Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Vliv stoupání lodního šroubu

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Cuga

Re: Vliv stoupání lodního šroubu

Příspěvek od Cuga »

Ivvo píše:jak jsem rikal nechci se prit, ale docela si odporujes...

Cuga píše:Prikladam jak to vypada v jednom mojem modylku, jen tak pro predstavu.
Delka cca 930mm
Hmotnost cca 4,1kg
Prikon cca 4,8kW pri 48000 rpm
Cuga píše: ad2: Rychle lode nepotrebuji ani vyssi otacky ani mensi stoupani.
chces mi jako rici, ze 6000 otacek u pracovniho remorkeru jsou mensi otacky nez 48 000 u tveho rychlika? nechci tu rozvijet dalsi diskuse. proste to mam vyzkousene a u zadne sve lodi jsem zatim problem se srouby nemel. tecka. vic nema cenu dal rozvijet. dotaz byl obecny a navic toto vlakno se tyka konkretni lode, nema cenu tu dokazovat kdo dal docura.
fyzika je neuprosna a zakon akce a reakce take, jak jsi mimochodem dokazal udaji lode, kterou jsi ukazal. takze pracovni lode (pomale) maji vetsinou nizke otacky, rychle lode maji vysoke. vojenske lode maji otacky nejmensi, prave z duvodu snizeni akusticke stopy... zbytek (stoupani a prumer sroubu) zavisi na konkretni lodi a tvaru trupu a je nutne to zkouset, nic univerzalniho neexistuje...

Uz to chapu, asi te zmatly ty vysoke otacky tohoto typu lode. Mel jsem dopsat, ze se jedna konkretne v tomto pripade o poloponernou vrtuli, ktera diky tomu, ze je ploponorena pracuje pri podstatne vyssich otackach nez plneponorena. A navic v totmo konkretnim pripade lode se jedna o model namotorovany a navrtulovany na jakousi cilovou rychlost cca 160km/h. Proto jsou tam takto vysoke otacky otacejici malinkymi vrtulemi s obrovskym stoupanim. Tady je stoupani konkretne 1,9. To moc u pracovni lode nenajdes. Kazda vrtule je proste delana na jiny typ pouziti a provozni otacky.

Ale rec byla o stoupani, a v tom si se pletl.
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

já uznávám, že se stoupáním u rychlých lodích jsem to uvedl špatně. původně jsem to chtěl formulovat trochu jinak, ale když to teď čtu znova, tak je to opravdu zavádějící. chtěl jsem uvést, že na "lodě rychlejší" než pracovní (jako je ta které se týká toto vlákno) se při použití motoru s vyššími otáčkami nebo bez převodovky používají šrouby s menším stoupáním (viz graupner vs robbe). co se týká opravdu rychlých lodí, je to jak píšeš, stoupání je vysoké.

na čem ale trvám a nesouhlasím je tato tvoje věta
Cuga píše:ad2: Rychle lode nepotrebuji ani vyssi otacky ani mensi stoupani.
Rychlé lodě pro dosažení vyšší rychlosti opravdu potřebují vysoké otáčky, což ukazuje příklad rychlíka tebou uvedeného. Co se týká polo- a plně- ponořených šroubů, je jasné, že poloponořené mají vyšší otáčky, protože není takové riziko kavitace.
ivvo píše:chces mi jako rici, ze 6000 otacek u pracovniho remorkeru jsou mensi otacky nez 48 000 u tveho rychlika?
jinak musím říci, že toto je opět příklad že občas píšu moc rychle, ty motory měly být obráceně (tzn. 48tis je menší než 6tis.)...
Obrázek
NeJaToD team
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Ivvo píše:já uznávám, že se stoupáním u rychlých lodích jsem to uvedl špatně. původně jsem to chtěl formulovat trochu jinak, ale když to teď čtu znova, tak je to opravdu zavádějící. chtěl jsem uvést, že na "lodě rychlejší" než pracovní (jako je ta které se týká toto vlákno) se při použití motoru s vyššími otáčkami nebo bez převodovky používají šrouby s menším stoupáním (viz graupner vs robbe). co se týká opravdu rychlých lodí, je to jak píšeš, stoupání je vysoké.

na čem ale trvám a nesouhlasím je tato tvoje věta
Cuga píše:ad2: Rychle lode nepotrebuji ani vyssi otacky ani mensi stoupani.
Ivvo píše:Rychlé lodě pro dosažení vyšší rychlosti opravdu potřebují vysoké otáčky, což ukazuje příklad rychlíka tebou uvedeného. Co se týká polo- a plně- ponořených šroubů, je jasné, že poloponořené mají vyšší otáčky, protože není takové riziko kavitace.
Mno, poloponorene vrtule pracuji efektivne pri vyssich otackach z jinych duvodu, ale to neni potreba rozebirat. Zacatecnika s dotazem to patrne nebude zajimat. Tak to nechme plavat.

Co se tyce tech otacek, tak sme se trosku nepochopili, nevadi, narovnam. je jasne, ze pro rychlou jizdu potrebujes vice otacek, v aute kdyz jedes rychle, tak se kola taky toci rychleji to dava smysl, ze jo.

Ja to myslel tak, ze u rychle lode se da dosahnout vyssi rychlosti NEJEN zvysenim otacek (se stejnym typem vrtule) ale i dalsimi zpusoby.

Priklad: Rychlik muze byt namotorovany na cilovou rychlost, dejme tomu cca 100km. A to se da dosahnout nekolika zpusoby. Uvedu dva. Bud malou vrtuli a vysokymi otackami (treba 40 000rpm) nebo velkou vrtuli a nizkymi otackami (20 000rpm). Bavime se o poloponorenych vrtulich, kde rozsah techto otacek je pripustny (v nasich modelarskych podminkach). Tech 40 000rpm jsou opravdu vysoke otacky, tech 20 000 byva standard. Typ vrtule se nemeni (ani stoupani, ani uhel nabehu, ani uhel odtoku, ani tvar ci pocet listu, atp...), jedine v cem je rozdil je velikost. Tedy ikdyz se pracovni otacky zdvojnasobily, tak typ vrtule je stale zachovan. Co se tyce ucinnosti (skluzu), obecne plati, ze tech 20 000 by melo byt na tom lepe. Ale ucinnost neni konstanta. Meni se v zavislosti na rychlosti. Tedy tady se bavime uz o optimalizaci vrtule pro dane podminky (cilova rychlost, manevrovaci schopnosti). Tos tak sem to myslel.

U plneponorenych vrtuli to plati podobne, jenom aplikovane na pracovni podminky tohoto typu vrtule. Otacky byvaji obvykle polovicni (a mensi) nez u poloponoreneho typu vrtule. Ale stale vzdy vetsi nez u typu vrtule pro pracovni lode, kde jde predevsim o tah. A tam s velkym stoupanim ani vysokymi otackami nejde uspet. Pracovni lod nema obvykle zrcadlo, pluje jinym zpusobem, tedy ji skluzu nedostanes (neni to zadouci) a proto se pouzivaji vrtule s malym stoupanim a vetsim prumerem aby byl zachovan tah pro vytlacnou plavbu.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

souhlasím, jen je nutné dotat, že aby platit tvůj příklad s 20tis. otáčkami u rychlíka, tak rychlost proudu vody za šroubem musí být vyšší než těch požadovaných 100km/h (vzhledem k odporům lodi ve vodě). Pokud je rychlost vody, při těchto otáčkách dostatečná, tak opravdu není nutné zvyšovat otáčky motoru...
Pokud ale rychlost proudu vody za šroube je cca 120mk/h a budu chtít vyšší cílovou, tak budu muset zvýšit otáčky motoru. I když teď přemýšlím, že pokud by se zvýšilo stoupání, tak šroub za jednu otáčku "přečerpá více vody"a tím se za jednu otáčku posune dál než předtím... jak říkaš, pak je to o optimalizaci konkrétního případu...
Obrázek
NeJaToD team
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Ivvo píše:souhlasím, jen je nutné dotat, že aby platit tvůj příklad s 20tis. otáčkami u rychlíka, tak rychlost proudu vody za šroubem musí být vyšší než těch požadovaných 100km/h (vzhledem k odporům lodi ve vodě).
Ano, to je ten skluz.
JanVar

Příspěvek od JanVar »

Cuga píše: Mno, poloponorene vrtule pracuji efektivne pri vyssich otackach z jinych duvodu, ale to neni potreba rozebirat. Zacatecnika s dotazem to patrne nebude zajimat. Tak to nechme plavat.
vidíš, a když jste se tu s Ivvo-šem do sebe tak pustili, tak tahle teorie by třeba mne osobně zajímala, i když nepředpokládám, že bych se "rychlíkům" věnoval.

Já věděl, že se tu dozvím hodně teoretických věcí :-)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“