Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Flex Drive po domácku

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Cuga

Re: Flex Drive po domácku

Příspěvek od Cuga »

Zdravím

mám takovy problém,
z prostoryových důvodů u mého nového přírůstku do flotily nemohu použít klasické rovné pouzdro a hřídel. Tak jsem se rozhodl si doma vyrobit pouzdro z mosazné tenkostěné trubky vnější průměr 4mm, které ohnu (bohužel dvakrát) do kýženého tvaru.

1. Avšak netuším z čeho udělat samotnou hřídel procházející pouzdrem.
2. Dále jakým způsobem ji připevnit na pevnou hřídel na které je namonován lodní šroub.
3. Jakým zpusobem připojit pružnou hřídel k ose motoru.
4. Jsou li nutná nejaká futra uvnitř pouzdra pružné hřídele (mosazná).
5. Čím to celé mazat.
6. Potřebuji aby hřídel byla schopná bez problému přenést výkon asi 200-300 Watt!!!!

Kdysi dávno jsem něco podobného na fóru viděl, avšak teď nenašel.

Ocením jakoukoliv pomoc.
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
cobra

Příspěvek od cobra »

Zdravím

mám takovy problém,
z prostoryových důvodů u mého nového přírůstku do flotily nemohu použít klasickou rovné pouzdro a hřídel. Tak jsem se rozhodl si doma vyrobit pouzdro z mosazné tenkostěné trubky vnější průměr 4mm, které ohnu (bohužel dvakrát) do kýženého tvaru.
1. Avšak netuším z čeho udělat samotnou hřídel procházející pouzdrem. 2. Dále jakým způsobem ji připevnit na pevnou hřídel na které je namonován lodní šroub.
3.Jakým zpusobem připojit pružnou hřídel k ose motoru.
4.Jsou li nutná nejaká futra uvnitř pouzdra pružné hřídele (mosazná).
5. Čím to celé mazat.
6. Potřebuji aby hřídel byla schopná bez problému přenést vákon asi 200-300 Watt!!!!

Ocením jakoukoliv pomoc.
Říkáš výkon 300 Watů ?? :shock: To jezdí na vrtačku,nebo na motor ze strunovky ?? :shock:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Zdravím

mám takovy problém,
z prostoryových důvodů u mého nového přírůstku do flotily nemohu použít klasickou rovné pouzdro a hřídel. Tak jsem se rozhodl si doma vyrobit pouzdro z mosazné tenkostěné trubky vnější průměr 4mm, které ohnu (bohužel dvakrát) do kýženého tvaru.
1. Avšak netuším z čeho udělat samotnou hřídel procházející pouzdrem. 2. Dále jakým způsobem ji připevnit na pevnou hřídel na které je namonován lodní šroub.
3.Jakým zpusobem připojit pružnou hřídel k ose motoru.
4.Jsou li nutná nejaká futra uvnitř pouzdra pružné hřídele (mosazná).
5. Čím to celé mazat.
6. Potřebuji aby hřídel byla schopná bez problému přenést vákon asi 200-300 Watt!!!!

Ocením jakoukoliv pomoc.
Říkáš výkon 300 Watů ?? :shock: To jezdí na vrtačku,nebo na motor ze strunovky ?? :shock:
Jezdí to s střídavým motorem Feigao B40 - 10S (Velikost S400). Pokud se mi to podaří uchladit a seženu kvalitni LiFe/LiPol, tak odběr bude asi 40A.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Podívej se do katalogu Graupnera - tam je těch flexibilních pohonů několik a je tam i řešení spojení flexihřídele s motorem a na druhé straně s lodním šroubem. Je ale lepší mosaznou trubku nahradit teflonovou - Mosaz by se provozem pomalu brousila ( dalo by se říct "stírala" ). Díky vinutí struny je možný provoz jen na jednu stranu ( aby se pletená struna silou motoru jakoby utahovala ), ale pro Tvůj případ zřejmě couvání nebude aktuální.
Právěže i to couvání bude aktualní. Tyto pohony budou v lodi dva, tedy dva protiběžné šrouby.

