Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Flea

Všechno co se týká rychlých závodních člunů všech kategorií.
Odpovědět
sachssport

Flea

Příspěvek od sachssport »

Zdravím všechny vodou posedlí. Dnes jsem byl poprvé zajezdit Blechu a i když je jízda pěkná, zdá se my mooooc pomalá. Pohon jsem použil Speed 400 6V, regulátor Turnigy 20A, baterii 2S 2200mAh a lodní šroub 25. Pro představu jsem jízdu natočil. Bohužel jen na mobil tak je kvalita spíše bídná. Přidávám ještě video které jsem našel na internetu. Je na něm stejná loď se stejným pohonem jen místo Lipol používá články 7.2V. Je něco co mám špatně? Dík všem. http://www.youtube.com/watch?v=ZJt4pOUM ... e=youtu.be - moje, http://www.youtube.com/watch?v=63cIGtkm ... re=related
SH

Re: Flea

Příspěvek od SH »

Zkus větší šroub. Dává se tam kovový dvoulist 27-29mm podle jeho stoupání a motoru. Nebo z plastových nejsou špatné výsledky s poloponořeným carbonovým 28mm od Graupnera.
burun

Příspěvek od burun »

pro Sachssport,
nedá se říci, že jsi udělal někde chybu. Nelze také porovnávat na dálku 2 stéjné lodě, s tím, že tam jsou stéjné pohony(Speed 400/6V), když nevíš co má osazeno jako RC příslušenství ( váhově), jestli je dovážen podle soutěžních pravidel na minimálně 500g v porovnání s váhou tvoje blecha. Už podle zdrojů pohonu ty máš cca 210g a on cca 140g, což už máš rozdíl v jeho prospěch 60g.
- podle videí vypadá, že tvoje blecha má větší ponor (to ale může být zkresleno úhlem pohledu).
- Podle zvuku na video záznamech má jeho motor vyšší otáčky - není tak zatížen, a tím větší rychlost. (vhodnější šroub ? menší váha ?)
Píšeš, že máš šroub 25mm. Jestli je to 2 listý Graupner 451.0, který je u nás k dostání, tak ten je nevhodný - je určen pro nízkootáčkové motory a máš ho hodně zatížený, a tím se ti nedostává do otáček = nemáš rychlost.

Určitě vyměň šroub za šroub, který ti doporučuje SH ....Graupner 2318.29, v kroužku, který vede se blechy prohánějí.

Ať se to podaří a Tvoje lodě plují
sachssport

Díky za rady. Blechu jsem neosazoval ani nedovažoval podle pravidel. Batrie 2S 2200mAh my váží 128g a celá Blecha 410g. Rozhodně to co píšete ohledně lodního šroubu dává smysl. Jsem začátečník a lodní šroub jsem koupil spolu s Blechou na internetu kde ho k lodi doporučovaly. Je ale fakt že tam byl na motor 7.2-8.4v. Dnes jsem si tedy objednal šroub Graupner 2318.29 a uvidím jaký bude výsledek. Jen se ještě zeptám. Má na rychlost zásadní vliv těžiště? Uživateli SH i Burunovi děkuji.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

sachssport píše:Jen se ještě zeptám. Má na rychlost zásadní vliv těžiště?
Sklon hřídele i těžiště mají u rychlostních modelů zcela zásadní význam. Mnoho prostoru k experimentování nezbývá, resp. slepé uličky již objevili jiní, takže je možné je přeskočit.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

A motor 4.8 V Speed 400.Jen je asi tak na tři jízdy
sachssport

Tak jsem dnes byl vyzkoušet blechu s novým šroubem Graupner 2318.29 jak jste my doporučily a nestačil jsem se divit jak ožila. Teď jsem opravdu spokojen a užívám si to. Co ještě budu muset řešit je dovážení. Při plném plynu se převrací blecha na bok a je stranově hodně neklidná. Je u Blechy dáno místo kde je těžiště a od toho se odpíchnu nebo je to opravdu jen o zkoušení a zkušenostech? Pokud je loď těžká na předek, bude se bořit pod vodu. Pokud těžká na zadek, bude poskakovat nebo v tom mam zmatek. A jak je to stranově? Dík za cenné rady.
SH

Příspěvek od SH »

u blechy musíš těžiště posunout hodně na levou stranu, jinak při plném plynu bude dělat výkruty. V klidu je hodně, opravdu hodně (cca 30°, možná i víc) nahnutá na levobok. Za jízdy se to srovná.
Stranově neklidná.... nemáš vůle v náhonu kormidla? Blecha je na kormidlo hodně citlivá...

Pokud za jízdy poskakuje, je třeba těžiště posunout dopředu.
sachssport

Tak jsem těžiště asi dořešil. Jak psal SH dal jsem baterii do levé části trupu. Teď pokud blecha stojí na místě je nakloněná na levý bok ale při plném plynu se srovná. Myslím že se tím vyřešila i ta neklidnost. Také těžiště jsem přesunul více dopředu a teď už ji ani nevadí menší vlnky na kterých před tím řádně poskakovala. Chci se vás zeptat jestli jste někdo nezkoušel motor MIG 400 3Li 12V viz. http://www.megamotor.cz/v4/script/defau ... arget=_top . S 3S LiPol by měl mít o cca 2000ot/min více než Mig 400 6V a to už je zase snát. Ne? Rozhodně do Blechy nechci dávat stříďák ale tehle plechovka mě docela zajímá. Dík
burun

Příspěvek od burun »

pro sachssport,
při použití motoru MIG 400 3Li nebudeš mít o 2000 otáček více spíše o něco méně a větší váhu lodě (aku 3s ).
motor: Speed 400 6v ...18000 otáček ............z toho KV 3000 ( otáčky/V)
motor: MIG 400 3LI 12V ....21 000otáček ..................KV 1750
1/ při předpokladu, že máš plně nabitý aku ( článek ....4V)
motor Speed ........24000 otáček
motor MIG ............21000 otáček
2/ standarda..... nabitý aku (článek ......3,7v)
motor Speed ........22200 otáček
motor MIG ........... 19425 otáček
Plout ti to určitě nebude rychleji, snad s experimentováním ....použitím těžšího šroubu ( kovový ), ale za cenu 1 pohoného setu, máš prakticky 2 akumulátory 2s na výměnu.

Ať tvoje lodě plují
SH

Příspěvek od SH »

Burun: teoreticky máš pravdu.... praxe je trošku odlišná...
- 3s baterie nemusí být těžší - počítají se Wh a nikoliv Ah, takže u tříčlánku si vystačíš s nižší kapacitou
- na soutěžích se laboruje s 2s i 3s, různé šrouby, motory, kapacity článků.... zatím nebyla nalezena žádná výrazně lepší sestava pohonu než jiná. pořád se hledá
- pokud použiješ baterku podle pravidel (110g) tak Fleu musíš stejně dovažovat na minimální hmotnost 450g
- jen tak na okraj (sach asi nechce soutěžit...) podle pravidel baterie může mít max 110g nezávisle na tom jestli jde o 2s nebo 3s
- kombinace 6Vmotor + 28mm kovový šroub + 2s 1800mAh baterky (nafouklé, staré, věnované nám jiným závodníkem jako už nevyhovující) zvládla Fleu pohánět na trati 6minut a 19 kol (v současnosti nic moc, kdysi super výsledek), baterky po dojetí mají 3.81V, tedy skladovací napětí, motor studený, dovážení 50g olova na 450g.... - resumé: chtělo by to těžší šroub ale kdo bude dávat 300,- za nový pro občasné poježdění (FSR není naše hlavní kategorie)?

Sachsport: je mi jasné, že každý chce rychleji, rychleji, rychleji..... ale uvaž, jestli není lepší trošku pomaleji (pokud nejezdíš závody nebo dvě blechy současně) kdy to ani moc nepoznáš ale podstatně déle - s rostoucí rychlostí rostou odpory s druhou (nebo dokonce třetí teď nevím a nechce se mi to hledat...) mocninou rychlosti a tím taky i spotřeba energie.
Když jsme začínali s Blechou, poprvé jsme tam dali plastový šroub 25mm?? (baterky 7xNiCd 1100mAh) a Blecha jezdila svižně 15minut .... ale nebylo to na soutěž. Pak jsme dali větší plasťák a rychlost trochu vzrostla a 5min soutěže jsem odjeli OK, v baterkách zbylo cca200-250mAh.... Pak jsme dali kovový šroub, rychlost vzrostla cca o 10% (tak o 1-2 kola víc najeto) a po 5min baterky zvadly....
Otázka zní - stojí ta honba za rychlostí, když nesoutěžíš za to? A to už nemluvím o tom, že Lipol baterky, pokud budeš jezdit "dokud to pojede" dostanou pěkně na prdel...

Taky tu dosud nepadla kombinace motor 7.2V a 3s LiFe tužky.... LiFe je sice těžší, ale bezpečnější, nechá si víc líbit při vybíjení i nabíjení. Pro soutěž se to neukázalo jako dobrá volba ale pro rekreační poježdění to nemusí být špatné.
burun

Příspěvek od burun »

pro SH: máš plnou pravdu s Wh, při soutěžích, kde máš stanoven váhový limit akumulátorů.
Kdyby však použil zdroje s kapacitou stéjnou jako u 2s ( 2200 mAh) tak se mu doba jízdy prodlouží, ale klesne rychlost ....větší hmotnost lodě a s uvažovaným motorem MIG 400 3Li i následkem snížených otáček.

Nepředpokládám, že bude s lodí soutěžit.
Odebraný příkon roste s 3-mocninou vůči zvyšování rychlosti.

Kdybych si postavil rekreační "blechu", tak není špatná úvaha použití LiFe, z důvodu, že jsou mnohem odolnější než Lipol, ale použil bych motoru 400 6V a 2s článek LiFe. ( 6,6V x 3000 ot. ......19800 otáček ) motor 7,2V napájen 9,9V už se mi zdá přetížený .... pokud to snese, pak by měl ( 9,9V x 3000 ot. ........29700 ot.) Teoreticky s menším šroubem = "ekranoplán" letící nad hladinou nebo "raketové torpédo". (určitě to nevydržel motor - vysoký odběr proudu). Bez zohlednění tvaru - schopnosti trupu se udržet na hladině.

Úplný tuning "blechy" bez omezení : Speed 480 BB Race + lipol 2s

Takže, zůstaň u toho co máš, jak doporučuje SH .......stojí honba za rychlostí za to ?

Ať Vaše lodě plují
sachssport

Jo kluci asi máte pravdu. Jak psal SH ,,každý chce rychleji a rychleji. Je to přesně tak ale Blechu mám sám, závodit s ní taky nebudu proto je delší jízdní doba pro mě asi prioritou. Nechám ji tak jak je a časem třeba pořídím Sharka. Každopádně Dík
Odpovědět

Zpět na „Rychlíci“