Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Zábradlí na lodích

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Michal Novotný

Re: Zábradlí na lodích

Příspěvek od Michal Novotný »

Zábradlí na lodích
Ahoj, rád bych se dotázal na pár věcí, které bych potřeboval vyřešit a zatím jsem nepřišel na lehko proveditelný a efektivní postup.
1) Jak vyrobit efektní zábradlí na modelu lodě, ať již válečné či civilní, s pomocí drátů a pájení? Jak, čím a kde vzít materiál?? možná naivní dotaz, ale stále mé pokusy končí neuspěchem.
2) Odrušení elektromotorů MIG 400 6V a 7,2V v modelu letadla - jinak je to A-10 na dvě dmychadla podle plánu staženého na internetu. Potřebuji je odrušit, ale nevím jaké kondenzátory koupit - myslím tím součástky, které se k tomu používají. Dík za radu
3) Mohl by mi někdo poskytnout schémátko, jak zapojit dva již zmíněné motory v tom éru na jeden 45A regulátor, který mám doma?

Díky za radu. Michal. :?:
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

1.Nikdo se nehlásí ,tak Ti zkusím poradit aspoň v něčem.Zábradlí na bitevní lodi jsem začal dělat ze špendlíků 0,4 mm jsem udělal sloupky na jejich patky jsem použil tzv.niklové průchodky 0,32mm,které pájím.(k dostání v elektrosoučástkách)Uříznuté na jeden mm.V místě sloupku na trupu navrtám dírku 0,3 mm a špendlík do ní zatluču.Na požadovanou velikost mám trubičku 4 mm,kterou nasadím na špendlík a ustřihnu zároveň s trubičkou..Na sloupky pájím měděný drát o síle 0,2 a 0,4 mm.Vše je k dostání .Špendlíky v papírnictví ,dráty v elektře ,je to zvonkový drát.Když chci dělat silnější zábradlí ,třeba na nějaké jachtě ,používám měděný drát ,který svléknu z bužírky ,upnu do svěráku a za kleště uchycený jej tahám až se krásně vyrovná.
3.
Zřejmě budeš chtít aby oba motory pracovali protiběžně ,tak zapoj plus a mínus z regulátoru k jednomu motoru také na plus a mínus a potom od toho motoru zapoj kabely obráceně na druhý motor plus z prvního na mínus a mínus z prvního na plus
Přema

Příspěvek od Přema »

Velmi dobrým zdrojem různých průměrů drátů jsou elektromotorky a transformátory.Ideální cena je zastavárnách,bazarech,kde za pár stovek lze koupit i televizi,kde transformátorů je několik,vč.cívky na obrazovce-v jednom přístroji je tak několik průměrů a v množství téměř na zbytek modelářského života. :D
Co se týče ideálního napnutí a vyrovnání-smyčky na drátě vyrovnat protipohybem.V potřebné délce omotám několikrát kolem velmi pevného bodu-sloupu el.vedení,stromu/tady kvůli ochraně přírody je dobré vypodložit hadrem,plechem,.../a druhý konec hodím na kouli tažného zařízení auta,... a rozjedu se.Trhnutím vytvořím předpětí drátu,ale je jako struna-u mědi a při přiměřeném počtu smyček sloup-koule se nic nestane ani autu ani sloupu.Nastříhám v potřebných délkách.Mám to vyzkoušeno s armovacím drátem do prům.12mm a s traktorem,ev.jednou i s "fekálem-hovnocucem".Proti prohybu a ev dalším deformacím takto vyrovnaného drátu dop.zasunout do "futrálu"z nějaké trubky ve stejné délce jako nastříhaný drát.
Pozn.autora:To není legrace!Je to rychlé a vysoce efektní.
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Zřejmě budeš chtít aby oba motory pracovali protiběžně ,tak zapoj plus a mínus z regulátoru k jednomu motoru také na plus a mínus a potom od toho motoru zapoj kabely obráceně na druhý motor plus z prvního na mínus a mínus z prvního na plus
Pozor pokud si nevyrobil dve protibezna dmychadla (Ne tedy ze by to neslo. Zrovna jeden cesky modelar si A10 myslim se dvemi homemade dmychadly postavil a plany ma na webu), pujde asi o dve stejna zakoupena.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Na maketu určitě armovací drát nebudeš potřebovat :D

Už jsem to psal - měď opálím nad plynem, očistím a jeden konec do svěráku a druhý do kleští. Zatáhneš a je to rovné. Pak nařežu a pájím, některé sloupky vrtám.