To "stírání" mosazné trubky, jsem předpokládal, tak mě napadlo trubku místy vyvložkovat teflonovými "futry" od MPjetu.
Přema

Příspěvek od Přema »

Řešením by mohla být neopletená struna-do náhonu tachometru.Konce zabrousit.Jak bude pevná hřídel šroubu umístěna-v trupu nebo mimo?Kolik to bude mít otáček?I tak s těmi teflonovými futry určitě neprohloupíš.
Nejde to řešit kardanem-kardany?
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Řešením by mohla být neopletená struna-do náhonu tachometru.Konce zabrousit.Jak bude pevná hřídel šroubu umístěna-v trupu nebo mimo?Kolik to bude mít otáček?I tak s těmi teflonovými futry určitě neprohloupíš.
Nejde to řešit kardanem-kardany?
Pouzde pevné hřídele bude už mimo vlastní trup (jedná se o tzv. "surface drive system"). Otáčky tam budou obrovské. Motor točí 3800 ot/V. napájeno to bude 3-4 LiFe/Lipol. Tedy 3800*11,1=41 000 naprázdno, se zatížením to asi o 7000 spadne. (Zdá se mi, že motor moc točí, možná tam přinde s více závity, tedy 3000 ot/V. Každopádně pod 25000 nesmím spadnout, aby to trošku jelo - malé šroby budou mít větší skluz.)

Kardanům se chci vyhnout. Nejspíš by tolik otáček a přenášený výkon nerozdejchaly....
Přema

Příspěvek od Přema »

Kardan právě je schopen přenést velký kroutící moment,kvalitní.U toho šroubu-byl by konec flexi hřídele kousek napřímo?
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Kardan právě je schopen přenést velký kroutící moment,kvalitní.U toho šroubu-byl by konec flexi hřídele kousek napřímo?
Asi by to vypadalo následovně: Hřídel motoru + spojka + struna (struna s hřídelí by byla buď spájena nebo slepena) + hřídel šroubu + lodní šroub.

Přičemž hřídel lodního šrouby bude usazena ve dvou kluzných mosazných ložiskách, na každém konci jedno. Struna by byla uložena v teflonovém ložisku (při vyustění k motoru).

Snad napoví obrázek:
Obrázek

Mosazné pouzdro bude naohýbano do potřebného tvaru.
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

Nejsem rejpavý člověk ,ale toto téma mi připadá ,že jsem někde ve vzdálené budoucnosti.Zřejmě si asi nekodážete představit ,co by udělaly otáčky kolem čtyřiceti tisíc naprázdno s každou hřídelí a s každým i třeba teflonovým pouzdrem.Pokud si dobře vzpomínám zkoušeli jsme v elektro rychlících ohebné hřídele kvůli lepší účinosti šroubu ,v mosazné trubce o průměru 4 mm byla dvojka hřídel .Protože se ,ale jednalo o několik sekund nemělo to na trubku ani na hřídel vliv.Po čase se to ale muselo stejně vyměnit.Naprázdno se motory vůbec nemohly zkoušet ,protože točily kolem třiceti tisíc otáček.Jednou mi ujela loď ,zapíchla se do břehu ,urvala se vrtule a než jsem k tomu doběhl ,motor vystříkal všechen cín a vypálil se.Nevím jak jsou stavěny bezkomutátorové motory ,ale většinou jsou chlazeny vzduchem a navíc neběží celou dobu.Do lodí se dělají speciální motory s vodním chlazením a nižšími otáčkami.Pokud si trošku pamatuji ,motor pro letadla byl zapínán s přestávkami.To asi v lodi nebude moc vhodné.Kdybys poslal nějakou fotku ,nebo náčrtek ,jak bude loď vypadat ,mohl bych poradit ,takto se mi zdá ,že nevíš o čem mluvíš
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Pepo nech je, stejně nebudou věřit. Ať si to prubnou a uvidí.
Kdo nevyzkouší - neuvěří.
Ivan
Pepa Darvas

no když někdo má na stříďák ,který pak může vyhodit ,proč né.jen bych chtěl říci ,že jsem se elektrami zabýval dost dlouho , stálo mě to to také hodně .Motor ,který jsem vypálil stál třista marek a mohl jsem ho vyhodit.Rád bych poradil těm ,kteří tomu moc nerozumí a nechtějí vyhazovat zbytečné peníze. ALE !!!!!,musí si dát říci!!!!!!
Přema

Příspěvek od Přema »

V experimentech,byť drahých,by se meze klást neměly :D :lol:
Dovoím k si k Cugovi praktickou poznámku -doplnění P.Darvaše-v těchto otáčkách počítej kromě opotřebení hřídele+pouzdra s opotřebením -uhořením šroubu-to bude kavitace jako hrom!!!! :shock: :shock: :shock:
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Ano bude to stát bohužel i peníze. Ale tento experiment je pro mne tak atraktivní tak nějakou kačku pustim, navíc jsme na to dva.

Pepo, neznám tvou závodni karieru, ale předpokládám že jste používaly komutátorové motory,..... a já spoléhám na dlouhou životnost střídavých motorů a hlavně díky absenci komutátoru, možnost vyšších pracovních otáček.

Tak vysoký počet otáček nebyl můj manýr, pouze jsem to odkoukal od mých německých (Hopf, Lietsch)a amerických kolegů. Samozrějmě mnou vybrané motory jsou vysokootáčkové mají specialní chladící plášť.

Nicméně děkují za vaše názory na tento experiment, nicméně bych spíš poprosil o cenné rady :-)
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Ale ti kluci Ti přeci radí, copak to nevidíš? Nečteš?
Ivan
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Ale ti kluci Ti přeci radí, copak to nevidíš? Nečteš?
Ivane, jestli jsem to pochopil, tak bych to měl spíš zabalit. To neudělám. Navíc, jestli nechceš mi pomoc a poradit, tak se radši neprojevuj, mohlo by vyjít na jevo, že tomu moc nerozumíš. ;)

Pepo, moc dobře vím o čem mluvím. A jestli chceš pomoct, tak se jedná o rychlostní katamarán (laminátová skořepina). Budou instalovány dva motory, v každém plováku jeden. Bohužel se nevleze aby montáž byla jednoduchá.

Nicméně navzdory vašemu skepticizmu , nevymýšlím nic nového, vše okoukávám, snažím se pochopit a dokocne i chápu.

(Nikde jsem neuvedl, že používám motor pro letadla....motory které hodlám použít jsou odzkoušené v lodích, -Pletenberg, Lehner, Hacker, a tedy i Hackrova kopie --- Feigao) Je vidět, že tyto pohony není úplně vaše parketa, tak bych prosil poradit s tím co znáte lépe.....

Náčrtek bohužel teď na web nehodím, jsem v Kroměříží, takže až po víkendu.
Přema

Příspěvek od Přema »

Zkus se u nich podívat,jak mají provedené antikavitační opatření.Opravdu to může být problém.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Zde příkládám co mi jde na mysli, co je mým cílem.

Obrázek
Pepa Darvas

OK vím o čem mluvíš ,pořád mi ale nejde do hlavy ta zpátečka u Lehnera a navíc proč by tam měla být ?.Stoprocentně je hřídel z lanka takže vevnitř je jen vazelína ,ložiska jsou bronzový,mosazná trubka je nahřátá a ohnutá do tvaru .Zítra zavolám do Prahy a zkusím se zeptat.Střídavé motory znám pro lodičkáře až moc dobře a také velice dobře si vzpomínám na ty od herr Lehner.At jsme dělali co mohli ,nikdy se nám regulece od něj neotevřeli na plno.Až jeden šikula z Plzně to hodil do PC a otevřel ho .Pak to chodilo.Tím chci jen nastínit ,že Ti přeji hodně štěstí v tom tápání a zkoušení.Myslel jsem ,že mluvíš o katamaranu,tohle je mono.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

OK vím o čem mluvíš ,pořád mi ale nejde do hlavy ta zpátečka u Lehnera a navíc proč by tam měla být ?.Stoprocentně je hřídel z lanka takže vevnitř je jen vazelína ,ložiska jsou bronzový,mosazná trubka je nahřátá a ohnutá do tvaru .Zítra zavolám do Prahy a zkusím se zeptat.Střídavé motory znám pro lodičkáře až moc dobře a také velice dobře si vzpomínám na ty od herr Lehner.At jsme dělali co mohli ,nikdy se nám regulece od něj neotevřeli na plno.Až jeden šikula z Plzně to hodil do PC a otevřel ho .Pak to chodilo.Tím chci jen nastínit ,že Ti přeji hodně štěstí v tom tápání a zkoušení.
S tou zpátečkou to bylo myšleno obrazně.....budou použity motory dva, tedy dva protiběžné šrouby, tedy jeden musi běžet opačně jako ten druhý (takže jakoby zpátečka). Předpokládám že seženu jen pravo, nebo jen levotočivé struny, což bude asi problém.

Jsem mladý, mnohdy naivní a zatím sbírám zkušenosti. Tak nějak jsem připraven, že se tento projekt nemusí (ale může, v což doufám) podařit. Avšak věřím, že díky mé houževnatosti, ochotě se učit, a hlavně s pomocí vás moudřejších a zkušnějších se mi to podaří..... předem děkuju za ochotu mi pomoct....

Pepo, je to katamaran, veř mi :-) Mono mam doma taky ( Mono2, 12 článků)
Přema

Příspěvek od Přema »

Ten ohyb hřídelí není moc.Opravdu by to kardan s pružnou mezispojkou nezvládl?Určitě by autíčkáři nebo vrtulníkáři něco měli,i skladem :lol:
Když struny-co struny na elektrické kytary?Pravo-levo točivost-stačilo by je dát jen obráceně. ;) ;) ;)
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Jak píše Bořík, tak otočením struny, šroubu, prostě čehokoliv nic nezmění.

Zkusím vše ještě jednou přeměřit, a třeba mě napadne způsob, jak tam dostat přímou hřídel (je to mé zbožné přání, ušetřil bych si tím spoustu práce, i ztráty výkonu způsobeným ohýbáním a třením struny o pouzdro).
karaso

Příspěvek od karaso »

Tak nevím, údajně většina převratných vynálezů vznikla tak, že všichni moudří a zkušení o něčem si byli jisti, že to nejde, až se objevil blbec, který nevěděl, že to nejde, a dokázal to.... Tak ho nechte, ať to prověří. Varován byl, byl upozorněn na možná úskalí, další je na něm, ne ? Buď se mu to přes všechny možné technické zádrhele povede, a pak bude vítěz, nebo dopadne jako oblíbená postava ze Saturnina, strýc, amatérský kutil pro změnu na poli chemie. :) Nicméně pokrok potřebuje i kutily... :P
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
karaso

Příspěvek od karaso »

Tak nevím, údajně většina převratných vynálezů vznikla tak, že všichni moudří a zkušení o něčem si byli jisti, že to nejde, až se objevil blbec, který nevěděl, že to nejde, a dokázal to.... Tak ho nechte, ať to prověří. Varován byl, byl upozorněn na možná úskalí, další je na něm, ne ? Buď se mu to přes všechny možné technické zádrhele povede, a pak bude vítěz, nebo dopadne jako oblíbená postava ze Saturnina, strýc, amatérský kutil pro změnu na poli chemie. :) Nicméně pokrok potřebuje i kutily... :P
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Přema

Příspěvek od Přema »

možná špatně vidím,mám jen 4 oči. ;) Jde opravdu o mm.zkusil bych udělat směrem dovnitř trupu malou kapsu,aby motor šel napřímit.A to ještě cca od poloviny průřezu motoru,t.j.pár mm od paluby.Hydrodynamice to určitě neublíží a zvenku(rozum.shora) to schová paluba. ;) :lol:
Cuga

Příspěvek od Cuga »

možná špatně vidím,mám jen 4 oči. ;) Jde opravdu o mm.zkusil bych udělat směrem dovnitř trupu malou kapsu,aby motor šel napřímit.A to ještě cca od poloviny průřezu motoru,t.j.pár mm od paluby.Hydrodynamice to určitě neublíží a zvenku(rozum.shora) to schová paluba. ;) :lol:
Prosím nechytat se toho posledního obrázku katamaranu, který jsem si půjčil, je to pouze ilustrace toho, oč mi zhruba jde (moje hřídel by měla být zahnutá dvakrát).

K těm kutilům a blbcům, .... ono zaleží hlavně na tom, kdo, a z které strany se to hodnotí 8)

Prosil bych o konstruktivní nápady, o příspěvky typu Ivankap a karaso nestojím, ničemu nepomohou...... o filozofování jsou jiná fora :)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“