Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Modely do zahrady

Všechno co nezapadá do předešlých kategorií a přeci jen se to týká modelařiny.
Odpovědět
Petr123

Modely do zahrady

Příspěvek od Petr123 »

Zdravím vás,

mám otázku, zdali znáte nějakého modeláře, který se zabývá miniaturami (architektura, či jiné stavby), a který by byl ochoten se podělit o své získané znalosti. Mám cíl udělat si na zahradě věrné modely českých staveb (inspiroval jsem se Boheminiem a Miniunim). Bohužel jediné, co jsem se dozvěděl bylo, že na výrobu modelů používají měkké a tvrdé plasty. Dále jsem pátral a zjistil, že je problém tyto plasty barvit (nátěr podlehne času) o jiném způsobu než průmyslového barvení nevěděli ani oslovení odborníci a prodejci barev. Nakonec jsem zjistil, že ani s nátěrem (lak apod..) to nebude tak jednoduché, jak se zprvu zdálo. Takže:
a) mám cíl vytvořit model (měř. 1:50) ze všeho co se mi dostane pod ruku mixováním dřeva, plastu, kovu, slitin, na jemné detaily použiji sádrové odlitky
b) prosím chytré modelářské mozky o radu, kterak nabarvit a ošetřit model (svrchní bezbarvá matná či polomatná vrstva) tak, aby zůstal co nejdéle bezúdržbovým (musí vydržet přírodní klimatické výkyvy - déšť, horko) přes zimu se budou sklízet, ale budou v místnosti, kde bude chlad - tak doufám, že nemám tak přehnané nároky :)

Díky všem, co by mi chtěli pomoci.
Petr
JanVar

Re: Modely do zahrady

Příspěvek od JanVar »

Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Petr123

Příspěvek od Petr123 »

Díky za tip, s panem Skolilem jsem byl v kontaktu, ovšem je to profík pouze na interiérové stavby a dioráma. V této otázce mi bohužel poradit nedokázal.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

zkus se obrátit na Petra Hájka, nějaké zkušenosti s těmito stavbami má. Tuším, že použává 2 složkové epoxy laky, ty by mohly vydržet. Případně zkus Zdenka Bílka, který se zase živí nátěry a jejich kvalitou, tak by mohl mít také nějaké typy.
Oba najdeš zde mezi členy DF...
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

no epoxy se použít dá ale pro strukturované povrchy je lepší je skombinovat s přírodními barevnými pigmenty ale je to na dlouhé povídání,
před časem jsem řešil že arizonské slunce nevydrží český epoxyd ani ve spojích dřeva......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Epoxidy odolají, ale vlivem UV záření postupně degradují, tj. zmatovatí a zbělají (po otření zbělení zmizí, je to vlastně vlivem UV záření "zpráškovatělý" epoxid). Při správném provedení ale i vrstva epoxidu o tloušťce cca 250 - 300 mikrometrů dokáže sloužit hezkou řádku let, jen přestane být hezká.
Tento problém řeší polyuretany (nebo v poslední době polysiloxany - to v oblasti tzv. těžké protikorozní ochrany), které mají výrazně lepší odolnost vůči UV záření. UV záření odolávají rovněž nátěry na bázi akrylátových pryskyřic.
Tyto materiály lze použít v zásadě na libovolný typ náležitě připraveného podkladu (např. základní nátěr a mezinátěr epoxidový, vrchní polyuteran) za předpokladu, že je vše čisté (i od prachu), suché, odmaštěné.
Na druhé straně mají epoxidy vysokou odolnost vůči trvalému nebo střídavému ponoru (nejen) ve vodě. Na to se ostatní zmíněné typy nátěrových hmot nehodí.
Upravit vzhled nějakými "aditivy", jak doporučuje Petr Hájek samozřejmě lze, ale v principu se tím mění formulace směsi a může dojít k výraznému oslabení konkrétních ochranných vlastností - i když toto se týká hlavně použití v těžkých korozních podmínkách (průmysl, chemie, atp.).
Jedinou nevýhodou těchto materiálů je, že nejsou k dostání v obchodech pro kutily, ale spíš u specializovaných firem a díky svému určení jsou dostupné jen ve velkých baleních - min. po 5 l, běžněji ve 20 l (bavíme se o objemu sady báze + tvrdidlo).
Tolik obecně.
Zdenek
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Tady něco z naší dilny.
použity jsou plasty PSH. Jen pro info, epoxid je i UV stabilní, zbělení je důsledek vlhkosti při výrobě v prostoru.
Pak když působí teplo a slunko, epoxid zbělá, rozhodně to ale nejde setřít hadrem jak se tu píše, to je nesmysl. Je to v pryskyřici, uvnitř....

Jestli chceš dobrý nápad tak použí třeba v případě hradů omítku co se používá na baráky, je to v kbelíkách kdy jsou různé zrnitosti kamínků, používá se to na fasády, podlahy, cesty kolem bazénů atd..
Pojivo je epoxid. Je to fakt super a hlavně i věrohodné. Chce to jen tu správnou zrnitost..
Podstatě si to ale vyrobíš sám když použiješ písek nebo maličké kamínky do akvárka.. pojivo opět epoxid..
Plasty musíš před nanesením ale obrousit, jinak ti to opadá.. Barva to samé, ta se ti sloupe.

Obrázek
Obrázek
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Na úvod bych připomenul, že ono zbělání nebo-li křídování/sprašování (anglicky chalking/powdering) - což je oficiální název tohoto jevu - se projevuje u všech typů nátěrových hmot, jen v závislosti na typu expozice a druhu nátěrové hmoty se projeví za různě dlouhou dobu. Vlivem povětrnosti (v tom především UV záření) se nátěrová hmota na povrchu rozpadá a při tom vzniká bílý prášek, který buďto na povrchu zůstane nebo je "odstraněný" povětrnostními vlivy. Pod práškem zůstává vrstva "načaté" barvy, která je vybledlá, ale ještě drží pohromadě. Pro doplnění hovoříme v řádech mikrometrů.
"Normální" epoxidovou barvu žádný výrobce jako vrchní nátěr pro exteriéry nedoporučuje, protože křídování epoxidů je jedno z nejrychlejších. Toliko mé informace od globálních výrobců nátěrových hmot získané v průběhu let.
Na druhé straně, pokud epoxid zbělá působením vlhkosti při výrobě, jedná se o hrubou technologickou nekázeň. Existují totiž technická omezení jako např. maximální relativní vlhkost, teplota rosného bodu, atp. Pokud se tyto parametry nedodrží, dochází minimálně k nesprávnému vytvrzení barvy.
Zbělání epoxidu vlivem UV záření a povětrnosti postupuje vždy odshora a ne zevnitř. Pokud se zbělalá vrstva odstraní (např. lehkým obroušením, pokud "otření hadrem" nestačí), nalezneme pod ní původní odstín barvy. Po nějakém čase na povětrnosti opět zbělá.
Tolik můj závěrečný příspěvek k tomuto tématu.
Zdenek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Obecná modelářská diskuse“