Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
RC jachta Saint Tropez střídavý pohon
- ivo.lhotan
Re: RC jachta Saint Tropez střídavý pohon
Zdravím.Mám model RC jachty Saint Tropez pohon stejnosměrným motorem Graupner speed 600 8,4V.Letos jsem již opotřeboval dva stejnosměrné motory,tak jsem se rozhodl předělat loď na střídavý pohon.Byl mi doporučen střídavý regulátor FOXY R-60 SB BOAT 60A a Brusshles motor 2185KV pro10002,10004 PELIKAN.Nikde nemůžu najít bližší specifikaci motoru,tak by mne zajímalo zda je tato sestava vhodná pro moji loď.Děkuji
- ivo.lhotan
Jedná se o hotový model od HOBBY ENGINE pro rekreační poježdění http://www.youtube.com/watch?v=90-72bVmhZA
- petr hájek
neporadím na konkrétní dotaz , ale spíše bych rád věděl posléze jak bude ten regl fungovat.
Bohužel jsem se osobně měl možnost potkat s reglem ,,foxy,, ve verzi autíčkářské kde deklarovaný proud nad 100 A trvale jaksi neodpovídal tomu, že regl přecházel do modu omezení výkonu už při průchodu 7A systémem regl-motor. V rámci reklamace se vrátil od dovozce s verdiktem, že je zcela v pořádku a dále spolehlivě omezuje výkon na nouzový režim při 7A......
Bohužel jsem se osobně měl možnost potkat s reglem ,,foxy,, ve verzi autíčkářské kde deklarovaný proud nad 100 A trvale jaksi neodpovídal tomu, že regl přecházel do modu omezení výkonu už při průchodu 7A systémem regl-motor. V rámci reklamace se vrátil od dovozce s verdiktem, že je zcela v pořádku a dále spolehlivě omezuje výkon na nouzový režim při 7A......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
mě spíš není jasné, jak někdo dokáže za sezónu u rekreační jachty opotřebovat dva motory. To není soutěžní speciál. A nejspíš to signalizuje, že je něco špatně s montáží nebo návrhem celého pohonu a bez zjištění co a proč je špatně to stříďák nezachrání...
- ivo.lhotan
To je jednoduché,životnost plechovky je 5-6 hodin provozu.Jedno poježdění na dvě baterky cca30 minut.Takže to vyjde na nějakých 20-25 jízd.Od dubna do listopadu.
životnost plechovky je mnohonásobně vyšší. Některé mi běhají v lodi už 10-12let a není vidět, že by jim něco bylo (kromě rziivo.lhotan píše:To je jednoduché,životnost plechovky je 5-6 hodin provozu.Jedno poježdění na dvě baterky cca30 minut.Takže to vyjde na nějakých 20-25 jízd.Od dubna do listopadu.
Zatím jsem neviděl jinak odejít plechovku než že totálně zarezla a nešla protočit anebo shořel komutátor nebo uhlíky velkým přetížením.
Pokud ti vydrží pouhých 5-6hodin provozu, máš tam něco špatně.
Mám podobnú jachtu Jet Star od Graupnera a v nej dva Graupnery speed 600. Jazdí už štvrtú sezónu bez problémov. Ak si odpísal dva motory za sezónu tak sa zamysli čo robíš špatne. Máš ten motor chladený ? Alebo máš veľkú vrtulu,tým pádom veľký odber prúdu. Možností je viac, zle osadená spojka, nenamazaná stevenka atď...
- Karolinus I
Kde jsi vzal takový blábol? plechovka 600 jezdí v modelu 850 mm a cca 3 kg už 14 let. je sice trochu rezavá ale pořád funkční. Nebo je to tím, že plechovky už nejsou v módě?ivo.lhotan píše:To je jednoduché,životnost plechovky je 5-6 hodin provozu.Jedno poježdění na dvě baterky cca30 minut.Takže to vyjde na nějakých 20-25 jízd.Od dubna do listopadu.
A je To . . . .!
- ivo.lhotan
První motor dodaný s modelem opravdu vydržel jen těch 5-6 hodin provozu.Taky se mi to zdálo nějak málo,radil jsem se na jiném foru RC mania.cz.napsali mi že je to u plechovky víc než dost,některé vydrží méně některé víc.Ať si to předělám na střídavý pohon a nebudu muset servisovat motory.Dal jsem tam nový stejnosměrný motor Graupner speed 600 8,4V s vodním chlazením chladící spirálou.Mám na něm najeto zhruba zase těch 5-6 hodin tak jsem si říkal že za chvíli odejde taky.Proto chci loďku přez zimu předělat na stříďák,Musím toho předělat víc,taky komplet vyměnit hřídel i spouzdrem už je to vyběhané do lodi začalo téct kolem hřídele.Natlačil jsem tam silikonovou vazelinu stejně trochu teče.Mám koupenou hřídel compakt s přírubou pro motor všechno pěkně v jedné ose.Lodní šroub mám origo dodaný s modelem průměr 32 mm,náhon přímou spojkou 3,18/4.
jestli je hřídel vyběhaná za 10h provozu tak je jasné, co je blbě, ne?
- petr hájek
blbě je koupit čínu spíše pro děti a chtít od ní výkony jako od modelu...a ani značkovost není zárukou kvality....
Pokud jde o větší úpravy , je střídák dobrá volba , i výkonově to bude mnohem lepší než plechovka .Nicméně plechovky u některých modelů opravdu vydrží hodně .
Střídák s kompaktem bude doživotní volba , jen to vše sladit s reglem a akumulátorem, nejlépe by bylo poptat se rychlíkářů jaké kombinace volí oni.
Pochybuju ale , že by originál šroub z modelu byl vhodným pro vyšší výkon nové soustavy
Pokud jde o větší úpravy , je střídák dobrá volba , i výkonově to bude mnohem lepší než plechovka .Nicméně plechovky u některých modelů opravdu vydrží hodně .
Střídák s kompaktem bude doživotní volba , jen to vše sladit s reglem a akumulátorem, nejlépe by bylo poptat se rychlíkářů jaké kombinace volí oni.
Pochybuju ale , že by originál šroub z modelu byl vhodným pro vyšší výkon nové soustavy
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jak se projeví prosím opotřebování stejnosměrného motoru? Na Přeřízu mám dva takovéto motory a jezdí již 4tou sezónu nejenom trojůhelník ale i TT si jeden rok zajezdily a to nemluvím o Monaku 1 to je ještě starší.Nepostřehl jsem zatím žádný rozdíl v provozu na začátku a letos.Tak abyxh něco nezanedbal.

Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Omlouvám se, syn má o něco větší spotřebu motorů. V ECO standart mu vychází jeden motor 400stovka na jeden závod 3x6 minut. 
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
pro ivo.lhotana,
problém s motory 600...pravděpodobně jsi motory nezabíhal naprázdno , před zabudováním do modelu.
Jaké máš napětí zdroje.? Nebo jaké chceš použít ?
motor 600, 8,4V má 15500 ot./min. Motor, který uvažuješ použít má na dané napětí 18300 ot a je velikosti 400.
Pokud chceš pouze náhradu motoru 600 , při použití stéjného zdroje , tak stačí motor Aeolian C35-30
KV 1700 ot./min. www.emotors.cz
regulátor : Foxy R35B CAR + karta např. www.sczmodelshop.cz
šroub : Graupner dvoulist 35-37/0,85 pod dno( šrouby jsou vždy pokus.
Ať Tvoje lodě plují
problém s motory 600...pravděpodobně jsi motory nezabíhal naprázdno , před zabudováním do modelu.
Jaké máš napětí zdroje.? Nebo jaké chceš použít ?
motor 600, 8,4V má 15500 ot./min. Motor, který uvažuješ použít má na dané napětí 18300 ot a je velikosti 400.
Pokud chceš pouze náhradu motoru 600 , při použití stéjného zdroje , tak stačí motor Aeolian C35-30
KV 1700 ot./min. www.emotors.cz
regulátor : Foxy R35B CAR + karta např. www.sczmodelshop.cz
šroub : Graupner dvoulist 35-37/0,85 pod dno( šrouby jsou vždy pokus.
Ať Tvoje lodě plují
- ivo.lhotan
Zdravím a děkuji za rady.Se střídavým pohonem nemám žádné zkušenosti,proto jsem se obrátil na prodejce ve svém e-shopu a právě on mi navrhl tuhle kombinaci regl-motor.Chtěl jsem se jen poradit než si něco objednám.Jinak napájení je ni-mh 8,4 3000mah.Lodní šroub jsem si už koupil graupner pr.32,5 stoup.0,85.Zatím to pořád ještě řešíme s prodejcem přes emaily takže to ještě není definitivní varianta.Pokud je ten motor 400 tak ani nevím jestli budou pasovat rozteče šroubů na přírubě motoru,mam už koup.hřídel commpakt s přírubou na 600 motor.
pro ivo.lhotana,
nevím jaký máš svůj eshop a prodéjce ...ale např. www.zmmodel.cz prodává jeden a ten samý motor
2830 s KV 2185 ... 1x s označením pro 10002,10004 .....za 940,- Kč a 1x s označením F450 ....za 752,-.
A pak, aby se v tom jeden vyznal. Samozřejmě nejlepší je prodávat něco bez nějakých údajů.
Předmětný motor 2830 je vrtulníkový motor a kompakt hřídel 600 je nevhodná.
Klidně použí motor , který jem Ti navrhoval ..musíš akorát upravit spojku na 4mm ...průměr hřídele motoru.
Kdyby se Ti nezdála dostatečná rychlost se šroubem 32, který máš ..tak pak dodatečně koupíš 35.
Ať Tvoje lodě plují
nevím jaký máš svůj eshop a prodéjce ...ale např. www.zmmodel.cz prodává jeden a ten samý motor
2830 s KV 2185 ... 1x s označením pro 10002,10004 .....za 940,- Kč a 1x s označením F450 ....za 752,-.
A pak, aby se v tom jeden vyznal. Samozřejmě nejlepší je prodávat něco bez nějakých údajů.
Předmětný motor 2830 je vrtulníkový motor a kompakt hřídel 600 je nevhodná.
Klidně použí motor , který jem Ti navrhoval ..musíš akorát upravit spojku na 4mm ...průměr hřídele motoru.
Kdyby se Ti nezdála dostatečná rychlost se šroubem 32, který máš ..tak pak dodatečně koupíš 35.
Ať Tvoje lodě plují
- ivo.lhotan
Takže konečně vše domluveno na této variantě motor vel.550 senzorový LRP-VECTOR K7 13,5 závitů a regulátor LRP SPIN SUPER.Motor má 22.570 ot. při 7,2V což je oproti 600 o 7.500 ot.více takže asi nechám ten lodní šroub 32,5 mm.Uvidím jak rychle loďka pojede.
- ivo.lhotan
Zdravím,jaro je tady tak jsem vyrazil k vodě vyzkoušet nový střídavý pohohon ve své RC jachtě Saint Tropez.Přez zimu jsem zabudoval hřídel COMPACT a zakoupil lodní šrouby pr.32,5 a35 Graupner.Zatím mám regulátor nastavený na tréninkový režim ,což je 50%výkonu.Rychlost jízdy je stejná jako s původním pohonem /motor 600 speed/při použití šroubu Graupner pr.35.Výdrž baterie ni-mh 3000 mah je cca 15 min.na plný plyn.Regulátor jsem musel opatřit přídavným vodním chlazením,s jeho výrobou mi ochotně pomohl p.Z.Urban.Bez vodního chlazení se reg. v lodi přehřál a po 8 min.vypnul.S vodním chlazením reg. i motoru je vše ok.Teď ještě vyzkoušet jízdu na 100% nast.regulátoru.Mám trochu obavu co to provede,pro jistotu dám menší šroub pr.32,5 Graupner.Asi to pofrčí dost rychle,při zkoušce ve vaně jsem byl překvapen jaký to má odpich.
- ivo.lhotan
Zdravím.Najezdil jsem s jachtou asi 12 hodin a mám další problém.Na pouzdru u lod. šroubu na hřídeli COMPACT je už značná vůle.Objednal jsem si náhradní teflonové pouzdrahttp://www.mpjet.info/market/index.php? ... cts_id=871.Hřídel nejeví nějaké známky opotřebení tu nechám původní,vyměním jen pouzdro.Jde o to zda by nebylo lepší nechat si udělat pouzdro z bronzu,než rozebírat pohon a měnit teflonové pouzdro.Mezi lodními modeláři je COMPACT dost používaná,tak prosím o nějakou radu jak prodloužit životnost pouzdra.Používám kvalitní silikonovou vazelínu kterou jsem natlačil mezi střední pom.pouzdro a venkovní pouzdro.Děkuji
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 21 Odpovědi
- 78920 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Cabadaj
-
- 78 Odpovědi