Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Royal Caroline

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
old_Mr_Grim

Re: Royal Caroline

Příspěvek od old_Mr_Grim »

díky :)
takže asi budu většinu dříví předělávat :(
Obrázek
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Dokončil jsem první fázi výroby plachet - ušití na rozměry včetně olemování. Nyní mě čekají tzv. reef pásy a další zesílení částí plachet.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek Obrázek Obrázek
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Konečně jsem našil všechna zesílení plachet a s radostí jsem uklidil šicí stroj opět do skříně s nadějí, že ho alespoň dva roky nebudu potřebovat :celeb: .
Teď mě čeká další chuťovka - obšití plachet lankem.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

ten skládací přípravek je pěknej , jako druhého koníčka mám šití tak mě docela zaujal.....
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Plachty jsou hotovy. Teď mě čeká "neméně zajímavá práce" - cca 500 ks refovacích tkanic.
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Pusu otevřenou jako u tohoto topicu nemám ani u dentisty. Neskutečná práce.
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Tak nakonec těch refovacích tkanic bylo "jen" 446 ks :D . Hlavně jsem rád, že mám plachty konečně za sebou. Teď už je jen přivázat na ráhna a může se osazovat na model.
Obrázek Obrázek
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Jenom 446? Tak to byla docela brnkačka, ne? :)

Pěkná práce...
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Všechny plachty jsem uvázal na ráhna a připravuju se na jejich instalaci na model.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
petr hájek

budeš je nějak vzdouvat větrem? Jestli jo asi by to chtělo před instalací.
marsalv

Příspěvek od marsalv »

petr hájek píše:budeš je nějak vzdouvat větrem? Jestli jo asi by to chtělo před instalací.
Plachty nechám ve "splihlém" stavu. Když tak to svedu na bezvětří :)

Tak jsem se posunul zase trochu dál - nainstaloval jsem blindu, kosatku a stěhovku.
petr hájek

jsem se těšil jak a čím budeš napouštět hadříky pro tvar a mám po žižalkách......ale je to nádhera.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Špatně nevypadá, když se plachty udělají částečně skasané, ve stadiu než se leze na ráhna a plachty se sbalí na jeho horní straně. Kdysi jsem to udělal na plastikové stavebnici HMS Prince od Airfix-u a nevypadalo to vůbec zle. Bohužel, bylo to v dobách "dřevních", kdy se nám o digitální fotografii ani ve snu nezdálo, takže dokumentace chybí. Později model vzal za své při několikerém stěhování, takže dnes fotky udělat nemůžu. Vypadalo to myslím o dost líp než "plandající" plachty. Nebo zkusit alespoň některé z nich.
Snaha byla o co nejreálnější vzhled a docela se to povedlo.
Plachty máš, kladky v podstatě funkční...
marsalv

Příspěvek od marsalv »

V podstatě tímto způsobem (tedy pouhým přitažením lan) je skasaná blinda a takto budou skasány i přední a hlavní spodní plachta. Rozvinuté zůstanou tedy jen ta "horní patra". Zase si říkám, že by bylo docela škoda skasat všechny plachty, když už jsem si dal takovou práci s jejich ušitím.
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Jen pár drobností - příprava na usazení člunu + nášlapná lana v oblasti čelenu a síťka.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Začal jsem věšet plachty na stěžně, předem jsem si navázal všechny potřebná lana na plachty, což alespoň trochu zjednodušuje následnou instalaci.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Přední stěžeň je kompletní.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
old_Mr_Grim

Příspěvek od old_Mr_Grim »

