Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Malý regulátor

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
PetrP

Re: Malý regulátor

Příspěvek od PetrP »

Uvažuju o stavbě malorozměrového lodního modelu a rozmýšlím konfiguraci pohonné soustavy. Narážím na problém s regulátorem, potřeboval bych nějaký malý laciný DC obousměrný, jenže se mi nedaří něco vhodného najít. Osvědčený DSYS už nevyrábí 10A regly a nejmenší ze současné řady (16A) jsou pro daný účel z více hledisek předimenzované. DSYS sice nyní nabízí ještě 4,5A regl, který by byl optimální volbou, jenže ten zvládne pouze 1 lionku a já bych kvůli praktickým omezením (využití zahálejícího vybavení a vyhnutí se extra nákupům) potřeboval napájení na 2 lionky. Tak se ptám, jestli někdo náhodou o nějakém vhodném typu regulátoru neví.
micer

Příspěvek od micer »

Malý regulátor znamená s malým výkonem (proudem) nebo rozměrově a hmotností malý? Jaké jsou limity?
watson220

Příspěvek od watson220 »

watson220

Příspěvek od watson220 »

petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

PetrP píše:Uvažuju o stavbě malorozměrového lodního modelu a rozmýšlím konfiguraci pohonné soustavy. Narážím na problém s regulátorem, potřeboval bych nějaký malý laciný DC obousměrný, jenže se mi nedaří něco vhodného najít. Osvědčený DSYS už nevyrábí 10A regly a nejmenší ze současné řady (16A) jsou pro daný účel z více hledisek předimenzované. DSYS sice nyní nabízí ještě 4,5A regl, který by byl optimální volbou, jenže ten zvládne pouze 1 lionku a já bych kvůli praktickým omezením (využití zahálejícího vybavení a vyhnutí se extra nákupům) potřeboval napájení na 2 lionky. Tak se ptám, jestli někdo náhodou o nějakém vhodném typu regulátoru neví.
co znamená zahálející vybavení které je otesánkem na 2 lixx ???
z praxe mám zkušenost , že současné(myšleno zhruba 5 let staré) vybavení jak serva tak spínače i přijímače obvykle jsou schopně pracovat na 1lixx .
Dokonce i systém z roku 96 od Sanwy běží na jednočlánek spolehlivě i na hranici dohledu.... myšleno malého lodního modelu na zvlněné hladině....tedy asi 150m.
V krajní nouzi je možno regulovat i servozesilovačem , bud s úpravami o kterých ví hodně kolega MIČER , nebo i bez úprav ale s dost strmým nástupem na kniplu.
A co takhle:
tento regl vytelefonovat s výrobcem zda lze provozovat na 5V

http://www.dsys.cz/?prod=1&lang=cz

a následně jít cestou stabilizátoru viz toto:

http://www.gme.cz/lm1084it-05-p330-133

Popřípadě proměřit skutečný odběr pohonu a pak jít cestou stabilizátoru 3V/2A,
nicméně mám dojem , že d-sys na 5V poběží protože čerstvě nabitý 4 článek (pro který je reglík deklarován) také nemá jen 4,8V........
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Dík za reakce. Uvažovaným modelem je plastikový kit, který by se realizoval jako plovoucí funkční. Místa uvnitř příliš není, ani rezervy výtlaku není nazbyt. Malým regulátorem je myšleno malá hmotnost a rozměry (cca do 20x20 mm a 10 g). Proud samozřejmě nemusí být nijak velký (předpoklad do 1 A). Regl v odkazu je bohužel příliš rozměrný a hmotný, to už bych si lépe vybral u DSYS. O možnosti servozesilovačů vím. Jeden neupravený jsem kdysi použil v jiném malém modelu. Funguje spolehlivě, ale vzhledem k charakteristice je to opravdu jen nouzové řešení. Úpravy jsou mi známy (studoval jsem nějaké články od micer), ale na to nemám čas, pomůcky ani praxi. Zahálející vybavení je především dvoučlánek lion. Mohl bych sice jednoduše koupit a použít jeden článek. Mělo by to výhody úspory místa a výtlaku plus možnost aplikace toho minireglu od DSYS, ale zásadní potíž, že jednočlánek bych neměl čím nabíjet a investice do nové nabíječky je pro mně nyní nepřijatelná. Jinak o provoz na jednočlánek nemám obavy. Nějaká miniserva mi doma také zahálí, minipřijímač běžně přehazuju mezi modely. S reglem je to ovšem už na hraně. Mohl bych snad takto sdílet starší DSYS 10A z jiného modelu (rozměrově a hmotnostně by snad ještě vyhověl), ale šikovnější by byl pro nový model nový regl. Ten stabilizátor vypadá zajímavě, v elektronice se příliš nevyznám, co to přesně obnáší? Ta součástka se nějak zapojí do obvodu mezi baterky a regl, takže srazí napětí dvoučlánku a do reglu pustí těch 5V?
SH

Příspěvek od SH »

nabíječka na jednočlánek je záležitost pár korun (cca 100) pokud nechceš nějaké extrarychlonabíjení.
Ten regl bych ti nedoporučoval.... tedy pokud nechceš ušetřenou váhu vynaložit na chladič.
Máš SZ.
petr hájek

právě před týdnem psal pro RCR o nabíječce za 2x29,-kč pro jednočlánek tak snad to vyjde tiskem jinak posílám SZ
TAZ

