Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Uvoľnenie pásma 35 MHz pre ponorkárov a iných.

Všechno co nezapadá do předešlých kategorií a přeci jen se to týká modelařiny.
predseda

Re: Uvoľnenie pásma 35 MHz pre ponorkárov a iných.

Příspěvek od predseda »

Tento víkend prebehlo stretnutie ponorkárov v Rakúsku a tak sme mali možnosť diskutovať o veciach,ktoré nás brzdia.
Pred nedávnom na tomto fóre odznela diskusia o vyhláške,ktorá bráni na území Českej republiky používať pásmo 35 MHz aj ostatným.V roku 2005,kedy bola vyhláška schválená to bolo v poriadku,ale dnes,
keď sa toto pásmo pre leteckých modelárov buď už nevyužíva,alebo len sporadicky,
tak zrejme nastal čas ho uvoľniť pre ponorkárov,ktorý toto pásmo potrebujú pre svoj ďalší rozvoj.
Je to aj preto,že vysielačov respektíve RC súprav v tomto pásme je na predaj omnoho viac ,
ako v pasme 40 MHz.Myslím,že s tohto fóra by bolo dobré osloviť zainteresovaných,pokiaľ
sa na tom zhodneme a vykonať novelizáciu vyhlášky VO-R/15/08.2005-27.
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=& ... 4340,d.bGE

S pozdravom

Predseda
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Obávám se, že čeští letečtí modeláři si na své výsostné právo na užívání 35 MHz pro svou potřebu sáhnout nenechají...

Ale to je jedno. Jako první krok pro případnou změnu bych viděl rozeslání článků k zamyšlení do modelářských časopisů a vložení na leteckomodelářská DF. Teprve na základě reakcí bych začal vynakládat energii na případnou novelizaci vyhlášky. Bohužel mně kromě ponorkářů nenapadá jiná modelářská skupina, která by měla mít o pásmo 35 MHz nově zájem.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
JanVar

Příspěvek od JanVar »

pokud chcete na 35MHz, budete muset lobovat na ČTU, aby sjednotil normy s EU. IMHO to stejně časem dopadne, protože jako OK1... vím, jaké byly hádky ohledně amatérských tříd, pásem, výkonů a já už nevím čeho všeho...

Jarda
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
JanVar

Příspěvek od JanVar »

a zase bez editace :-)

p.s.
IMHO se už dnes stejně převážně létá na 2.4, možná to projde. Ale boj to bude ukrutný, znám to sám...

p.p.s.
jo a jmenuje se to "Harmonizace".... já bych řekl "sjednocení"
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
SH

Příspěvek od SH »

JanVar píše:a zase bez editace :-)

p.s.
IMHO se už dnes stejně převážně létá na 2.4, možná to projde. Ale boj to bude ukrutný, znám to sám...

p.p.s.
jo a jmenuje se to "Harmonizace".... já bych řekl "sjednocení"
to znamená, že bude třeba přesvědčit nejem ČTÚ ale celou evropu... a je šance, jak člověk z povzdálí sleduje úředníkův boj, že když se do toho začne drbat, tak po tom pásmu může skočit někdo jiný...
Snek

Příspěvek od Snek »

Nevím, ale pokud jsem se letos osobně dostal na modelářské letiště, tak pořád se najde dost modelářů kteří lítají na 35MHz a nevidí důvod si kupovat novou aparaturu na 2,4Ghz.

Argumentovat, že je na prodej více 35Mhz souprav a příjmačů než 40Mhz a tím brzdím ponorkáře mi příjde značně ujetý.

Asi to odpovída stavu, že lodičkářů a autíčkářů je zanedbatelné množství v naší modelářské komunitě. (Sám vlastním nejedno RC auto i RC loď)

Jinak na prodej je pořád obrovské množství příjmačů 40Mhz jak na HobbyKing tak i http://www.mzkservis.cz/products.php?curmenu=282 a plno dalších.