Mazec neskutečnej. Krásná práce. Koukám na to pořád dokola a nemůžu se vynadívat.
Obrázek
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Krásná práce, všechna čest. Jen si dovolím jednu faktickou poznámku: smyčky lan obhozené kolem uvazovacích kolíků se NIKDY neovijeji (obrázek č. 5, myslím). Zůstávají jen tak, jak se "obhodí" na kolik. Pokud je potřeba plachty uvolnit, svitek lana se jen shodí na palubu a uvolní se úvaz na kolíku. Lano se samo odvine. Při ovinuti smyčky si neumím představit, jak by to fungovalo, ale v každém případě by to znamenalo zdržení a tudíž komplikaci při obsluze plachet.
Absolvoval jsem výcvik na Daru Pomorza, takže trochu vím, o čem mluvím. Sice Tvoji loď a Dar Pomorza dělí několik století, některé principy však fungují pořád stejně.
Je mi jasné, že na modelu se to nedělá snadno (aby svitky lan na kolících visely pěkně bez dodatečného ovazování), ale bylo by škoda takovou krásnou práci "znehodnotit" takovouto drobností.
Jinak klobouk dolů.
Zdenek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Zdenek Bílek píše:Zůstávají jen tak, jak se "obhodí" na kolik.
Takhle nějak to vypadá na La Grace:
Obrázek
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Tak nějak ano, jen my ty smyčky museli mít mnohem pravidelnější a úhlednější. Nic se nesmělo dotýkat paluby a velikost všech smyček v každém "obhozu" musela být stejná...
Zkrátka jako na školní plachetnici :)
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Díky všem za pochvalu i připomínky. Co se týká uvazování lan, máte rozhodně pravdu. Problém je v tom, že stavba takovéhoto modelu vyžaduje poměrně velké množství kompromisů, protože zhotovit v tomto měřítku některé detaily tak, aby plně odpovídaly reralitě je dosti problematické (např. jsem se snažil pro většinu bloků používat opletená lanka, ale někdy to prostě bylo nerealizovatelné). Tyto úvazy lan patří mezi ně. Pověsit na kolíky pouze "kolečka" smotaného lanka by asi nevypadalo příliš pěkně, proto to zjednodušení. Tolik tedy na vysvětlení.
Tak jsem konečně dokončil lanoví a jsem rád, že tuto fázi stavby mám za sebou. Ne že by mě to nebavilo, ale je to neskutečná piplačka, protože tahat v takto malém prostoru takové množství lan je někdy dost o nervy (speciálně uvazování lan na kolíky a rohatky umístěné na vnitřní straně úpon - to je skutečně lahůdka pro vytrvalé :) ). No ale už se to pomalu ale jistě chýlí ke konci :D . Zbývá připevnit člun, kotvy, košová děla a vlajky.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Umístil jsem na model košová děla (sice ne všechna, ale aspoň něco - nechtělo se mi to příliš motat do lanoví), člun a kotvy. Takže do finále mi zbývá už jen zhotovit a připevnit vlajky. Můj plán byl dokončit model do konce dubna, což bych měl už teď rozhodně stihnout. Důvodem tohoto termínu je moje první účast na Mistrovství ČR v sekci C, které se koná v termínu 9.-10.5. v muzeu v Hradci Králové. Takže pokud má někdo chuť vidět tento model v reálu, bude zde mít možnost. Srdečně tímto zvu všechny modeláře z blízkého (ale i vzdálenějšího) okolí.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Pustil jsem do výroby vlastních plachet a tak trochu jsem narazil. Původně jsem chtěl použít nažehlovací fólie, ale nakonec jsem od tohoto způsobu upustil. Výsledek neodpovídal mým představím - povrch takto zhotovených vlajek je gumový a zcela překryje strukturu látky a tiskem na tuto vrstvu dost zásadně vyblednou barvy. Takže nakonec zbyla metoda tisku inkoustovou tiskárnou přímo na látku. Dvojnásobný tisk na jednu stranu látky se dá ještě docela dobře zvládnout, ale tisk druhé strany (opět dvojitý) je velice náročný na přesnost "sesazení" s přední stranou a tady jsem tak trošičku narazil. I po mnoha pokusech se mi nepodařilo sesazení lepší jak 1 mm. Takže výsledek není úplně perfektní, ale v danou chvíli to bylo asi maximum možného.
Obrázek Obrázek
petr hájek

možná se optám uplně blbě, ale zkoušel jsi nechat vyříznout masky a pak je nalepené na tkaninu přestříkat matným emailem?
to bys ten soutisk ovlivnil jen usazením masek.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“