Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Výběr motoru k lodnímu šroubu Raboesh 170-04a(35mm,stoupání31,1)

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
satryn

Re: Výběr motoru k lodnímu šroubu Raboesh 170-04a(35mm,stoupání31,1)

Příspěvek od satryn »

Dobrý večer. Stavím rychlou loď AdyGil. Model 1:24 - délka 1m hmotnost by měla být kolem 3kg. Snažím se ji udělat jako maketu.
Rychlost bych chtěl mít něco kolem 20km/hod(5,5m/s). Podle fotek a materiálů mi tam nejlépe sedí lodní šrouby Raboesh 170-03a a 04a (35mm,stoupání31,1mm)
Vymyslel jsem si do ní pohon 2x RAY C3542. Problém je v tom že "vymyslel". Určitě bych tam chtěl střídavé motory. Jen si nejsem jistý otáčkama pro daný šroub a v podstatě ani výkonem motorů - zda 2x 540W není zbytečně moc...

Děkuji za vaše názory
burun

Příspěvek od burun »

pro satryna,
když jsem si to zadal - tak mi vychází max. rychlost v daném měřítku do 3,5 m/s. Proč chceš rychlost 5,5m/s. ....značně tam stoupá nutný příkon. Nebudeš moci použít navrhované šrouby. Motor pro daný požadavek máš navržený slabý.
( neuvádíš napětí, které uvažuješ použít)
pro hřubý výpočet příkonu si dosaď do vzorce, který máš : www.megamotor.cz/v4/script/default.php

při požadované rychlosti mi vycházel potřebný příkon do 1200W. Neměl jsem, ale přesné rozměry trupu. Pro požadovanou rychlost bude také problém naladění modelu ( těžiště , sklon -náběh plováků, sklon hřídelí ....těch problémů bude podstatně více)

uveď rozměry trupu, podle požadavku vzorce, požadovanou rychlost, napětí a můžem pokračovat v řešení problému.

ať Vaše lodě plují
satryn

Příspěvek od satryn »

Zdravím,
předem děkuji za odkaz.
Tak tedy rozměry hlavního trupu jsou
délka: 937mm
největší šířka: 120mm
největší ponor: 38mm
hmotnost kolem 3kg
rychlost 3,5m/s - maketová
napětí: 14,8V - 4článek Li-pol

Po přečtení tvého příspěvku se těch problémů vyrojilo opravdu víc. Nevím teď co je vlastně hlavní problém.
Od čeho tedy začít?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Obrázek
obrázky lépe vkládat přímo do vlákna...
Obrázek
NeJaToD team
burun

Příspěvek od burun »

pro satryna,
díval jsem se na motory inrunner (z důvodu malého prostoru vevnitř modelu - chlazení ), ale u nás se nedají sehnat s malým KV.
Otázka.. jsi schopen nakupovat na Hobbykingu ???
Asi nejvhodnější motor do modelu: Turnigy 540L-V-Spec Inrunner w Impeller 810 KV pro napájení 14,8V (4s)
kdyby jsi si to rozmyslel a použil napájení 11,1V (3s) pak ten samý motor s KV 1025.
Motory namontovat s chladícími spirálami.

Jestliže zůstaneme v ČR, pak musíš použít outrunery: s KV 790-850 pro 4s , pro 3s KV 1000-1100
například : www.emotors.cz Aeolian C 3548 KV790 nebo C 3548 KV 1100 pro 3s.
nebo motory od: www.bighoby.cz Silwer Blue , ....ale i jiných značek
Motory by měly mít chlazení čel.

Nevím jestli uvažuješ se spětným chodem, ale voda se Ti bude přelévat přes nástavbu.

Jestliže nebudeš mít zpětný chod ...doporučuji vrtulníkové regulátory....např. Aeolin 45A-SW-BEC 3A/5V. + programovací kartu

to by bylo zatím vše

Ať se Ti to daří a Tvoje lodě plujíi
satryn

Příspěvek od satryn »

Děkuju za odpověď. Musím se tím trochu prohrabat. Pak se zřejmě ještě na něco optám:)
Zpětný chod bych tam rád měl hlavně kvůli bezpečnosti...

Ještě bych pak rád získal nějaké (co nejvíc) informace o problému naladění modelu-jak jsi již naznačil ( těžiště , sklon -náběh plováků, sklon hřídelí) Loď je ještě stále jen na papíře a některé parametry se dají upravit. Potřeboval bych jen víc informací (linky, odkazy rady) co může ovlivnit co. Na netu není vlastně nic co bych mohl použít(nebo jsem to nenešel). Ale to je asi na založení jiného vlákna v jiné kategorii.)

Moc děkuji za pomoc
satryn

Příspěvek od satryn »

Zdravím,
tak jsem se tím tak nějak probral a vyšla mi tu docela nepěkná věc. 1 motor bere cca 70A mám tam dva. Kdybych měl baterie 5000mAh tak pojedu asi 2minuty...
Jak by bylo možné to trochu optimalizovat. Jsem ochoten ustoupit od maketového šroubu a dát tam jakýkoliv. Max průměr je 35mm. S hmotností asi nic neudělám.
burun

Příspěvek od burun »

pro satryna,
po Tvé upravené ryclosti na 3,5m/s vychází orientačně příkon do 400W i při navýšení hmotnosti na 3,5kg a větším ponoru 46 mm, kdy potřebný příkon je ještě o něco nižší.
Nevím, z kterého motoru jsi vycházel. To, že má motor uvedeno maxiální proud 70A neznamená, že bere 70A, ale že ho můžeš zatížit max. 70A, a to ještě při maximálním napájecím napětí. Motor si "prakticky vezme" tolik ampér, kolik potřebuje, aby zvládl velikost šroubu, stoupání... při daném napětí, které mu poskytneš. Když bere více ampér, než je doporučený odběr při daném napětí... je přetížen a musíš laborovat se šroubem (průměrem, stoupání, počtem listů)ať se sníží odběr A...
může se změnit rychlost modelu, nebo napětím = jiný motor s jinými otáčkami na 1V(KV ), aby jsi zachoval požadované otáčky, (ale tím dosáhl snížení odběru A při stéjné potřebném příkonu).
Při maxiální rychlosti 3,5m/s a příkonu 400W májí motory při napájení 14,8V odběr 2 x 13,5A a při cestovní rychlosti a příkonu
cca 100W odběr do 2 x 3A.
Teoreticky by ti stačily motory o příkonu 250W při daném napětí a s potřebnými otáčkami na 1V. Ale tyto motory mají malou hmotnost...nedostatečné vyzařování tepla-chlazení, oproti letadlům , kde jsou za letu ofoukávány.

Tak zatím ať se Ti daří a lodě plují
satryn

Příspěvek od satryn »

Dobrý den,
znovu děkuji za uvedení do obrazu.
nějak se tím prokoušu. :)
Každopádně až bude model v provozu, rád se podělím o výsledky. :)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“