Mimo toto se pro řez polystyrénu používají tzv. odporové řezačky a dále pak profesionální řezačky elektrické na bázi ohřevu nože na vyšší teplotu. Výhodou těchto řezaček je, že zde není velký řezný odpad - drobné kuličky polystyrénu.
Domnívám se, že řadě modelářů to zlepší a zpříjemní práci s polystyrénem, zejména v malé domácí dílně. A najdou i další využití pro málo používanou silnější pájku kterou mají v dílně.
Když jsem zjišťoval jaké elektrické řezačky polystyrénu jsou ke koupi, tak mne překvapila jejich poměrně vysoká cena. V podstatě se pohybuje od 1000,-Kč výše. Při podrobnější prohlídce nabídky jsem si uvědomil, že tyto řezačky jsou vzhledově i funkčně podobné elektrické pájce vyššího výkonu. A protože u řezaček dochází k ohřevu řezacího nože, tak jsem se rozhodl tuto řezačku si pro svoji potřebu vyrobit. V dílně mám dvě elektrické pájky vyššího výkonu.
Vyjmul jsem pájecí hroty u obou elektrických pájek a nahradil jsem je řezacími noži z mědi. Viz foto v příloze
Nože jsem vyrobil z měděných trubek vhodného průměru - dle průměru otvoru v ohřívacím tělese elektrické pájky.
Trubku jsem podélně rozřízl v požadované delce nože až po část trubky, kterou zasunuji do ohřívacího tělesa. Jednu podélně řezanou polovičku trubky jsem odřízl od trubky kterou zasunuji do ohřívacího tělesa pájky a druhou polovinu, která zůstala pevně spojena s trubkou jsem rozklepal kladivem na plochý list a obě strany vybrousil do nožového ostří. Viz foto.
Takto zhotovený nůž jsem zasunul do ohřívacího tělesa a do vnitřku trubky jsem zasunul uříznutý šroub v délce a průměru trubky, což je shodné s hloubkou ohřívacího tělesa. Důvodem je, že se trubka při sevření upínacím šroubem v topnném tělese nedeformuje a ohřátý šroub lépe vyrovnává teplotu na řezném noži při řezání. Opět viz foto.
Výhoda tohoto řešení je, že pájku lze využít i pro další kutilskou - modelářskou práci a dále to, že ji lze opět uvést do původního stavu a využívat k pájení. Nůž z mědi po zhotovení je měkký, ale po prvém vyhřátí získá tvrdost - což je známo u mědi a nůž je tvrdý a pružný. Nože je možno dle potřeby vyrobit v různých délkách, zakřiveních apod. Výměna je snadná.
Postřehy : Pokud jde o řezání silnějšího polystyrénu je dobré využít pájku s vyšším výkonem a nože v délce tak do síly
polystyrénu - 100mm apod.
Čím výkonnější pájka, tím lepší a rychlejší řezání
Nejedná se o profesionální řezačku, tudíž rychlost je podstatně nižší . Pro modelařinu to postačí.
Výhoda je, že lze řezat nepravidelné tvary apod.
Cenové náklady na úpravu pájky na řezačku jsou minimální. Materiál získáte od řemeslníků většinou zadarmo jako odpad.