Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Zkušenosti s motorem 3660SL 3180kv Brushless Inrunner

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
brera

Re: Zkušenosti s motorem 3660SL 3180kv Brushless Inrunner

Příspěvek od brera »

Ahoj, stavím si podle plánku jednoho francouzského modeláře rychlý člun ( ale né rychlík, rychlost skutečné lodi byla 32 uzlů). Nejprve ji osadil 2x SPEED 600BB TURBO 12V +nějaký olovo, po prvních jízdách to předělal na stříďáky z Hobbykingu 3660SL a Li-pol, regl 180A - asi pro jistotu. Po změně už bohužel na stránkách nenapsal jak to dopadlo. Loď je dlouhá 140 cm a váží kolem 6 až 6.5 kg s tím olověným akku. Chtěl bych tam dát 50 mm čtyřlisté šrouby typ C od Raboesch, ale ty mají max. otáčky 7000 a ty stříďáky s 3- článkem Li-pol budou točit přes 30 000 ot. Jsem z toho trochu v rozpacích jestli ten výkonový skok zhruba ze 100W na cca 950 W se tříčlánkem není moc? Co ty šrouby? Převodovka se mi tam dávat nechce a utočí mi ten motor 50 mm šroub na přímo? Taky bych si představoval aby mi to aspoň 15 minut jelo z 5000 mAh baterie (nebo něco přidám podle hmotnosti) aby mi ten motor nevysál baterku za 5 minut. Za jakékoliv postřehy předem díky.
SH

Příspěvek od SH »

brera píše:Taky bych si představoval aby mi to aspoň 15 minut jelo z 5000 mAh baterie (nebo něco přidám podle hmotnosti) aby mi ten motor nevysál baterku za 5 minut. ....
(5 Ah / 0.25h) x (3x 4V) = 240W ...

V naprosto ideálních podmínkách (baterku vycucneš do dna - jednou, podruhé bude mrtvá, baterka má deklarovanou kapacitu a ne menší, má nízký vnitřní odpor takže udržíš 4V/čl při zatížení - reálně spíš 3V/čl ...) můžeš počítat s průměrným přikonem 240W po dobu 1/4 hodiny. Reálně bych to viděl spíš tak na 150W. To je příkon. Krát účinnost motoru ( 70%? ) je výkon na hřídeli.

Jestli je to moc nebo málo, posuď sám.
burun

Příspěvek od burun »

pro Brera,
začneme z druhé strany než psal SH.
píšeš: měl tam Speed 600 BB Turbo 12V s nějakým olovem. .........motor naprázdno 17200 ot./min., odběr při optimu 7A, dá se předpokládat, že ho zatížil na maximální příkon(výkon) 2-3x... 14 -21A z toho příkon 154 - 252W x účinnost 77%= 118- 194 W výkonu + tepelná ztráta. Ale motor má tak 12000 -10000 otáček při tomto režimu. Jestli mu to vydrželo olovo -akumulátory?
motor : 3660 SL KV 3180 absolutně nevhodný !!! při napájení 3s dává : plně nabité články 12V ...38160 ot., jmenovité 3,7V....35300 ot. při vyčerpaných 9,6V ....30500 otáček. Je to motor, který se používá v rychlostních modelech s poloponořeným dvoulistým šroubem. ( v tvém případě : 1Kg model + 1Kg motory a hřídele, šrouby, a.j. + 4kg lipol aku. , pak by Ti to vydrželo trochu déle). Pravděpodobně k vůli tomu už francouz neukázal jak dopadl.
Jak psal SH aku 5000mAh vysaješ velice rychle. Budeš muset sestavit aku minimálně 2x 10Ah, aby ti to vydrželo.Pokud to ale nebudeš honit tak ti bude stačit 2x 6-6,5Ah.
Neuvádíš co to je za loď. Pravděpodobně model nějakého hlídkového člunu, podle rychlosti skutečné lodě a velikosti šroubů, které chceš použít.
Bez nějakých informací bych použil inrunner : turnigy XK 3674 B 1400KV, max. XK 3674 B 1650KV s rychlým 2listem 45-50mm.
Spíše bych se , ale klonil k motorům outrunner, které mají větší kroutící moment a při požadavku použít šroubu Raboesch bych použil Heli motory : 1. Turnigy 600 H 3736 1000KV
2. Turnigy Typhoon 600 Heli 1100 KV
s omezením výkonu na regulátoru.
ale asi bych šel do motorů s ještě nižšími otáčkami.: TR 35-48C 800KV ....15 dollarů !!!
Turnigy Aerodrive SK 3 840 KV

podívej se na stránky megamotor.cz ....typy a triky .....výpočet výkonu motoru. Dá se z toho zhruba vypočíst , kolik budeš potřebovat výkonu při učité rychlosti.

ať Tvoje lodě plují
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

rozhodně bys ale neměl překročit povolené otáčky šroubu. pokud je překročíš, bude na lopatkách vznikat podtlak a kavitace. nejen že nezrychlíš, dokonce loď zpomalí (lopatky nezabírají ve vodě ale v "vakuových" bublinách), ale připrav se na to, že vzniknou velké vibrace na hřídeli (poškození uložení hřídele, motoru, ložisek hřídele a motoru), také může dojít k poškození šroubu (i když to je asi spíše teoretické, protože model asi nevytvoří takové rázy aby poškodil mosazný šroub, spíš odejdou ložiska na hřídeli).
Obrázek
NeJaToD team
brera

Příspěvek od brera »

Dík za všechny odpovědi, mě se ten motor nezdál vhodnej už od začátku ale radši se zeptám. Na stránky megamotor jsem se díval ale nevím jak přepočítat skutečnou rychlost na rychlost modelu. Nějaký vzorečky na netu jsem našel ale vychází mě nesmysly. Jinak na 6 m/s mě vychází něco přes 3kW a to už je pro mou představu pěkná síla. Heli motory mě teda nenapadly ale po outrunnerech jsem se díval, jen nevím jesti je jen přes čelo jak jsou přišroubovaný uchladím. Za baterie si asi teda budu muset připlatit, doufám že mě model vyjde lehkej. Není to hlídkovej člun ale trimaran Earthrace nebo později Ady gil.
burun

Příspěvek od burun »

pro Brera,
jeden ze vzorců : rychlost modelu = rychlost skutečné lodě : 2odmocninou měřítka modelu (cca 1 : 17 )
vyšlo my : při cestovní rychlosti 3,1m/s., plná rychlost 3,5m/s.
Malý prostor - úzký trup .....raději bych doporučil : motory ... inruner s chladící spirálou XK3674 B 1400KV s rycloběžným plast šroubem 2list 40-47. Budeš muset zkoušet. Šroub 4 list, pouze když to bude jako statický model.
Do 450W příkonu na oba motory i se ztrátami (tření hřídelí, ztráty na šroubech, motorů) by jsi se měl vejít při max rychlosti 3,5m/s.

Ať Tvoje lodě plují
brera

Příspěvek od brera »

Tak jsem to rozsekl, na první pokusy ve výprodeji na hobbykyngu:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Heli_.html
Chladit ho bude ventilátor a duralová přepážka která bude mít vodní chlazení. Až to dám dohromady ( počítám do jara ) určitě napíšu jak jsem dopadl.
burun

Příspěvek od burun »

Pro brera,
když už Heli motory podívej se na motor Turnigy 500 H 3126 1300KV .
Má nižší odběr bez zatížení !!!. Je stéjně velký, cena stéjná jako tebou uvažovaný motor X 3748.
Otáčky, kdyby byly vysoké můžeš omezit regulátorem, ale když ti pochybí nic nenaděláš.

Ať se Ti ti podaří a Tvoje lodě plují
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“