Příspěvek od TAZ »

petr hájek píše:právě před týdnem psal pro RCR o nabíječce za 2x29,-kč pro jednočlánek tak snad to vyjde tiskem jinak posílám SZ
škoda , že RCR nekupuju, zas o něco přijdu...
petr hájek

stabilizátor je součáska která se dá umístit mezi aku a spotřebiče , např tady je katalogové zapojení na 5V:

http://mobil.idnes.cz/cestovni-nabijeck ... 247215_pda

nebo se dát draze cestou touto:

http://www.rc-levneji.cz/regulatory--es ... c-4a-5-5v/
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Možnost laciné nabíječky na 1čl. je potěšující, ale pořád by se pro mně jednalo o jednoúčelové zařízení. Jestliže ten DSYS na 1čl. není dobrý, tak se i snižuje motiv pro volbu napájení z 1 čl. Raději bych zužitkoval ten 2 čl. z vlastních zásob. Ten nabíjím právě Zajícem (kamarád mi postavil před lety, umí 2čl. i 3čl. ale na možnost 1čl. jsme nepomysleli). V předchozím jsem nezdůraznil že u reglu mi jde jak jinak i o cenu. Ono něco o parametrech nejslabších DSYS bych zřejmě dovnitř vtěsnal, akorát že mi to přijde (viz. níže) jako zbytečný výdaj a také kanón na vrabce, když k pohonu uvažovaného modelu (vojenská cca 0,5 m a několik desetin kg) bohatě postačí malý motorek a k němu regl ze servozesilovače nebo něco podobných parametrů na zakázku (viz. nabídky). Cenově optimálně do několika stovek.

Pro lepší osvětlení situace. Modelaření se v současné životní etapě věnuju jen svátečně a čas i finance mi odčerpávají jiné záležitosti. Nechce se mi tedy do investic a pokud možno využít komponenty co mi zahálí doma. K vodě se dostanu několikrát za sezónu, tak nechci, aby mi elektronika v lodích po celý rok ležela nečinně v krabicích. Nyní si pohrávám s myšlenkou konečně po dlouhé době zas něco nového postavit, ale čas chybí tak jen něco minimálně náročného na práci (proto kit, který mi též několik let doma zahálí). Momentálně jsem jen ve fázi projektových úvah a nevím kdy a zda se do stavby pustím.

Regl mně původně napadlo sdílet s jinou lodí. Musím ale ještě důkladně prověřit zda by starý 10A DSYS pasoval. V takovém případě by to chtělo pořešit snadnou mezimodelovou výměnu (konektory, nastavení reglu může zůstat stejné, individuální doladění na vysílači). Pak jsem ale zauvažoval co kdyby náhodou šel sehnat nějaký malý laciný regl na slabý proud, ale jak vidno tak asi jen co píšete a nabízíte. Nic, musím vše ještě důkladně rozmyslet a uvidím. Každopádně dík za nabídky v SZ. Zvážím a kdyžtak bych se ozval.
petr hájek

napadá mě ještě jedna kacířská myšlenka (u mě na stole dost často používaná) ...2článek má serviskonektor tudíž lze tento použít místo klasického pro napájení jednotlivým článkem..... šílené což?, ale vozíš si sebou druhý článek a stačí přehodit konektor ve zdířkách servisáku a jezdíš na druhý plně nabitý článekpo vybití prvního ....... nabíjet to lze pokud se používá balancování bez problémů.
TAZ

Příspěvek od TAZ »

PetrP, zeptej se SH, ten dělá nějaký jednočlánkový regl
petr hájek

http://ufon13.rajce.idnes.cz/mikroartik/#PIC_0005.jpg

odkaz na fotku s regulací z mikroserva motory jsou průměrem 6mm

http://ufon13.rajce.idnes.cz/springos/# ... s1_004.jpg

a další se servoregulací, přijímač zebra , jen ještě s konektorem ty jsou již pryč a vše je nafest tudíž bez zbytečných drátů a jednotlivých konektorů.
Nic nevnucuji, jen ukázka jak malé, je u mě běžné...... :D
TAZ

Příspěvek od TAZ »

nejde to zobrazit
petr hájek

Obrázek

Obrázek
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Velice zajímavá myšlenka, přiznám že něco takového mně vůbec nenapadlo. Bohužel v daném případě mi zrovna nepomůže. Baterky jsou lionky Konion dvojčlánek osobně amatérsky sletovaný. Servisní konektory nevedu a nabíjím jednoduše Zajícem bez omezovače/balancéru. Leda pořídit nějakou tu nabíječky na 1čl. a než rozebírat sadu co by se mohla ještě hodit, bych raději koupil nějaký laciný článek (pro malé proudové odběry netřeba extra kvalita). Tvoje mikromodely jsou pozoruhodné a inspirující. Až do takových měřítek však přeci jen nemířím.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Uznávám že je obtížné něco radit když je ve hře tolik omezení přes která se mi nechce zacházet. Určitě ale díky za všechny podněty, vždycky lépe když je při rozhodování k dispozici více podkladů a více variant řešení.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“