Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Dotaz NSS naviják
Re: Dotaz NSS naviják
Jelikož mě čeká pravděpodobně brzo větší investice do bydlení, tak bych se rád předzásobil na stavbu plachetnice pro NSS materiálem. Jedná se mě o navijáky pro ovládání plachet. Co na ně použít? Dají se koupit speciální nebo se musí nějakým způsobem udělat? Eventuelně nějaký odkaz, kde je lze koupit, na nic jsem nenarazil. Každá rada dobrá. Díky.
Severan
Severan
naviják se prodává mormálně v modelářských prodejnách je v sortimentu serv
Už se zde vedla i diskuze, že někdy je lepší použít místo navijáku silné servo s pákou:
https://www.mo-na-ko.cz/php/phpBB2/viewtopic.php?t=109
https://www.mo-na-ko.cz/php/phpBB2/viewtopic.php?t=109
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Tak jsem zatím našel 2 serva a obě po 4000,-.
Servo FUTABA S5801 9,8 kg
a
graupner Regatta naviják 5172 100 N/cm
a pak za 1200,-
hitec HS-725 BB 14,5 kg - 3,5 otáčky
za 1175,-
HS-785HB 13,2 kg
Víte i o jiných. Co radíte. Budu přestavovat, vratiplachtu, stěhovku a kostaky.
Severan
Servo FUTABA S5801 9,8 kg
a
graupner Regatta naviják 5172 100 N/cm
a pak za 1200,-
hitec HS-725 BB 14,5 kg - 3,5 otáčky
za 1175,-
HS-785HB 13,2 kg
Víte i o jiných. Co radíte. Budu přestavovat, vratiplachtu, stěhovku a kostaky.
Severan
- Borek Dvorak
To je jednoznacne nejlepsi volba. Na popsane oplachteni budete potrebovat dva kusy.... a pak za 1200,-
hitec HS-725 BB 14,5 kg - 3,5 otáčky ...
Pocet otacek HS 725 BB se ruzni podle pouzite soupravy resp. ovladaciho elementu. Na kniplu moji Graupner FM314 udaj souhlasi, na pridavnem kanale toci 5,25 otacky.
Zdravim
Borek Dvorak
Předpokládám že jedno servo je na ovládání vratiplachty a jedno pro ovládání stěhovky a kosatek ? Nebo se používá jiná kombinace?
Severan
Severan
- Borek Dvorak
Presne tak, avsak nikoliv servo, ale navijak.Předpokládám že jedno servo je na ovládání vratiplachty a jedno pro ovládání stěhovky a kosatek ...Severan
Obecne receno:
Vsechny plachty, ktere jsou upevneny na pnich, se ovladaji jednim navijakem. Na plachty, ktere pen nemaji resp. prekryvaji jine plachty, je zapotrebi zvlastni navijak. Je to z toho duvodu, ze je potreba je pri obratu pretahnout z jedne strany na druhou. Navic musi byt mozne i tyto plachty pritahovat a povolovat.
V modelarske praxi se stehovka casto (nemaketove) provadi s pnem. Zjednodusuje se tim ovladani modelu a obrat netrva tak dlouho, jako kdyz musite napr. genuu s jeji dlouhou prestavovaci cestou pretahnout na opacnou stranu a vytrimovat. Vetsi jednoduchost a obratnost je vyhodna zejmena pri silnem vetru (4 Bft a vic) a v pripadech, kdy se musi casto krizovat proti vetru ("uzka" voda, regata na malem trojuhelniku).
Zdravim
Borek Dvorak
Tak dnes jdu objednat hitec HS-725 BB 14,5 kg 2× a ještě se musím rozhodnout, které dřevo použít na stavbu
Severan
Severan
mám dotaz k HS-785 HB
koik dělá otáček. nenašel jsem to v žádné specifikaci u prodejců.
u HS-725 BB je uvedeno 3,5 otáčky, ale ten není tak dobře sehnatelný jako 785
koik dělá otáček. nenašel jsem to v žádné specifikaci u prodejců.
u HS-725 BB je uvedeno 3,5 otáčky, ale ten není tak dobře sehnatelný jako 785
Tak sem konečně našel stránky výrobce a specifikaci onoho navijáku.
Je to jen nový model k HS-725
http://www.servocity.com/html/hs-785hb_ ... tions.html
Je to jen nový model k HS-725
http://www.servocity.com/html/hs-785hb_ ... tions.html
borku jaky spesl navijak? koupil jsem od karla egrta margarethu, jenze je udelana neproporciale a to mi vadi, chci to predelat na navijaky proporcialne, abych mel predstavu jak mam prehozene stehy a pritazene plachty. myslel sem ze tam muzu dat dva hitec HS-725 BB a bude klid. margaretha ma vepredu prehazovatelne stehy. pokud by se mi to povedlio predelat vcas, tak bych mozna i zajel do svitavice, podivat se na profiky.Borek Dvorak píše:Presne tak, avsak nikoliv servo, ale navijak.Předpokládám že jedno servo je na ovládání vratiplachty a jedno pro ovládání stěhovky a kosatek ...Severan
Obecne receno:
Vsechny plachty, ktere jsou upevneny na pnich, se ovladaji jednim navijakem. Na plachty, ktere pen nemaji resp. prekryvaji jine plachty, je zapotrebi zvlastni navijak. Je to z toho duvodu, ze je potreba je pri obratu pretahnout z jedne strany na druhou. Navic musi byt mozne i tyto plachty pritahovat a povolovat.
V modelarske praxi se stehovka casto (nemaketove) provadi s pnem. Zjednodusuje se tim ovladani modelu a obrat netrva tak dlouho, jako kdyz musite napr. genuu s jeji dlouhou prestavovaci cestou pretahnout na opacnou stranu a vytrimovat. Vetsi jednoduchost a obratnost je vyhodna zejmena pri silnem vetru (4 Bft a vic) a v pripadech, kdy se musi casto krizovat proti vetru ("uzka" voda, regata na malem trojuhelniku).
Zdravim
Borek Dvorak
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
- Borek Dvorak
Nic specialniho, pouze ten uz mnohokrat zminovany HS725BB resp. jeho pozdejsi verze. Navod na zastavbu do modelu je na www.minisail-ev.de v oddilu "Modellbau\Technik".
Mimochodem: stehy jsou pevne instalovana vyztuzna lana stezne v podelne ose lode, neprehazuji se. Jedina vyjimka jsou zadni stehy u gafloveho (NSS-B) oplachteni, nemecky "Backstage", angl. "preventer".
Ve Svitavici zadne profiky nenajdes, vsichni varime ze stejne vody. Nejsem sice poradatel, ale predpokladam, ze kdokoliv, kdo se o plachetnice zajima, bude vitan.
Zdravim
Borek Dvorak
Mimochodem: stehy jsou pevne instalovana vyztuzna lana stezne v podelne ose lode, neprehazuji se. Jedina vyjimka jsou zadni stehy u gafloveho (NSS-B) oplachteni, nemecky "Backstage", angl. "preventer".
Ve Svitavici zadne profiky nenajdes, vsichni varime ze stejne vody. Nejsem sice poradatel, ale predpokladam, ze kdokoliv, kdo se o plachetnice zajima, bude vitan.
Zdravim
Borek Dvorak
Přeně tak si to myslím já. Zaslechl jsem (či jedna paní povídala) že tam mohou je registrovaní a co jezdí NSS. Myslím že jde o špatný výklad. Profíci tam asi opravdu nebudou , ale myslím, že mnoho dobrých rad a zkušeností se najde.Borek Dvorak píše:Nic specialniho, pouze ten uz mnohokrat zminovany HS725BB resp. jeho pozdejsi verze. Navod na zastavbu do modelu je na www.minisail-ev.de v oddilu "Modellbau\Technik".
Zdravim
Borek Dvorak
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 4730 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Merrimack Miloš
-
- 9 Odpovědi