Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Materiály pro parní stroj
Re: Materiály pro parní stroj
Ahoj.
Napadlo mne, jestli by nestálo za to podělit se o vaše zkušenosti s alternativními materiály na modely parních strojů.
Každý dělá z něčeho jinýho. Například válce... někdo nedá dopustit na mosaz a dělá z ní i válce. Spousta prodávaných strojků má válce z litiny.
Tak mne napadá, jestli by se nedala místo litiny použít nějaká konstrukční ocel. Nejsem strojař, tak mi řekněte, jaký je pro tenhle účel důležitý rozdíl mezi litinou a ocelí... (tvarová stálost? tepelná roztažnost? mechanické vlastnosti...?)
Jiří.
Napadlo mne, jestli by nestálo za to podělit se o vaše zkušenosti s alternativními materiály na modely parních strojů.
Každý dělá z něčeho jinýho. Například válce... někdo nedá dopustit na mosaz a dělá z ní i válce. Spousta prodávaných strojků má válce z litiny.
Tak mne napadá, jestli by se nedala místo litiny použít nějaká konstrukční ocel. Nejsem strojař, tak mi řekněte, jaký je pro tenhle účel důležitý rozdíl mezi litinou a ocelí... (tvarová stálost? tepelná roztažnost? mechanické vlastnosti...?)
Jiří.
...hrdza ? 
Hmm.... no ale litina přece rezne takyTujano píše:...hrdza ?
- petr hájek
litina je pórovitá a dá se za horka napustit olejem pak rezne zanedbatelně.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ocel se možná bude méně opotřebovávat (pokud je dostatečně mazaná), ale bude mít zcela jistě horší kluzné vlastnosti než litina (ta má o dost vyšší procento uhlíku). Např. na vložky válců spalovacích motorů se používá kvalitní perlitická litina nebo legovaná litina (nikl, chrom).
Myslíte, že i kdyby se do ocelových válců udělaly fosforbronzové písty, že se ty kluzné vlastnosti nepřiblíží...?Tatka píše:Ocel se možná bude méně opotřebovávat (pokud je dostatečně mazaná), ale bude mít zcela jistě horší kluzné vlastnosti než litina (ta má o dost vyšší procento uhlíku). Např. na vložky válců spalovacích motorů se používá kvalitní perlitická litina nebo legovaná litina (nikl, chrom).
Nebude tam ještě něco podstatného...?
Mimochodem... kde se dá sehnat litina v malém množství ? (myslím třeba profil menšího průřezu...)
S tou bronzí nemám představu...
Pro litinu jsem občas zašel sem (ale teď mají stránky v rekonstrukci).
http://www.progrese.cz/pgs/aktualne/aktualne-frame.html
Na parní stroje bych se ptal asi p. Voráčka - kontakt na něj tady někde bude.
Taky články se najdou.
Pro litinu jsem občas zašel sem (ale teď mají stránky v rekonstrukci).
http://www.progrese.cz/pgs/aktualne/aktualne-frame.html
Na parní stroje bych se ptal asi p. Voráčka - kontakt na něj tady někde bude.
Taky články se najdou.
mám strojek po mém dědovi, tj cca 1946-7 vyrobil válec ze železa,tělo strojku rovněž - je to dost měkký, píst je mosaz ...1válec 2činný , velké vůle, tj malý výkon, ale ......nic nerezne, stačí to po jízdě promazat .....pouštím si ho docela často .....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
- petr hájek
existuje i směr vývoje kde válec je z hliníkua píst ze slitiny olovo-cín odlitý přímo do válce .....zatím to vypadá že už těchto běhá docela dost a opotřebení žádné přičemž mazání jen párou.......tedy bez mastnoty.
No.... to vypadá hrozně podezřele. Ten hliník ještě dobře... ale slitina olovo-cín, to nápadně připomíná měkkou pájku na plošné spoje. Jak by jste se cítili s písty z takové sr.... ehm, tedy hmoty?petr hájek píše:existuje i směr vývoje kde válec je z hliníkua píst ze slitiny olovo-cín odlitý přímo do válce .....zatím to vypadá že už těchto běhá docela dost a opotřebení žádné přičemž mazání jen párou.......tedy bez mastnoty.
