Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
vteřinové lepidlo
Re: vteřinové lepidlo
Při lepení modelů používám vteřinové lepidlo koupené u Pecka modelář. Toto lepidlo ale obsahuje látky, které mi způsobují zdravotní problémy. Nepříjemné svědění v nose, neustálé kýchání a mám rýmu. Dříve jsem si myslel, že to je podrážděné prachem ze sklolaminátu, ale mám vyzkoušené, že když delší dobu nelepím, tak tyto problémy nemám. Používáte někdo nějaké jiné lepidlo, které bych mohl vyzkoušet a zjistit, jestli mi bude dělat také tyto problémy ?
Ahoj.
Pokud chceš lepit stále vteřinovým lepidlem, zdravotním problémům se asi nevyhneš.
Základem těchto lepidel je většinou kyanoakrylát, jehož odpařující se složky jsou dráždivé, až toxické.
Více se dovíš asi tady:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyanoakryl%C3%A1t
Pokud chceš lepit stále vteřinovým lepidlem, zdravotním problémům se asi nevyhneš.
Základem těchto lepidel je většinou kyanoakrylát, jehož odpařující se složky jsou dráždivé, až toxické.
Více se dovíš asi tady:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyanoakryl%C3%A1t
zaleží co lepíš, každý materiál má několik vhodných lepidel, ne jen jedno.
na plasty jsou lepidla na bazi toluenu nebo jiných rozpouštědel, na laminát zase epoxy lepidla, na dřevo disperze nebo epox.
CA lepidla jsou nahradit, ale vždy to bude znamenat delší čas lepení (někdy zase ale není na škodu mít více času na práci s lepidlem). Ale není to zase tak tragické. CA lepidla jsou většinou označovaná jako "vteřinová" ale ten čas je "trochu" delší. Epoxy jsou sehnat už 5 minutové (pak ale musís počítat s 1 hodinou na konečné vytvrzení)...
Osobně používám hlavně epoxy lepidla a CA jen na drobnosti na palubu...
na plasty jsou lepidla na bazi toluenu nebo jiných rozpouštědel, na laminát zase epoxy lepidla, na dřevo disperze nebo epox.
CA lepidla jsou nahradit, ale vždy to bude znamenat delší čas lepení (někdy zase ale není na škodu mít více času na práci s lepidlem). Ale není to zase tak tragické. CA lepidla jsou většinou označovaná jako "vteřinová" ale ten čas je "trochu" delší. Epoxy jsou sehnat už 5 minutové (pak ale musís počítat s 1 hodinou na konečné vytvrzení)...
Osobně používám hlavně epoxy lepidla a CA jen na drobnosti na palubu...

NeJaToD team
některá CA lepidla dráždí víc, některá míň... je třeba vyzkoušet víc značek.
Já třeba používám CA lepidlo od Soudalu - 20g/ cca120Kč a přijde mi, že nesmrdí tak jako jiná a lepí dobře. Tím ale netvrdím, že bude pro tebe vhodné. Třeba zkoušet.
Já třeba používám CA lepidlo od Soudalu - 20g/ cca120Kč a přijde mi, že nesmrdí tak jako jiná a lepí dobře. Tím ale netvrdím, že bude pro tebe vhodné. Třeba zkoušet.
Co jsem dělal Lunu,používal jsem hustý vteřinák asi z Alberta za 14Kč a tolik nesmrděl,jak jinej z model krámu.
Osobně jsem na smrad a těkavý látky dost náchylný a pokud něco,zkusil jsem si půjčit obličejovou masku s filtry s aktivním uhlíkem.
CA složku to odstraní vcelku slušně,ale s nitrozaponovým lepidlem si moc neporadí.
Ale zase záleží na subjektivním dojmu.
Osobně jsem na smrad a těkavý látky dost náchylný a pokud něco,zkusil jsem si půjčit obličejovou masku s filtry s aktivním uhlíkem.
CA složku to odstraní vcelku slušně,ale s nitrozaponovým lepidlem si moc neporadí.
Ale zase záleží na subjektivním dojmu.
Nic neumim a s lodičkama jen blbnu
- petr hájek
http://www.peckamodel.cz/produkt/lepidl ... ez-zapachu
tohle mě osobně nedráždilo vubec
tohle mě osobně nedráždilo vubec
Naposledy upravil(a) ladous dne úte srp 13, 2013 23:08, celkem upraveno 1 x.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 4520 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od SH
-
- 10 Odpovědi