Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Práškové barvy, čím ředit?
Re: Práškové barvy, čím ředit?
Mám k dispozici něco přáškových barev, ale nějak nemůžu přijít na to, co je nejvhodnější na rozředění(lňený olej, terpentýn, . . .?)Poradí někdo co by mohlo být nejvhodnější? Láhev s ředidlem co u té soupravy byla je prázdná a popiska je nečitelná, nemám tudíž představu čím se to vůbec ředilo.Jsou to běžná anorganická barviva na bázi oxidů různých kovů apod.Nic speciálního na co by byly potřeba nějaká zvláštní rozpoštědla.
Díky za případnou odpověď.
Díky za případnou odpověď.
To, že si někdo myslí že má pravdu ještě neznamená, že to pravda je.
- petr hájek
pokud jde skutečně jen o pigmenty pak láhvička nebyla ředidlo ale jakýsi lak....pak by bylo možné bud podle názvu sady zjistit jaký druh laku to byl a použít stejný , nebo by šlo nahradit ho oblíbeným lakem a vytvořit si barvu k obrazu svému.
každopádně přes barvy tu je kolega :
Zdenek Bílek
každopádně přes barvy tu je kolega :
Zdenek Bílek
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Kolega přes barvy tu sice je, ale především přes organické... Nicméně zkusím zapátrat mezi kolegy a kamarády a pokud se něco dozvím, dám vědět.
Zdenek
Zdenek
sic tu kolegové radí, ale není něco alespoň na té lahvičce čitelné, alespoň minimum.
Tak by se bylo alespoň od čeho odpýchnout
co vím, tak zlatou a stříbrnou podobného typu jsme používali k tisku na ofsetu, a ten prášek se sypal do prachsprosté ferměže. Dříve základ tiskařských barev, a poslední zbytky jsem dosypal do Chs1200 a z toho odléval imitaci bronzu (na pohled to bylo k nepoznání)
Tak by se bylo alespoň od čeho odpýchnout
co vím, tak zlatou a stříbrnou podobného typu jsme používali k tisku na ofsetu, a ten prášek se sypal do prachsprosté ferměže. Dříve základ tiskařských barev, a poslední zbytky jsem dosypal do Chs1200 a z toho odléval imitaci bronzu (na pohled to bylo k nepoznání)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
- petr hájek
taková imitace bronzu dokonce umí i zelenat ve vlhku..... a to i ve spolupráci s polyuretanem či silikonem....... nechtěně jsem se otom nedávno ujistil.......
Děkuji za názory.Pokusím se trochu upřesnit o co jde:
Otec za doby svého mládí maloval.Když jsem se v roce 1972 narodil, přišly jiné starosti, a malování šlo stranou.(v podstatě se k tomu už nikdy nevrátil) Na jaře letošního roku mě máma požádala o pomoc s úklidem půdy, a při tom jsem "našli" otcovo malířské nářadíčko.Pár nepoužitých pláten, něco štětců a tub s barvami (v podstatě všechno už dávno ztvrdlé. . .) a krabici s těmi práškovými barvami.Vzhledem k tomu, že otec někdy od dvaasedmdesátého už nemaloval, pochází celá ta "sada" někdy z tohoto období.
Byla to překližková krabice cca 10x25cm a asi 10cm vysoká. Na vrchu měla nějakou nálepku, ale už nebylo možné zjistit co na ni bylo. Obsahovala 12 kelímků s barvou a přibližně půllitrovou tmavou skleněnou láhev s rozpouštědlem.Ty kelímky byly pravděpodobně z nějakého povoskovaného papíru, některé byly totálně rozpadlé.Některé barvy, například žlutá spečené do tvrdých hrudek. . . Láhev měla totálně zapečené víčko, otevřít se podařilo pouze s pomocí kleští přičemž víčko vzalo za své.Uvnitř mohlo být cca deci něčeho naprosto ztvrdlého bez jakéhokoliv zápachu.
Průvodní popis byl nepoužitelný, rozpadalo se to v prstech, popis na láhvi zničený a nečitelný.
Vzhledem k žalostnému stavu, jsem použitelné barvivo přesypal do jiných obalů a zbytek bohužel vyhodil.Vyfotit to mě bohužel nenapadlo. Co se týká složení, dal jsem pár vzorků známému do laborky a ten mi dodal výše uvedenou informaci o přibližném složení.
Celkem vzato se dá říct, že jsem na to taky tak nějak zapoměl, našel jsem ty sklenice s barvama před pár dny při úklidu, a tak jsem si říkal jestli by to nešlo k něčemu použít. Otec si bohužel nevzpomíná čím se to ředilo, napadla ho jen lněná fermež.Ty barvy mají docela zajímavé odstíny, jistě, určitě se dají nahradit čímkoliv jiným, barev je dnes na trhu tolik, že jeden ani neví co vybrat.Ale přesto bych je rád vyzkoušel.
Nemám s olejovkama v podstatě žádné zkušenosti, na to málo co jsem zatím barvil, jsem používal vodou ředitelné akrylky nebo lihová mořidla, pokud bych ty pigmenty zkusil rozmíchat jen lněnou fermeží? uschne to? nebo je potřeba ještě nějaký "urychlovač"? (sikativ?)
Otec za doby svého mládí maloval.Když jsem se v roce 1972 narodil, přišly jiné starosti, a malování šlo stranou.(v podstatě se k tomu už nikdy nevrátil) Na jaře letošního roku mě máma požádala o pomoc s úklidem půdy, a při tom jsem "našli" otcovo malířské nářadíčko.Pár nepoužitých pláten, něco štětců a tub s barvami (v podstatě všechno už dávno ztvrdlé. . .) a krabici s těmi práškovými barvami.Vzhledem k tomu, že otec někdy od dvaasedmdesátého už nemaloval, pochází celá ta "sada" někdy z tohoto období.
Byla to překližková krabice cca 10x25cm a asi 10cm vysoká. Na vrchu měla nějakou nálepku, ale už nebylo možné zjistit co na ni bylo. Obsahovala 12 kelímků s barvou a přibližně půllitrovou tmavou skleněnou láhev s rozpouštědlem.Ty kelímky byly pravděpodobně z nějakého povoskovaného papíru, některé byly totálně rozpadlé.Některé barvy, například žlutá spečené do tvrdých hrudek. . . Láhev měla totálně zapečené víčko, otevřít se podařilo pouze s pomocí kleští přičemž víčko vzalo za své.Uvnitř mohlo být cca deci něčeho naprosto ztvrdlého bez jakéhokoliv zápachu.
Průvodní popis byl nepoužitelný, rozpadalo se to v prstech, popis na láhvi zničený a nečitelný.
Vzhledem k žalostnému stavu, jsem použitelné barvivo přesypal do jiných obalů a zbytek bohužel vyhodil.Vyfotit to mě bohužel nenapadlo. Co se týká složení, dal jsem pár vzorků známému do laborky a ten mi dodal výše uvedenou informaci o přibližném složení.
Celkem vzato se dá říct, že jsem na to taky tak nějak zapoměl, našel jsem ty sklenice s barvama před pár dny při úklidu, a tak jsem si říkal jestli by to nešlo k něčemu použít. Otec si bohužel nevzpomíná čím se to ředilo, napadla ho jen lněná fermež.Ty barvy mají docela zajímavé odstíny, jistě, určitě se dají nahradit čímkoliv jiným, barev je dnes na trhu tolik, že jeden ani neví co vybrat.Ale přesto bych je rád vyzkoušel.
Nemám s olejovkama v podstatě žádné zkušenosti, na to málo co jsem zatím barvil, jsem používal vodou ředitelné akrylky nebo lihová mořidla, pokud bych ty pigmenty zkusil rozmíchat jen lněnou fermeží? uschne to? nebo je potřeba ještě nějaký "urychlovač"? (sikativ?)
pokud až takhle, tak co vím, nejvíce se používal lněný či ořechový olej a ředilo se terpentýnem a také se používala fermež, která rychleji usychala. Bohužel měla tu vlastnost, že malba "zubem času" začala praskat.
Tak to je asi vše, co o tomhle vím :-(
Tak to je asi vše, co o tomhle vím :-(
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Fermež a lněný olej v podstatě "jedno jsou". A podle toho, co mi řekli zkušenější, tak by se měla dát použít. Ale ne jako ředidlo, ale spíš jako pojivo. Problémem by mohlo být dokonalé rozmíchání, ale zkusit se to může.
