Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Návod na zhotovení elektrické řezačky polystyrénu

Nástroje, nářadí, přípravky, přihrádky atd.
Odpovědět
Jarda

Re: Návod na zhotovení elektrické řezačky polystyrénu

Příspěvek od Jarda »

Zasílám návod na zhotovení řezačky na polystyrén. Tuto řezačku jsem se rozhodl zhotovit na základě potřeby práce s polystyrénem, který používám při stavbě modelu lodí. Polystyrén lze řezat pilkou na železo, menší lze řezat ostrým nožem a pod.

Mimo toto se pro řez polystyrénu používají tzv. odporové řezačky a dále pak profesionální řezačky elektrické na bázi ohřevu nože na vyšší teplotu. Výhodou těchto řezaček je, že zde není velký řezný odpad - drobné kuličky polystyrénu.

Domnívám se, že řadě modelářů to zlepší a zpříjemní práci s polystyrénem, zejména v malé domácí dílně. A najdou i další využití pro málo používanou silnější pájku kterou mají v dílně.

Když jsem zjišťoval jaké elektrické řezačky polystyrénu jsou ke koupi, tak mne překvapila jejich poměrně vysoká cena. V podstatě se pohybuje od 1000,-Kč výše. Při podrobnější prohlídce nabídky jsem si uvědomil, že tyto řezačky jsou vzhledově i funkčně podobné elektrické pájce vyššího výkonu. A protože u řezaček dochází k ohřevu řezacího nože, tak jsem se rozhodl tuto řezačku si pro svoji potřebu vyrobit. V dílně mám dvě elektrické pájky vyššího výkonu.

Vyjmul jsem pájecí hroty u obou elektrických pájek a nahradil jsem je řezacími noži z mědi. Viz foto v příloze

Nože jsem vyrobil z měděných trubek vhodného průměru - dle průměru otvoru v ohřívacím tělese elektrické pájky.

Trubku jsem podélně rozřízl v požadované delce nože až po část trubky, kterou zasunuji do ohřívacího tělesa. Jednu podélně řezanou polovičku trubky jsem odřízl od trubky kterou zasunuji do ohřívacího tělesa pájky a druhou polovinu, která zůstala pevně spojena s trubkou jsem rozklepal kladivem na plochý list a obě strany vybrousil do nožového ostří. Viz foto.

Takto zhotovený nůž jsem zasunul do ohřívacího tělesa a do vnitřku trubky jsem zasunul uříznutý šroub v délce a průměru trubky, což je shodné s hloubkou ohřívacího tělesa. Důvodem je, že se trubka při sevření upínacím šroubem v topnném tělese nedeformuje a ohřátý šroub lépe vyrovnává teplotu na řezném noži při řezání. Opět viz foto.

Výhoda tohoto řešení je, že pájku lze využít i pro další kutilskou - modelářskou práci a dále to, že ji lze opět uvést do původního stavu a využívat k pájení. Nůž z mědi po zhotovení je měkký, ale po prvém vyhřátí získá tvrdost - což je známo u mědi a nůž je tvrdý a pružný. Nože je možno dle potřeby vyrobit v různých délkách, zakřiveních apod. Výměna je snadná.

Postřehy : Pokud jde o řezání silnějšího polystyrénu je dobré využít pájku s vyšším výkonem a nože v délce tak do síly

polystyrénu - 100mm apod.

Čím výkonnější pájka, tím lepší a rychlejší řezání

Nejedná se o profesionální řezačku, tudíž rychlost je podstatně nižší . Pro modelařinu to postačí.

Výhoda je, že lze řezat nepravidelné tvary apod.

Cenové náklady na úpravu pájky na řezačku jsou minimální. Materiál získáte od řemeslníků většinou zadarmo jako odpad.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) ladous dne pon dub 14, 2014 09:10, celkem upraveno 1 x.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

popis je hezký a dá se to i představit......co taky jiného když fotky jaksi nejsou........
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jarda

Příspěvek od Jarda »

Chtěl jsem obrázek v této odpovědi nahrát ale nejde - háže to " že jde o velký soubor. Pošli svůj email a já ti to zašlu .

Jarda
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Obrázky jsem vložil do úvodního příspěvku.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Snek

Příspěvek od Snek »

Nějak mi uniká smysl této "řezačky". Proč je to lepší než řezací drát a nebo drátěná smyčka?
Přijde mi to že se musí ten řezaný XPS/PS celkem hodně vytavit a zůstane pak "spečený řez"

Můžeš prosím vložit fotku jak vypadá následný řez v materiálu?

Děkuji Snek
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Jarda

Příspěvek od Jarda »

Máte pravdu, že řez je hladký a tavený- neznamená že hoří. Jinak řez není spečený to značí, že obě části jdou normálně od sebe. To jak je řez natavený záleží též na rychlosti řezu a síle polystyrénu. Tak nevím o co vám jde? Ještě jednou si přečtěte článek a jistě příjdete na smysl mého nápadu, který vychází z profesionálních tepelných řezaček. Těch výrobců se zeptejte na smysl jejich řezaček.
Já se s nikým nepřu, že co je lepší, zda řezací drát či smyčka to jste jistě z mého příspěvku postřehl a pochopil. jen si udělal řezačku z nevyužité silnější klempířské elektropájky. Přitom lze opět zpět elektropájku při výměně přípravku v topném tělese opět použít k pájení. A v podstatě jsem si využil systému profesionálních tepelných řezaček. Klidně se na ně na internetu mrkněte.
Tudíž jestli řežete něčím jiným tak klidně řežte já vás v ničem nepřesvědčuji - jen jsem uvedl jiný druh řezání který je plně praktikován pomocí profesionálních řezaček, které jsou podstatně dražší než doma ležící nevyužitá klempířská elektropájka.

Příjemný den.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

nápad je to dobrý jako náhrada profi verze bezvadný.
každopádně osobně bych to použil při výrobě kulis a tedy na větší typy modelů- principem stejným jsem dělal tvarování kamenné zdi v měřítku 1:1 dokonce i stejnou páječkou jako je ta menší z obrázků, nicméně tavením polystyrenu v jakémkoli rozměru dochází ke vzniku docela nebezpečných čmoudíků s obsahem i dioxinů takže bych to pro malé dílničky raději neriskoval bez silného odvětrání, na model raději rašpličku z kuchynského struhadla na citronovou kůru vytvarovanou a ostrý kuchynský nůž - nejlépe po babičce ty jsou již dosti úzké ale pevné takže se ani v 10cm silné desce EPS ani PPS neklikatí.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Snek

Příspěvek od Snek »

O co mi jde? Zajímalo mne jak vypadá řez, neboť jsem tím nikdy neřezal.

Vždy jsem řezal jen drátem/smyčkou takže si nedokáži představit tak velkou řezačku pro moji modelařinu, kdy loď je do max 80cm délky.

Proto jsem se ptal.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
predseda

Příspěvek od predseda »

Myslím si,že je to dobrý nápad.
Predseda
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vybavení dílny“