Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Pohonná jednotka pro moji první loď
Re: Pohonná jednotka pro moji první loď
Vážení lodní modeláři. Jako dlouholetý letecký modelář jsem se pustil do stavby mojí první lodě. Hledal jsem zde nějakou jednoduchou stavbu a našel jsem Agátu (Mikul). Trochu jsem ji zvětšil na délku 82 cm, šířka 25cm a mírně upravil - nechal jsem se spíše inspirovat. Mám hotový trup a uvažuji o pohonu. Koupil jsem hřídel MP JET kompakt a lodní šroub Graupner průměr 60mm. Předpokládám motor stejnosměrnou šestistovku a napájení buďto 2x Lipoly, nebo gelovka 6V. Můžete mi poradit, abych zbytečně neexperimentoval? Děkuji. Honza
Pro představu doplňuji pár aktuálních fotek. H.

Naposledy upravil(a) ladous dne pon srp 12, 2013 01:32, celkem upraveno 1 x.
pro Hanka,
než se ozvou obrovské protesty.
Píšeš, že jsi dlouholetý letecký modelář, takže určitě Ti střídavé motory néjsou neznámé. Uvažuješ k pohonu nějakou 600.
600 bez zpřevodování 60 šroub prakticky neutáhne.
Model máš pěkný. K pontonovému trupu se skoseným dnem na zádi, by se dal použít podvěšený střídavý motor, i když by jsi musel upravit palubu na zádi. Podívéj se do tématu: stavba modelu (strana2) ..Dozer Boat - nová kategorie.
Určitě Ti případně poradí co podvěšený pohon používají.
Ať Tvoje lodě plují
než se ozvou obrovské protesty.
Píšeš, že jsi dlouholetý letecký modelář, takže určitě Ti střídavé motory néjsou neznámé. Uvažuješ k pohonu nějakou 600.
600 bez zpřevodování 60 šroub prakticky neutáhne.
Model máš pěkný. K pontonovému trupu se skoseným dnem na zádi, by se dal použít podvěšený střídavý motor, i když by jsi musel upravit palubu na zádi. Podívéj se do tématu: stavba modelu (strana2) ..Dozer Boat - nová kategorie.
Určitě Ti případně poradí co podvěšený pohon používají.
Ať Tvoje lodě plují
Díky za odpověď. Pro stejnosměrný motor jsem se rozhodl pouze z jediného důvodu. Chtěl jsem využít jednosměrný regulátor z letitých zásob a tím na vysílači využít ovladač plynu v celé jeho dráze pro jeden směr jako u letadla. Smysl otáčení motoru reverzovat pak přepínačem ovládaným servem mezi motorem a regulátorem, což i střídavého pohonu nepřichází v úvahu. Možná je to trochu krkolomné řešení, které ani nevím, zdali bude dobře fungovat. Myslím, že nejjednodušší bude koupit šroub menšího průměru a použít olověný 6V akumulátor. Také jsem koukal na převodovky http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/start.html. Kdybych se nakonec rozhodl pro stříďák, Jaký motor by vyhovoval? Ještě jednou díky za rady a omlouvám se předem za moje pro mnohé neodborné neodborné úvahy :-)
Pro Hanka,
jestli chceš zůstat u jednosměrného motoru tak :
motor : Robbe 755/40 ......tu 60 šroub zvládne
napájení : 12V olovo .....nevím jaký má model výtlak tak neuvádím Ah u baterie.
Budeš muset vyrobit mezikus mezi motorem a compakt hřídelí, protože 700 nemá stejnou rozteč šroubů jako 600 a upravit, případně vyrobit novou spojku mezi motoren a hřídelí.
Ať se Ti daří a loď pluje
Budeš muset vyrobit mezikus mezi motorem a compakt hřídelí, protože 700 nemá stejnou rozteč šroubů jako 600 a upravit, případně vyrobit novou spojku mezi motoren a hřídelí.
burun píše:Pro Hanka,
ono to neni tak jednoduche... je totiz sroub a sroub
jak jsem videl tak chce pouzit srouby graupner, ktere maji male stoupani a jsou vysokootackove. zde 600 speed nebude mit zadny problem ani bez prevodovky.
pokud by chtel pouzit srouby ROBBE nebo Raboesh, tak uz prevodovka potreba je a na je vhodnejsi motor Robbe 755/40, protoze ma mensi otacky a vetsi kroutici moment.
pohon neni vzdy jen o motoru a baterkach, velkou merou se na nem podili i sroub...
zde opravdu speed 600 nebude mit zadny problem sroub utahnout...

