Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Laminatove trupy

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Přema

Re: Laminatove trupy

Příspěvek od Přema »

"skombinovať laminovanie epoxidové s polyesterovým"- již jinde na tomto DF se ke kombinaci těchto materiálů nikdo nepřiklání.
Jde li o trup jako takový a máš-li Styrodur zadarmo(jinak je dražší) použij jedno,nebo druhé.
Pokud budeš chtít pozitivní formu-kopyto-jde to udělat v tvém navrhovaném postupu epoxyd-polyester/na ten epoxyd ale použij silnou tkaninu,aby byla takto vzniklá skořepina samonosná :rolleyes: / Zbytečně se ti to však velmi prodraží :cry:
Z téhleté diskuse se mi opravdu jeví jako ideální kompromis použití pásky,ať už papírové(vnitřek bude i rovný ;) )nebo lepící.Ta páska bude působit jako první separátor.
Pokud by to bylo kopyto na více trupů-můžeš to "přelakovat "i tím epoxydem.Ale zdá se mi to zbytečně složité a drahé u malosériové výroby.Jinak jak dlí P.Darvaš,při vícekusové je lepší poctivá negativní forma.
kit

Příspěvek od kit »

Ok ok... priznávam sa že nečítam úplne všetko a z toho čo prečítam si nezapamätám úplne všetko na prvýkrát. Tušil som že v tom bude nejaký háčik, teraz si to už určite budem pamätať. A možno predsa len skúsim to kašírovanie... aspoň kôli skúsenosti.
SH

Příspěvek od SH »

Při kašírování je dobré si trochu naředit lepidlo vodou a hlavně natírat papír a ten lepit na trup. Pokud budeš natírat lepidlem trup a na to dávat suchý papír tak to zvarhánkuje.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Když to tady tak pročítám tak mě napadl ještě jeden způsob kašírování, který je myslím nejjednodušší. Existují totiž papírové lepící pásky, které stačí jen namočit a potom nalepit. Dělají se i v různých šířkách, takže se na větší rovné úseky mohou použít širší a na složitější úseky tenčí. Stačí jen ustřihnout nebo utrhnout potřebnou délku pásku, rotáhnout po mokrém molitanu a nalepit. Další výhodou je že tato vrstva pásky obsahhuje minimum vody, takže to vyschne rychle.
Takže se nemusí stříhat noviny a odpadne i natírání herkulesu štětcem...
Myslím, že jsem to už jednou takhle viděl dělat.
ivvo
Obrázek
NeJaToD team
kartonist

Příspěvek od kartonist »

ivvo:
Takhle (páskou) jsem dělával křídla na letadla. Tam ale bylo prohnutí jen v jednom směru a po délce téměř zanedbatelné. Trup lodi je ale prohnutý v 3D, takže je potřeba to kašírování=rozmočení materiálu, aby přilnul a nenakrčil se, jak by udělala zvlhčená páska.
Co se týká použití tenší pásky, vždycky tam musí být přesahy a právě v tomto případě vyrobí nepěkné hrby. (U těch křídel to bylo v pohodě, používal jsem šířku asi 5cm a překládal po půlkách, takže byla vlastně ve dvou vrstvách.)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

to je pravda je docela tvrdá když se navlhčí málo, dá se vlhčit i více a potom změkne. s těmi přesahy to taky nebude tak divoké. Většinou se dělají 2-3 vrstvy otočené vzájemně o 90 stupňů a vůči ose lodi o 45 stupňů. Takže přesahy budou určitě. A ty hrby budou uvnitř lodě ne na povrchu, ten bude hladký, navíc se stejně bude brousit a tmelit...
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

Jedna vrstva stačí bohatě! Účelem kašírování není vyrobit tvrdou skořepinu ale hladkou plochu na kterou se dobře laminuje. Obdělení od PS je jen bonus pro ty, co si myslí že ušetří když použijí polyester místo laminovacího epoxydu.
Severan

Příspěvek od Severan »

Páskou jsem kašíroval a hrby nebyly uvnitř ani venku. Papír má jednu báječnou vlastnost. Po vyschnutí se napne. Ovšem, někdy to může být na škodu :D

Severan
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Technologii laminování na polystyrenové kopyto kašírované hnědou papírovou lepicí páskou použil Keba při stavbě modelu Meskalero. Podrobný článek o stavbě je na MONAKU.

Sám jsem kašírování jak nastříhaným papírem tak papírovou lepicí páskou taky zkoušel. Pokud není tvar kopyta příliš komplikovaný tak to jde dobře a pokud se nelepí moc vrstev (což pokud kašírovaná vrstva slouží poze jako podložka pro laminování není nutné) tak i celkem rychle.

K té kombinaci epoxidu a polyesteru mně napadla jedna poznámka. Pokud vím, tak se k tmelení povrchu laminátu běžně používají polyesterové tmely. Jaktože to v tomto případě nevadí a úspěšně to funguje?
SH

Příspěvek od SH »

K té kombinaci epoxidu a polyesteru mně napadla jedna poznámka. Pokud vím, tak se k tmelení povrchu laminátu běžně používají polyesterové tmely. Jaktože to v tomto případě nevadí a úspěšně to funguje?
Tam to funguje. Epoxyd na polyester dělá problémy, to mám vyzkoušené. Co dělá polyester (pryskyřice) na epoxyd nevím, neměl jsem zatím takovou potřebu.
Polyester - tmel drží dobře.
Přema

Příspěvek od Přema »

Logicky se mi jeví vysvětlení v "žíravosti"(hrozné slovo :? )polyesterových pryskyřic i jejich dobré vzlínavosti.Otázkou jsou rozdílné fyzikální vlastnosti-pryskyřice jsou i pružnější.Ale zpátky-opačně(t.j.epoxid na polyester) bych velmi váhal :(
SH

Příspěvek od SH »

Je několik teorií proč to blbne:
- polyester něco vylučuje na povrch - "potí se" a to možná způsobí separační vrstvu
- polyester má jinou teplotní roztažnost jak epoxyd a lepený spoj to ustřihne
- totéž ale jiná změna objemu při navlhnutí
- chemická vazba
- no a nejpravděpodobnější vysvětlení je "prostě to nedrží..." :-)
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Dík za objasnění
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“