Zdravím,
mám tu z dob dětství hliníkový trup plachetničky Racek od Igry, který už chudák zažil přestavby na kde co...
Mám v úmyslu nejprve trup naklonovat a poté plachetničku zrestaurovat v počtu 2ks .
Neměl by někdo fotku, případně plánek plachetničky? Už si nevzpomínám na původní uspořádání, délku stěžně a parametry kýlu.
Díky!
Mrkni se do odkazů " Hledáme historické stavebnice lodních modelů", nebo si zadej do Googla stavebnice IGRA, je tam i foto. Jinak na stejném trupu je i stavebnice FLYING DUTCHMAN od stejného výrobce, tuto stavebnici i s plánem mám doma.
rokony píše:Zdravím,
mám tu z dob dětství hliníkový trup plachetničky Racek od Igry, který už chudák zažil přestavby na kde co...
Mám v úmyslu nejprve trup naklonovat a poté plachetničku zrestaurovat v počtu 2ks .
Neměl by někdo fotku, případně plánek plachetničky? Už si nevzpomínám na původní uspořádání, délku stěžně a parametry kýlu.
Díky!
Ještě dotázek:
Chci u Racka dodělat ovládání, a tím i vyřešit otázku, kam s kormidlem.
Původní kýl už svým tvarem umístění kormidla naznačuje, ale nejsem si jist, jestli by nebylo příliš blízko těžiště
Přeměna červeně oddělené části kýlu v kormidlo by se mi líbila .
Stavebnici mám doma, krabice odpovídá věku a několikerému stěhování. Plán a stavební postup v pořádku. V případě vážného zájmu není problém s prohlédnutím. Další přes e-mail, ať to tady nezaplevelujem.
Tak proběhla první zkouška Racka ve vaně... Jeho ponor s baterií 1100mAh, mikroservem a přijímačem je značný. Musím počítat s tím, že i při drobném náklonu se bude přes palubu přelévat voda. Tedy bude muset být utěsněný jako ponorka. "Průlez" do podpalubí má sice límec vysoký 2cm, ale bude stejně permanentně přeplachován. Plánuji přes límec převlečnou budku z balzy na gumce, asi utěsněnou vazelínou, ale těžko říct, jestli bude stačit.
Neřešili jste někdo podobný problém? Kvůli ponoru musí být řešení co nejméně vážící.
no nevím , ale proč se má do trupu lézt?
řízení plachet je provedeno jak?
lepší řešení je vše natěsnit nafest a nechat jen konektory pro dobíjení aku
servo na řízení plachet jde utěsnit nacpáním vazelinou
jen musí být vyčnívající nad palubu
totéž s kormidelním servem
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
U tak malé loďky jsem ovládání plachet neřešil. Řídí se jenom kormidlo, baterku a přijímač jsem si vypůjčil z letadla, proto chci přístupný vnitřek. Nacpáním serva vazelínou myslíš namatlat převody, nebo komplet celé servo včetně elektroniky? Tam bych měl obavy, aby se to nedostalo do kartáčků v motorku. Servo i kormidelní páku mám ve zmíněné nástavbě. Baterka je co nejníž v trupu, přístupná otevřením nástavby.
Nalepím tedy střechu silikonem aby šla v případě potřeby rozlousknout a bude to. Na nabíjení vytvořím prodlužovací kablík, napevno zalepený v trupu.
V palubě na přídi bude špunt kvůli kontrole zatékání.
Toť zatím vše, musím už jít spat...
rokony píše:U tak malé loďky jsem ovládání plachet neřešil...
Myslím, že se bez ovládání plachet neobejdeš.
Samotné kormidlo Ti při bočním větru, nebo jízdě proti větru moc nepomůže.
Vlastním plachetku třídy Footy, která je tuším ještě menší než Racek
a bez ovládaných plachet bych za ní běhal jen kolem rybníka.
servo jsem už mnohokrát vycpal silikonovou vazelinou celé bez problémů fungují , vazelina se v mikroservech nemá jak dostat ke kartáčkům motoru protože ty maličké kulaté jsou se zvonkovou kotvou a vedení hřídele je dlouhé jako2/3 délky motoru a vzadu je čílko zalisované do pláště motoru a drátky jsou v něm zalité zadní ložisko v čele neexistuje.U větších serv je zase převodová část obvykle oddělená přepážkou takže stačí vycpat tu část kde elektronika není ta také u mě čouhá z paluby ven.
také existují speciální roztoky do kterých se celek namočí a tím se na povrchu vytvoří těsnící vinylová vrstva , zatím jsem ale toto nezkoušel.
Plachty bych ovládal servem s nástavcem páky a nechal bych ho vyčuhovat horní částí z paluby.
přidám se ke zkušenostem Petra.
Servo vycpat v místě převodů silokonovou vazelinou, a případně krabičku zvenku opatlat silikonovým tmelem. Jen je potřeba při koupi silikonu dbát na to, aby byl neutrální, nikoliv kyselý (tuším jsou značeny písmenem N, když tak kouknout u výrobce do technických listů...)
Ještě existuje , jak psal PH, ta namáčecí hmota, dodává to Conrad, ale vzhledem k tomu, že v ČR nemají sklad, jen obchodní centrálu, tak to přijde tak za měsíc a cena je skoro nepřijatelná. A u FK-Technics to nehledej, sice se píše, že to prodávají, ale skladem to není, objednávají od Conráda a tak jsou dodávky jsou dost "pofidérní"
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
rokony píše:U tak malé loďky jsem ovládání plachet neřešil...
Myslím, že se bez ovládání plachet neobejdeš.
Samotné kormidlo Ti při bočním větru, nebo jízdě proti větru moc nepomůže.
Vlastním plachetku třídy Footy, která je tuším ještě menší než Racek
a bez ovládaných plachet bych za ní běhal jen kolem rybníka.
Samozřejmě je mi známo,že u neovládané plachty je nastavení otázka kompromisu, buď loď pojede i ostřeji proti větru a na zadní vítr to bude mizerné, nebo pojede dobře na zadní vítr, ale boční vítr se nebude mít o co opřít, anebo se plachty povede nastavit tak nějak akorát.
V tomto si věřím, neboť jsem v mládí jezdil na Kadetovi a tak nějak předpokládám, že mi alespoň základy utkvěly v paměti.
Mimochodem, Racka jsme, jako děti, provozovali úplně bez ovládání a vzpomínám si, že experimentování s nastavením plachet bylo
velmi zábavné.
No, v podstatě počkám na zaschnutí laku a vrhnu se na přišroubování a zatěsnění paluby. Ještě zbývá vyvedení nabíjecího konektoru a čidla ke sledování teploty baterie. Jsou to mikrotužky a ty se rády při nabíjení přehřejí.
A bude to hotovo.
S Dutchmanem to letos asi už nestihnu, je sice zhruba sestavený, ale zbývá toho plno dořešit.
napadl mne pro utěsnění a zajištění paluby suchý zip, od 3M, ten technický, a pak jen před položením na vodu postříkat silikonem ve spreji.
V pondělí kouknu na dílně, jak se to jmenuje, je to suchý silikon ve spreji, není to olej. Není to nejlevnější, ale zase ta nádobka vydrží dlouho, používá se to na ozubené řemeny (kde by olej vadil). A je to vodě odpudivé
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
v místě kde se tento nalepí drží hříbečky někdy tak dobře že se ,,urve,, sucháč is barvou od podkladu......
bohužel vlastní blbá zkušenost......na rámu dveří u auta.......
Suchý zip se mi jeví málo elegantní a jak píše Petr, v křehkém modelu by bylo nutné opakovaně použít hrubého násilí. Jelikož se nejedná o žádnou maketu, udělal jsem na "budce" přírubu z lišt 7x7 a za tu se to bude sprostě šroubovat k palubě. Pod to vyříznu těsnění z tenké pěnové gumy. Zvenku raději přemáznu vazelínou, ten tekutej plast jak píšete... no nevím, jak by po několikerém použití vypadala paluba s několika nastříklými vrstvami oné speciality.