Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Vyvíječ kouře

Našli jste na internetu zajímavý modelářský odkaz ? Napište jej do této diskuse ať se mohou podívat i ostatní.
PetrP

Re: Vyvíječ kouře

Příspěvek od PetrP »

Merrimack Miloš píše:vyvíječe se prodávají,vyjde levněji ho koupit hotový než tratit tolik času vývojem jednoho kusu.
Robbe ho nabízí ve variantě 6 a 12V,provoz nepáchne.
Nějaký takový (ale od Graupnera) jsem si pořídil (cca 400 Kč) a instaloval do své nové lodi (článek nedávno vyšel na Monaku). Jednoduché, spolehlivé, kompaktní, ale dost slabé. Opravdu tak do interiéru či naprostého bezvětří a i tak kouř není kdovíjak intenzivní. Věděl jsem to dopředu ze zkušeností kolegů, takže nejsem zklamán, ale přesto bych rád do budoucna uvítal něco účinnějšího. Vydávat hříšné peníze a řešit nějaké objednávání ze zahraničí se mi příliš nechce, určitě tedy uvítám, podaří-li se něco uspokojivého vyvinout u nás doma.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Ještě pár poznámek k principům imitace kouře. První co člověka asi napadne je dýmovnice. Slibuje dostatečně hustý a intenzivní kouř (až moc), ale doba činnosti příliš krátká a jako každá pyrotechnika na modelu vyžaduje zvláštní pozornost. Vzhledem k vlastnostem se může hodit spíš jako imitace zadýmování (kouřová clona) případně imitace zásahu, požáru apod. Spalování mi přijde jako relativně problematické a rizikové (požár), navíc řada látek hoří bez produkce intenzivnějšího dýmu. Vypařování (ať už žhavením odporového drátu či jiným principem) je jeví zřejmě nejvhodněji. Pro dosažení dostatečně intenzivního kouře vidím určitá významná praktická omezení. K produkci náležitě hustého dýmu to chce velký látkový tok, což znamená výkonné žhavení (a tedy velká spotřeba proudu) a velkou spotřebu dýmotvorného média (a tedy vyšší náklady, pokud se nejedná zrovna o vodu). Dostatečně výkonné a dostatečnou dobu pracující zařízení (pracovní jednotka, nádrž média, pomocná zařízení) si pochopitelně vyžádá větší rozměry a hmotnost, což umožní jeho instalaci pouze do větších modelů.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

no graupner je má to je pravda , ale pouze slaboučký , je to princip používaný na vláčkách a stojí to za ........!(mimochodem ty anglické jsou na stejném principu jen s ventilátorem navíc),
právě to mě inspirovalo k vývinu protože pokud tohle ,,šudlátko,, někdo považuje za dobré pak to co vzniká bude řádově lepší .
Pokud to není teď hned , pak je to nutností doladit detaily , kdyby mi šlo o jeden kus pak se nerozmýšlím protože ten mi na stole kouří jak divej , ale protože jsem výrobcem -modelářem , nechci dát na trh něco co není dokončené a jednoduše servisovatelné tak abych se za to nemusel časem stydět.
Tedy ještě pár dní maximálně týdnů strpení.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Svého času tragicky zesnulí Pepa Kopp používal ve své m Haikovi (člun z bývalé NDR) jako kouřítko zařízení kde hlavním čudidlem byly cigarety . Fungovalo to na 4 Sparty asi 10-12min. Kouř byl šedivý, hustý, dobře viditelný. V zásobníku se zapálil tabák , ten rozdmíchával malý ventilátorek poháněný Iglou. Ventilátorek byl podobný tomu,.který se používá v příčném pohonu , ale byl spájen z plechu. Ten v podstatě nasával dým a silikonovou hadičkou jej hnal do komína. Můj kouřil i vajgli!
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

Karlík píše:Svého času tragicky zesnulí Pepa Kopp používal ve své m Haikovi (člun z bývalé NDR) jako kouřítko zařízení kde hlavním čudidlem byly cigarety . Fungovalo to na 4 Sparty asi 10-12min. Kouř byl šedivý, hustý, dobře viditelný. V zásobníku se zapálil tabák , ten rozdmíchával malý ventilátorek poháněný Iglou. Ventilátorek byl podobný tomu,.který se používá v příčném pohonu , ale byl spájen z plechu. Ten v podstatě nasával dým a silikonovou hadičkou jej hnal do komína. Můj kouřil i vajgli!
Napad je to pekny ale pozor na vajgli at nejses ukamenovan jako ja s mojim prispevkem... A timto se i omlovam ostatnim ze jsem se nad tim chemicky zamyslel.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

petr hájek:
Při "rychlosti" realizace mých projektů nastane potřeba nejdříve tak v řádu měsíců až let, takže dost času na dokončení vývoje i výrobu :-)
mrapeda

Příspěvek od mrapeda »

Vyrobil jsem si vyvíječ kouře na model rybářského kutru Artur.Jednoduché a levné.
http://mrapeda.rajce.idnes.cz/Kourovod_do_RC_modelu/
penguin

Příspěvek od penguin »

mrapeda píše:Vyrobil jsem si vyvíječ kouře na model rybářského kutru Artur.Jednoduché a levné.
http://mrapeda.rajce.idnes.cz/Kourovod_do_RC_modelu/
No, kouří to slušně.... ale dělá to šílenej randál
rokony

Příspěvek od rokony »

Též bych si rád postavil čoudítko, ale rozhodně odmítám, aby konzumovalo proud.
Testoval jsem využití zahřívání čajovou svíčkou, glycerín moc nečudil i když už prakticky vařil, zato výborně kouřil propylenglykol na lžičce, zahřívané svíčkou.
Napadla mě sestava takováto (aby se to celé vešlo do komína): Nádržka s glykolem, na ní na izolační podložce svíčka, z nádržky knot, v dolní části tenkou trubičkou vedoucí nad plamen, nad plamenem knot v tlustější trubce, aby kolem knotu mohly unikat výpary.
Tahle trubka by končila těsně pod ústím komína.

Výhody tohoto zařízení proti jiným, prodávaným:
-propylenglykol se dostane normálně v lékárně
za pár kaček,
-čajová svíčka vydrží hořet 4 hodiny,
-není třeba ventilátor, protože vypařující se médium je vlastním tlakem hnáno k vršku komína,
-není vůbec potřeba elektrika :)

V týdnu se pokusím postavit prototyp a poreferuji.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Zajímavé odkazy“