mám otázku, zdali znáte nějakého modeláře, který se zabývá miniaturami (architektura, či jiné stavby), a který by byl ochoten se podělit o své získané znalosti. Mám cíl udělat si na zahradě věrné modely českých staveb (inspiroval jsem se Boheminiem a Miniunim). Bohužel jediné, co jsem se dozvěděl bylo, že na výrobu modelů používají měkké a tvrdé plasty. Dále jsem pátral a zjistil, že je problém tyto plasty barvit (nátěr podlehne času) o jiném způsobu než průmyslového barvení nevěděli ani oslovení odborníci a prodejci barev. Nakonec jsem zjistil, že ani s nátěrem (lak apod..) to nebude tak jednoduché, jak se zprvu zdálo. Takže:
a) mám cíl vytvořit model (měř. 1:50) ze všeho co se mi dostane pod ruku mixováním dřeva, plastu, kovu, slitin, na jemné detaily použiji sádrové odlitky
b) prosím chytré modelářské mozky o radu, kterak nabarvit a ošetřit model (svrchní bezbarvá matná či polomatná vrstva) tak, aby zůstal co nejdéle bezúdržbovým (musí vydržet přírodní klimatické výkyvy - déšť, horko) přes zimu se budou sklízet, ale budou v místnosti, kde bude chlad - tak doufám, že nemám tak přehnané nároky
Díky všem, co by mi chtěli pomoci.
Petr