Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Elektronika na remorker Jasmin

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
HynX

Elektronika na remorker Jasmin

Příspěvek od HynX »

Ahoj, som modelar v inom odvetvi a rad by som si postavil lodku. Vlastne uz staviam remorker Jasmin podla clanku tu na monaku.

Po precitani niekolkych clankov tu na monaku, ale aj inde na internete, som si vybral elektroniku. Rad by som po Vas jej odsuhlasenie, popripade navrhy ci pripomienky. Dakujem.

MOTOR: Turnigy 2830 Brushless Motor 800kv
REGULATOR: HobbyKing 30A Boat ESC 3A UBEC
HRIADEL: 52013 Hriadeľ STD 3mm, M4, L=170mm
SKRUTKA: 1467 Lodná skrutka 3-listá pravá D40
burun

Re: Elektronika na remorker Jasmin

Příspěvek od burun »

Pro HynXe,
Píšeš, že modelaříš v jiném oboru. Nevím jaké zdroje napájení máš v šuplíku, jestli lipol 2s nebo 3s nebo jiné.
Motor i regulátor je výkonově dostačujíci. ( ale motor je malý, praticky uzavřený - malý odvod ztrátového tepla )
Teď napíšu něco, co asi nebude dávat v prvním okamžiku smysl. Nevím jaké jsou poplatky u Vás na Slovensku při dovozu z Hobby Kingu, jestli se to v tomto případě vyplatí.

A. Varianta k dispozici zdroje 2s
- musí být HK, tak raději motor: NTM 3536A 910 KV nebo Turnigy 2217/ 20 Turn 860KV-černé provedení(motory jsou větší, vice otevřené - lepší chlazení )
Bohužel HK už nemá motory, které by byly nejvhodnější pro lodě, a to serii TR (v tvém případě motor TR 35-48C 800KV za 14,95USD)
- nemusí to být HK : já osobně mám motory Emax -podle mne kvalitou vyšší střední třída mnohem kvalitnější než HK.
Použil bych motor Emax GT 2215/12 GT nebo 2218/11 dají se sehnat u Vás na www.peckamodelar.sk
regulátor ten samý, u nás na www.emotors.cz za 509, - Kč, nevím jestli se dá sehnat na Slovensku.

V každém případě motor namontovat na nosič z kovového profilu (mosaz, dural pro lepší chlazení -odvod tepla)

B. Varianta k dispozici 3s
nešel bych do střídavého pohonu = vysoké otáčky pohonu na realistickou rychlost remorkéru. (motor této velikosti a cenové kategorie. Vyhovující motory mnohem dražší )
zůstal bych u " klasického" řešení a použil bych.
motor: Robbe Power 755/40
regulátor: MD 18 DCRS nebo MD 28DCRS
Jak motor, tak regulátor vede www.peckamodelar.sk

- hřídel: pouzdro hřídele by mělo mít mazací otvor ,- mazničku pro doplnění těsnící vazelíny.
-šroub : vyzkoušej také průměry 50 a 45 mm i různých výrobců a co bude podle tebe optimální použíj ( malý odběr proudu optimální rychlost . Nedá se říci jedině tento průměr šroubu)

Tak jsem ti asi zamotal hlavu

Ať se daří se stavbou a lodě plují
HynX

Příspěvek od HynX »

Ahoj, dakujem ti za komplexnu odpoved, nieco taketo som potreboval ;)
Z HK sa na Slovensku stale oplati nakupovat. Priklonim sa teda k 2s alternative z HK (motor a regl pribalim k inej objednavke).
Hlavu si mi vobec nazamotal, praveze si mi vyjasnil "obzor", za co som ti vdacny.
Dufam, ze lodka bude plavat k mojej spokojnosti.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Pro Hynx:
Mám k Tobě jednu prosbu. Když jsem kdysi žádal redaktora časopisu Model Boats o svolení ke zveřejnění překladu článku a plánku na serveru MoNaKo, žádal mě, abychom ho eventuálně informovali, pokud tento model někdo postaví.
Vzhledem k tomu, že jsi zatím první, kdo se "oficiálně" přiznal ke stavbě tohoto modelu, dovoluji si Tě tímto požádat o zveřejnění nějakých fotografií a parametry Tvého modelu (míněno právě osazení elektronikou a tak).
Rád bych dostál slibu, díky němuž vlastně tento model můžeš stavět.
Děkuji předem a držím palce při stavbě.
Zdenek
burun

Příspěvek od burun »

Pro HynXe,
jak jsem Ti doporučil, jako prvniho motoru použít NTM 3536, vycházel jsem z testu, který dělal modelář z Frýdlantu nad Ostravicí, s označením docela dobrý motor za tu cenu. Bez vibrací. Ložiska trochu škrčí.
Našel jsem na YOU TUBE test, ale to škrčení je dost veké.
Použíj raději motor 2217/20 Turn 860KV. Používá se do quadrocopter, takže asi nebude tak uškrčený.
Ale upozorňuji všechny střídavé motory pískají.

omlouvám se,
a ať se ti stavba daří a lodě plují
HynX

Příspěvek od HynX »

Pro Zdenek Bílek:
OK, vynasnazim sa nieco pofotit, ovsem treba mi dat cas, bo je to moj vedlajsi projekt, ale hadam do jari to bude plavby schopne ;)

Pro burun:
Dakujem za doplnujuce informacie, ale ten druhy motor (2217/20 860kv) ma osku 3,175. Nebude problem s hladanim spojky? Ziadnu som zatial nenasiel pre tento rozmer a hriadel 4mm.
burun

Příspěvek od burun »

pro HynXe,
spojky s vrtáním 3,2 mm se běžně používají pro motory SPEED, které mají hřídele 3,17 mm.
jak jsi psal v úvodním přízpěvku máš 3 mm hřídel z modelhobby.sk

- přímá spojka 3,2/3 mm MPJ 53024 je v eshopu

- spojka dvoudílná 3,2/3 mm MPJ 53222 neni v shopu

- spojka šestihranná 3 mm MPJ 53322 není v eshopu
- spojka šestihranná 3,2mm MPJ 53323 je v eshopu
všechny tři spojovací elementy mají v eshopu.

záleží na tobě co si vybereš. Ja bych sestavil 3. spojku.
Dotaž se případně v eshopu jestli by Ti nedodaly příslučné části.

Ať se daří
ZBl

Příspěvek od ZBl »

HynX píše:Pro Zdenek Bílek:
OK, vynasnazim sa nieco pofotit, ovsem treba mi dat cas, bo je to moj vedlajsi projekt, ale hadam do jari to bude plavby schopne ;)
Tak mi to naprosto vyhovuje. Jde jen o to, abychom nějak "splatili dluh" za to, že nám umožnili ten plánek zveřejnit.
Díky a držím palce při stavbě.
Zdenek
HynX

Příspěvek od HynX »

Ahoj, tak po velmi dlhej dobe (nieto moc casu, tak stavba ide velmo pomaly) pridavam dva obrazky konstrukcie, momentalne to cele obliepam papierom s disperznym lepidlom.

Medzitym rozmyslam nad mechanikou kormidla a vobec mi nie je jasne ako to funguje :( Viete mi niekto poradit ako sa to robi? Popripade nejake obrazky na inspiraciu.
HynX

Příspěvek od HynX »

obrazky sa mi nepodarilo pridat do predosleho prispevku, tak su tu:

konstrukcia 1

konstrukcia 2
jaroj

Příspěvek od jaroj »

HynX píše:Ahoj, tak po velmi dlhej dobe (nieto moc casu, tak stavba ide velmo pomaly) pridavam dva obrazky konstrukcie, momentalne to cele obliepam papierom s disperznym lepidlom.

Medzitym rozmyslam nad mechanikou kormidla a vobec mi nie je jasne ako to funguje :( Viete mi niekto poradit ako sa to robi? Popripade nejake obrazky na inspiraciu.
Možná pomůžou sice starší, ale stále platné články od Keby:
https://www.mo-na-ko.cz/lode-paky.htm
https://www.mo-na-ko.cz/lode-paky2.htm
Zachovejte paniku :-)
HynX

Příspěvek od HynX »

Dakujem, idem studovat.
HynX

Příspěvek od HynX »

Clanky som prestudoval, ale stale mi ostali nevysvetlene otazky :D
Neviem ako sa osadzuje kormidlo do lode. Ako vyrobit na nu hriadel a jej ulozenie aby sa hybala a zoroven bola vodotesna, aky material sa na to pouziva. Taktiez neviem ako prepojit kormidlo so servom aby bolo tiahlo vodotesne. Dufam, ze chapete co mam na mysli :/
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Hřídel s pouzdrem pro kormidlo si lze představit jako zkrácennou pohonnou hřídel - akorát ční ze dna trupu kolmo vzhůru, jinak je to ve své podstatě to samé.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
SH

Příspěvek od SH »

HynX píše:Clanky som prestudoval, ale stale mi ostali nevysvetlene otazky :D
Neviem ako sa osadzuje kormidlo do lode. Ako vyrobit na nu hriadel a jej ulozenie aby sa hybala a zoroven bola vodotesna, aky material sa na to pouziva. Taktiez neviem ako prepojit kormidlo so servom aby bolo tiahlo vodotesne. Dufam, ze chapete co mam na mysli :/
pouzdro pro kormidlo není tak náročné na uložení jako pohonná hřídel, přeci jen se to točí pomaleji...

spolehlivě stačí na osu kormidla použít nerezovou kulatinu 4mm (svařovací drát, ke koupení v potřebách pro svářeče..) a jako pouzdro mosaznou trubku vnitřní průměr 4mm, vnější 5mm. Ke koupení v Bauxxx. Pokud by to bylo hrubé/těžké, tak je možná i kombinace svařovací drát 3 (ve skutečnosti má 3.18mm) a trubka 3.2/4. Ta se už shání hůř, ale bývá třeba v modelářských obchodech.
Podstatné je ale to, aby pouzdro bylo tak dlouhé, aby končilo nad čarou ponoru. Ono vůbec čím delší tím lepší.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ono taky záleží, kde ta kormidelní hřídel bude končit, jestli pod úrovní hladiny nebo nad ní.

Buď se používá trubička těsně přiléhající k hřídeli (chce zajít do železářství nebo do nějakého modeláře a vybrat tyčku a trubičku tak aby tyčka šla do trubicky co nejtěsněji, ale stále šla lehce točit. Materiály obou by měly být různé, většinou mosazná trubička a ocelová hřídel. Je dobré hřídel kormidla občas namazat, i tím se zabrání průniku vody dovnitř.

Nebo se dá koupit trubička širší a do ní nalisovat ložiska (bud kluzná nebo kuličková) a prostor mezi hřídelí z pouzdrem vyplnit vazelínou.

nejjednodušší je koupit již kompletní kormidlo i s pouzdrem a celé zalepit do lodi. pokud by ti nevyhovoval rozměr ploutve, tak se dá zvetšit dle libosti vybroušeným kouskem balzy nebo jiného materiálu...
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

To utěsnění vazelinou nepodcenit..... stává se že proud od pohonu dokáže vytlačit vodu i o 5cm nad vodorysku, bohužel vlastní zkušenost.......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
HynX

Příspěvek od HynX »

Dakujem za informacie, hned som mudrejsi. Skusim popozerat mosadznu trubku a zvaraci drot a nieco vymysliet. Ak sa nepodari, poobzeram sa po hotovom rieseni.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“