Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
puf-puf, putt-putt, pop-pop...
puf-puf, putt-putt, pop-pop...
Když jsem v návodech ke stavbě lodí tady na MoNaKu narazil na plánek k parníčku Puf-Puf, ze zvědavosti jsem si jej přečetl, nicméně mě nenadchl - hlavně proto, že jsem nepochopil, (kvůli podezřele jednoduché konstrfukci) že nejde o pouhý pohon parní tryskou, ale o pulsní motor, který vodu k pohonu čerpá průběžně z vodní nádrže, ve které pluje.
Náhodou jsem narazil na stránky s konstrukcemi jistého Daryla s Kanady, který jednoduché Puf-Puf (Putt-Putt po anglicku) strojky dovedl k dokonalosti. Tady jsem již nezůstal chladný a začal se o tento podivuhodný pohon blíže zajímat.
Koukněte na tohle fórum:
http://modelsteam.myfreeforum.org/archi ... 40752.html
Není to úžasné?
Nejvíce mě zaujal (více než výkon strojku, který se hodí spíše do zahradních bazénů) jeho zvuk, který velmi připomíná pomaloběžný diesel remorkérů a kutrů. Zvuku se dociluje použitím tenké kovové membrány většinou jako horní plášť kotlíku, já jsem použil sloupnutou měď z kuprexkartu na tišťáky, protože tlustější materiál se nechtěl "ozvat".
Pokud někdo má zájem o tyto strojky, rád bych si vyměnil zkušenosti a postřehy.
Náhodou jsem narazil na stránky s konstrukcemi jistého Daryla s Kanady, který jednoduché Puf-Puf (Putt-Putt po anglicku) strojky dovedl k dokonalosti. Tady jsem již nezůstal chladný a začal se o tento podivuhodný pohon blíže zajímat.
Koukněte na tohle fórum:
http://modelsteam.myfreeforum.org/archi ... 40752.html
Není to úžasné?
Nejvíce mě zaujal (více než výkon strojku, který se hodí spíše do zahradních bazénů) jeho zvuk, který velmi připomíná pomaloběžný diesel remorkérů a kutrů. Zvuku se dociluje použitím tenké kovové membrány většinou jako horní plášť kotlíku, já jsem použil sloupnutou měď z kuprexkartu na tišťáky, protože tlustější materiál se nechtěl "ozvat".
Pokud někdo má zájem o tyto strojky, rád bych si vyměnil zkušenosti a postřehy.
Re: puf-puf, putt-putt, pop-pop...
Zde http://modelsteam.myfreeforum.org/First ... -Sw3yazOWg
jsem objevil videa lodí s pop-pop pohonem od Pitchyho, loď nahoře je jeho první, ale má excelentní tah, níže je pěkný model Africké královny, vrchnější se slabším hořákem a pod ním se silnějším ohněm. Je to poznat na výkonu.
Pitchy používá motory s poměrně silnými trubkami, podle oka tak kolem 8-10mm.
P.S.: Škoda, že pop-pop motorky nikoho nezajímají, snad je to tím, že každý by rád viděl něco točícího se na svém modelu.
Je to vidět i na daleko větším zájmu o Stirlingův strojek, který má ovšem, při daleko složitější konstrukci, srovnatelný výkon s puf-puf (budu raději používat výraz pop-pop, neboť dobře vystihuje skutečný zvuk motorku).
jsem objevil videa lodí s pop-pop pohonem od Pitchyho, loď nahoře je jeho první, ale má excelentní tah, níže je pěkný model Africké královny, vrchnější se slabším hořákem a pod ním se silnějším ohněm. Je to poznat na výkonu.
Pitchy používá motory s poměrně silnými trubkami, podle oka tak kolem 8-10mm.
P.S.: Škoda, že pop-pop motorky nikoho nezajímají, snad je to tím, že každý by rád viděl něco točícího se na svém modelu.
Je to vidět i na daleko větším zájmu o Stirlingův strojek, který má ovšem, při daleko složitější konstrukci, srovnatelný výkon s puf-puf (budu raději používat výraz pop-pop, neboť dobře vystihuje skutečný zvuk motorku).
- petr hájek
zájem je ..... jen video se kamsi ztratilo , ale fotky jsou čerstvě tady:
https://plus.google.com/photos/11824171 ... psrc=pwrd1
jen je to trošku v menším měřítku než ty na youtube
https://plus.google.com/photos/11824171 ... psrc=pwrd1
jen je to trošku v menším měřítku než ty na youtube
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Tak přece jen někdo!
Krásně roztomilá lodička, pro tu je zahradní jezírko učiněný oceán!
Já se snažím o trochu větší měřítko, jelikož mi zbyl hliníkový trup cca 40cm z plachetničky Racek.
Bude tam asi membránový motorek, protože mi jde také o zvuk. Zatím experimentuji.
O spirálovém jsem také uvažoval, ale nevymyslel jsem zatím přípravek na navinutí trubky do spirály. Mám jen kolečko z drážkou na ohýbání kolínek.
Každopádně ten oříšek je krásná inspirace!
Krásně roztomilá lodička, pro tu je zahradní jezírko učiněný oceán!
Já se snažím o trochu větší měřítko, jelikož mi zbyl hliníkový trup cca 40cm z plachetničky Racek.
Bude tam asi membránový motorek, protože mi jde také o zvuk. Zatím experimentuji.
O spirálovém jsem také uvažoval, ale nevymyslel jsem zatím přípravek na navinutí trubky do spirály. Mám jen kolečko z drážkou na ohýbání kolínek.
Každopádně ten oříšek je krásná inspirace!
- petr hájek
díky za pochvalu, mám podobné myšlenky ale přece jen se chci držet vícev malém rozměru ale i s RC ovládáním a plynovým hořákem nejspíše z malého letovacího hořáku a sbombičkou pro zapalovače ale je to zatím budoucnost na dlouhé zimní večery
co se týče ohýbání také mám s tím problémy , trubičky z německa jsou ohebné krásně ty z obi se placatí i naplněné vodou a zamražené.....membránová verze by možná šla zkonstruovat z letovacích uzávěrových hrnečků a kousku topenářské trubky ale asi by to muselo být stříbrem pájené pro jistotu. V jednom z hrnečků-zátce bych vyřízl dno a dovnitř vletoval membránu z tenké měděné folie napadá mě folie samolepící co se používá k opravám tištáků bývá v pruhu 5cm širokém nebo pak foforbronzový plech například z membrány podtlakové houkačky nákladních aut, tam by ale musel být asi vyklepáním vytvarovaný průhyb.....
Každopádně toto téma se bude doufejme rozvíjet nejsem sám kdo o toto jednoduché parní zařízení projevil v posledním roce zájem.....
co se týče ohýbání také mám s tím problémy , trubičky z německa jsou ohebné krásně ty z obi se placatí i naplněné vodou a zamražené.....membránová verze by možná šla zkonstruovat z letovacích uzávěrových hrnečků a kousku topenářské trubky ale asi by to muselo být stříbrem pájené pro jistotu. V jednom z hrnečků-zátce bych vyřízl dno a dovnitř vletoval membránu z tenké měděné folie napadá mě folie samolepící co se používá k opravám tištáků bývá v pruhu 5cm širokém nebo pak foforbronzový plech například z membrány podtlakové houkačky nákladních aut, tam by ale musel být asi vyklepáním vytvarovaný průhyb.....
Každopádně toto téma se bude doufejme rozvíjet nejsem sám kdo o toto jednoduché parní zařízení projevil v posledním roce zájem.....
Zamražení vody v trubce je dobrý nápad. Já trubky před ohýbáním napřed vyžíhám, pak jsou jako z másla,
nicméně se stejně placatí. Mám udělaný motorek z mosazného plechu ve tvaru bubínku o průměru 6cm, plech 0,1mm byl ale na zvuk moc tlustý. Doplnil jsem malou dodatečnou membránku, k ideálu to má ovšem daleko.
Původně byl dvoutrubkový a krásně táhnul (video , pak jsem připájel ještě třetí trubku a malý talířek s membránkou z tišťáku, připojený ke kotli tenkou trubičkou, ale tím jsem to zkazil. Zvuk je teď dobrý, ale skoro to nejede.
Měď s tišťáku získávám tak, že ji hořákem rozžhavím do ruda až sama opustí destičku.
Topenářská víčka jsou vděčný materiál, mám je již nachystána v několika velikostech, z jednoho jsem si zrovna před chvílí zhotovil lihový hořáček.
nicméně se stejně placatí. Mám udělaný motorek z mosazného plechu ve tvaru bubínku o průměru 6cm, plech 0,1mm byl ale na zvuk moc tlustý. Doplnil jsem malou dodatečnou membránku, k ideálu to má ovšem daleko.
Původně byl dvoutrubkový a krásně táhnul (video , pak jsem připájel ještě třetí trubku a malý talířek s membránkou z tišťáku, připojený ke kotli tenkou trubičkou, ale tím jsem to zkazil. Zvuk je teď dobrý, ale skoro to nejede.
Měď s tišťáku získávám tak, že ji hořákem rozžhavím do ruda až sama opustí destičku.
Topenářská víčka jsou vděčný materiál, mám je již nachystána v několika velikostech, z jednoho jsem si zrovna před chvílí zhotovil lihový hořáček.
Naposledy upravil(a) rokony dne ned lis 26, 2023 16:12, celkem upraveno 1 x.
My sme tiez postavili malu pop-pop motorom pohananu lodku. Ide vyborne, samozrejme je vhodna len do vane alebo do zahradného rybnika.
Ako membrana sa osvedcil plech ziskany s plechoviek na pivo pod. Obly spodok a na to naletovany plochy pleh z boku plechovky je velmi pruzny a preto aj zvuk je velmi prijemny a vyrazny.
Plechovky vyberame magnetom, lebo len tie funguju....
Uz mame 2 lodky, jedna je mala, druha je asi 30 cm dlha a motor uplne staci na pohon. Este uvazujeme o riadeni (servo a baterka) len sme s tym povodne neratali, takze treba nieco prerobit, alebo postavit 3. Lodku....
Ako membrana sa osvedcil plech ziskany s plechoviek na pivo pod. Obly spodok a na to naletovany plochy pleh z boku plechovky je velmi pruzny a preto aj zvuk je velmi prijemny a vyrazny.
Plechovky vyberame magnetom, lebo len tie funguju....
Uz mame 2 lodky, jedna je mala, druha je asi 30 cm dlha a motor uplne staci na pohon. Este uvazujeme o riadeni (servo a baterka) len sme s tym povodne neratali, takze treba nieco prerobit, alebo postavit 3. Lodku....
Jenže bohužel většina plechovek od nápojů je hliníkových :-( . Od jaké značky piva to máš?
Co se týče využití pop-pop loďek, právě to, že jsou vhodné na menší vodu, je na nich přitažlivé.
S Petrovým oříškem se člověk jistě vyřádí i v umyvadle :-) .
RC loďku chci určitě také stavět.
Uvažoval jsem v o regulaci výkonu, jsou tu tři možnosti:
1/ regulace nebo odstínění hořáku
2/ proměný objem kotlíku a tím i frekvence pulsů
3/ možnost natočit trysky např. do protisměru
Nejvíc mám "políčeno" na dvojku, protože by se zároveň s rychlostí měnila i frekvence zvuku, což by bylo super.
Provésti by se to dalo třeba tak, že by byl kotel z trubky, v níž by byl z jedné strany píst ovládaný servem, nebo pružná membrána, která by se stlačovala a roztahovala pomocí serva.
Co se týče využití pop-pop loďek, právě to, že jsou vhodné na menší vodu, je na nich přitažlivé.
S Petrovým oříškem se člověk jistě vyřádí i v umyvadle :-) .
RC loďku chci určitě také stavět.
Uvažoval jsem v o regulaci výkonu, jsou tu tři možnosti:
1/ regulace nebo odstínění hořáku
2/ proměný objem kotlíku a tím i frekvence pulsů
3/ možnost natočit trysky např. do protisměru
Nejvíc mám "políčeno" na dvojku, protože by se zároveň s rychlostí měnila i frekvence zvuku, což by bylo super.
Provésti by se to dalo třeba tak, že by byl kotel z trubky, v níž by byl z jedné strany píst ovládaný servem, nebo pružná membrána, která by se stlačovala a roztahovala pomocí serva.
Tak jsem testoval nový kahánek na líh a musím říct, že je sice dobrý, ale proti petrolejovému je za chvíli prázdný. Petrolejový jsem použil na jedno naplnění snad na pět testů motorů. Nevýhodou petroleje je smrad a motorek obalený sazema, proto jsem se rozhodl pro líh, ale teď vidím, že budu muset udělat o mnoho větší zásobník na palivo.
Tak motorek, o kterém jsem si myslel, že jsem ho zkazil, po aplikaci nového kahanu zázračně ožil! 
Kupodivu fungoval, i když s trubek už kapal cín, budu to muset celé předělat stříbrem.
Udělám i menší kotlík, protože frekvence kmitů byla tak 3Hz, tím přicházím zbytečně o výkon.

Kupodivu fungoval, i když s trubek už kapal cín, budu to muset celé předělat stříbrem.
Udělám i menší kotlík, protože frekvence kmitů byla tak 3Hz, tím přicházím zbytečně o výkon.
Preto chodime magnetom vo vrecku, aby sme zistili ktora plechovka je z bieleho plechu. Nebol ziadny problem najst, dokonca aj sladke vody boli v takych plechovkach.rokony píše:Jenže bohužel většina plechovek od nápojů je hliníkových :-( . Od jaké značky piva to máš?
Takze len hladat treba!
Udělal jsem nový motor, tentokrát je zaletovaný (spíš zapaplaný) stříbrem.
Běží trochu nepravidelně, ale chvílemi velmi razantně. Nakonec "prostřelil" membránu.
Zkusím ji úplně odstranit a zaslepit, třeba ty nepravidelnosti dělá membrána. Nebo nějaká netěsnost.
Zkusím ji úplně odstranit a zaslepit, třeba ty nepravidelnosti dělá membrána. Nebo nějaká netěsnost.
- Karolinus I
Zdravím, já mosazné trubky z OBI ohýbám pomocí struny do sekačky (kulaté). Seženu vhodný průměr struny, na větší poloměry bez žíhání nenší větší ohyb (poloměr) vyžíhané. Strunu vsunu do trubičky a můžu ohýbat. Po vytvarování jde celkem bez problémů vytáhnout. Jde to do vnitřního průměru 4mm, větší strunu jsem nenatrefilrokony píše:Zamražení vody v trubce je dobrý nápad. Já trubky před ohýbáním napřed vyžíhám, pak jsou jako z másla,
Původně byl dvoutrubkový a krásně táhnul (video http://youtu.be/KeyhK0QrsyE ), pak jsem připájel ještě třetí trubku a malý talířek s membránkou z tišťáku, připojený ke kotli tenkou trubičkou, ale tím jsem to zkazil. Zvuk je teď dobrý, ale skoro to nejede.
A je To . . . .!
Ja používam na ohýbanie bovden z tachometru trubku vyžíham vsuniem bovden a podla guľatiny potrebného priemeru ohnem potom bovden vytiahnem ak to ide moc ťažko tak ho upnem do zveráku a vytočím v smere doťahovania bovdenu na menšie priemery stačí z bovdenu odvinúť vrchnú vrstvu .
- petr hájek
struna či bovden je dobrý nápad bohužel ale jen pokud jde o trubičku větší (tím myslím nad vnitřní průměr 0,5mm ), ale hlavně pokud nepotřebuji z trubičky stočit spirálu , pak je velký problém strunu či bowden dostat ven, alespon mě se to zatím nepovedlo ani z trubičky 2mm tenkostěnné z obi-vyžíhané pokud jsem ji stočil na 4 závity..... ven to šlo až po narovnání a ohybu zhruba do3/4 kolem jádra o průměru 10mm jinak je to ,,nafurt,, . kdisi jsem zkoušel dovnitř trubičky vsunout pro ohyb spirálu ze simeringu ale pro malé průměry trubek to je problematické díky jejích malým délkám u větších to využít jde a dokonce se pak dá spirála vytáhnout i ze spirály díky možnosti že se vytahuje v podstatě jen drát a né spirála.
etwg:
máš u Tvé loďky vedené trubky pod dnem vodou, nebo uvnitř lodě? Zajímá mě, jaký má vliv na funkci ochlazování trubek vedených pod vodou .
Čím topíš, máš nějaký kahánek, nebo svíčku?
Sehnal jsem ocelovou plechovku, mají v ní pivo Braník. Pozná se to i bez magnetu podle lakovaného dna. Ty hliníkové mají dno prostě jen hliníkové.
máš u Tvé loďky vedené trubky pod dnem vodou, nebo uvnitř lodě? Zajímá mě, jaký má vliv na funkci ochlazování trubek vedených pod vodou .
Čím topíš, máš nějaký kahánek, nebo svíčku?
Sehnal jsem ocelovou plechovku, mají v ní pivo Braník. Pozná se to i bez magnetu podle lakovaného dna. Ty hliníkové mají dno prostě jen hliníkové.
Trubky su takmer v celej lzke pod lodkou vo vode.
Topime rozne. Olejom do lampasov a vlastne vyrobenou svieckou (syn ich vyraba).
Topime rozne. Olejom do lampasov a vlastne vyrobenou svieckou (syn ich vyraba).
Pokusný motorek z Braníku už vesele brblá, ilustrační videjko zde:
Při pokusu byly trubky až po kolínka ve vodě, při jejich vynoření (není to nahráno) asi do půl délky se ovšem motorek rozpulzoval silněji.
Z toho soudím, že více chlazené trubky budou chtít víc přitopit.
Musí se ale dávat bacha na cínem letované spoje.
Tady jsem našel videonávod na zhotovení motorku z nápojových plechovek: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... -M9KUbxxfk
Při pokusu byly trubky až po kolínka ve vodě, při jejich vynoření (není to nahráno) asi do půl délky se ovšem motorek rozpulzoval silněji.
Z toho soudím, že více chlazené trubky budou chtít víc přitopit.
Musí se ale dávat bacha na cínem letované spoje.
Tady jsem našel videonávod na zhotovení motorku z nápojových plechovek: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... -M9KUbxxfk
Naposledy upravil(a) rokony dne ned lis 26, 2023 16:15, celkem upraveno 1 x.
Rád bych uvedl pár základních zásad, nutných pro správnou funkci puf-puf motorku.
Většinu vědomostí jsem načerpal na fóru Mamod http://modelsteam.myfreeforum.org .
Zhrnul bych to základní, ať případný zájemce zbytečně neztrácí čas hledáním:
Pro spirálové motorky a pevné kotle bez membrány platí, že délka trubiček se rovná 62
násobku jejich průměru,
pro membránové motorky stačí délka trubičkek 25 x průměr, údajně kvůli hysterzi
membrány.
Kratší trubičky způsobují parní "výbuchy" do vody a znatelný úbytek síly.
O něco delší trubky nic nezkazí, úbytek výkonu tu není tak markantní.
Ideálně by se trubička měla od kotle či cívky napřed mírně zvedat, než zahne pod loď.
(snad kvůli vypuzení vzduchových bublin?)
Hodně o puf puf jsem se dozvěděl na stránkách Jeana Yvese
http://www.eclecticspace.net/index2.php?rub=poppop
Zabývá se teorií, testováním motorků, k nalezení jsou různé návody...
Prostě dokonalý zdroj informací!
P.S.: Poprosil jsem admina o smazání mých příspěvků o ohýbání trubiček, kde navrhuji teoretickou možnost vylití cínem, a to z toho důvodu, že se mi tato metoda v praxi neosvědčila.
Zvláště z tenkých trubiček se cín nedá dostat.
Většinu vědomostí jsem načerpal na fóru Mamod http://modelsteam.myfreeforum.org .
Zhrnul bych to základní, ať případný zájemce zbytečně neztrácí čas hledáním:
Pro spirálové motorky a pevné kotle bez membrány platí, že délka trubiček se rovná 62
násobku jejich průměru,
pro membránové motorky stačí délka trubičkek 25 x průměr, údajně kvůli hysterzi
membrány.
Kratší trubičky způsobují parní "výbuchy" do vody a znatelný úbytek síly.
O něco delší trubky nic nezkazí, úbytek výkonu tu není tak markantní.
Ideálně by se trubička měla od kotle či cívky napřed mírně zvedat, než zahne pod loď.
(snad kvůli vypuzení vzduchových bublin?)
Hodně o puf puf jsem se dozvěděl na stránkách Jeana Yvese
http://www.eclecticspace.net/index2.php?rub=poppop
Zabývá se teorií, testováním motorků, k nalezení jsou různé návody...
Prostě dokonalý zdroj informací!
P.S.: Poprosil jsem admina o smazání mých příspěvků o ohýbání trubiček, kde navrhuji teoretickou možnost vylití cínem, a to z toho důvodu, že se mi tato metoda v praxi neosvědčila.
Zvláště z tenkých trubiček se cín nedá dostat.
Postavil jsem loďku poháněnou dříve zmíněným klasickým motorkem z pivní plechovky,ale není s ní moc spokojenost, neboť nedosahuji delšího stabilního chodu.Po jisté době ježdění najednou prudce nasaje studenou vodu a zastaví se. Tuším,že to bude příliš krátkými trubičkami.Též je to o laborování s intenzitou topení.
Zhotovil jsem ještě optimalizovaný motorek se "samočinným" odvzdušňováním - prostě s trubkami nahoru, tedy membránou k hořáku. Též trubky jsou o hodně delší. Tato loďka mě překvapila rychlostí, posuďte sami na videu. Problémem jsou silné vibrace celé lodičky, tak silné, že hořák odhopsal zpod kotlíku.
Závěry těchto pokusů jsou takové, že bez stabilního regulovatelného hořáku bude použití pro pohon RC modelu problematické. Na správně nastaveném teple hodně záleží.
Zhotovil jsem ještě optimalizovaný motorek se "samočinným" odvzdušňováním - prostě s trubkami nahoru, tedy membránou k hořáku. Též trubky jsou o hodně delší. Tato loďka mě překvapila rychlostí, posuďte sami na videu. Problémem jsou silné vibrace celé lodičky, tak silné, že hořák odhopsal zpod kotlíku.
Závěry těchto pokusů jsou takové, že bez stabilního regulovatelného hořáku bude použití pro pohon RC modelu problematické. Na správně nastaveném teple hodně záleží.
Naposledy upravil(a) rokony dne ned lis 26, 2023 16:27, celkem upraveno 2 x.
Ta druha lodka ti plave fakt perfektne!
:-)
:-)
Sám jsem tím byl překvapený. Bohužel ten výkon není stabilní, ke konci videa je patrný úbytek výkonu. Může to být vliv otřesů na kahan a také se možná pohnul při nárazu do "břehu". Další krok bude pořádný kahan s citlivějším nastavením knotu.
Tak oprava, teď při bližším pohledu vidím, že v jednom místě povolil cín, udělala se škvíra mezi kotlíkem a membránou. Pro větší výkon se bude holt muset letovat stříbrem.
Je zvláštní, že to stále fungovalo.

Ten problem poznam aj ja. :-).
Striebro a ohybanie/falcovanie pomoze. My sme vsak prestali s vyvojom, synovi to staci....
Striebro a ohybanie/falcovanie pomoze. My sme vsak prestali s vyvojom, synovi to staci....