Také by šlo použít nějaký lak, jak tu, myslím, zmiňoval Petr Hájek, ale v každém případě se to nesmí "přepigmentovat". Každý typ pojiva snese jen určité množství pigmentu, aby to celé fungovalo jako barva. To se musí vyzkoušet.
A praskání časem? Pokud se nepletu, u olejomalby je to dost běžná záležitost.
Tolik ode mě.
Zdenek
Také by šlo použít nějaký lak, jak tu, myslím, zmiňoval Petr Hájek, ale v každém případě se to nesmí "přepigmentovat". Každý typ pojiva snese jen určité množství pigmentu, aby to celé fungovalo jako barva. To se musí vyzkoušet.
A praskání časem? Pokud se nepletu, u olejomalby je to dost běžná záležitost.
Tolik ode mě.
Zdenek
TO: Zdenek Bílek
no máš a nemáš pravdu.
Ferměž má v sobě nějaký urychlovač schnutí (nejsem chemik, jen co znám z praxe a od těch ještě starších, než jsem já...
), takže dohadovat se o tom nehodlám.
Jen jsem si matrně vzpoměl, že jsme měli kdysi dávno prášek+fermež jako tiskařskou barvu (zlatou a stříbrnou), dnes už je to trochu jinak, jsou jiné technologie.
no máš a nemáš pravdu.
Ferměž má v sobě nějaký urychlovač schnutí (nejsem chemik, jen co znám z praxe a od těch ještě starších, než jsem já...
Jen jsem si matrně vzpoměl, že jsme měli kdysi dávno prášek+fermež jako tiskařskou barvu (zlatou a stříbrnou), dnes už je to trochu jinak, jsou jiné technologie.
Takže fermež, a najít správné množství barvy, vyzkouším.Díky za odpovědi, dám vědět jak to dopadlo.
- Pepa Darvaš
Pamatuji si, že jsme si jako učedníci fermež třeli sami. Do ní se potom přidávalo sušidlo. Co se týká barev na malování v tubě ,domnívám se, že šlo o temperové barvy. Taky to mohly být olejovky. Tempery se ředily vodou a olejovky terpentýnem. Je pravda, že obě barvy po čase v tubě zatvrdly, že je nebylo možno vymačkat. Práškové barvy jako pigmenty se přidávaly do nitrolaku, třeba zlatou bronz jsme rozmíchali v nitrolaku a tím jsme stříkali různé sochy, rámy na obrazy. Přidávali jsme je do fermeže jako základní barvu. Nebo se používaly k malování pokojů , klížily se buď vajíčkem, nebo pivem. Většinou to bylo na váleček, nebo na linku. Měli jsme mistra , který uměl malovat krásné obrazy a proto vím, že ty práškové barvy přidával i do temper , když potřeboval barvu trošku přiostřit, nebo zjemnit. Dále vím, že se pigmenty přidávaly v maximálním množství 10-až 15% . To samé platí o ředění. Z toho všeho vyplývá, že tyto pigmenty se nechají použít i dnes, ale osobně bych to nedoporučoval, protože dnešní výběr barev a odstínů je tak široký co do kvality, tak do množství za poměrně slušný peníz, že se nevyplatí experimentovat, když nevím jak na to.
souhlasím s Pepou Darvašem, byť jsem si nikdy ferměž neyráběl.
Ale dnes je opravdu na trhu dostatečná škála barev a jejich odstínů, že se nevyplatí experimentovat.
Snad jen jako výzva...
A ano, ještě vzpomínka, že i do té fermežovky se přidávalo sušidlo, aby to po tisku rychleji vyschlo
Ale dnes je opravdu na trhu dostatečná škála barev a jejich odstínů, že se nevyplatí experimentovat.
Snad jen jako výzva...
A ano, ještě vzpomínka, že i do té fermežovky se přidávalo sušidlo, aby to po tisku rychleji vyschlo
- petr hájek
no experimentovat se vyplatí vždy když doma něco jen tak leží.
ty pigmenty bych osobně spíše ale nechal jako základ pro patinování popřípadě jako barevné plnivo do odlitků.
Běžně tak používám současné frontony.
ty pigmenty bych osobně spíše ale nechal jako základ pro patinování popřípadě jako barevné plnivo do odlitků.
Běžně tak používám současné frontony.
Bohužel jsem to tak nějak nestlihl do drogerky pro fermež a terpentýn, takže výsledky až příští týden.
JanVar - já vím, barev je na trhu tolik, že jeden ani neví z čeho vybírat.Kde jsou ty časy kdy se dala sehnat snad jen (někdy i z větší části vyschlá) sada Unikolek a olejovky byl malej zázrak. Ale já rád experimentuju.Je mi jasný, že budu objevovat dávno objevené a možná to ani k ničemu nebude, ale mě to prostě baví. Jen se zeptám, ty sušidla, co se dá dnes použít? Myslím že přecijenom když to rozmatlám do fermeže, i když tak nějak trefím hustotu a bude to natřený jen v tenký vrstvě, myslím, že nějakej ten den to schnout bude.
petr hájek - s odléváním bohužel zkušenosti nemám, i když by se asi hodily, snad časem.Stavím dřevěnej model historické plachetnice a u toho toho moc nepotřebuju.Na patinu samozřejmě myslím, uvidíme.
Díky všem co si najdou čas se zabývat i zdánlivě zbytečnejma problémama.Jsem rád, že tu tací jsou.
JanVar - já vím, barev je na trhu tolik, že jeden ani neví z čeho vybírat.Kde jsou ty časy kdy se dala sehnat snad jen (někdy i z větší části vyschlá) sada Unikolek a olejovky byl malej zázrak. Ale já rád experimentuju.Je mi jasný, že budu objevovat dávno objevené a možná to ani k ničemu nebude, ale mě to prostě baví. Jen se zeptám, ty sušidla, co se dá dnes použít? Myslím že přecijenom když to rozmatlám do fermeže, i když tak nějak trefím hustotu a bude to natřený jen v tenký vrstvě, myslím, že nějakej ten den to schnout bude.
petr hájek - s odléváním bohužel zkušenosti nemám, i když by se asi hodily, snad časem.Stavím dřevěnej model historické plachetnice a u toho toho moc nepotřebuju.Na patinu samozřejmě myslím, uvidíme.
Díky všem co si najdou čas se zabývat i zdánlivě zbytečnejma problémama.Jsem rád, že tu tací jsou.
- petr hájek
jen pozor na možnosti samovznícení lněného oleje pokud je nasycen v bavlněném hadru, jinak na netu jsou docela běžné odkazy na barvy na tomto principu viz např:
http://www.kreidezeit.cz/techlist/1lneny-olej.pdf
http://www.kreidezeit.cz/techlist/1lneny-olej.pdf
Kvalita obrázku nic moc, v první řadě nemám odpovídající foťák a pak sem to musel hodně ořezat aby to šlo vůbec nahrát.
Fermež sem sehnal, tak jsem to hned ráno zkusil rozmíchat.Ukázalo se že to hodně ztmavne.Barva sama je asi nejblíž Anglické červeni (podle vzorníku olejovek Umtol) ale když to rozmíchám, je z toho pálená Umbra.Kryje to docela dobře a ve opravdu tenké vrstvě to bylo za cca 2 hodiny skoro suché.Skoro . . . Použitelné to bude.
Fermež sem sehnal, tak jsem to hned ráno zkusil rozmíchat.Ukázalo se že to hodně ztmavne.Barva sama je asi nejblíž Anglické červeni (podle vzorníku olejovek Umtol) ale když to rozmíchám, je z toho pálená Umbra.Kryje to docela dobře a ve opravdu tenké vrstvě to bylo za cca 2 hodiny skoro suché.Skoro . . . Použitelné to bude.
ehm, ona tu není možnost editace vlastního příspěvku?
Špatně jsem to vložil . . .

Špatně jsem to vložil . . .

to sušidlo už z hlavy nevím, to co jsme používali bylo určené přímo do tiskových (tiskařských) barev a přidávalo se toho "nula-nula-nic" na plnou špachtly. Zkus se poptat někde v ofsetové tiskárně, třeba ti trochu do skleničky máznou. Víc už asi neporadím
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek