Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Úprava nástavby
- sachssport
Re: Úprava nástavby
Doufám že my neukamenujete protože zakládám nějaké nové téma ale pročetl jsem toho dost a pořád si nějak nemohu vybrat jak udělat povrchovku. Dodělávám vlečný remorkér a jsem ve fázi, kdy následuje barvení modelu. Trup je obšitý balsou a přelaminovaný. Následně nanesu tmel, plnič, barvy,.... Tomu tak nějak rozumím. Ale jak na nástavbu? Vím že teď my plno z vás napíše že stavět z balsy je přežitek a že my stejně naboptná. Nicméně to mám tak jak to je a potřeboval bych poradit jak nejlépe vyřešit povrch. Zádrhel bude v tom, že bude jen velice obtížné cokoliv tmelit a brousit-samá hrana, kouty,....Je nějaká barva která alespoň částečně ,,léta,, balsy překryje? Uvažoval jsem i o barvách vodouředitelných. Začít bych asi měl tím, že celou palubu společně s nástavbou pořádně prolakuji? Jde o tažný remorkér ale TT asi nikdy jezdit nebude. Proto si myslím že ani množství vody které by se mělo dostat na palubu nebude tak velké. Ještě my vysvětlete k čemu se do laku přidává dětský pudr. Dík
Prolakovat dřevo musíš dokud nemá zalepené póry. dá se to dělat externím lakem, který naředíš aby se lépe vsakoval. natírej jen z jedné strany dokud dřevo pije a v ideálním případě se lak nedostane na druhou stranu. K prolakování můžeš použít i zahřátý (fénem) laminovací epoxid (ne 1200 která je i po zahřátí moc hustá). Postup je pak stejný jako s lakem, dokud dřevo pije...
Co nedostaneš do dřeva na první pokus (před zaschnutím laku nebo epoxu) tak už do něj nikdy nedostaneš, zalepíš si póry a dřevo již nic dovnitř nanepije.
Pudr se do laku dával jako jemný plnič (tmel). Ale až na další vrstvy, ne na první, kdy se to musí dostat dovnitř dřeva. Záleží co používáš ty. Pokud máš nějaký jemný tmel, který jsi použil na trup, tak ho klidně použij i na nástavbu.
Struktury dřeva se nevyhneš, pokud nesjednotíš povrch. Nástavba bude pořád pracovat a dřevo vyleze. Dá se tomu zabránit přelaminováním, nebo když do vrstvy laku zalakuješ potahovací papír. Pak vytmelit a nabarvit...
Co nedostaneš do dřeva na první pokus (před zaschnutím laku nebo epoxu) tak už do něj nikdy nedostaneš, zalepíš si póry a dřevo již nic dovnitř nanepije.
Pudr se do laku dával jako jemný plnič (tmel). Ale až na další vrstvy, ne na první, kdy se to musí dostat dovnitř dřeva. Záleží co používáš ty. Pokud máš nějaký jemný tmel, který jsi použil na trup, tak ho klidně použij i na nástavbu.
Struktury dřeva se nevyhneš, pokud nesjednotíš povrch. Nástavba bude pořád pracovat a dřevo vyleze. Dá se tomu zabránit přelaminováním, nebo když do vrstvy laku zalakuješ potahovací papír. Pak vytmelit a nabarvit...

NeJaToD team
- Ivo Michal
Ještě doplním, že při napuštění dřeva lakem či něčím jiným, dojde ke zvednutí "chlupů" na dřevě a potom je nutné dřevo znovu přebrousit, což může být v některých místech trošku problematické a je dobré s tím předem počítat.
- sachssport
Takže začnu tak jako tak lakem. Ten naředím a nastříkán na balsu ,,co se do ní vejde,,. Po zaschnutí mohu eventuelně použít lak s pudrem protože my vyplní drobné mezery případně netěsnosti mezi palubou a trupem? Další fáze je plnič a po něm barvy. Klasický tmel vynechávám protože ten bych asi obrousit fakt nedokázal. A ještě k těm barvám. Můžu použít vodou ředitelné? V práci používáme třeba sokrates s kterým natíráme pergoly a altány tak vím že opravdu drží a krije. Lazura zachovává strukturu dřeva zatímco barva ji částečně schová. Jde my o to že s vodou ředitelnou barvou můžu dělat doma-jinak tvořím v garáži a tam je teď tragická zima Hihi. Taky detaily by se nechaly asi natírat slušně štětečkem. Nebo se ubírám špatným směrem? Chloupkům na balse se nevyhnu a snad je nějak kloudně obrousím. Dík
určitě tu první vrstvu nestříkej, ale natírej štětcem... prostě do štětce nabereš lak, dás na dřevo a počkáš až se vsákne a pořád dokola... dřevo bude ze začátku sát hodně.
Pak přebrousit, dále bych vzal modelspan, nebo jak se to jmenuje a vlakoval ho do druhé vrstvy laku. Opět lehce přebrousit a další vrstvu laku s pudrem a zase přebrousit.
Jakou barvu použít by ti spíš lépe poradili jiní (Petr Hájek nebo Zdeněk Bílek), ale myslím, že vodouředitelná není problém.
U detailů je naopak lepší stříkat, protože nepoužiješ tolik barvy a nebudou vidět tahy štětce. I když je to remorkér a u ten se povrchová uprava nikdy neřešila, protože to jsou pracovní lodě...
Pak přebrousit, dále bych vzal modelspan, nebo jak se to jmenuje a vlakoval ho do druhé vrstvy laku. Opět lehce přebrousit a další vrstvu laku s pudrem a zase přebrousit.
Jakou barvu použít by ti spíš lépe poradili jiní (Petr Hájek nebo Zdeněk Bílek), ale myslím, že vodouředitelná není problém.
U detailů je naopak lepší stříkat, protože nepoužiješ tolik barvy a nebudou vidět tahy štětce. I když je to remorkér a u ten se povrchová uprava nikdy neřešila, protože to jsou pracovní lodě...

NeJaToD team
- sachssport
No to já bych už bych stříkal. Je fakt že z toho štětce se do balsy dostane toho laku určitě víc. S modelspanem nejsem moc kamarád ale nějak se s tím poperu. V týdnu nakoupím nějaké barvy a dam vědět jak se to rýsuje. Je fakt že remorkér je ,,dělník,, a né leštěnka. Dík za tip.
- sachssport
Ještě mě napadlo jestli má smysl dát na konec ještě vrchní lak nebo je to zbytečné?
určitě né lesklý, lak nakonec sjednocuje povrch, ale na těchto lodích max polomat, spíš mat...

NeJaToD team
- Karolinus I
Zdravím, když už to bude dřevěné, nešlo by to tak, že se nejdříve vyrobí jednotlivé díly nádstavby, potom se provedou jednotlivé (zde popisované) úpravy, kromě finálního a teprve potom se vše slepí a provede povrchová úprava? Já osobně bych to tak řešil.Ivo Michal píše:Ještě doplním, že při napuštění dřeva lakem či něčím jiným, dojde ke zvednutí "chlupů" na dřevě a potom je nutné dřevo znovu přebrousit, což může být v některých místech trošku problematické a je dobré s tím předem počítat.
A je To . . . .!
To asi každý, ale pokud jsem správně pochopil tazatele, tak už má nástavbu slepenou.Karolinus I píše:Zdravím, když už to bude dřevěné, nešlo by to tak, že se nejdříve vyrobí jednotlivé díly nádstavby, potom se provedou jednotlivé (zde popisované) úpravy, kromě finálního a teprve potom se vše slepí a provede povrchová úprava? Já osobně bych to tak řešil.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
ono to není tak jednoduché. záleží čím se lepí. většina lepidel lépe drží pokud se lepí savý materiál na savý (viz vteřinové, které "zateče do struktury dřeva a tím lépe drží), než když se lepí dva nesavé materiály "napuštěná balsa".ladous píše:To asi každý, ale pokud jsem správně pochopil tazatele, tak už má nástavbu slepenou.Karolinus I píše:Zdravím, když už to bude dřevěné, nešlo by to tak, že se nejdříve vyrobí jednotlivé díly nádstavby, potom se provedou jednotlivé (zde popisované) úpravy, kromě finálního a teprve potom se vše slepí a provede povrchová úprava? Já osobně bych to tak řešil.
můžeš si to skusit i doma. pokud slepíš vteřiňákem dvě destičky balsy a napustíš je, tak při pokusu zlomit ji nezlomíš v rohu ve spoji, ale mimo něj. Pokud ale slepíš již napuštěné desky, tak je zlomíš ve spoji a snadněji než v prvním případě.
něco jiného to je u materiálů, které lepidlo při lepení naruší a pak vyprchá (viz toluen s plast. tabulkami)

NeJaToD team
- petr hájek
no už mi to nedá jen koukat.....
pokud tu raděno bylo napustit epoxem balzu pak je celkem jasné že opět už pak lepit jen epoxem.... to obroušení je dobré zkusit brusné hobičky např z obi ty docel adobře berou chlupy z lakování vztyčené. co se týká papíru na dřevo nezkoušel jsem to a nějak to nebylo nutné.
osobně balzu napouštím klidně i tou 1200 českou klasikou jen ji ředím acetonem nebo lihem - bezvoddým a ještě to zahřívám co se dá pokud to teda nemohu dát nacucat do vakua...... což u menších věcí mužu.
povrch řeším epox základovkou obvykle od kamaráda získanou . pokud nemám používám pak hustou složku ze zbytku barvy na přechody od našich hrdinných malířů cestářů...... je to vlastně porcelánová moučka v pojivu akrylátové báze ředitelné toluenem nebo C6000 a stříkatelné alespon mnou používanou fixírkou na chladničkový kompresor.
toto se dá dokonale vybrousit i v malých plochách a členitých za pomoci laťky s nalepeným smirkem.
pak povrch stříkám jedině syntetickými emaily a povrchovka je matným syntet. lakem, vše ředěné toluenem.
pokud tu raděno bylo napustit epoxem balzu pak je celkem jasné že opět už pak lepit jen epoxem.... to obroušení je dobré zkusit brusné hobičky např z obi ty docel adobře berou chlupy z lakování vztyčené. co se týká papíru na dřevo nezkoušel jsem to a nějak to nebylo nutné.
osobně balzu napouštím klidně i tou 1200 českou klasikou jen ji ředím acetonem nebo lihem - bezvoddým a ještě to zahřívám co se dá pokud to teda nemohu dát nacucat do vakua...... což u menších věcí mužu.
povrch řeším epox základovkou obvykle od kamaráda získanou . pokud nemám používám pak hustou složku ze zbytku barvy na přechody od našich hrdinných malířů cestářů...... je to vlastně porcelánová moučka v pojivu akrylátové báze ředitelné toluenem nebo C6000 a stříkatelné alespon mnou používanou fixírkou na chladničkový kompresor.
toto se dá dokonale vybrousit i v malých plochách a členitých za pomoci laťky s nalepeným smirkem.
pak povrch stříkám jedině syntetickými emaily a povrchovka je matným syntet. lakem, vše ředěné toluenem.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek