočítat z poměrů v plánu. Bohužel mi stále chybí právě to hlavní: kótovaný gerální výkres trupu. Proto prosím o pomoc či radu.
Jaké jsou, resp. kde získat pravdivé rozměry té krásné lodi? Máte někdo důvěryhodný plán?
Děkuji předem za odpovědi.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Možná se zeptám úplně blbě, ale o jaký konkrétní TID jde? Jestli jsem dobře koukal, Dunston jich postavil více, což by mohlo být též důvodem rozdílných nalezených rozměrů.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
613ziza

Příspěvek od 613ziza »

Porovnávám sporadické údaje o TID 159, 164, 172, něco z wikipedie a tak... porůznu, jak je kde zmínka. Moc toho není. Nejlepší dojem zatím mám z http://www.medwaymaritimetrust.org.uk/t ... index.html, ale ani míry z tohoto článku mi při malování výkresu "nehrají". Ano, nenajdu dvě s t e j n é lodi. Nicméně při té použité seriové technologii stavby z prefabrikovaných sekcí... se jaksi zdráhám uvěřit, že by se trupy mohly lišit až o metr a dvacet? Nu, ale kdo ví, že? Jde ovšem především o tu konstrukční vodorysku: odkud kam a jak je vysoko nade dnem. Bez ní "to", žel, nejde. Ostatní se odvodí a doladí.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Podle mne je vodoryska označena na obou odkazech. u prvmího je označena před přídí a za zádí ryskou se třemi písmeny, obvykle bývají KWR(konstrukční vodoryska) ale bývají i jiné. Na malém rozlišení plánu jsou při zvětšení špatně čitelé, ale určitě to znamená označení vodorysky. Na druhém odkazu značí hladinu vody (vodorysku) takový jakoby trojúhelník opět vpředu a vzadu. Dál je to jednoduché, změřit , spočítat poměr zvětšení na skutečnou velikost modelu a začít. Tak ať se to podaří, a bude na páru?
A je To . . . .!
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Ahoj,
mám niekoľko výkresov na TIDa, vrátane jedného kótovaného v anglických mierach. Ďalší pán mám z poľského časopisu Modely Okretowe ( ten sa mi zdá najlepší).
Rozdiel vo vodoryske je daný možno tým, že aj ponor je udávaný v rozpätí 1,75 - 1,9 m. ( aj výkres je tak kreslený - základný a maximálny ponor).
Dĺžka na vodoryske nie je na mojich podkladoch udávaná.
Dĺžka trupu celková na britskom pláne je 70 stôp. Na poľskom je udávaná 21,34m, čo celkom dobre sedí, ak dobre počítam.
Šírka je udávaná 5,18 m
Niektoré zdroje uvádzajú dlžku 65 stôp, ale to je podľa výkresu kóta od provy po osu kormidla.
PeterP
613ziza

Příspěvek od 613ziza »

...65 stôp, ale to je podľa výkresu kóta od provy po osu kormidla...
Bingo! A tomu odpovídá 70 stop délka trupu! To je to, co jsem chtěl číst. Tisíceré díky!
Když už máš tak dobrý a zjevně správný plán, nepodíval bys se, prosím, kde na trupu vychází konstrukční šířka (Beam) akorát těch všeobecně deklarovaných 17 stop? Na vodorysce ponoru nebo na nejširším místě trupu (bez oděrky)?

Díkes předem.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Je to sirka trupu v najsirsom mieste tzn. na urovni paluby bez odernej listy.
PeterP
613ziza

Příspěvek od 613ziza »

Karolinus I píše:... a bude na páru?
Mnooo... odhodlávám se již drahnou dobu a zatím nemám ani správný výkres hlavního žebra :-D, ale jo, snad ano, na páru! Nemám žádnou chuť jej zelektrizovat. Věřím, že s baterkama by ani nevyplul a raději šel rovnou ke dnu. Že ovšem může skončit u motorku topení z Tatry 613 je, žel, také možné, neřku-li pravděpodobné. :-/ Uvidí se za rok-dva, jak moc budu pilný nebo líný. ;-)
613ziza

Příspěvek od 613ziza »

PeterP píše:Je to sirka trupu v najsirsom mieste tzn. na urovni paluby bez odernej listy.
Hmm... z náčrtů mých "plánků" to také tak nějak vycházi. Je mi to poněkud divné, protože v mé lodní literatuře ( i jinde) se praví, že konstrukční šířka trupu (Beam) je největší vzdálenost mezi hranami žeber na hlavní vodorysce.

Co to je za plán? Ten anglický nebo z Modelarze?
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Meral som to na tom polskom plane. Tie druhe mam iba ako pdf. Poliaci to ale evidenetne skreslili z britskeho zdroja, lebo plany su velmi podobne. Akurat na tom polskom je viac detailov a rozkreslene vodorysky a rebrorysky.
Pod terminom Beam je zvycajne udavana najvacsia sirka lode( a to zvycajne nebyva na vodoryske).
PeterP
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Pre istotu som si pozrel, co hovori internet ... na wikipedii je beam oznaceny ako sirka na hlavnej vodoryske. Nasiel som ale ine zdroje, kde sa beam uvadza ako najsirsie miesto lode. :-) Tak si vyber.
Moja skusenost z prepocitavania roznych planov je skor v sulade s druhou moznostou.
PeterP
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Nevím jestli se hodí na páru. Mám taky plány od Grabarčika z Polska, dokonce jsem měl už kopyto, že udělám formu, ale nějak se mi přestal líbit ten hranatej trup.
613ziza

Příspěvek od 613ziza »

Také nevím, zda-li se ta loď na páru hodí? Leč zdá se, že na páru kdysi plula a že několik modýlků (dle youtube) na páru pluje docela pěkně. Ovšem vzhledem k mé nezkušenosti s párou bych se nerad blamoval a tak si každé námitky resp. rady velmi považuji. Jaké nevýhody na modelovém TIDu vidíš?
Osobně proti šarpiím nemám vůbec nic. Trochu jsem kdysi jachtil a pokud byla "kulatá" bečka rychlejší, byl zjevným a pravým důvodem její šikovnější kapitán. :)
Jsou na tom tvém plánu nějaké kóty?
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Musím se podívat, tak až přes víkend.
613ziza

Příspěvek od 613ziza »

Po týdenním prohrabávání netu, přenášení obrázků fotek a skenů plánků z a do SketchUpu, Delft Shipu a DeltaCadu, po nekonečném přepočítávání a domýšlení tvarů mám konečně něco, co aspoň trochu připomíná ten prokletý šlepr a respektuje hlavní rozměry. Na mé prvotní otázky tedy odpovídám sám: hlavní rozměry TID 65x17 jsou udávány (ostatně tak jak se sluší a patří) na hlavní vodorysce! :)
Nestavěl už někdo zdejší tuhle loď?

P.S. Ano, samozřejmě, ještě musím trochu zapracovat na žebroryskách zádi.

Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“