Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Nabíjení li-pol
- petr hájek
Re: Nabíjení li-pol
zdravím,
obvykle používám lipolky malých kapacit pro mikrolodičky a to jako jednočlánky , ale rekreačně si občas polétám s koaxiálním vrtulníkem.
Tam se mi objevila zajímavá vlastnost li-polky dvoučlánku který ač nový a 1000mAh s nadpisem 20C mi slouží po rychlém nabití od 1C do 5C dle elektronické nabíječky vždy krátkou dobu přičemž display nabíječe ukáže maximálně dodaných 250-380mAh do automatického odpojení.
používám nabíječ turnigy acucel a balancuji pokaždé.
pokud ale dodávám pomalým nabíjením 0,5C dodám do baterie dvojnásobné mAh a teprve pak nabíječ odpojí a hlásí FULL.
to ale stále není kapacita deklarovaná na akusadě a vrtulník s tím letí zhruba 5 minut naplno . bez dalšího vybití před nabíjením se doba letu stále zkracuje jako by měly lipolky pamětový efekt a to je mi právě dosti divné.
otázka :
je to normální či dělám cosi blbě????
obvykle používám lipolky malých kapacit pro mikrolodičky a to jako jednočlánky , ale rekreačně si občas polétám s koaxiálním vrtulníkem.
Tam se mi objevila zajímavá vlastnost li-polky dvoučlánku který ač nový a 1000mAh s nadpisem 20C mi slouží po rychlém nabití od 1C do 5C dle elektronické nabíječky vždy krátkou dobu přičemž display nabíječe ukáže maximálně dodaných 250-380mAh do automatického odpojení.
používám nabíječ turnigy acucel a balancuji pokaždé.
pokud ale dodávám pomalým nabíjením 0,5C dodám do baterie dvojnásobné mAh a teprve pak nabíječ odpojí a hlásí FULL.
to ale stále není kapacita deklarovaná na akusadě a vrtulník s tím letí zhruba 5 minut naplno . bez dalšího vybití před nabíjením se doba letu stále zkracuje jako by měly lipolky pamětový efekt a to je mi právě dosti divné.
otázka :
je to normální či dělám cosi blbě????
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Lipolky s nápisem 20C se nabíjí tak max 1C.... takže další závěry s z toho snad učiníš sám.
Baterka je ještě plochá anebo již připomíná vzducholoď? Jaký je rozdíl v napětí jednotlivých článků?
Baterka je ještě plochá anebo již připomíná vzducholoď? Jaký je rozdíl v napětí jednotlivých článků?
- petr hájek
no pokud jsi dobře četl tak si závěr neudělám sám..... nabíjení do 1C je 1A a pokud nedám 0,5 tak prostě nabiju málo..... narozdíl např od lipolek 2200 které běžně používám už asi 5 let a u kterých se nic podobného neprojevuje ani při opravdu tvrdém nabíjení 5A....a podotýkám že se nenafukují ani nehoří a teplotu mají lehce vyšší než ruka......
P.S. v návodu bylo uvedeno možnost nabíjení max.2C...... tudíž nevidím důvod, proč výrobci nevyhovět, ale možná se jakási teorie na to napasovat dá......já bych ale raději praxi či zkušenost.
P.S. v návodu bylo uvedeno možnost nabíjení max.2C...... tudíž nevidím důvod, proč výrobci nevyhovět, ale možná se jakási teorie na to napasovat dá......já bych ale raději praxi či zkušenost.
myslím, že tohle Pert ví a zná.
Osobně tu mám LiPolky nafouknutý jak balon, dávaj mi to kluci, co lítaj soutěžně, a už to pro ně není, a vědí, že na to moje "polítání pro radost" je to bohatě a že si s tím ještě nějakou dobu vystačím, protože tři až čtyři sady pekně pomalu nabouchaný jsou na to moje blbnutí na celej den.
A nebudeš tomu věřit, ale i ti špičkový piloti mi občas "urvou kuličkolet z rukou" a užívají si pohodu, kdy si zablbnou třeba i s pitomým Toro900 :-))
Osobně tu mám LiPolky nafouknutý jak balon, dávaj mi to kluci, co lítaj soutěžně, a už to pro ně není, a vědí, že na to moje "polítání pro radost" je to bohatě a že si s tím ještě nějakou dobu vystačím, protože tři až čtyři sady pekně pomalu nabouchaný jsou na to moje blbnutí na celej den.
A nebudeš tomu věřit, ale i ti špičkový piloti mi občas "urvou kuličkolet z rukou" a užívají si pohodu, kdy si zablbnou třeba i s pitomým Toro900 :-))
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
nejsem vševěd... psal jsi od1C do 5C.....
teplota lehce vyšší než ruka... je > 36°C a víc než 40°C je moc... takže je otázka, co je to "lehce". A počítej s tím, že obal není moc tepelně vodivý, takže teplota vevnitř bude vyšší.
- vyšší "C" líp prodávají.... takže výrobce napíše max co to snese, ne co je pro baterku dobré. A není to "vyhovět výrobci" je to "výrobce připouští..."
- není Lipolka jako lipolka.... jedna vydrží druhá ne.
- nenapsal jsi, jaké jsou napětí na jednotlivých článcích po ukončení nabití...
- jaký je vypínací proud nabíječky? Tj. při jakém proudu ukončuje nabíjení?
- jak dlouho trvá nabíjení konst. proudem a kdy začne omezovat proud a drží konstantní napětí ?
Přijde mi, že baterky mají velký vnitřní odpor a nabíječka brzo ukončí nabíjení. Anebo jsou už KO.
teplota lehce vyšší než ruka... je > 36°C a víc než 40°C je moc... takže je otázka, co je to "lehce". A počítej s tím, že obal není moc tepelně vodivý, takže teplota vevnitř bude vyšší.
- vyšší "C" líp prodávají.... takže výrobce napíše max co to snese, ne co je pro baterku dobré. A není to "vyhovět výrobci" je to "výrobce připouští..."
- není Lipolka jako lipolka.... jedna vydrží druhá ne.
- nenapsal jsi, jaké jsou napětí na jednotlivých článcích po ukončení nabití...
- jaký je vypínací proud nabíječky? Tj. při jakém proudu ukončuje nabíjení?
- jak dlouho trvá nabíjení konst. proudem a kdy začne omezovat proud a drží konstantní napětí ?
Přijde mi, že baterky mají velký vnitřní odpor a nabíječka brzo ukončí nabíjení. Anebo jsou už KO.
- petr hájek
no fakt je že teplotu jsem neměřil ale opravdu lehce teplejší počítám 38 ° nemám infra teploměr zkouším položením na dlan.... napětí podle displaye je 4,20V na obou článcích víc nabíječka nedává v režimu li-pol balance,vypíná při dosažení 4,20V a proudu 0,1A problikávajícím po vteřině na 0,0A, konstantní proud není na display neb se tam neustále snižuje proud od maximálně nastaveného po 0,0 ale čas jsem nesledoval, při rychlém nabíjení to klesá viditelně a pomalé nabíjení 0,5C trva ze zcela vybité(režimem discharge na 6,0V na dvoučlánku-přednastaveným proudem 1A od výrobce nabíječky) zhruba 45minut a kolik to naláduje jsem psal cca 760mAh což pokládám za normální stav u CARSON packu1000mAh.
zkusil jsem nabít články na plno a nechat je 24 hodin stát bez zapojení po připojení na nabíječku a dobití ukázal display dodáno 1,2mAh a to vše za 3minuty s následným vypnutím.
asi bude baterka nic moc jen mě udivilo že pokud ji před nabíjením vybiju uplně je let mnohem delší než když po létání jen dobiju to je to co mi k lipolce nesedí a čemu se divím jsem zvyklý že prostě lipolka odejde bud na balonek nebo na stáří-cykly a to tak že ztratí kapacitu postupně a né pamětovým efektem.
zkusil jsem nabít články na plno a nechat je 24 hodin stát bez zapojení po připojení na nabíječku a dobití ukázal display dodáno 1,2mAh a to vše za 3minuty s následným vypnutím.
asi bude baterka nic moc jen mě udivilo že pokud ji před nabíjením vybiju uplně je let mnohem delší než když po létání jen dobiju to je to co mi k lipolce nesedí a čemu se divím jsem zvyklý že prostě lipolka odejde bud na balonek nebo na stáří-cykly a to tak že ztratí kapacitu postupně a né pamětovým efektem.
můžeš to změřit i nějakým jiným voltmetrem odpojené od nabíječky?
pokud nabíjení nemá CC fázi (konstantní proud - na displeji je nastavený max. nabíjecí proud a napětí je <4.20V a pomalu roste) tak je baterka divná.... nejspíš vysoký vnitřní odpor.
Máš nějaký laboratorní zdroj kde bys nastavil přesně 4.20V a nabil každý článek zvlášť? Anebo nabíječ podle Zajíce?
Kolik vybiješ z toho packu? Není 3.0V/čl už trochu málo?
A něco mi tu nesedí:
píšeš
-"CARSON pack1000mAh."
- nabíjení 0.5C tedy 500mA
- doba nabíjení cca 45min
- nabito cca 760mAh
500mA x 0.75h = 375mAh což zdaleka není zmiňovaných 760.... a to neberu v úvahu CV fázi....
Buď jsem nepochopil, co píšeš, nebo jsou v tom zmatky anebo kecá nabíječka.
pokud nabíjení nemá CC fázi (konstantní proud - na displeji je nastavený max. nabíjecí proud a napětí je <4.20V a pomalu roste) tak je baterka divná.... nejspíš vysoký vnitřní odpor.
Máš nějaký laboratorní zdroj kde bys nastavil přesně 4.20V a nabil každý článek zvlášť? Anebo nabíječ podle Zajíce?
Kolik vybiješ z toho packu? Není 3.0V/čl už trochu málo?
A něco mi tu nesedí:
píšeš
-"CARSON pack1000mAh."
- nabíjení 0.5C tedy 500mA
- doba nabíjení cca 45min
- nabito cca 760mAh
500mA x 0.75h = 375mAh což zdaleka není zmiňovaných 760.... a to neberu v úvahu CV fázi....
Buď jsem nepochopil, co píšeš, nebo jsou v tom zmatky anebo kecá nabíječka.
- petr hájek
no lab. zdroj nemám , multimetrem změřeno po nabití opravdu tam je 4,20 V , pokud dám vybíjení hned po nabíjení tak vybiju bez mála tolik co jsem předtím nabil(to bezmála je v řádu jednotek.)
ty 3V na článek je dle firmware nabíječe správně . a jinak to nepitvám a nezkouším .
Jak píšu jde o paky carson u jiných se to neprojevuje - zatím......
to co ti nesedí je sice divné ale je to opsáno z displaye ....... a zase jde o konkrétní paky carson.
u RAY packů se nic podobného neprojevuje a u jednočlánků no name i třeba z telefonů také né. ty používám v mikrouších.
P.S. zapůjčená jiná nabíječka od kamaráda ukazuje totéž.
ty 3V na článek je dle firmware nabíječe správně . a jinak to nepitvám a nezkouším .
Jak píšu jde o paky carson u jiných se to neprojevuje - zatím......
to co ti nesedí je sice divné ale je to opsáno z displaye ....... a zase jde o konkrétní paky carson.
u RAY packů se nic podobného neprojevuje a u jednočlánků no name i třeba z telefonů také né. ty používám v mikrouších.