Ivankap
Ivan
Keba

Příspěvek od Keba »

...některé sloupky vrtám....
Jaké nejmenší průměry sloupků se dají vrtat ? myslím tím doma na koleně, v přípravku ? :?:
Někde jsem obrázek toho vrtacího přípravku viděl, ale už nevím kde. :cry:
Hledej na MoNaKu v rubrice Různé ;)
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Opravdu to chce přípravek a stojanovou vrtačku, stačí i ta domácí.
1,2 /0,8 klidně. Ale ta měď je potřeba mazat - lihem. Jinak to zalomíš.
Ivan
Ivan
Michal Novotný

Příspěvek od Michal Novotný »

Pozor pokud si nevyrobil dve protibezna dmychadla (Ne tedy ze by to neslo. Zrovna jeden cesky modelar si A10 myslim se dvemi homemade dmychadly postavil a plany ma na webu), pujde asi o dve stejna zakoupena.

jojo, tenhle plán právě mám, ale dmychadla , které tam jsou homemade, jsem vyměnil za koupená s vyrobenými unašeči, protoževýroba těch dmychadel se mi zdála náročná a s nezaručeným výsledkem.
Přema

Příspěvek od Přema »

Výborná praktická poznámka!Pokud máš regulaci otáček je to ještě lepší.jen pro doplnění:Pokud by jsi měl velkou spotřebu lihu-rychle se odpařuje a tím i rychle chladí,ale a taky může kalit vrták,zkus vyžebrat v nějaké kovodílně-fabrice chladivo do soustruhu.To se ředí vodou,a tím nemá tak rychlý odpar-a obsahuje petrolej-lépe maže.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Žádný chladivo - LÍH.

Do pr... proč nikdy nechcete věřit tomu, co vám někdo poradí. Tady nejde o moje rady, ale platí to obecně. Přejděte si všechna DF.

Např. "Mám laminovat?"

"ANO, laminuj"

"A proč? Mně se zadá že by to bylo lepší...."

Ivan 8)
Ivan
SH

Příspěvek od SH »

jestli se k tomu můžu vyjádřit já - jestli chceš mít model trochu trvalejší a nemít strach o každé otření, tak bych doporučil použít mosaz - dráty i jiné profily I, L, C... Výsledek je pevnější než měď, podstatně lépe se obrábí (vrtá, řeže, brousí).
Výběr různých průměrů drátů, tyčí, plechů i profilů je zde http://www.litomysky.cz . Je to trochu dražší než měď z trafa ale stojí to za to.
Větší průměry Ms drátu (1, 1.5, 2, 2.5, 3.14, 4, 5mm) jde taky sehnat ve svařovacích potřebách.
SH

Příspěvek od SH »

Výborná praktická poznámka!Pokud máš regulaci otáček je to ještě lepší.jen pro doplnění:Pokud by jsi měl velkou spotřebu lihu-rychle se odpařuje a tím i rychle chladí,ale a taky může kalit vrták,...
Nevím jak na měď (ale tam asi taky) ale na dural a hliník se používá líh na mazání právě proto, že chladí a tedy se materiál nemaže a nelepí.

PS: pokud chladíš a tedy nezahřeješ vrták, tak ho nemůžeš ani zakalit. A pokud se bavíme o modelářsky použitelných průměrech tak tam ani zahřátí na kalící teplotu nehrozí.
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Např. "Mám laminovat?"

"ANO, laminuj"

"A proč? Mně se zadá že by to bylo lepší...."
Tak co jsi uvedl je stale o mnoho lepsi nez:

Laminuj 1200kou

Ale houby dneska uz jsou mnohem lepsi pryskyrice.

Ten kdo nema volsovy ruce laminuje 1200kou.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Dost dobře si nedovedu představit že doma na pidivrtačku budu lít ten bílý sajrajt. A byla řeč o mědi - na tu opravdu líh, ani slivovice nestačí. :D Je to rada od profíků, ne ode mne. Ovšem jestli máte dost vrtáků 0,4 - 0,8 tak klidně chlaďte emulzí.

A ty volšový ruce se nevztahovaly na 1200, ale na modelařinu vůbec.

Ivan
Ivan
cobra

Příspěvek od cobra »

Zdravím kolego.
Nevím jestli ti má rada,vzhledem k pokročilému datu bude něco platná ale snad ano.Zábradlí vytvářím z mosazného drátu (v prodejnách mod.Vaňouch a Pecka mod.)mají pro mne dostačující různorodost průměrů a jsou 1 m dlouhé.Podotýkám pro mojí potřebu!Jistě někdo řekne že ten či onen rozměr není.Osobně si myslím že když někdo staví maketu tak skousne drobnou odchylku (příklad: když někdo potřebuje drát 0,92 tak stačí 1,0 mm).Drát si nastříhám na potřebnou délku + cca 2-3 mm přesah.Na konci jedné strany udělám mírné zploštění (prostě nějakou nerovnost (tak abych drát nepřeštípl).Lépe to drží zalepené v palubě!Otvory pro sloupky vrtám mikrovrtačkou (ne vrtákem) ale zubní frézou. - výborná věc pokud to člověk nemusí snášet ve své ústní dutině :mrgreen: .Sloupky odmastím a vlepuji do děr Epoxidem,po vytvrzení zabrousím na požadovanou velikost (mikro vrt.+zub.kotouček),a pak vše spájím klasickou cínovou pájkou.Spoje očistím lihem a případně opiluji (oškrábu ostrým nožem,skalpelem).Určitě bude mít někdo lepší postup ale jak říkám,mě to plně vyhovuje.Je to jednoduché,rychlé a 100% spolehlivé.PS:složitější to bude pokud bude potřeba sloupky vrtat,s tím zatím zkušenosti nemám!Ale jednou k tomu taky dojde(když nepředpokládám že bych vrtal drát 0,8 - 1,0 mm).Ještě k tomu chlazení,je to pravda chladit jedině LIHEM,(alu,dural,měď,mosaz apod.)Přikláním se k Ivanovi!! :!:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Kadlos

Příspěvek od Kadlos »

JÁ ROVNÁM DRÁTY TAKTO https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_123.jpg DRÁT JE PAK ABSOLUTNĚ ROVNEJ
[/quote]
Severan

Příspěvek od Severan »

Ještě k tomu chlazení,je to pravda chladit jedině LIHEM,(alu,dural,měď,mosaz apod.)Přikláním se k Ivanovi!! :!:
Taky přidávám hlas :D hned jsem to prubnul a rozdíl jako jinak řečený prasátko. Tohle byla cená rada.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Vtip měl být v tom,že tím rázem-trhnutím vznikne předpětí materiálu-drát je jako struna rovný.
"JÁ ROVNÁM DRÁTY TAKTO "-určitě správně,to je na hrubé nerovnosti,smyčky,zalomení.Pozor na teplo u mědi-mění se vlastnosti-měkne a křehne-při tomto způsobu může dojít k přetržení zrovna v nejnevhodnějším místě.Jako u všeho-s citem. :D :) :)
MC76

Příspěvek od MC76 »

Dobrý den. Mám problém s plachtou (plátnem) na zábradlí. Nevím co použít za materiál na zaplachtování zábradlí na měřítko 1/72, aby to vypadalo trochu důvěryhodně. Hrany obšít nebo stačí zalepit? Kdo s tím má zkušenost, ozvěte se prosím.
sas

Příspěvek od sas »

pokud to je statický model, tak plastikíři používají papírové kapesníky nebo ubrousky
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Tenká olovená fólia ( 0, 2 mm) pekne sa tvaruje a vyzerá ako látka ... a je odolná vode

http://www.arturmodel.cz/olovena-folie- ... /d-170077/

http://hsfeatures.com/s100cw_1.htm
PeterP
MC76

Příspěvek od MC76 »

Ne, jedná se o funkční model.
MC76

Příspěvek od MC76 »

Folie není vůbec špatný nápad.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Kdysi jsem používal vyžehlené hedvábí (vypnuté - stačí lepící páskou) nastříkané lakem, následně řezané na míru a lepené na konstrukci zábradlí.
MC76

Příspěvek od MC76 »

Takový postup mě také napadl. Dnes používáte co?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“