Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Mikul pro volný čas - pohon

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
ZoSo

Re: Mikul pro volný čas - pohon

Příspěvek od ZoSo »

Ahoj.
Stavím si pro potěšení Mikula (Agátu) -délka cca 53cm.
Na TT asi nikdy nepude, protože nemam příležitost (bohužel)
otázka je nasnadě - čím ho osadit.
Buď nějakou 400 a převodovku + 6V olovo.
Nebo 600 boat v 12 na přímo + 12V olovo - ovšem nevím jestli se to tam vměstná a uveze to.
Vím že to není žádná výzva, ale nejsem přesvědčený ani o jedné z variant.
Ve WG mam 2x 600 boat s převoovkou 1:3 a (ne)oblíbené šrouby robbe 60mm - tato zkušenost mi ale v případě stavby takového modelu moc nepomůže.
Za radu vám budu vděčný.
Děkuju
Obrázek
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Ahoj podruhé
S mým prvním dotazem jsem to vzal za špatný konec a tak to napravuji a prosím o konzultaci s konkrétním sestavením.
Motor Speed 400 6V (chlazený?)
Převodovka 3:1
Pb 6v 1.3 Ah
Regulátor Graupner Navy V15R (ze zásob)
Šroub - s tím si opravdu nevím rady.
A ještě řeším spojení motoru, resp. převodovky s hřídelí - rád bych motor uložil co nejníže souběžně s trupem - použít hadičku nebo kardan?
Loď mám téměř hotovou tak bych to chtěl mít pohromadě.
Ještě jednou děkuju.
Honza
Obrázek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

jediné v sestavě co mohu říci je hadičku určitě né bud pružnou měkou spojku nebo kardan, šroub je vždy oříškem a obvykle to dojde do stadia velkých dohadů a konečného ozkoušení co bude fungovat v konkrétním modelu.
Určitě bych ale nešel do mosazi, začal bych dostupnými plastovými a klidně i čínskými,
o sestavách má přehled kolega ,,BURUN,, zde na foru.......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Dekuju za radu. Jeste sem narazil na problem- prevodovy pomer by asi nemel byt 3: 1 ale 1:3, ze? Da se takova prevodovka sehnat, pripadne je moznost prehozeni kol v te 3:1?
2. Varianta je speed 400 7.2 V naprimo.
Dekuju
Honza
Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

ZoSo píše:....
Motor Speed 400 6V (chlazený?)
Převodovka 3:1
Pb 6v 1.3 Ah
......
Šroub - s tím si opravdu nevím rady.
A ještě řeším spojení motoru, resp. převodovky s hřídelí - rád bych motor uložil co nejníže souběžně s trupem - použít hadičku nebo kardan?
....Honza
S olovem 1.3Ah nemusíš chladit motor.... je v něm tak málo energie, že ho nezahřeješ.
S převodovkou 3:1 budeš muset mít velký šroub aby to trochu jelo
pro spojky takových výkonů běžně používám palivové hadičky - takové tyrkysově zelené. Pokud budeš mít výstup převodovky a hřídel přibližně stejnýc průměrů je to spolehlivé řešení. Pokud budeš chtí spojit nestejné průměry, je s tím už komplikace. Pokud budeš chtít pohon často rozebírat, je to taky nedobré - v podstatě starou hadičku je třeba nožem odříznout a použít novou.

Osobně bych doporučil (mám odzkoušeno):
- použít 6tičlánek NiCd/NiMh + 400/7.2V + 30-35mm šroub napřímo

- pokud trváš na Pb baterce, bude třeba zkoušet co je lepší 6V nebo 7.2V motor. Něco málo by mohla pomoct převodovka, ale s převodem 3:1 (do pomala) je to tak na šroub 45-50mm (odhad, nikdy jsem nezkoušel. S převodem 1.5:1 až 2:1 by to bylo tak na 40-45mm šroub. V každém případě nečekej od toho zázraky, prostě příkon neočůráš. Při proudech, jaké potřebuješ (5-10W výkon, to je 10-20W příkon, to je při 6V cca 2-4A odběr z baterky) počítej s využitelnou kapacitou baterky v rozmezí 1/3-1/2 jmenovité tedy 400-600mAh... dobu jízdy si spočítáš sám.
Sestavu 500mm model úzký, 400ka+30mm šroub napřímo+6V/1.4Ah Pb baterku jsem zkoušel před 10ti lety... a po sezóně opustil.
Možná by stálo za to zkusit 280ku motor. Ale bude to šnek.

- hadičkové spoje používám běžně. Pouze z důvodu rychlé demontáže na soutěžích na straně motoru mám soustružený mezidíl s průměrem 4mm a šroubkem (hřídel je taky 4mm) anebo díl na obou stranách a větší průměr hadičky. Ještě se mi nestalo, že by se hadička ukroutila. Jen někdy začne klouzat, pokud před nasazením byla hřídel mastná...
petr hájek

palivové hadičky - časem , teplem a mastnotou tvrdnou a pak ztrácí smysl jako pružný element proti vibracím a ktomu ještě mohou prokluzovat na hřídelích, 400motor umí ukroutit i silnější PVC hadičku pokud není zrovna dimenzována pro proklouznutí.
Neříkám že to rekreačně nejde použít stejně jako se v 70. letech dávaly jako spojky hadičky z ventilků do kol nebo pružinky z propisek , ale nevidím důvod proč si přidělávat do budoucna práci když se to za celkem přijatelný peníz dá vyřešit neamatérsky a kvalitně hned.
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Panove moc si vazime toho ze semnou zrracite cas. Nemam zkusenosti a protoze bych se tomu rad venoval i do budoucna, tak nechci hned vykrocit spatne. Koupim ten 6-ti clanek, 7.2 Speed 400, a sroub 3,5 mm naprimo.
Jeste jednou dekuju
Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:palivové hadičky - časem , teplem a mastnotou tvrdnou a pak ztrácí smysl jako pružný element proti vibracím a ktomu ještě mohou prokluzovat na hřídelích, 400motor umí ukroutit i silnější PVC hadičku pokud není zrovna dimenzována pro proklouznutí.
Neříkám že to rekreačně nejde použít stejně jako se v 70. letech dávaly jako spojky hadičky z ventilků do kol nebo pružinky z propisek , ale nevidím důvod proč si přidělávat do budoucna práci když se to za celkem přijatelný peníz dá vyřešit neamatérsky a kvalitně hned.
nevím, co je u tebe časem, mě fungují cca 7 let bez ztráty pružnosti, žádná se mi ještě neukroutila a prokluz je pouze pokud se mi na styčnou plochu dostane mazivo. Pokud je styčná plocha suchá, dojde k přilnutí takovým způsobem, že hadičku sundáš jenom po rozříznutí.
Bavím se o tyrkysově modrých modelářských palivových hadičkách...

A co se týče funkčnosti - kardan ti nezvládne mírně mimoběžné hřídele, pouze různoběžné a to ještě kloub musíš dostat do průsečíků os.
A cena? několik halířů proti 100 a více Kč za kardan?
SH

Příspěvek od SH »

ZoSo píše:Panove moc si vazime toho ze semnou zrracite cas. Nemam zkusenosti a protoze bych se tomu rad venoval i do budoucna, tak nechci hned vykrocit spatne. Koupim ten 6-ti clanek, 7.2 Speed 400, a sroub 3,5 mm naprimo.
Jeste jednou dekuju
Od toho je tady toto DF.
burun

Příspěvek od burun »

pro zoso,
pokud mohu ještě poradit.
Místo klasické 400/7,2V si přidéj + cca 50,- Kč a kup si 400 3Li 12V, napájení nechéj stéjné. Budeš mít nižší odběr Ampér než u původní 400 a tím delší výdrž plavby.

Ať se Ti daří se stavbou a lodě plují.
petr hájek

SH píše:
petr hájek píše:palivové hadičky - časem , teplem a mastnotou tvrdnou a pak ztrácí smysl jako pružný element proti vibracím a ktomu ještě mohou prokluzovat na hřídelích, 400motor umí ukroutit i silnější PVC hadičku pokud není zrovna dimenzována pro proklouznutí.
nevím, co je u tebe časem, mě fungují cca 7 let bez ztráty pružnosti, žádná se mi ještě neukroutila a prokluz je pouze pokud se mi na styčnou plochu dostane mazivo. Pokud je styčná plocha suchá, dojde k přilnutí takovým způsobem, že hadičku sundáš jenom po rozříznutí.
Bavím se o tyrkysově modrých modelářských palivových hadičkách...

A co se týče funkčnosti - kardan ti nezvládne mírně mimoběžné hřídele, pouze různoběžné a to ještě kloub musíš dostat do průsečíků os.
A cena? několik halířů proti 100 a více Kč za kardan?
Tak to se omlouvám...... opravdu...... ale mírně mimoběžné hřídele , nějak neznám ze své praxe........ asi mám málo zkušeností :rolleyes:
Obvykle dělám uložení pouzdra a motoru přesné.......
Kardan není jediná možnost spojení lze použít hardyspojku, pevnou spojku, i spojku s pružným členem,
ale co se týče kardanu a možnosti propojit či nepropojit mimoosu uložené hřídele , asi by s tebou Sváťo konstruktéři v automobilkách moc nesouhlasili.
Jinak Tom Hlach mi nedávno ukázal tenhle odkaz , celkem dobrá volba když se nedá použít pevná spojka.....:
http://www.mpjet.info/market/index.php? ... 9b0ttfsdo3
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Vyrobnu MP jet mam par kilometru od domova.. to tam ma ten sestihran vuli, nebo je gumovej?
Obrázek
petr hájek

mám za to že mají jak pružné tak s vůlí i pevné alespon podle nabídky na ně
SH

Příspěvek od SH »

ZoSo píše:Vyrobnu MP jet mam par kilometru od domova.. to tam ma ten sestihran vuli, nebo je gumovej?
aby využil vůli je to krátké, pružnost zanedbatelná. Mám ho doma, nepoužil jsem ho, moc se nehodí.
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Tak sem měl dnes den volna tak sem vyrazil na nákupy.
Zašel sem v budějcích k panu Turkovi (jestli je to reklama tak se omlouvám) a odešel sem s tímto sestavením
Mig 480, šroub 30 mm, 2x lipol 7.4 V 2200 od robbe.
Sestaveno na sucho a funguje to. jen se mi nelíbí fakt že se motor nrozběhne z muly, ale trhne sebou - stejně tak zastavení není plynulé, ale jakoby se zasekne. no ale pod vodou mi to asi bude jedno.
Až to bude v lodi dám fotku.
Děkuju vám všem.
Honza
Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

ZoSo píše:..... jen se mi nelíbí fakt že se motor nrozběhne z muly, ale trhne sebou - stejně tak zastavení není plynulé, ale jakoby se zasekne. no ale pod vodou mi to asi bude jedno.
....
projev tzv. západkového efektu. Když budeš motor protáčet naprázdno prsty, budeš cítit odpor a až jej překonáš rotor se přetočí do další stabilní polohy. Ten odpor musí překonat při rozběhu tím, že do motoru pustíš vyšší proud až bod zvratu překonáš a další polhu přeběhne už rotor setrvačností a díky tomu vyššímu proudu než by odpovídal nízkým otáčkám se motor rozběhne na otáčky vyšší. Snížením příkonu jsi pak schopen se dostat na nižší otáčky než jsou rozběhové. Můžeš si to vyzkoušet třeba na regulovatelném zdroji napětí. Anebo když při příkonu, kdy motor už píská ale ještě se netočí (při napájení z reglu...) mu pomůžeš, tak se pak už točit bude.

Mnozí západkový jev pokládají za znak dobrého motoru ( ten má ale silné magnety...), ve skutečnosti je to důsledek špatně navrženého magnetického obvodu motoru. Faktem je, že motor s třípólovou kotvou se nedá navrhnout bez západkového efektu... jen ho více či méně eliminovat. Eliminovat je lze vícepólovou kotvou...
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Aha. No ve WG mam DSYS a speed 600 boat a tam se to roztaci opravdu tak ze nejdriv zacne piskat a pak se roztaci od temer nulovych otacek a naopak pri brzdeni. Proto sem si toho vsiml. Ale neni to na skodu.

Asi posledni dotaz. Ochrany ram/kos sroubu.
U dozer boat sem videl kos, ten se ale nehodi na primy sroub. Chci eliminovat ohrozeni sroubu zachycenim o tvrdou prekazku. Kdyz tam dam z trubky ve tvaru "U" ram bude to stacit. Jak to resite vy?
Honza
Obrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Nebylo by v takovém případě lepší dát ho rovnou do Kortovy dýzy než do nějakého účka?
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
petr hájek

klec se dá použít i na přímý pohon šroubem , na zakrmovačce jsem použil klec z rozřezaného košíku na příbory od vietkongu, drát byl 3mm svařený a pochromovaný a funguje to velmi dobře.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ladous píše:Nebylo by v takovém případě lepší dát ho rovnou do Kortovy dýzy než do nějakého účka?
Kortyho dýza není primárně pro ochranu šroubu, ale pro usměrnění rpoudu vody a tím zvýšení manévrovatelnosti. Někdy dokonce škody na šroubu zvýší (např zapíchnutá větvička mezi dýzu a šroub ho bud očeše nebo zničí něco uvnitř - vypálený regl, prasklá spojka atd)

asi nejlepším řešením je klec před a kolem šroubu (viz například některé staré ruské ledoborce, které tak bránili vtažení ledu do šroubu - ty nové naopak nají šrouby na drcení ledu dělané).
Obrázek
NeJaToD team
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Skousel sem googlit ale nic sem nenasel.Nemate nejaky zdroj?
Obrázek
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Obrázek
NeJaToD team
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

No tybrdo....to je teda opancerovani. To uz je skoro zbytecny, ne?
No. Neco vyplodim. Asi to ale trochu zjednodusim.
Ale opet dekuju za pohotovou pomoc.
Dekuju!
Honza.
Obrázek
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

jak jsem psal, jsou to remorkery schopne plout v zamrzlych pristavech, takze to je ochrana sroubu pred ledem. navic pro lepsi manevrovatelnost maji kolem sroubu kortyho dyzy ktere jsou otocne...
Obrázek
NeJaToD team
ZoSo

Příspěvek od ZoSo »

Tak sem neco zplodil. Trochu sem googlil a zjistil sem ze ricni lode kortyho dyzu moc nepouzivaj. Tak sem hledal dal a narazil sem na ochrane kose "propeller guard" ktere se mi docela libily a hodili se.
Az budu u pocitace dam foto.
Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“