Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Volba motoru a šroubu pro zavážecí loďku pro rybáře

Zde rybáři mohou pokládat své dotazy ohledně zavážecích člunů či se chlubit vlastními konstrukcemi.
Karolinus I

Re: Volba motoru a šroubu pro zavážecí loďku pro rybáře

Příspěvek od Karolinus I »

grade065 píše:je to možné dokonce dosti pravděpodobné ...jestli je rychlost na videu podle tebe cca 0.8 m/s
pak by mě rychlost cca 1-1.5m/s vcelku bohatě stačila

nějakej návrh na motor??

A co třeba tohle:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 0Kfl1kqTXA
A je To . . . .!
grade065

Příspěvek od grade065 »

děkuji první odkaz se mi nezobrazí bo nejsem na foru registrován(polština je trochu mimo mě)

druhý odkaz pro mě má bohužel nulovou informační hodnotu..

děkuji za snahu
burun

Příspěvek od burun »

pro grade065,
večer se ozvu

ať vaše lodě plují
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

koukám na ten nákres.... tak
za 1. je to příliš veliké a zbytečně ,
za 2. je to neskutečně slabé pohonem vůči hydrodynamice trupu,
za 3. krytí pohonu je třeba udělat co nejméně husté protože i tahokov o oku 5mm dokáže ubrat třetinu výkonu
za 4. kormidlo????!!!! kýly???!!!! dobré na zachycení se za silon či rákosí, ale to souvidśí právě s absencí druhého pohonu -což je bod za 5.
za 6. násypka je vysoko a dost neforemně naštorc Proč?
za 7. rc by mělo být co nejvýše mimo dosah vody a počítej i s vlnami nehledě na vhodnost mít anténu co nejvýše.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
burun

Příspěvek od burun »

pro grade065,
nikdy jsem se nesnažil z tebe udělat hlupáka a je škoda, že jsi informační nákres neposkytl hned od začátku.
Program na výpočet výkonu motoru na mega.cz je dost přesný, ale nevíjde, když se aplikuje na různé experimentální tvary.
zadal jsem : délka 65 cm ...prakticky +- skutečná, ponor 3 ,šířka 12, váha 2,3Kg +- skutečná = výtlak.
z toho : 1m/s ....4,5W, 1,5m/s .....18,6W, 2m/s.....51,3W potřebný příkon pro 1 plovák = x 2.
motorový plovák: 40 cm, ponor 3cm , šíře 10 cm, váha 1,2 kg = výtlak.
z toho : 1m/s....2,9W, 1,5m/s....12,2W, 2m/s.......33.6W.
Z toho vychází : váha 5,8 kg = (předpokládána) a potřebný minimálně příkon pro rychlost: 1m/s ...12W, 1,5m/s ....50W, 2m/s.....135W
V tom není zohledněn větší odpor přídě ....voda je tlačena zpět před plováky, zaplavování zádě -přisávání vody, náklon trupu váhou krmiva není v těžišti. Tím bude potřeba ještě většího příkonu.
Nechci se dohadovat, ale podle mého názoru je rychlost springleru na videu podstatně vyšší.
pro představu: 0,8m/s .....48m/min ........ = 200m přes 4min
chůze...2kroky/s ? ...120kroků /min ...0,6m/krok ? ....72m/min ....1,2m/s (minimálně rychlost springlera ????)
rychlost ....1,666m/s.......cca 100m/min.(rychlejší chůze)
Musíš zvětšit ponor, zúžit trup. V půdoryse na začátku hranol, v bokoryse hranolu, bez nějakých předsunutých,
nebo zasunutých ozdob. (např.: d x š x p ... 65 x 9 x 6 ......dostaneš výtlak 3510g /výtlak hranolu/ chceš mít pouze 2300g
začneš v půdoryse ubírat na přídi vytvářet klín -- půdorys lodního trupu. ....máš k dispozici 1210 cm3.
takový trup : 1m/s....1,7W, 1,5W....7W, 2m/s....19,2W což je podstatně méně.

Ohledně motoru
Zásadní otázka ?? je Jes 300 schopen spolupracovat s lipol akumulátory ?
Mám podezření, že ne.

Po odpovědi, budeme pokračovat.

Ať Vaše lodě plují
grade065

Příspěvek od grade065 »

Vážení komentující,

děkuji za návrhy a připomínky ,myslím že rozvíjet zde současnou koncepci a mělnit předmět tématu na podružné problémy je zcela zbytečné.

Rozhodl jsem se současný projekt od základu přepracovat.

Jsem člověk horlivý a chci mít všechno hned ale koneckonců mám na stavbu celou zimu,
budu vám vděčný když se mnou drobné problémy zkonzultujete přes SZ.

PS. na jaře se s vámi jistě podělím o radost ze stavby podrobným fotoseriálem zde na MoNaKo DF

Děkuji
burun

Příspěvek od burun »

Pro grade065,
nechci mít poslední slovo, ale to co nazíváš podružné problémy byly ty zásadní !
Napsal jsi požadavek : velká rychlost + malá spotřeba (příkon) ta je, ale závislá na tvaru trupu(hydrodynamickém odporu)
Kdyby jsi napsal pouze : stavím zavážecí loďku, mám motor točící 17000 ot. , regulátor Jes 300. Použít pouze stejnosměrný motor, neuváděl rychlost a zkreslené rozměry.
Tak bych ti pouze napsal :
motor ne ! potřebuje převodovku = cca 370 Kč = nový motor MIG 600 12V Boat , který je vhodnější při napájení 7,2V.
(v megamotor.cz příklady použití různých typů motorů -MIG 600/12V/boat ....šroub by jsi si vybral ) a vůbec bych se nezajímal o spotřebu a tvar trupu, protože i bedna 60 X 50 X 2 Má výtlak 6kg a potřebný příkon pro rychlost 0,5m/s ...4,3W , 1m/s ...49W což chlazený motor vydrží.
Můj dotaz na schopnost komunikace Jes 300 s lipol aku byla z toho důvodu, že při nutnosti záměny regulátoru za např. DSYS 32A nebo 56, + motor v tomto případě Robbe Power 755/40 (12V) 3s příjde prakticky na stéjnou cenu 2střídavé motory a 2 heli regulátory jak jsme psali. V tom případě by jsi už vůbec neměl problém s rychlostí (bez zohlednění spotřeby).

Rozhodl jsi se tak ať se ti to podaří.

Ať Vaše lodě plují

p.s. Kormidla nedávej nikdy blízko příčné osy lodě ...s malým kormidlem prakticky nezatočíš, máš mnohem větší odpor vody
2 trupů, které otáčíš +- kolem příčné osy než na zádi.
burun

Příspěvek od burun »

pro grade065,
jen pro informaci. Spojil jsem se se známým z JETI, ohledně regulátoru Js 300 a jeho použití s Lipol.
Regulátor nelze a ani néjde upravit pro použití s lipol aku. Je určen pouze pro Nixx aku.

ať Vaše lodě plují
grade065

Příspěvek od grade065 »

ahoj,

není problém připojit lipo aku na JES 300 car jenom na aku musí být hlídátko napětí
protože regul nemá cut off obvod pro lipo články
don Ferrari

Příspěvek od don Ferrari »

ahoj, doporučuji motor MIG 600 12V boat a k tomu regulátor DSys 32A, do své loďky jsem na doporučení použil 18A a je na h..no, vypíná se.
don Ferrari

Obrázek
Obrázek
don Ferrari

ještě mám dotaz, stavím druhou loďku která bude poháněna 2 ks motorů a chtěl bych poradit, jak na této RC soupravě nastavím ovládání: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... de_1_.html
jestli to ovšem jde, moc díky.
ik33

Příspěvek od ik33 »

Na tejto súprave jedine ako na tanku - dvomi pákami.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

ik33 píše:Na tejto súprave jedine ako na tanku - dvomi pákami.
což je ovšem i nejednodušší a nejméně poruchové řešení(co si budem namlouvat , čím více elektroniky tím menší ,,blbovzdornost,,....) , mnou stavěná zavážečka je též tak řízena , majitel se také obával že to bude složité na souhru prstů, ale po týdenním trénování si toto řešení velmi chválí.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
msob

Příspěvek od msob »

don Ferrari píše:ještě mám dotaz, stavím druhou loďku která bude poháněna 2 ks motorů a chtěl bych poradit, jak na této RC soupravě nastavím ovládání: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... de_1_.html
jestli to ovšem jde, moc díky.
Pokud chceš loď žídit jen pomocí motorů, tak musíš mezi přijímač a regulátory (musí být dva) vložit tzv. "delta-mix"
http://www.rcguru.cz/delta-v-tail-mixer-d5899 třeba tento.

Jestliže tam budou dva motory a kormidla, tak naprosto klasicky řízení na jeden knipl motory a na druhý kormidlo.

No problem :-)
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
don Ferrari

díky, řízení chci pomocí motorů,
msob

Příspěvek od msob »

don Ferrari píše:díky, řízení chci pomocí motorů,
Pak buď "rajčákovou" metodou dle Hájka - funguje to a jde to a je to i lacinější a jednodušší,

nebo

použít mixer jak jsem psal já - taky to funguje, je to kapku složitější a dražší, ale za to uživatelky přívětivější :-)
don Ferrari

msob píše:
don Ferrari píše:díky, řízení chci pomocí motorů,
Pak buď "rajčákovou" metodou dle Hájka - funguje to a jde to a je to i lacinější a jednodušší,

nebo

použít mixer jak jsem psal já - taky to funguje, je to kapku složitější a dražší, ale za to uživatelky přívětivější :-)
jak složitější?
msob

Příspěvek od msob »

No jelikož tam mimo dvou regulátorů (které mít musíš tak jako tak), máš navíc jednu součástku, do které musíš správně zapojit příslušné konektory od regulátorů a dále to správně zapojit i do přijímače. Netřeba se bát - je to vpodstatě docela triviální, ale holt je to prostě složitější (jenom o trošku) než zapojení u "rajčákové" metody řízení.

Pravda je, že uživatelsky je pak ovládání o několik řádů přívětivější :-)
don Ferrari

msob píše:No jelikož tam mimo dvou regulátorů (které mít musíš tak jako tak), máš navíc jednu součástku, do které musíš správně zapojit příslušné konektory od regulátorů a dále to správně zapojit i do přijímače. Netřeba se bát - je to vpodstatě docela triviální, ale holt je to prostě složitější (jenom o trošku) než zapojení u "rajčákové" metody řízení.

Pravda je, že uživatelsky je pak ovládání o několik řádů přívětivější :-)
Tak já myslel, že ještě nějaké úpravy atd. zapojit to snad zvládnu :-), ovládání na dvou pákách se mi moc nehodí, potřebuji nastavit páku vpřed a loďka musí jet sama abych mohl nastavit pruty. To zapojení chápu dobře, že z každého regu dám kabely do mixu a z mixu do regů, tedy páka vpřed jede a při pohybu do stran se vždy jeden motor zpomaluje?
msob

Příspěvek od msob »

don Ferrari píše:To zapojení chápu dobře, že z každého regu dám kabely do mixu a z mixu do regů, tedy páka vpřed jede a při pohybu do stran se vždy jeden motor zpomaluje?

Ano - chápeš to naprosto přesně :-) Tedy až na drobnost - z mixu už ne do reglů ale do přijímače - ale to byl najisto překlep :-)

(Navrch se jeden motor nejen zpomaluje, ale jde i do couvání - to podle nastavení - takže se za určitých podmínek můžeš otočit i na místě)
don Ferrari

msob píše:
don Ferrari píše:To zapojení chápu dobře, že z každého regu dám kabely do mixu a z mixu do regů, tedy páka vpřed jede a při pohybu do stran se vždy jeden motor zpomaluje?

Ano - chápeš to naprosto přesně :-) Tedy až na drobnost - z mixu už ne do reglů ale do přijímače - ale to byl najisto překlep :-)

(Navrch se jeden motor nejen zpomaluje, ale jde i do couvání - to podle nastavení - takže se za určitých podmínek můžeš otočit i na místě)
ano, myslel jsem přijímač, díky moc za tip, je to levnější, jak nová RC souprava.
msob

Příspěvek od msob »

Není za co :-)

Ať ti to jezdí a slouží k plné spokojenosti :-)
don Ferrari

msob píše:Není za co :-)

doufám, že ano, není nějaký tip na regulátory? V loďce mám Dsys 18A a po pár metrech jízdy se vypne, potřebuji do nové ale Dsys už moc nevěřím.
msob

Příspěvek od msob »

don Ferrari píše:
msob píše:Není za co :-)

doufám, že ano, není nějaký tip na regulátory? V loďce mám Dsys 18A a po pár metrech jízdy se vypne, potřebuji do nové ale Dsys už moc nevěřím.
DSYS je v lodních reglech absolutní špička - klidně jim můžeš věřit - sám v lodích jiné nepoužívám (a nejen já, ale i převážná většina kolegů, co se motají kolem TugTowingu je používá k plné spokojenosti - a že tam ty regly dostávají slušně zabrat :-) ).

K tomu vypínání - jsou nejspíš přetížené a proto vypínají na teplotní nebo proudovou ochranu. dej tam dva cca 30A a budeš mít po problému.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Zavážecí čluny pro rybáře“