Nejde o stavbu makety, ale o smyšlený bočnokolesový osobní parníček. Nic kolesového jsem nikdy nestavěl, taže jsem zvědav na jízní vlastnosti.
Jako základ se mi zalíbil trup kolesového remorkéru Eppelton Hall.
Chtěl jsem si zároveň vyzkoušet stavbu trupu punčochovou metodou, parníček dlouhý 35cm se mi zdál pro tento způsob stavby vhodný.
Balzová kostra byla hotova za chvíli a dámská punčocha (dvojitě) zalaminována ještě to odpoledne.
Druhý den jsem s napětím spěchal do sklepa, jakže nám trup dopadl...no moc spokojen jsem nebyl, bylo to takové na bocích pružné, vzhledově spíš jako tříkolka Velorex než lodní trup. Navíc punčocha byla zdobená a ony ozdůbky vyvstaly dobrý 1mm nad plochu trupu.
Podle mého je "punčochová metoda" vhodná spíš jako základ pro laminování.
Já jsem měl doma pouze laminovací stužky ze skelné tkaniny a zbytek laminovacího epoxidu "20 minut", který ale vytvrzuje 8 hodin.
Kopu se do hlavy, že jsem nepostavil raději jednoduchý celobalzový trup
Zalaminoval jsem trup těmito stužkami křížem přes sebe. Teď to dosychá v troubě, je patrné, že kitování bude hodně.
Punčocha byla dost pevná v místech, kda byla žebra tak 1cm od sebe. Na boku, kde byl prostor mezi žebrem a bortem 3cm, potah při poťukání prstem nepříjemně pružil.
Nevím, jestli jsem neudělal nějakou chybu, ale s punčochou jsem spokojen nebyl ani u malé loďky, jako je ta moje.