NeJaToD team
Šroub je průměr 60 mm od Graupnera, koupený a doporučený u Pecky v OC Šestka. Jen pro info: Včera jsem vyzkoušel koupený hřídel + uvedený šroub + nějakou doma uloženou neidentifikovanou šestistovku + 2S Lipoly natvrdo bez regulátoru v zahradním sudu s vodou. Tak byl jako hrom, ale motor byl okamžitě horký. Hned mě napadlo, že tudy asi cesta nepovede. Co se týče akumulátorů, rád bych zůstal u 2xPb 6V paralerně, nebo 2S LiPoly + závaží. Uvažoval jsem o motoruhttp://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=23638 a nebo koupit tu převodovku.
no, v každém případě mi na takovou loď přijde 60mm šroub moc velký.... 60ky šrouby jsme dávali na 2.5m EXky...
Tady bych to odhadnul zak na 40-45mm max 50mm podle typu. Jak psal Ivvo, pokud dáš Graupnera tak model (teď se nebavím o motoru který ho požene) snese i tu 50ku protože má menší stoupání a tedy požaduje menší kroutící moment který taky klopí loď (předpokládám jednošroubák...). Když použiješ těžší šrouby (= s větším stoupáním.... třeba zmiňované ROBBE, RABOESH..) tal tak velký šroubu ti jednak zkomplikuje pohon a jednak bude jeho moment naklánět loď, takže je lepší v jejich případě použít menší průměr.
Tady bych to odhadnul zak na 40-45mm max 50mm podle typu. Jak psal Ivvo, pokud dáš Graupnera tak model (teď se nebavím o motoru který ho požene) snese i tu 50ku protože má menší stoupání a tedy požaduje menší kroutící moment který taky klopí loď (předpokládám jednošroubák...). Když použiješ těžší šrouby (= s větším stoupáním.... třeba zmiňované ROBBE, RABOESH..) tal tak velký šroubu ti jednak zkomplikuje pohon a jednak bude jeho moment naklánět loď, takže je lepší v jejich případě použít menší průměr.
Díky za rady. Koupím menší šroub od Graupnera a 6V Pb aku. Kolik by tak měl být odběr v ampérech?(u stojící lodi na plný výkon)
takový, aby loď na rybníku jela tak jak má...Hank píše: ....Kolik by tak měl být odběr v ampérech?(u stojící lodi na plný výkon)
na tu otázku se nedá dobře odpovědět.jednak u stojící lodě naměříš jiný proud ve vaně, jiný na rybníku v hluboké vodě a jiný v mělké vodě....
Prostě to osaď motorem a šroubem a pusď na rybník. Uvidíš jestli to pojede podle představ anebo to bude šnek či neřízená střela. Pokud to nebude OK, bude třeba se podívat, jestli nestíhá šroub nebo motor.
Pokud to bude OK, tak pak zjisťuješ, jestli je motor k šroubu OK - Jestli se hřeje moc nebo ne. Pokud se nehřeje moc (tj. >50-60°C, někteří jedinci jsou otrlí a řeší to syčí/nesyčí
Ae myslím si, že se staráš moc dopředu. Pokud máš doma nějakou 600ku, strč ji tam, šroub dej 40ku Graupner (je levná a dosažitelná) a pust to na vodu. Jedna plavba Ti dá víc odpovědí než zdejší dumání se spoustou neznámých.
..... Jedna plavba Ti dá víc odpovědí než zdejší dumání se spoustou neznámých
Díky moc. Tohle je rozumné řešení. Na lodi mě čeká ještě tak 3 týdny práce a pak se bude zkoušet. Škoda, že jsem se do toho nepustil dříve, než minulý pátek :-)
Hank píše:..... Jedna plavba Ti dá víc odpovědí než zdejší dumání se spoustou neznámých
Díky moc. Tohle je rozumné řešení. Na lodi mě čeká ještě tak 3 týdny práce a pak se bude zkoušet. Škoda, že jsem se do toho nepustil dříve, než minulý pátek :-)
je to tak. nikdo ti nerekne dej tam tento motor, tuto hridel, tento sroub a tyto baterie a bude to nejdokonalejsi jizda... muzeme doporucit sestavy , ktere se na podobnych lodich osvedcili a ty bud budou a nebo nebudou fungovat na tvoji. pokud budou fungovat, bude to ok, pokud nebudou, da se vymyslet proc tomu tak je (jak pise SH - nestiha motor, baterie nebo sroub) a doporucit nejake reseni. je vzdy ale dulezite co nejpresneji popsat co lod dela a v jakem rezimu se problem objevi (po 15 minutach jizdy prudce klesne vykon a lod nejede, po dalsich 15 minutach pomaleho krouzeni uz zase jede atd...) a jaka je aktualni sestava (baterie, regl, motor, sroub)
osobne jsem u prvni lode take s prvni sestavou nepochodil. dal jsem tam vyzkousenou z lode jineho kapitana, jenze jsem si neuvodomil dost podstatny rozdil. v lodi jsem mel rozvodovku z jednoho motoru na 2 srouby s prevodem 3:1, takze srouby graupner nemeli dost velke otacky a proste to dopredu sotva jelo a zpatecka nesla vubec. vyresila to zmena sroubu s vetsim stoupanim...
kazda lod je jina a tak trochu detektivka

NeJaToD team
- petr hájek
to přepínání pro zpětný chod servem lze použít i u střídáku - stačí křížem propojený 6 vývodový přepínač na kterém jsou na krajní vývody připojeny 2 vodiče od regulátoru ze 3 a k motoru odchází vodiče ze středního kontaktu.Reverz pak zajistí servo ovládající tento přepínač je to krkolomné ale použitelné řešení - vyzkoušeno, jediný problém by nystal při reverzu v plném plynu, ale to by musel být modelář uplné kopyto.Hank píše:Díky za odpověď. Pro stejnosměrný motor jsem se rozhodl pouze z jediného důvodu. Chtěl jsem využít jednosměrný regulátor z letitých zásob a tím na vysílači využít ovladač plynu v celé jeho dráze pro jeden směr jako u letadla. Smysl otáčení motoru reverzovat pak přepínačem ovládaným servem mezi motorem a regulátorem, což i střídavého pohonu nepřichází v úvahu. Možná je to trochu krkolomné řešení, které ani nevím, zdali bude dobře fungovat. Myslím, že nejjednodušší bude koupit šroub menšího průměru a použít olověný 6V akumulátor. Také jsem koukal na převodovky http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/start.html. Kdybych se nakonec rozhodl pro stříďák, Jaký motor by vyhovoval? Ještě jednou díky za rady a omlouvám se předem za moje pro mnohé neodborné neodborné úvahy :-)
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek