Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Maskovací páska Tamiya zanechává lepidlo

Odpovědět
ZoSo

Re: Maskovací páska Tamiya zanechává lepidlo

Příspěvek od ZoSo »

Ahoj.
Na Madulovi(Mikulovi) se mi stala nepříjemná věc - po stržení maskovací pásky tamiya zůstalo lepidlo (snad je to lepidlo a ne rozleptané). Barva na podkladu je Motip který schnul 3 dny z toho 1 den na slunci.
Teď mám problém čím to odstranit bez poškození barvy.
Páska byla nově koupená.
Nějaké zkušenosti případně rady čím to odstranit?
Děkuju
Honza
Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

zkus technický benzín... Líh leptá barvu, pozor na to. A pozor taky na "Benzínový čistič" - může obsahovat toluen.

Jinak toto začly dělat téměř všechny lepící pásky - asi nějaká "ekologická" změna receptury lepidla.
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Tak. Nakonec na to zabralo redidlo 6006. Ale- namoceny ctverecek papirove uterky stacil tak na 1cm. Rozpustene lepidlo ihned "zalepilo" ubrousek a musel sem vzit dalsi-cisty. Takto padla pulka ubrousku. Ale je to dole.
Kdyz sem delaval plastikove modely a pouzival ty same pasky tak semtohle nikdy neresil. Holt cena za skvele maskovani.
Dekuju za radu
Honza
Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

a zkoušel jsi ten benzín? Respektive - co všechno jsi zkoušel? Jen tak pro informaci.

Já mám zkušenost, že lepidla z pásek jdou sundat buď benzínem nebo lihem. Funguje jedno nebo druhé. Pokud se hadra zalepuje, zak rozpouštědlo nefunguje a je třeba zkusit něco jiné.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Zostatky lepidla z pásky Tamyia ma teda dosť prekvapujú. Robím s ňou pomerne často už roky, a nikdy sa mi to nestalo.
Nebola pri striekaní nejako extrémne a dlho zaliata nezaschnutou farbou, že by riedidlo obsiahnuté vo farbe rozpustilo lepidlo ? Ja sa snažím dávať dole maskovačku akonáhle je farba zavadnutá.

Na odstraňovanie zvyškov lepidla z iných pások sa mi osvedčilo riedidlo White Spirit. Minimálne narušuje farby ( požívam spraye Motip Dupli alebo Prima RAL)
PeterP
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Benzin sem nezkousel. Vzal sem vsechny mozne rozpoustece co sem mel doma a zkousel na podlozce na ktery sem model strikal a kde bylatim padem nastrikana barva a zjistoval kterou to nebude rozpoustet. Lih aceton, bihvi co co smrdela po alkoholu, absinth...nakonec to bylo to redidlo.
Barva na podkladu si myslim ze byla zaschla dost. Ale je pravda ze sem neodmaskovaval hned po zavadnuti ale diky stekle barve bylo treba pockat na zaschnuri, lehce prebrousit a znova striknout, takze sem odmaskovaval az zvela zatvrdlou barvu.
Ale vysledek je perfektni a bez otrepu.
Honza
Obrázek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

trošku jiný způsob , ale zatím jsem nikdy nepotřeboval jakékoli ředidlo na zbytky z pásky je tento, za
A) nenechávám schnout nikdy na sluníčku UV záření dělá divy s chemií
B) odmaskovávám obvykle v době nelepivosti
C) pokud se lepidlo z pásky podrží modelu, vezmu jakoukoli maskovací papírovku a nalepím jia to místo s lepidlem pak rychlé strhnutí a zbytky jsou pryč zustanou na maskovačce..... to ale lze použít pouze při kvalitním nástřiku kde je jistota přilnutí vrstvy barvy k podkladu.
D) poslední dobou jsem začal jako maskovačku používat AL-maskovací pásku na spojování tepelných izolací-né lavsanovou- plastovku, ale opravdu tu hliníkovou, dá se z ní natvarovat hodně detailní maska a dostupnost v každém obi.obrovská výhoda je v tom že hliník narozdíl od jiných pásek nepustí výpary z další vrstvy barvy do podkladové barvy tudíž je menší riziko poškození vrstev.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“