Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Royal Caroline
Re: Royal Caroline
Véééélmi dobře se na to hledí, opravdu...
- Karolinus I
Suhlasím, velmi pěkné. Ale mám dotaz na marsav, kotvící či napínací lana (nevím jak to správnš nazvat) stěžňů vedouucích k přídi, nebo k předchozímu stěžni se mi jaksi nezdají. To je museli před každým pčehozením plachty odpojit, nebo sspustit , podvléct a znova vytáhnout. Ještě jsem se s podobným řešením nesetkal.Zdenek Bílek píše:Véééélmi dobře se na to hledí, opravdu...
A je To . . . .!
- old_Mr_Grim
To zcela jistě ne.
Pokud je mi známo, tak ráhna plachet byla zavěšena POD stěhy na kladkostroji. Takže mohla být spouštěna "libovolně".
Tady je to vidět na Viktorce:

Pokud je mi známo, tak ráhna plachet byla zavěšena POD stěhy na kladkostroji. Takže mohla být spouštěna "libovolně".
Tady je to vidět na Viktorce:

Je to přesně tak, jak uvádí old_Mr_Grim v příspěvku výše. Ráhno hlavní plachty je napevno a spouští se samotná plachta. Ostatní, výše položené plachty mají ráhna zavěšená na kladkostrojích vždy pod stěhem (respektive pod jeho ukotvením na stěžni/čnělce) a plachta se napíná vytahováním ráhna nahoru. Takto to funguje na všech stěžních bez rozdílu, pokud hovoříme o klasických ráhnových plachtách. Stěhy (společně s úponami) brání ráhnům pouze v natáčení vzhledem k ose lodi - omezují jejich maximální vytočení.Karolinus I píše:Suhlasím, velmi pěkné. Ale mám dotaz na marsav, kotvící či napínací lana (nevím jak to správnš nazvat) stěžňů vedouucích k přídi, nebo k předchozímu stěžni se mi jaksi nezdají. To je museli před každým pčehozením plachty odpojit, nebo sspustit , podvléct a znova vytáhnout. Ještě jsem se s podobným řešením nesetkal.Zdenek Bílek píše:Véééélmi dobře se na to hledí, opravdu...
Pokud byly používané stěhovky, měly, pokud se dobře pamatuji, 2 otěže (doufám, že jsem použil správný termín), přičemž jedna byla v záběru, napnutá a druhá byla "na volno" a byla vedená vrchem přes stěh. To umožňovalo libovolné manévrování s plachtami při křižování proti větru, bez nutnosti cokoliv provlékat nebo dokonce spouštět, "přezbrojit" a znovu vytahovat.
Díky předřečníkům za zodpovězení dotazu. Jenom ještě na doplnění, protože tazateli se zřejmě nelíbí způsob "průchodu" hlavního stěhu kolem předního stěžně, přední plachta je koncipována tak, aby sahala k tomuto stěhu, takže by jí nemělo nic bránit v pohybu.
instalace ratlines (nemám rád český termín výblenky).

instalace ratlines (nemám rád český termín výblenky).

- old_Mr_Grim
Každopádně je to pohádka se na tvou práci dívat. V tvém podání vypadá všechno tak jednoduše 
Díky
. Musím se však přiznat, že mi někdy pěkně tečou nervy.
Nedá mi to, musím se zeptat na ten termín "výblenky". Je jisté, že je to Česky? Já z Polštiny znám výraz "wyblinki", proto se ptám.
Termín výblenky skutečně pochází z polského výrazu, tento termín použil p. Cajthaml ve své knize Historické lodě 16. - 18. století. Jak jsem se následně dozvěděl, je to nesmysl, správný výraz v češtině by měl být lanové příčky.
Instalovány futtock staves (pruty) a catharpins (napínáky).

Ještě pár fotek.

Instalace držáků úvazových kolíků a rohatinek na hlavní úpony.

- Pepa Darvaš
Nenapadlo tě s tím co máš si zasoutěžit? Na takové soutěži se potkáš s mnoha lidmi, kteří se rádi přiučí a i pro rozhodčí bude něco jiného, než ty léty okoukané modely.
Už se na tom pracuje
.
Instalace bloků pro zavěšení ráhen a konečně montáž košů. Pomaličku se to začíná rýsovat
.

Podkošové úpony (futtock shrouds).

Tak jsem dokončil zatím snad nejhorší a nejpracnější část lanoví (alespoň pro mě) - tzv. crowsfeet (vraní pařáty). Musel jsem to několikrát předělávat, než se mi podařilo dosáhnout alespoň částečně vyhovujícího vzhledu - tzn. lanko crowsfeet napnuté popkud možno bez "zvedání" stěhu. Použité lanko je dosti "tuhé" a dost mě to potrápilo.

Pokračuji instalací košových čnělek, úpon a lanových příček. Jde to pomaleji než jsem čekal. Ale model začíná pěkně růst do výšky.

Instaloval jsem zadní stěhy a košové stěhy. Trochu jsem měl obavy z malých myší, ale nakonec to šlo poměrně dobře. Teď mě čeká instalace hromady bloků do prostoru horních košů (je jich tam nějak moc a místa málo).

Zavěšeny (snad?) všechny bloky. Vzhledem k nedostatku místa jsem musel tak trochu improvizovat.

Konečně se mi podařilo dokončit pevné lanoví. Zabralo mi to sice více času, než jsem předpokládal, ale s výsledkem jsem spokojen. Nyní se pustím do další fáze stavby - "ověšení" ráhen bloky.

Pokračuji instalaci footropes (šlapnice?) a bloků na jednotlivá ráhna, zdlouhavá a jednotvárná práce. Ale už se blížím ke konci, zatím pár foto spodních ráhen.

Tak jsem dokončil "ověšení" všech ráhen kladkami, celkem jich bylo něco kolem 100 ks. Většina z nich je připevněna pomocí omotávaných lan, takže to chvilku trvalo. Teď mě čekají plachty.

- old_Mr_Grim
Jakým způsobem děláš na ráhnech ten osmiúhelníkovej profil uprostřed? Vybrušuješ to z kulatiny, nebo uděláš ráhno a pak na ten střed něco nalepuješ?
Já se totiž pokouším o HMS Cleopatru v papíru od Shipyardu a kupoval jsem si dříví vysoustružený. Ale ani na jednom kusu není jinej profil než kulatej. U ráhen bych to ještě překous, ale u stěžňů, kde by měl mít vrcholík čtvercovej profil (v místě kde na něj dosedá ohlávka) je opět jen kulatá špejle
Tak teď přemejšlím co s tím.
Já se totiž pokouším o HMS Cleopatru v papíru od Shipyardu a kupoval jsem si dříví vysoustružený. Ale ani na jednom kusu není jinej profil než kulatej. U ráhen bych to ještě překous, ale u stěžňů, kde by měl mít vrcholík čtvercovej profil (v místě kde na něj dosedá ohlávka) je opět jen kulatá špejle
Všechna ráhna (ale i stěžně) jsou zhotovena z čtvercové lišty. Nejprve z ní udělám osmihran, potřebnou část potom ponechám v tomto stavu, zbytek zaoblím.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek