Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Laminatove trupy
Re: Laminatove trupy
V preklizkovem tematu Pepa Darvas propaguje laminatove trupy. Urcite nejsem sam koho jejich vyroba zajima. Pokud tedy muzu poprosit: Jak na to? Predpokladam ze se nejak udela pozitivni kopyto (zrejme jako klasicka stavba), pak se z nej udela negativni forma a do ni se pak laminuje, ale:
1) z ceho a jak kopyto?
2) z ceho a jak formu?
3) jak presne a cim separovat?
.... a dalsi a dalsi tipy.
Diky Lukas
1) z ceho a jak kopyto?
2) z ceho a jak formu?
Diky Lukas
-
Návštěvník
Jde o to zda se pro jeden kus vyplatí dělat laminátový trup. Pokud se tak každý rozhodne je postup asi takový :burdal1 píše:V preklizkovem tematu Pepa Darvas propaguje laminatove trupy. Urcite nejsem sam koho jejich vyroba zajima. Pokud tedy muzu poprosit: Jak na to? Predpokladam ze se nejak udela pozitivni kopyto (zrejme jako klasicka stavba), pak se z nej udela negativni forma a do ni se pak laminuje, ale:
1) z ceho a jak kopyto?
2) z ceho a jak formu?
Diky Lukas
- kopyto zhotovit klasickým způspbem (žebra, potah, tmelení,broušení, stříkání)
- nebo vybroušením z polystyrenu a opět broušení, tmelení atd.
- nebo použít originál(odpadá broušení , tmelení atd.)
- před výrobou formy je třeba zvážit zda bude dělená ( v kterém místě) nebo ne. Při dělené je třeba ke kopytu přidělat dělící rovinu.
-potom celé kopyto potřít pastou na podlahu, nechat vschnout a řádně vyleštit, nejlépe flanelem. Pak celé potřít separátorem PVA (je stříkací a natírací) já používám natírací a roztírám jemným molitanem. Po použití molitan vyperu v vlažné vodě a je jej možno znovu použít.
Jelikož patřím mezi ty chudší modeláře a nemohl jsem si dovolit dražší specielní materiály , tak jsem používal na první vrstvu směs Epoxy 1200 a černý tmel Eprozin T30 v poměru 3-4 :1. omezí se stékavost ze stěn. síla první vrstvy bez tkaniny je 1-2 mm . Po zavadnutí (povrch lepí na prsty, ale nechytá se) nanesu několik vrstev tkaniny (kasický postup laminování epoxy ) počet vrstev záleží na sile tkaniny a velikosti modelu.
Po vytvrzení cca 24 hodin vyloupnu kopyto. Zde je třeba nechat formu několik dní vyzrát a vyvětrat než se začne laminovat.
Formy jsem používal pro kroužek , nejstarší má kolem 10-ti let a bylo v ní vyrobeno více jak 20 modelů a pořád drží.
V současné době používám na formy klasický polyester od Havla, je to rychlejší a ještě levnější.
První vrstvu polesteru smíchám s plnidlem, aby trochu zhoustla , válečkem potřu celý trup a klasicky laminuji (pozor aby pod tkaninou nezůstaly bublinky, znehodnotily by povrch výrobku) laminuji 4-5 vrstev 140 tkaniny. po vytvrdnutí , nejlépe druhý den kopyto vyloupnu, vložím zpět do formy a nechám alespoň týden dozrát.
Před laminováním je třeba formy vymýt vlažnou vodou, vytřít pastou na podlahu a vyleštit. Potom natřít(nastříkat) PVA, nechat vyschnout a začít laminovat.
Pozn.: je vhodné, aby barva forny měla poněkud odlišný odstím než budoucí výrobek, jsou potom při laminování lépe vidět nedostatky při pokládání první vrstvy.
No jo jenze Vasek Sadlo je prave "az moc velky profik" ;-)Tady se dá hodně naučit - je to sice o letadlech, ale princip je úplně stejný. :idea: http://www.savex.cz/?lang=cz :idea:
Ten chlap fakt umí. A protože opravdu umí, tak nemusí dělat žádný tajnosti a nenechá si to všechno jen pro sebe.
- Pepa Darvas
Výroba formy je sice na první pohled dost složitá ,ale myslím si ,že trošku šikovnější a zručnější člověk by to měl zvládnout.Zkusím se v kostce shrnout ty nejzákladnější věci ,které je nutné dodržet.
1) vyrobit pevné a a tvrdé kopyto,buď klasickou cestou plaňkováním ,nebo výrobou dřevěných bloků.
2) perfektně vytmelit a vybrousit,nastříkat kvalitní barvou a znovu vybrousit papírem 2000
3) rozmyslet si dělící rovinu trupu ,většinou to dělám tak ,že položím kopyto na bok ,kolem něho vypodložím do výšky poloviny trupu dřevo a pak z tvrzeného polystyrénu dělám dělící rovinu ,kterou se snažím slícovat co nejblíže s trupem.Kde se mi to dokonale nepodaří ,tam nacpu plastelínu a pečlivě vyhladím.Vše lepím tavnou pistolí bez kontaktu s trupem.
4) nyní nastává leštění ,k tomu lze použít pastu na parkety ,ale pozor .Jen tu bílou ,žlutá není vhodná.Obsahuje silikon ,který se nemá rád s PVA separátorem a proto hází očka.Na výsledné formě to je hodně vidět.Pro jistotu používám pastu od Havla.Pak separuji PVA separátorem ,také natíracím s jemným molitanem.Jsem trošku pohodlnější ,než Hňup ,nemyji molitan ,ale zavřu ho do skleničky se separátorem.
5)Po dokonalém zaschnutí separátoru začínám s laminováním.Tady je otázka jak hodně chce kdo kvalitníé formu a na kolik výrobků.Lze použít místo formovací pryskyřice Eprozin.Je to nejlevnější materiál a dá se říci ,že i kvalita je na dobré úrovni.Na délku modelu kolem 80 cm,stačí dvě balení po třista gramech což je asi sto šedesát Kč.Takže rozmíchám dle návodu Eprozin,míchám dřevěnou špachtlí a po dobrém promíchání vše vyškrabu a dám do jiné misky a znovu promíchám .Velice na tom záleží aby byl materiál dokonale promíchaný ,mohly by se vytvořit bubliny z špatně promíchaného materiálu.
6)Začnu natírat kopyto a opět důkladně roztírám ,a nanáším vrstvu asi dva mm.Než začnu laminovat tkaninou ,ještě rozmíchám v epoxidové pryskyřici celulózu na hustější kašičku a potřu celou polovinu trupu.Nechám v teple zaschnout asi hodinu a potom laminuji a pokládám vrstvy ,aby byla forma silná.
7) Naohýbám a nařežu kolem dělící roviny pás železa z L profilu a důkladně zalaminuji.Pak to nechám vyschnout .Nejlépe za dva dny odstraním vypodložení dřeva ,otočím celé kopyto a očistím kolem dělící roviny zbylou plastelínu.Postupuji dále v práci jako na první polovině
8)Po zaschnutí vyvrtám v železných profilech díry pro čepy ,které budou držet formu a závity na šrouby ,které tu formu spojí.Až terpve nyní rozloupnu formu.Začistím vymyji v jarové vodě a pastuji,sedmkrát a vždy nechávám den mezi vrstvami na stvrdnutí vosku.
To by bylo asi všechno ,snažil jsem se napsat to ,co dělám já.Určitě to spousta lidí dělá jinak .Ale takhle to taky funguje
1) vyrobit pevné a a tvrdé kopyto,buď klasickou cestou plaňkováním ,nebo výrobou dřevěných bloků.
2) perfektně vytmelit a vybrousit,nastříkat kvalitní barvou a znovu vybrousit papírem 2000
3) rozmyslet si dělící rovinu trupu ,většinou to dělám tak ,že položím kopyto na bok ,kolem něho vypodložím do výšky poloviny trupu dřevo a pak z tvrzeného polystyrénu dělám dělící rovinu ,kterou se snažím slícovat co nejblíže s trupem.Kde se mi to dokonale nepodaří ,tam nacpu plastelínu a pečlivě vyhladím.Vše lepím tavnou pistolí bez kontaktu s trupem.
4) nyní nastává leštění ,k tomu lze použít pastu na parkety ,ale pozor .Jen tu bílou ,žlutá není vhodná.Obsahuje silikon ,který se nemá rád s PVA separátorem a proto hází očka.Na výsledné formě to je hodně vidět.Pro jistotu používám pastu od Havla.Pak separuji PVA separátorem ,také natíracím s jemným molitanem.Jsem trošku pohodlnější ,než Hňup ,nemyji molitan ,ale zavřu ho do skleničky se separátorem.
5)Po dokonalém zaschnutí separátoru začínám s laminováním.Tady je otázka jak hodně chce kdo kvalitníé formu a na kolik výrobků.Lze použít místo formovací pryskyřice Eprozin.Je to nejlevnější materiál a dá se říci ,že i kvalita je na dobré úrovni.Na délku modelu kolem 80 cm,stačí dvě balení po třista gramech což je asi sto šedesát Kč.Takže rozmíchám dle návodu Eprozin,míchám dřevěnou špachtlí a po dobrém promíchání vše vyškrabu a dám do jiné misky a znovu promíchám .Velice na tom záleží aby byl materiál dokonale promíchaný ,mohly by se vytvořit bubliny z špatně promíchaného materiálu.
6)Začnu natírat kopyto a opět důkladně roztírám ,a nanáším vrstvu asi dva mm.Než začnu laminovat tkaninou ,ještě rozmíchám v epoxidové pryskyřici celulózu na hustější kašičku a potřu celou polovinu trupu.Nechám v teple zaschnout asi hodinu a potom laminuji a pokládám vrstvy ,aby byla forma silná.
7) Naohýbám a nařežu kolem dělící roviny pás železa z L profilu a důkladně zalaminuji.Pak to nechám vyschnout .Nejlépe za dva dny odstraním vypodložení dřeva ,otočím celé kopyto a očistím kolem dělící roviny zbylou plastelínu.Postupuji dále v práci jako na první polovině
8)Po zaschnutí vyvrtám v železných profilech díry pro čepy ,které budou držet formu a závity na šrouby ,které tu formu spojí.Až terpve nyní rozloupnu formu.Začistím vymyji v jarové vodě a pastuji,sedmkrát a vždy nechávám den mezi vrstvami na stvrdnutí vosku.
To by bylo asi všechno ,snažil jsem se napsat to ,co dělám já.Určitě to spousta lidí dělá jinak .Ale takhle to taky funguje
Toto som síce písal k téme tuningu áut, ale modelárčenie je v podstate to isté, iba v inej mierke...
http://www.skoda110r.cz/article.php?id=24
http://www.skoda110r.cz/article.php?id=24
Diky vsem kdo k tomuto tematu prispeli.
To jsem blázen,celé dopoledne jsem potil pár vět ke kopytu a laminování,a je to v prachu.
Pokud to vystačí,...Když,tak někde jinde a jindy 
Zatím je tu popsáno laminování do negativní formy.
Pro jeden trup se to ale asi nevyplatí. Druhá možnost je laminování na pozitivní ztracený model.
1) z žeber a lišt postavit kostru trupu
2) vyplnit prostor mezi žebry polystyrénem nebo montážní pěnou
3) vybrousit do tvaru
4) nakašírovat 1-2 vrstvy novinového papíru Herhulesem na trup
5) olaminovat 2-3 vrstvy skla podle potřebné pevnosti
6) vytmelit a vybrousit
7) vydlabat postyrén z trupu.
Není to tak přesné jako negativní forma, ale na jeden trup dostačující.
Pro jeden trup se to ale asi nevyplatí. Druhá možnost je laminování na pozitivní ztracený model.
1) z žeber a lišt postavit kostru trupu
2) vyplnit prostor mezi žebry polystyrénem nebo montážní pěnou
3) vybrousit do tvaru
4) nakašírovat 1-2 vrstvy novinového papíru Herhulesem na trup
5) olaminovat 2-3 vrstvy skla podle potřebné pevnosti
6) vytmelit a vybrousit
7) vydlabat postyrén z trupu.
Není to tak přesné jako negativní forma, ale na jeden trup dostačující.
Přesně tak jsem to popsal.Jen s tím Herkulesem,ředěným opatrně,nechat dobře vyschnout,(ještě levnější je tapetovací lepidlo)zvláště před nástřikem kašírování.Ale tři vrstvy "herkulesovaných novin"vydrží i polyesterovou pryskyřici. 
A čo tak namiesto "herkulesových novín" použiť alobal?
Klidně, ale občas tam potřebuješ něco přilepit a na alobal asi dost těžko. Taky to laminování by byl docela problém. Ale vyzkoušej a dej vědět. (všimli jste si že už těm co jdou na půdu s provazem dokonce otevřu dveře?
)
Dobře se trup vyčistí i ředidlem řady "C" - dříve to byl aceton, co je dnes za svinstvo nevím.
ivankap
Dobře se trup vyčistí i ředidlem řady "C" - dříve to byl aceton, co je dnes za svinstvo nevím.
ivankap
Ivan
C 6000
"všimli jste si že už těm co jdou na půdu s provazem dokonce otevřu dveře? )"
I všimli,chybí ještě doporučená tloušťka a délka toho lana

"všimli jste si že už těm co jdou na půdu s provazem dokonce otevřu dveře? )"
I všimli,chybí ještě doporučená tloušťka a délka toho lana
- Pepa Darvas
Pokud by někdo měl zájem postavit pozitivní formu z polystyrénu,tak já jsem to vyřešil tak ,že jsem celý polystyrénový trup polepil prúhlednou lepící páskou a na to jsem laminoval epoxidem.
taky jsem tak jednou dělal formu (polepit polystirén izolepou) a aniž bych to nějak separoval, šlo to pak pěkně oddělit ;-)
Možná je to ještě lepší nápad.Odpadá starost s vysycháním a dopnutím papíru na překlenutí ev.některých probroušených míst a kroucením překližky vlhkostí

To není dobrý nápad....Možná je to ještě lepší nápad.Odpadá starost s vysycháním a dopnutím papíru na překlenutí ev.některých probroušených míst a kroucením překližky vlhkostí![]()
![]()
1) po broušení je na trupu hodně prachu a páska se špatně lepí
2) to vypnutí papíru při schnutí je vítané - odstraní hodně děr
3) na papír se dá tmelit - oprava podbroušených míst
4) i na polyester stačí jedna vrstva novin...
Alobal nevytvaruješ do oblých tvarů.A čo tak namiesto "herkulesových novín" použiť alobal?
... ale môžež ho poskŕčať tak, aby obopol kopyto.
A ten môj príspevok bol zameraný skôr na odseparovanie kopyta od budúceho trupu, aby pri použití polyesteru neleptalo polystyrén. Len som to tam akosi nenapísal...
A ten môj príspevok bol zameraný skôr na odseparovanie kopyta od budúceho trupu, aby pri použití polyesteru neleptalo polystyrén. Len som to tam akosi nenapísal...
Sváťo i to je pravda.Škoda že se ten můj příspěvek-článek nějakým kouzlem odsud ztratil.I to tam bylo.
Jen jsem předpokládal,že trup je téměř dokonalý a na jedno použití,ev.rovnou trup jako takový.
Pro vícekeré použití:Snad jen ještě malé doplnění-na takto vytvarované kopyto a jeho ev.dotmelení-díry v polystyrenu bych zafoukal montážní pěnou-ty velké určitě.Na malé díry-přelepit papírem.Nerovnosti,prohlubně i dotvarování-sádra,ev.sádra + pryskyřice(dle počtu použití kopyta)Na tmelení trupu jako takového sádru ne,(raději Cabosil,Aerosil)časem i přes použití pryskyřice se může drolit jak pracuje používaný materiál(doporučeno kamarádem tuningářem).
Zkušenost od letadýlkářů - kostru si vyrobí rovnou z kartonu a mezi vlepí polystyren.(to je asi nejrychlejší a nejlevnější varianta)
Jen jsem předpokládal,že trup je téměř dokonalý a na jedno použití,ev.rovnou trup jako takový.
Pro vícekeré použití:Snad jen ještě malé doplnění-na takto vytvarované kopyto a jeho ev.dotmelení-díry v polystyrenu bych zafoukal montážní pěnou-ty velké určitě.Na malé díry-přelepit papírem.Nerovnosti,prohlubně i dotvarování-sádra,ev.sádra + pryskyřice(dle počtu použití kopyta)Na tmelení trupu jako takového sádru ne,(raději Cabosil,Aerosil)časem i přes použití pryskyřice se může drolit jak pracuje používaný materiál(doporučeno kamarádem tuningářem).
Zkušenost od letadýlkářů - kostru si vyrobí rovnou z kartonu a mezi vlepí polystyren.(to je asi nejrychlejší a nejlevnější varianta)
No, můj nejnovější postup polystyrénového trupu:
Jedná se o Jumbo Javelin - tvarovaná příď, pak dlouhý trup stejného průřezu a tvarovaná záď.
Staví ho kluk v kroužku, plány nejsou, jen pudorys a bokorys co mi poslali z Jumboships (podívejte se na www.jumboships.nl) takže stavím víceméně podle fotek.
Na přídi jsem si navrhnul žebrorysky tak husto jak jsem měl tlustou desku PS.
- žebra jsem vystřihnul z tlustšího kartonu a nalepil na PS
- odporovou pilou vyřezal obrys žebra kolmo k desce (objel pilou po kartonu)
- slepil jednotlivé desky na sebe a dostal tak nahrubo vyřezanou příď
-totéž záď
-střední část je první a poslední kartonovéžebro a mezitím cca 50cm PS blok a ořezané opět odpor.pilou
-slepit dohromady příď střed a záď
- obrousit do konečného tvaru podle žeber. Jdeto překvapivě snadno a přesně
- polepit papírem a olaminovat
- vytmelit a obrousit do stavu před nátěr
- vydlabat PS a pokračovat v palubě, nástavbách,...
PS: za jsem si dosaďte "kluk co to dělá v kroužku", jsemsemi psalo líp
- je to moje první loď co nebyla stavěna na desce kýlem vzhůru ale v podstatě "volně v prostoru" přesto není nijak zkroucená nebo křivá
- než díry opravovat montážní pěnou je lepší vyříznou odpovídající kus PS. Líp se to brousí - stejnorodý materiál a stejně mont.p. v sobě má větší díry než je přípustné.
Pokud by někoho zajímaly zkušenosti s vypěňováním M.P. mezi žebry tak se ozvěte.
Jedná se o Jumbo Javelin - tvarovaná příď, pak dlouhý trup stejného průřezu a tvarovaná záď.
Staví ho kluk v kroužku, plány nejsou, jen pudorys a bokorys co mi poslali z Jumboships (podívejte se na www.jumboships.nl) takže stavím víceméně podle fotek.
Na přídi jsem si navrhnul žebrorysky tak husto jak jsem měl tlustou desku PS.
- žebra jsem vystřihnul z tlustšího kartonu a nalepil na PS
- odporovou pilou vyřezal obrys žebra kolmo k desce (objel pilou po kartonu)
- slepil jednotlivé desky na sebe a dostal tak nahrubo vyřezanou příď
-totéž záď
-střední část je první a poslední kartonovéžebro a mezitím cca 50cm PS blok a ořezané opět odpor.pilou
-slepit dohromady příď střed a záď
- obrousit do konečného tvaru podle žeber. Jdeto překvapivě snadno a přesně
- polepit papírem a olaminovat
- vytmelit a obrousit do stavu před nátěr
- vydlabat PS a pokračovat v palubě, nástavbách,...
PS: za jsem si dosaďte "kluk co to dělá v kroužku", jsemsemi psalo líp
- je to moje první loď co nebyla stavěna na desce kýlem vzhůru ale v podstatě "volně v prostoru" přesto není nijak zkroucená nebo křivá
- než díry opravovat montážní pěnou je lepší vyříznou odpovídající kus PS. Líp se to brousí - stejnorodý materiál a stejně mont.p. v sobě má větší díry než je přípustné.
Pokud by někoho zajímaly zkušenosti s vypěňováním M.P. mezi žebry tak se ozvěte.
A ako by to dopadlo, ak by som namiesto kašírovania novinami a herkulesom na polystyrenový trup použil jednoducho náter jednej vrstvy epoxy 371 (zredenú liehom pre lepšiu tekutosť)? Polystyrén by to malo ochrániť pri laminovaní proti naleptaniu a samotný epoxy 371 by mu tiež nemal ublížiť. Prípadne použiť disperzný lak namiesto epoxydu, keď treba aj dve vrstvy.Neskúšali ste to niekto?
- Pepa Darvas
myslím ,že než nějaké kašírování a dále sušení stačí na polystyrén použít jakýkoli epoxid a je po problému.Já jsem polystyrénové jádro měl polepené izolační páskou proto ,abych ho mohl ještě použít.Není třeba používat polyester ,když to leptá.Páska se lepí dobře ,je třeba jádro očistit.Pokud ,ale nebudu chtít jádro použít ,prostě to na to nalaminuji a po zaschnutí to vyleptám ,nevím o čem je stále řeč?
Jde o to, že po vyleptání máš vnitřek šíleně hrbolatý jak ten epodyd zateče do spár PS a mezi kuličky. A taky dost vzroste jeho spotřeba. Ale jestli Ti to nevadí....A ako by to dopadlo, ak by som namiesto kašírovania novinami a herkulesom na polystyrenový trup použil jednoducho náter jednej vrstvy epoxy 371 (zredenú liehom pre lepšiu tekutosť)? Polystyrén by to malo ochrániť pri laminovaní proti naleptaniu a samotný epoxy 371 by mu tiež nemal ublížiť. Prípadne použiť disperzný lak namiesto epoxydu, keď treba aj dve vrstvy.Neskúšali ste to niekto?
A ak by som robil so Styrodurom (ktorý nemá guličky) tak by ani tá spotreba epoxidu (alebo teda disperzného laku)nebola taká veľká nie. Aká hrubá by vlastne mala byť ochranná vrstva na PS kopyte, aby ho polyester nerozleptal skôr ako vytvrdne prvá vrstva? Alebo ma napadla taká možno šialená verzia skombinovať laminovanie epoxidové s polyesterovým(prvá vrstva epoxid+tkanina,ďaľšie vrstvy laminovať s polyesterom). Ale to je asi škrabanie sa pravou rukou za ľavým uchom čo?
Úplně stačí jedna vrstva tenkého papíru.A ak by som robil so Styrodurom (ktorý nemá guličky) tak by ani tá spotreba epoxidu (alebo teda disperzného laku)nebola taká veľká nie. Aká hrubá by vlastne mala byť ochranná vrstva na PS kopyte, aby ho polyester nerozleptal skôr ako vytvrdne prvá vrstva?
Ty asi nečteš historii, viďAlebo ma napadla taká možno šialená verzia skombinovať laminovanie epoxidové s polyesterovým(prvá vrstva epoxid+tkanina,ďaľšie vrstvy laminovať s polyesterom). Ale to je asi škrabanie sa pravou rukou za ľavým uchom čo?
Co je tak problematické na nastříhání pár pásků z novin, pak vzít štětec a Herkules a naplácat to na PS? Za 1/2 hodiny není co dělat, druhý den to trochu přebrousíš do hladka a laminuješ. I to laminování jde pak podstatně líp. A jako bonus si pak na soutěži můžeš počíst v lodi, co se psalo v době kdy jsi ji stavěl.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6 Odpovědi
- 18582 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Merrimack
-
- 0 Odpovědi