P.S. zapůjčená jiná nabíječka od kamaráda ukazuje totéž.
jestli po rychlým i pomalým nabití mají články 4.20V měřeno jiným (=ne nabíječkou) přístrojem a přesto z nich vybiješ různou kapacitu, tak jsou buď ty články zajímavé a hodny dalšího zkoumání jestli nejde o zárodek nové technologie, anebo nabíječka kecá anebo zadáváš do nabíječky něco jiného než si myslíš že zadáváš.
Přikláním se k druhé nebo třetí možnosti. Bez hození článků na jiný TYP nabíječka a grafů, jak nabíjení a vybíjení probíhá tu už asi víc nezjistíme.
PS: já bych nabíječce, co za třičtvrtě hodiny proudem půl ampéru nabije 760mAh nevěřil ani "dobrý den". Ale to je na tobě.
Přikláním se k druhé nebo třetí možnosti. Bez hození článků na jiný TYP nabíječka a grafů, jak nabíjení a vybíjení probíhá tu už asi víc nezjistíme.
PS: já bych nabíječce, co za třičtvrtě hodiny proudem půl ampéru nabije 760mAh nevěřil ani "dobrý den". Ale to je na tobě.
- petr hájek
jj ale víc nevyzkoumáme neb to dělá jak tirnigy tak graupnerovic ládovátko uplně stejně a jestli to dělám blbě jsem se ptal na začátku i když si myslím , že pokud to dělá více ruzných nabíječů a jen na JEDINNÉM výrobci packů viděl bych to jako chybu akumulátorů a dávám tímto toto k ůvaze zda je -levné kupovat pro potřeby rychlého a spolehlivého pohonu....pro mikrouše je to jedno jen pro ten vrtulník je to jaksi naprd.
Ahoj, obecně se nabíječky v režimu "automat" chovají následovně
nabíjím 5C a nabíječka si sama nastaví 1/10C jako ukončovací proud
nabíjím 1C a nabíječka si opět nastaví jako ukončovací napětí 1/10C
v praxi to pak znamená že to rychlo nabíjení vypne daleko dříve než nabíjecí křivka "doběhne do plné baterie", to vysvětluje ty časy nabíjení.
LiPol má stejně paměťový efekt jako jiné baterky, jen se tvrdilo že prej ne. Pokud ji rveš pořád 5C tak ji dáš pěkně na prdel
Občas je ji třeba srovnat "naformovat" stejně jako staré dobré NiCD.
Formování LiPol dělám jednoduše, nabiju baterii prodem 1C, pak ji proudem 1C vybiji (opakuji 1-2x), pak nabitou baterii nechám chvilku "uležet" a nastavím nabíječ na 100-200mA podle toho kolik umí a nechám do"šťouchat" články malým proudem.
Výsledek je srovnání článků jako takových, stejně jako u "přebíjením" 1/10C u NiCD.
Popsaný postup mi pomohl rozchodit i hóóódne rozcházející se sady.
nabíjím 5C a nabíječka si sama nastaví 1/10C jako ukončovací proud
nabíjím 1C a nabíječka si opět nastaví jako ukončovací napětí 1/10C
v praxi to pak znamená že to rychlo nabíjení vypne daleko dříve než nabíjecí křivka "doběhne do plné baterie", to vysvětluje ty časy nabíjení.
LiPol má stejně paměťový efekt jako jiné baterky, jen se tvrdilo že prej ne. Pokud ji rveš pořád 5C tak ji dáš pěkně na prdel
Občas je ji třeba srovnat "naformovat" stejně jako staré dobré NiCD.
Formování LiPol dělám jednoduše, nabiju baterii prodem 1C, pak ji proudem 1C vybiji (opakuji 1-2x), pak nabitou baterii nechám chvilku "uležet" a nastavím nabíječ na 100-200mA podle toho kolik umí a nechám do"šťouchat" články malým proudem.