Možná jste chtěli napsat že sháníte *PCM příjmače Futaba/Graupner. Jinak bych si musel myslet, že ponorkáři nemají na nový příjmač a jsou životně závislí na bazarovém zboží :)

Navíc předpokládám že ve vodě se chová 40MHz stejně jako 35Mhz.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
komodor

Příspěvek od komodor »

Ahoj Vlado,
obávam sa že toto "zrejme nastal čas ho uvoľniť pre ponorkárov,ktorý toto pásmo potrebujú pre svoj ďalší rozvoj" som asi nepochopil ?
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Vlado,..... ty Darvine , víš že ti opice nevěří.......... :cool:
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
JanVar

Příspěvek od JanVar »

SH píše: to znamená, že bude třeba přesvědčit nejem ČTÚ ale celou evropu... a je šance, jak člověk z povzdálí sleduje úředníkův boj, že když se do toho začne drbat, tak po tom pásmu může skočit někdo jiný...
já jen reagoval na první příspěvek.
ale máš naprostou pravdu, tyhle boje o pásma jsou "všeobecně na drbačku" a opravdu se může stát, že pásmo skončí někomu, kdo "přeplatí".
Vždyť volná pásma, jsou národní bohatství, a pokud jedu někam mimo ČR, tak musím sledovat, jak je to s kmitočty. Ne všude je všechno povoleno, a moje zážitky. "Před časem se tady za tohle střílelo..." Ale to je na jiné vlákno :-)
predseda píše: ...na tomto fóre odznela diskusia o vyhláške,ktorá bráni na území Českej republiky používať pásmo 35 MHz aj ostatným.V roku 2005,kedy bola vyhláška schválená...
a byla to ode mne spíše poznámka, než cokoliv jiného.
Sám už léta jezdím letadla na 2.4GHz, díky kolegovi, který mne před časem přesvědčil, když jsem kupoval novou RC soupravu a rozhodně toho nelituju, byť na mne každý koukal jak "exota", když jsem vytáhl TX s krátkým "čudlíkem", kterému se říká anténa.
Dnes už se tomu můžeme jen zasmát :-)
Snek píše: Nevím, ale pokud jsem se letos osobně dostal na modelářské letiště, tak pořád se najde dost modelářů kteří lítají na 35MHz a nevidí důvod si kupovat novou aparaturu na 2,4Ghz.
......
Naprostý souhlas, kmitočty jsou dány..., kdybych tenkrát nebyl postaven před probléme pořízení nové RC....
Ale ty pohledy kamarádů a klepání na čelo... Dnes toho nelituju, ač to tenkrát, když jsem ji kupoval stálo nehorázné peníze.
JanVar

Příspěvek od JanVar »

Ještě bych dodal, že cpát se do pásem, kde létají modely letadel asi nebude "to právé ořechové".

Kmitočty (27MHz) 35MHz a 40MHz se velice dobře dokážou šířit odraženou vlnou a shodit někomu 20 kilo vážící model letadla není zrovna to "pravé ořechové". Ponorka nikomu IMHO neublíží, "ta pětimetrová neřízená kráva ve vzduchu" dokáže natropit velké škody...

p.s.
sakra, proč tohle fórum nemá editaci :-(
predseda

Příspěvek od predseda »

Pokiaľ sa týka uvoľnenia pásma pre ponorkárov,tak je to iba z toho dôvodu,že my sa bez pasiem 40 Mhz,respektíve 35 MHz nezaobídeme.Na trhu zo súpravami už nové v pásme 40 MHz nie sú. Dostať,sú už iba zbytky ,ktoré sa dopredávajú.
Ja som svojim príspevkom chcel upozorniť na problém,pred ktorým stoja nový adepti ponorkári,ktorí si chcú kúpiť súpravu,ale v 40 Mhz už je ich sporadicky a tak siahnu po 35 Mhz. /jedna sa hlavne o použité súpravy/Myslím,že ak by sa toto pásmo uvoľnilo,tak určite to nebude mať žiadny dosah na letcov.Pochybujem,žeby niekto ešte lietal 20 kg. ero na tomto pásme.Tak ako na Slovensku tak aj u Vás je potrebne toto pásmo uvoľniť .
Predseda
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

predseda píše:Pochybujem,žeby niekto ešte lietal 20 kg. ero na tomto pásme.
U nás máme ÚCL a ten se z moci své účední postaral, aby letadlo nad 20 kg do vzduchu nesmělo... Přestože letečtí modeláři kladou odpor, zvýšení na 25 kg zatím neprosadili.

Ale teď vážně. Já ten Tvůj argument chápu. Ale dokud několik generací leteckých modelářů nevymře, pořád to bude boj několika desítek ponorkářů proti stovkám či spíše tisícím leteckých modelářů, kteří používají 35 MHz.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

predseda píše:Pokiaľ sa týka uvoľnenia pásma pre ponorkárov,tak je to iba z toho dôvodu,že my sa bez pasiem 40 Mhz,respektíve 35 MHz nezaobídeme.Na trhu zo súpravami už nové v pásme 40 MHz nie sú. Dostať,sú už iba zbytky ,ktoré sa dopredávajú.
Ja som svojim príspevkom chcel upozorniť na problém,pred ktorým stoja nový adepti ponorkári,ktorí si chcú kúpiť súpravu,ale v 40 Mhz už je ich sporadicky a tak siahnu po 35 Mhz. /jedna sa hlavne o použité súpravy/Myslím,že ak by sa toto pásmo uvoľnilo,tak určite to nebude mať žiadny dosah na letcov.Pochybujem,žeby niekto ešte lietal 20 kg. ero na tomto pásme.Tak ako na Slovensku tak aj u Vás je potrebne toto pásmo uvoľniť .
Predseda
Proč lobujete v Česku, prosaďte to nejdříve doma a potom to možná půjde v Čechách snadněji.
A je To . . . .!
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Ja teda neviem, ale napr. Robbe stále ponúka špeciálne pre lode a trucky 40MHz súpravy rozšíriteľné modulmi na x kanálov za prijateľné ceny.
35 MHz súpravy naproti tomu neponúka vôbec.
http://www.robbe.de/rc-fernsteuerungen/ ... -lkws.html

Pochybujem, že niekto bude meniť vyhlášku kvôli možnoosti zakúpenia "second hand" 35Mhz vysielačov malou skupinou ponorkárov.

Na inom diskusnom fóre z tejto debaty majú leteckí modelári celkom srandu :-)
PeterP
petr hájek

a co obrátit podstatu problému..... nebylo by vhodné zakázat letcům používání 40Mhz souprav????? :D
To aby se na jiném DF tolik nesmáli..... :P
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

petr hájek píše:a co obrátit podstatu problému..... nebylo by vhodné zakázat letcům používání 40Mhz souprav????? :D
To by ponorkáře neuspokojilo :D.
JanVar

Příspěvek od JanVar »

PeterP píše: ....
Na inom diskusnom fóre z tejto debaty majú leteckí modelári celkom srandu :-)
petr hájek píše: a co obrátit podstatu problému..... nebylo by vhodné zakázat letcům používání 40Mhz souprav????? :D
já ze své podstaty nevím, z čeho kde mají letečtí modeláři legraci :-)
Osobně mi to legrační nepřijde, nekontrolovaný pád letadla (modelu) tedy jako legraci neberu. Pokud se tomu někdo někde směje, IMHO je hlupák, který neřízený pád velkého modelu nezažil, případně ani neviděl.
A za moji maličkost řeknu, že to žádná legrace není.
Ale ono to bude stejné, jako je spousta pitomců (promiňte, ale i to jsem zažil), kdy pilot vlétne do prostoru nad diváky, a pokud ho kolega upozorní (ne není to můj případ ani z jedné strany...), tak je ten upozorňující za pitomce, se slovy: "přece to řídím, tak co by se mohlo stát"....

Bohužel jsem byl i tohoto svědkem, a opravdu je to hazardování se zdravím přihlížejících a případným trestním obviněním dotyčného.

Ale jak bylo napsáno: "kdo chce kam..." .

p.s.

končím neplodnou diskusi na téma kmitočtová pásma, a předem říkám, že by alespoň v ČR mělo být ČTU důslednější a rozdávat "likvidační pokuty" všem, co si myslí, že jsou víc něž zákon. Tím neříkám poprvé, ale při opakování zabavit zařízení a vydat rozhodnutí na např. 5 let zákazu....

Souhlasit se mnou nikdo nemusí, ale zřejmě by to bylo to jedinné, co by IMHO pomohlo

Jarda
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Prosím Vás, kto je to IMHO a ako mu môžme pomôcť ?
petr hájek

Tujano píše:Prosím Vás, kto je to IMHO a ako mu môžme pomôcť ?
IMHO
Obor:
Chatovací zkratky
Význam:
In My Humble Opinion
Popis:
Podle mého skromného názoru

pro nás ostatní:
,, myslím (si),, -,, mám za to,,
predseda

Příspěvek od predseda »

Podstata problému je v tom,že letci prestanú pásmo využívať
ostatní zo zodpovednosti ho nebudú smieť využívať a tak príde tretí,ktorý si pásmo zoberie pre seba.
Predseda
ASW 27

Příspěvek od ASW 27 »

Na ponorkach uz leta pouzivam pasmo 35 MHz a nikdy se nikoho neptam, jestli muzu, nebo ne.Nevidel jsem nikdy jezero nebo bazen v okoli modelarskeho letiste.Jinak pozadavek na uvolneni pasma pro ponorkare mi dava smysl, nebot mnozstvi pribyva velmi rychle
petr hájek

A DALŠÍ!!!!!!!!!!!!!

ono není nutno se někoho ptát , když to zakazuje zákon.

ono když se řekne A musí se říci i B
tedy za A:
chceme v parlamentu lobovat za pásmo 35 pro ponorkáře pak musíme ale ošetřit i to že letadla se tím stanou potencálně nebezpečnáa proto ......

za B:
bude je muset stejná novela zákona vykázat na provoz ovládačů na frekvencích 2,4Ghz......

a to se rozhodně spoustě lidí zase líbit nebude...... a já k nim patřím, né že bych lítal , ale dovedu si představit jak bude v brzké době celé pásmo 2,4Ghz zaplněno když už dnes má wifi připojení snad i moderní splachovač WC....ono je hezké že ovládání ruzně mění frekvence za provozu pro vysokou bezpečnost přenosu ale není daleko doba kdy nebude mít kam měnit aby se nestřetla s jiným signálem..... jak ladous nedávno někde napsal i na lužinách se 2,4Ghz už zarušuje i v přímé viditelnosti
JanVar

Příspěvek od JanVar »

Petře děkuji, já to tu sice sleduju, ale už na to odpovídat rozhodně nehodlám, a proto byla má poslední reakce taková, jaká byla...

Tedy tvrdé postihy za opakované porušování kmitočtového spektra a třeba i se zákazem činnosti např. na 2 roky s tím, že je to jen podmínka a při dalším opakování kriminál.
Vždyť tu lidé ohrožují ostatní
ASW 27

Příspěvek od ASW 27 »

A kdo mi tu cinnost zakaze?? To jsem znal z dob komousu, kdy jsem taky mnek neco na dva roky.....Kdyz ty prasata u koryt porusuji zakony a kraou co vidi, proc bych nemohl i ja?? Nechapu
Kato

Příspěvek od Kato »

Co dodat?
Vesmír a lidská hloupost jsou nekonečné...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Obecná modelářská diskuse“