Kromě toho, já chci začít stavět strojky, které by připomínaly viktoriánskou Anglii.... takže tyhle materiály mne nechávají chladným
- petr hájek
no já bych se cítil dobře pokud by mi fungovaly jako jejich provozovatelům....ale souhlasím, že tady jde o funkčnost a né maketovost .......penguin píše:No.... to vypadá hrozně podezřele. Ten hliník ještě dobře... ale slitina olovo-cín, to nápadně připomíná měkkou pájku na plošné spoje. Jak by jste se cítili s písty z takové sr.... ehm, tedy hmoty?petr hájek píše:existuje i směr vývoje kde válec je z hliníkua píst ze slitiny olovo-cín odlitý přímo do válce .....zatím to vypadá že už těchto běhá docela dost a opotřebení žádné přičemž mazání jen párou.......tedy bez mastnoty.
Kromě toho, já chci začít stavět strojky, které by připomínaly viktoriánskou Anglii.... takže tyhle materiály mne nechávají chladným
Jinak, makety nemakety.... jeden z nejhezčích parních strojů, který jsem viděl (asi ho většinou znáte, český sklář.... ale loď bych tím asi nehonil
)
http://www.youtube.com/watch?v=73txXT21aZU
http://www.youtube.com/watch?v=73txXT21aZU
pro pengvina,
Petr Hájek napsal : ..... existuje směr .....píst ze slitiny olova - cín ....zatím to vypadá, že už jich běhá dost ....
Ty to zpochybňuješ : ...to vypadá hodně podezřele. ....to nápadně připomíná měkou pájku ... Jak by jste se cítili s písty z takové sr..., tedy hmoty ?
Doporučuji Ti, aby jsi si něco přečetl o " základních" slitinách olova a cínu.
pájky:
pájka pro elektrotechniku teplota tání : 180 - 190 stupňů
-"- klempířská 260 - 270
ložiskové kovy na bázi olova 360 - 420
-"- na bázi cínu 350 - 370
písmenovina 330 - 340
což jsou poněkud jiné teplot než tvá pájka, pro plošné spoje.
u ložiskových kovů i písmenoviny je i tvrdost dostatečná
Petr Hájek se stavbou parních strojků nezabývá, proto to nerozváděl.
Dále uvádí, že by byl spokojený, pokud by mu fungovaly jako jejich provozovatelům.
Já osobně Ti přeju, aby se Ti podařilo - sehnat materiály, které se používaly na parní stroje ve viktoriánské Anglii, ať můžeš stavět skutečné makety.
Petr Hájek napsal : ..... existuje směr .....píst ze slitiny olova - cín ....zatím to vypadá, že už jich běhá dost ....
Ty to zpochybňuješ : ...to vypadá hodně podezřele. ....to nápadně připomíná měkou pájku ... Jak by jste se cítili s písty z takové sr..., tedy hmoty ?
Doporučuji Ti, aby jsi si něco přečetl o " základních" slitinách olova a cínu.
pájky:
pájka pro elektrotechniku teplota tání : 180 - 190 stupňů
-"- klempířská 260 - 270
ložiskové kovy na bázi olova 360 - 420
-"- na bázi cínu 350 - 370
písmenovina 330 - 340
což jsou poněkud jiné teplot než tvá pájka, pro plošné spoje.
u ložiskových kovů i písmenoviny je i tvrdost dostatečná
Petr Hájek se stavbou parních strojků nezabývá, proto to nerozváděl.
Dále uvádí, že by byl spokojený, pokud by mu fungovaly jako jejich provozovatelům.
Já osobně Ti přeju, aby se Ti podařilo - sehnat materiály, které se používaly na parní stroje ve viktoriánské Anglii, ať můžeš stavět skutečné makety.
- Pepa Darvaš
Já myslím, že vůbec nejde o to z jakého materiálu se ten strojek vyrobí.Mám vyzkoušené tři druhy materiálu a zatím se osvědčily ty klasické, tj.tělo z mosazi a písty z bronzu.Dále mám vyrobené strojky z nerezu a z hliníku.Z nerezu je celý strojek a z hliníku je mosazná vložka s bronzovým pístem.Nezaznamenal jsem žádné odchylky, možná u toho hliníku se to lépe opracovává.Mám známého co se zabývá výrobou replik starých historických modelářských motorů jak žhavíků, tak detonačních .Těla všech jsou z hliníkových odlitků.Bez problémů mu to funguje.Tak mi pověz proč chceš vymýšlet a experimentovat?Postav strojek aa něco nám napiš o tom jak jsi to stavěl.
Vidim ze nas je viac co si vymysleli na zimu zabavu, stavbu parneho stroja.
Mna ocarili parnicky, naposledy som na Bratislavskej regate videl parnicek.. Je o nadhera..
Teoreticky mam toho nastudovaneho vela... tak ked bude konecne trosku casu.. pustim sa do toho.. (mam 11 tyznoveho syna, tak sa moc neda uteka do garaze)
Ja mam kombinaciu. Valec mosadz, piest bronz, ak bude treba urobim do neho teflonovy kruzok na tesnenie, nejake osky budu z nerezu, Drziak vsetkeho bude dural..
Podstavec a drziak "vsetkeho" dam vyrezat vodnym lucom z 8mm hrubej duralovej platne, ostatne samodoma na malom sutruhu a malej freze..
V hlave to mam vsetko pekne vymyslene.. len o musim hodit na papier, doriesit vsetko rozmerovo.. a snad na jar bude prva skuska..
)
Kotol bude druha etapa a ked bude vsetko "fachcit" ako ma, postavim lodku... :-) a dufam ze 2014 na jar sa ukazem na vode :-)
P.s. pekne sviatky vsetkym..
Mna ocarili parnicky, naposledy som na Bratislavskej regate videl parnicek.. Je o nadhera..
Teoreticky mam toho nastudovaneho vela... tak ked bude konecne trosku casu.. pustim sa do toho.. (mam 11 tyznoveho syna, tak sa moc neda uteka do garaze)
Ja mam kombinaciu. Valec mosadz, piest bronz, ak bude treba urobim do neho teflonovy kruzok na tesnenie, nejake osky budu z nerezu, Drziak vsetkeho bude dural..
Podstavec a drziak "vsetkeho" dam vyrezat vodnym lucom z 8mm hrubej duralovej platne, ostatne samodoma na malom sutruhu a malej freze..
V hlave to mam vsetko pekne vymyslene.. len o musim hodit na papier, doriesit vsetko rozmerovo.. a snad na jar bude prva skuska..
Kotol bude druha etapa a ked bude vsetko "fachcit" ako ma, postavim lodku... :-) a dufam ze 2014 na jar sa ukazem na vode :-)
P.s. pekne sviatky vsetkym..
Diva od Aeronaut-u - Hotovo, Baby Bootlegger 1:10 - Hotovo
Riva Aquarama este chybaju doplnky, Foo Ling podla 152VO - chybaju napisy
V4 parny motor pre Parnik Matilda podla planu Dampfpinasse um 1900 - staviam
Riva Aquarama este chybaju doplnky, Foo Ling podla 152VO - chybaju napisy
V4 parny motor pre Parnik Matilda podla planu Dampfpinasse um 1900 - staviam
Nepostavil som dosiaľ žiadny parný strojček.Trúfol som si nanajvýš na poskladanie stavebnice.Pri stavbe je asi veľmi dôležité
dbať pri výbere materiálov na ich tepelnú rozťažnosť.Mám krásny oscilačný trojválec od pána Pintéra,kde je kombinácia mosadze a duralu.Na stlačený vzduch funguje perfektne,ale na paru po vyhriati strojčeka zle reverzuje.Pri nastavení
väčších vôlí medzi válcami a rozvodnou doštičkou sa strojček za studena nerozbehne.
dbať pri výbere materiálov na ich tepelnú rozťažnosť.Mám krásny oscilačný trojválec od pána Pintéra,kde je kombinácia mosadze a duralu.Na stlačený vzduch funguje perfektne,ale na paru po vyhriati strojčeka zle reverzuje.Pri nastavení
väčších vôlí medzi válcami a rozvodnou doštičkou sa strojček za studena nerozbehne.
Mimochodem... kde se dá sehnat litina v malém množství ? (myslím třeba profil menšího průřezu...)
Ve zmiňovaném Progrese jsem s litinou neuspěl....
Litina se dá v malém množství objednat tady
http://shop.ucbtechnometal.cz/
zkusil jsem objednat na pokusy UNIBAR 250, D 20
Vlastnosti matriálu tady
http://www.litina.info/download/EN-GJL-250.pdf
Ve zmiňovaném Progrese jsem s litinou neuspěl....
Litina se dá v malém množství objednat tady
http://shop.ucbtechnometal.cz/
zkusil jsem objednat na pokusy UNIBAR 250, D 20
Vlastnosti matriálu tady
http://www.litina.info/download/EN-GJL-250.pdf
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi