Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stavebnice PT 815

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Návštěvník

Re: Stavebnice PT 815

Příspěvek od Návštěvník »

Milan Černý píše:
ivankap píše:Sorry, je to tady o STAVBĚ, ne o obchodu. Reklamu si dělejte jinde.
Apropo - ta stavebnice skutečně není za tu cenu špatná :P A co bys řekl na toto - 3x motor Mabuchi RC 260 RA,hřídel 2 mm,šrouby 3 - listé jemnější stoupání,napřímo!(Mám jich dost a nemám je kam osadit).To vše přes jeden regulátor - Marine 50? :?:

Nebude to náhodou na 3 malé motory pomalé?
-------------------------------------------------------
Šnek je lepší!
Přema

Příspěvek od Přema »

Slušný zdroj nerez drátu je nerezová svařovací elektroda,jen je třeba jemně oklepat kladívkem na kovu.Dělají v různých průměrech,ale je v ose ideálně rovná.Povrch chce smirkem jen lehce doleštit.Při řezání závitu použij řepkový olej,a častěji se vratidlem vracej,legura je dost tvrdá a závity se rády trhají(někdy je to na škodu,u šroubu spíše výhoda)
ivankap

Příspěvek od ivankap »

K tomu místu. Asi píšeme každý o jiné stavebnici
K chlazení Proč? To budeš jezdit den v jednom kuse? A co tam potom dáš za zdroje? Ideální jeden motor na dva šrouby. není problém s otáčkama.
Pevné šrouby - akorát tak ke vzteku. Pokud pojedou blbě, tak je akorát můžeš zahodit.
A znovu upozorňuji, hlavně vyřeš utěsnění lodi. pokud se nechceš dost často koupat.
Ivan
SH

Příspěvek od SH »

Slušný zdroj nerez drátu je nerezová svařovací elektroda,jen je třeba jemně oklepat kladívkem na kovu.Dělají v různých průměrech,ale je v ose ideálně rovná.Povrch chce smirkem jen lehce doleštit.Při řezání závitu použij řepkový olej,a častěji se vratidlem vracej,legura je dost tvrdá a závity se rády trhají(někdy je to na škodu,u šroubu spíše výhoda)
A ještě lepší jsou "dráty" pro svařování plamenem. Nemusíš nic oklepávat. Jenom je třeba z balíku vybrat ty nejrovnější.

Ne všechny svařovací dráty a obalované elektrody jsou vhodné. Některé jsou při výrobě rovnané tak, že nakonec jejich průměr po délce se mění a to pak v uložení dělá paseku. Nevím jak to popsat, ale ten drát vypadá jako by měl na povrchu šroubovici a když se protáhne mezi prsty tak jde cítit na něm takové boule.
Přema

Příspěvek od Přema »

Neobalované nerez-švagr používá na metalisaci na cívce.Ty obalované jsou přece jen rovnější,zvláště v těch větších průměrech.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Kup dvě špice do kola a máš to i se závitem, Na to prdítko to stačí. Než to tady proberete tak bude nová sezóna.
Ivan
Přema

Příspěvek od Přema »

Chtěl nerez 8) ;)
cobra

Příspěvek od cobra »

K té stavebnici - je to China,ne Tamiya!Místa je tam opravdu dost cca 12x40 cm (miniservo,regulátor,přijímač,baterie a tři motory vedle sebe úplně v pohodě!)Omylem jsem uvedl jiné motory,správně jsou to :Mabuchi FC 130 RA 4,5 V.Baterie 6V-1000 NiMH pro MINI T (Houška modelář).Chlazení - spíš izolace pod motory.Utěsnění je rovněž vyřešeno!Paluba Silikon.těsnění do oken (po nasazení paluby skvěle kopíruje i sebemenší nerovnosti + skoro žádná váha)!Hřídele - Silikon na lepení akvária (bylo mi doporučeno).S tím jedním motorem by to taky šlo,ale s rozvodovkou (převodovkou)by to bylo horší,to jsem ještě nedělal :cry:
No a ty šrouby - co jsem zatím viděl jsou 3 druhy a s různým stoupáním,tak bohužel zkoušet!!
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

Neobalované nerez-švagr používá na metalisaci na cívce.Ty obalované jsou přece jen rovnější,zvláště v těch větších průměrech.
Byly...., kdysi.... :(

Teď jsou některé i vroubkované..
duke

Příspěvek od duke »

Pevné šrouby - akorát tak ke vzteku. Pokud pojedou blbě, tak je akorát můžeš zahodit.
Nemůžeš se trochu víc rozpovídat o stavbě stavitelných lodních šroubů, nikde na netu jsem to nenašel. Chtěl bych je totiž použít na remorkér co stavím.
Přema

Příspěvek od Přema »

SH:Byly...., kdysi....

Teď jsou některé i vroubkované..

Tak to mám ještě staré fabrické zásoby.Kamarád mi je kdysi donesl.Pak,že se křečkovat nevyplatí :lol: ;) :lol: ;) :D :D :D
SH

Příspěvek od SH »

Tak to mám ještě staré fabrické zásoby.Kamarád mi je kdysi donesl.Pak,že se křečkovat nevyplatí :lol: ;) :lol: ;) :D :D :D
B.Němcová: Šťastný to muž.... :D :D :D
cobra

Příspěvek od cobra »

Nemůžeš se trochu víc rozpovídat o stavbě stavitelných lodních šroubů, nikde na netu jsem to nenašel. Chtěl bych je totiž použít na remorkér co stavím.
Taky bych se rád přiučil,případně pošli odkaz.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

duke píše:
ivankap píše: Pevné šrouby - akorát tak ke vzteku. Pokud pojedou blbě, tak je akorát můžeš zahodit.
Mě by se líbili stavitelné a dálkově ovládané RC soupravou, víte někdo jak na to?
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Hňup se ptá: Mě by se líbili stavitelné a dálkově ovládané RC soupravou, víte někdo jak na to?[/quote]

Franto, co blbneš? Viděl přeci moje PT, tak kam bys tu mechaniku na stavění lopatek dal. Pokud vím, tak ani na skutečných PT nebyly stavitelné šrouby.

O výrobě šroubů pro moje remorkéry budu psát v RCR
Ivan
Severan

Příspěvek od Severan »

O výrobě šroubů pro moje remorkéry budu psát v RCR
A půjde o stavitelné nebo na pevno? Pokud stavitelné, tak to by mě taky zajímalo. Každopádně v kterém čísle to má vyjít, v tomto nebo příštím?

Severan
PetrP

Příspěvek od PetrP »

S těmi šrouby to bude se mi zdá trochu nedorozumění. Ivankap má podle mně na mysli vlastnoručně zhotovené šrouby u kterých lze přihýbáním listů upravovat jejich profil a stoupání a tím korigovat vlastnosti. Pokud se použijou koupené šrouby a nefunguje to s nima dobře, tak zbývá jenom koupit nové a otestovat což se může docela prodražit. Postup výroby šroubu už byl mnohokrát popsán, nějaký článek na toto téma vyšel kdysi i tady na MONAKU a jestli jsem to pochopil dobře tak o tom Ivankap bude psát ve svém seriálu o stavbě lodních maket, který právě vychází v RC Revue.

Sám jsem u několika mých malých zkušebních lodiček už taky šrouby dělal a i když výsledek má do odborně zhotoveného lodního šroubu daleko a nevypadá na pohled nejlépe tak to funguje. Šroub jsem prostě vystřihnul z vhodného kousku plechu, uprostřed prorazil otvor pro hřídel, pilníčkem upravil tvar a začistil hrany. Pak jsem postupoval podle dvou variant, při použití hřídele z drátu do kola jsem na ni šroub upnul mezi dvě matičky a vytvaroval listy, při použití drátu bez závitu jsem šroub na hřídel přilepil vteřiňákem mezi dva kousky vhodné trubičky a opět vyhnul listy. Jednoduché, laciné, funkční a pokud se netrvá na pořádné maketovosti tak uspokojivé. Aspoň tedy pro malé šrouby o průměru do 20 mm (takové velikosti se pokud vím ani nevyrábí, takže vlastní výroba je kromě ořezávání většího koupeného šroubu, nebo použití vhodných šroubů z plastikových stavebnic jedinou možností).
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Pokud jde o výbavu toho modelu, myslím že při velikosti toho torpédového člunu by navrhované řešení (3 malé motorky) mělo stačit. Pokud budou vhodné šrouby (velikost, stoupání) a vhodné napětí zdrojů, tak by neměly být tak přetěžovány aby nebezpečně hřály a provedení napřímo by mělo vyhovovat. Jeden větší motor s rozvodovkou je taky dobré řešení, ale pokud rozvodovka není k dispozici ve stavebnici nebonení možnost ji nějak jednoduše získat, tak myslím, že než se trápit s vlastnoruční výrobou, bude jednodušší dát víc motorků napřímo. Rozvodovka taky bude hlučnější, záleží komu to zrovna vadí nebo nevadí. Jinak bych nad takovým modelem příliš nedumal, taková lodička bude stejně vhodná jen na pouštění v bazénu, nebo příležitostně za dobrých podmínek na klidné hladině venku.
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

kdyby mi někdo poradil ,jak vložit ze svého PC obrázek ,určitě bych Vám ukázal stavitelný šroub
Severan

Příspěvek od Severan »

kdyby mi někdo poradil ,jak vložit ze svého PC obrázek ,určitě bych Vám ukázal stavitelný šroub
Buď přes MoNaKo nebo přes:

http://imageshack.us/

Severan
Keba

Příspěvek od Keba »

Je to popsáno přímo zde:
https://www.mo-na-ko.cz/php/phpBB2/viewtopic.php?t=96
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
cobra

Příspěvek od cobra »

dělá se 20 mm šroub, ale jen pravotočivý. http://www.hobbyteam.cz/script/popis.as ... 20&Okruh=3

S těmi stavitelnými šrouby je to jak píšeš - šroub se skutečně stavitelnými lopatkami je velmi náročný na strojovou výrobu a vůbec si nedokážu představit, že by ho někdo v rozumné velikosti dokázal vyrobit ( tak do cca 100 mm průměru ). To, co by se muselo nacpat do náboje šroubu, by znamenalo hodinářskou práci, nehledě na spolehlivost a pevnost takového zařízení.
Ale aby mě někdo nechytal za slovo: vyrobit to určitě lze.
Tady je sice 25 mm,ovšem L/P a není problém se zmenšením průměru. http://www.hobbyteam.cz/script/popis.as ... 25&Okruh=3 Pak mám ještě kontakt na modeláře z Polska,a ten má 20 mm L/P ve dvou stoupáních.Ale jak řekl PertP,nemá cenu se vtom nijak pitvat :) .Ještě k tomu stavit.šroubu,samozřejmě nemám v úmyslu jej dávat do takové lodě,jen mne to zaujalo jako možné řešení pro další lodě. ;)
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

http://perso.orange.fr/daniel.brouard/index.htm
Snažím se dostat na DF nějaký obrázek ,leč má počítačová řeč mi moc nejde .Určitě na to přijdu,ale k věci :Je to odkaz francouzkého modeláře ,který postavil parníček "Le Lechalas"Popisuje stavbu lodi ,stavbu parního stoje a také stavbu stavitelného lodního šroubu.Takže dejte odkaz a na hlavní straně klikněte na
Le maquette,
dále na Mecanique sjeďte kolečkem až dolu ,
dále na Le Mecanique2 asi uprostřed.
Godric

Příspěvek od Godric »

tak to je u mě teda pan modelář. Všechna čest.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Pánové, nechci se Vás nikoho dotknout, ale utápíte se b blbinách. Napřed postavte pár pěkných maket, které se odhodláte ukázat světu a co budou jezdit i s nestavitelnými šrouby a pak vymýšlejte takové šílenosti. Pravdu má PP a Bořík. Stavitelné šrouby nedělám. Už tak mi ta stavba trvá strašně dlouho.
Ivan
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“