Výsledek je srovnání článků jako takových, stejně jako u "přebíjením" 1/10C u NiCD.
Popsaný postup mi pomohl rozchodit i hóóódne rozcházející se sady.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
ladous, pěkně mne nasralo že během psaní mne mo-na-ko odhlásilo a jen polovina příspěvku co jsem si preventivně zkopíroval jak přiběhla kočka Jůlie mi zůstal nakopírovaný 
Takže podruhé to psát nebudu jen zkráceně 1/5 co jesm napsal a MoNaKo zahodilo 
Vybíjet 1C na 3V/článek = smrt baterky.
Osobně vybíjím v lodi/letadle/autě na 3,6V.
Něco jiného je vybíjet na 3V a klidně i níže při odběru v řádech 10A ... ale to není tvůj případ.
Šnek
Vybíjet 1C na 3V/článek = smrt baterky.
Osobně vybíjím v lodi/letadle/autě na 3,6V.
Něco jiného je vybíjet na 3V a klidně i níže při odběru v řádech 10A ... ale to není tvůj případ.
Šnek
petr hajek : Pokud jde o Carson lipo pack,nabíjej a lítej až odejde.Pak kup lepší.
Značka Carson není druhá jakost,ale skoro odpad,co jinde už neprojde kontrolou.
A pokud už vybíjet Lipo nabíječkou,tak klidně na 3V,níž je to už o ústa,ohledně podbytí.
Bezpečný vybití,provozem modelu,většinou končí na 3.3 - 3.2V podle výrobce a modelu.
Značka Carson není druhá jakost,ale skoro odpad,co jinde už neprojde kontrolou.
A pokud už vybíjet Lipo nabíječkou,tak klidně na 3V,níž je to už o ústa,ohledně podbytí.
Bezpečný vybití,provozem modelu,většinou končí na 3.3 - 3.2V podle výrobce a modelu.
Nic neumim a s lodičkama jen blbnu
Tak to je mi líto, ale jsi první, kdo si takto stěžuje... DF návštěvníka odhlašuje po pětiminutové neaktivitě. Klidně ten limit zvýším, jen řekni o kolik.Snek píše:ladous, pěkně mne nasralo že během psaní mne mo-na-ko odhlásilo a jen polovina příspěvku co jsem si preventivně zkopíroval jak přiběhla kočka Jůlie mi zůstal nakopírovaný
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
No akademická čtvrthodinka by byla lepšíladous píše:Tak to je mi líto, ale jsi první, kdo si takto stěžuje... DF návštěvníka odhlašuje po pětiminutové neaktivitě. Klidně ten limit zvýším, jen řekni o kolik.
- petr hájek
sneku dík ,
konečně praktucká zkušenost bez zbytečné teorie a bádání ..... zkusím to s tím naformátováním a pak popíšu co se zlepšilo či naopak , uvidíme.
konečně praktucká zkušenost bez zbytečné teorie a bádání ..... zkusím to s tím naformátováním a pak popíšu co se zlepšilo či naopak , uvidíme.
Aku stačí formovat,naformátovat lze pc harddisk nebo desky v truhlařině.
Nic neumim a s lodičkama jen blbnu
bože... ty to vidíš...jirkacbx píše:Aku stačí formovat,naformátovat lze pc harddisk nebo desky v truhlařině.
sorry, ale musel jsem :lol
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
- petr hájek
formátovat lze i dřevotřísku či prkno a znamená to uvést je do potřebných rozměrů a úhlů......
pardon...... také jsem musel
pardon...... také jsem musel
- Morpheus141
Také jsem se v sobotu pěkně zformátoval do patřičného "úhlu" akorát rozměry byly poněkud nejisté
so sorry za off topic ale přišlo mi to dohadování "Formování" vs. "Formátování" kapánek směšné
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8 Odpovědi
- 16749 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od carrot
-
- 14 Odpovědi