Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
torpédový člun PT-109 jaké baterie použít
- ivo.lhotan
Re: torpédový člun PT-109 jaké baterie použít
Zdravím,mám objednaný torpédový člun PT-109 ,výrobce Pelikán.Potřebuji ještě dokoupit RC soupravu a pohonné baterie.Doporučeny jsou NI-Mh 7,2 V.Mám doma baterie Ni-Mh 8,4V z RC jachty Saint Tropez a chtěl bych je používat v obou modelech.Ve specifikaci regulátoru je uvedeno 6-8,4V tam by neměl být problém,motory jsou stejnosměrné řady 550 bližší specifikaci neznám.Tak se ptám pokud použiji aku NI-Mh8,4V jestli nemuže dojít k poškození elektroniky příp.motoru.Nebo se mám držet doporučení výrobce a koupit aku Ni-Mh 7,2V,taky kvuli záruce.Děkuji
- ivo.lhotan
http://www.rc66.cz/pt109-torpedovy-clun-artr jedná se o tnto model
NiMh 8.4V je 7-mičlánek s nominálním napětím 8.4V. Čerstvě nabitý může mít až 7x 1.4 až 1.5V tedy 9.8-10.5V...
Myslím si, že by to ten regl mohl ustát, mezní napětí elektronických součástek bývá v řadě 5V, 6.3V, 12V, 16V.... výkonové tranzistory začínají běžně kolem 20V závěrného napětí, nově teď i 12V takže myslím si že to snese. Ale je to jen odhad. Nikdo ti nezaručí že lektronika nezařve hned po připojení na přepětí ani že po čase na přetížení. Je to jen na tvé riziko...a když zařve, tak koupíš pořádný a toto řešit nebudeš muset.
Motor by neměl mít problém. S napětím určitě ne, spíš s přetížením, ale to poznáš po krátké jízdě jestli se moc nehřeje. Pak by to chtělo dát lehčí šrouby(= menší nebo s menším stoupáním).
Myslím si, že by to ten regl mohl ustát, mezní napětí elektronických součástek bývá v řadě 5V, 6.3V, 12V, 16V.... výkonové tranzistory začínají běžně kolem 20V závěrného napětí, nově teď i 12V takže myslím si že to snese. Ale je to jen odhad. Nikdo ti nezaručí že lektronika nezařve hned po připojení na přepětí ani že po čase na přetížení. Je to jen na tvé riziko...a když zařve, tak koupíš pořádný a toto řešit nebudeš muset.
Motor by neměl mít problém. S napětím určitě ne, spíš s přetížením, ale to poznáš po krátké jízdě jestli se moc nehřeje. Pak by to chtělo dát lehčí šrouby(= menší nebo s menším stoupáním).
- ivo.lhotan
Díky za radu,asi to nebudu riskovat a koupím Ni-Mh7,2V.Co se týká přehřívání motoru,tak mám stejně v plánu předělat to na vodní chlazení.
Mám tento čln a kompletne som ho musel prerobiť ,pohon aj baterie.Použil som Lipolky. Teraz je to Ok.
vodní chlazení je jen pro dobrý pocit... to, co generuje teplo, tedy uhlíky, komutátor a vinutí rotoru stejně neuchladíš. Jediné, co ochráníš je magnet statoru a tam je teplota pro odmagnetování cca 150-200°C což už je dost abys poznal, že je něco špatně. A pokud je něco špatně, tak chlazením to nezachráníš. Je třeba zjistit co je špatně - těžký šroub, odpory v ložiscích, moc vazelíny v pouzdrech, malé vůle.... a to odstranit.
Paluba a maketově důkladně propracované nástavby .....
Nechcem zbytocne mudrovat, ale maketu si predstavujem trochu inac. Ale ako plavajuca hracka moze byt aj s origo motormi a predpisanymi baterkami. Ak by si chcel jazdit maketovo rychlo / skutocne PT islo do 43 uzlov /, tak potom brushless a LiPol.
Nechcem zbytocne mudrovat, ale maketu si predstavujem trochu inac. Ale ako plavajuca hracka moze byt aj s origo motormi a predpisanymi baterkami. Ak by si chcel jazdit maketovo rychlo / skutocne PT islo do 43 uzlov /, tak potom brushless a LiPol.
Presne tak brushless a lipol a vodne chladenie regulátor a motor inak problem.Jazda takto upraveného modelu paráda
- ivo.lhotan
Díky všem za názory a rady.Mám to na zábavu a rekreační poježdění.Uvidím ,časem to možná fakt předělám na stříďáky.Nemám moc zkušeností s elektropohonem.V mládí jsem pár lodí postavil poháněných spalovacím motorem.
znal jsem kolegu co měl PT, tak něco přes metr,balsový laminovaný trup,vše max.odlehčené,hrany na trupu pro plavbu skluzem,pohon 2x 550 na přímo,šroub cca.40,,,dokázalo to jet ve skluzu tak 5 minut, NiCd , po dojetí roztavená kabeláž k motoru, a průřez měla pěkný.
Tak mně zajímá kolego jak jsi dopal.
Dnes tak stříďák a Aku Li-Fe A123 pro tak vysoké proudy.
Tak mně zajímá kolego jak jsi dopal.
Dnes tak stříďák a Aku Li-Fe A123 pro tak vysoké proudy.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek