Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Kdo máte Artura - hlaste se !

Všichni lodní modeláři znají Artura! Vše co se týká tohoto dnes již kultovního modelu.
petr hájek

Re: Kdo máte Artura - hlaste se !

Příspěvek od petr hájek »

já se chytal oplankovaného trupu , návaznost musí být bez jakékoli vypoukliny či propadliny oproti obroušeným plankám , pak už to jde jednoduše .Prohluben pro kormidelní mechanizmus pod palubou je možno probrousit zvrchu i s palubou a žebrem stačí k tomu modelářská frézka nebo hrníčkový vrták na díry do sádrokartonu a plátek pilky na železo.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Jasně, s kormidelním mechanismem a vším, co s tím souvisí včetně vykucháním vnitřku zádě nemám vůbec problém, tam totiž přesnost nehraje až takovou roli, jde mi čistě o vnější partie zádě. V článku "Artur z Holandska" sem našel fotky, ze kterých je vidět, že si dotyčný napřed vyřezal více tenkých částí a ty pak slepil k sobě a měl základní tvar hotovej, jen už to musel dobrousit. Jenže sem nikde nenašel žádnej výkres na vyřezání těchto plátů. Zatím to vypadá na měsíc neustáleho broušení a tmelení, než ten tvar chytnu, protože to jinak neni možný. Tak velkou plochu bez žeber blízko u sebe jen tak asi netrefim. No co se dá dělat. Nějak to budu muset zvládnut a ten tvar nakonec docílit. Kdyby měl někdo nějakou radu, rád zvážím každou možnost k docílení uspokojivýho výsledku.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
SH

Příspěvek od SH »

- nalep špalky balsy na záď
- vem plát pilky na železo a špalek ořezej podle půdorysu paluby...prostě polož trup palubou na kraj stolu a kolmo k stolu shora to vem pilkou.¨a začisti rašplí.
- totéž udělej podle bokorysu - oříznout podle vazu
- pak to udělej podle z pohledu na záď podle posledního žebra.

no, a nakonec to už rašplí zakulať a dodlaď smirkem. 3áhnutím rukou poznáš výstupky a propadliny.

Zvládlo to hodně lidí před tebou, zvládneš to taky.
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Snad to teda nakonec nějak půjde. Díky vám oběma za rady.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
SH

Příspěvek od SH »

Toto našel Benash na netu http://nauticurso.com.br/shop/index.php ... uct_id=208

takže Artur není už jenom česká specialita.... :)
Wilczak Jiří

Příspěvek od Wilczak Jiří »

Minulý rok jsem na Aukru sehnal starý potrhaný plánek Artura za korunu plus poštovné a začal stavět.Dva měsíce už nádherně jezdí,a snad nevadí že není ze stavebnice ale do poslední špejle z materiálu z modeláře.Snažil jsem se držet plánu a tak jedině co je jinak je kryt motoru a jakýsi pseudo jeřáb se sítí a rybou:-).Fotky že existuje jsou v galerii.A malá třešnička na dortu-letos jsem po otci objevil Artura z originální stavebnice.
Jan Olbert

Příspěvek od Jan Olbert »

Artur 903
ObrázekObrázek

Před léty jsem na půdě objevil po otci stavebnici Artura. Dohromady byla slepená akorát žebra s kýlem, ale ohromil mne hned na první pohled. Umanul jsem si, že ho dostavím. No trvalo to trochu déle, než jsem si představoval a ve výstavbě jsem si dal asi 4 roky pauzu, ale letos o prázdninách jsem oprášil nehotový trup a Artura dokončil. Je to moje úplně první loď a s modelařinou jsem předtím neměl v podstatě žádné zkušenosti, takže jsem se učil během stavby - velmi často tedy z vlastních chyb. :)

Přidávám odkaz na galerii Rajce, kde jsem se alespoň částečně snažil dokumentovat výstavbu:
http://xower.rajce.idnes.cz/Artur/

A také videoukázku z prvních plaveb:
[video]http://www.youtube.com/watch?v=8J9NfzFr ... ture=g-upl[/video]
Joe

Příspěvek od Joe »

Kato

Příspěvek od Kato »

Joe píše:Artura mají i v Brazílii:

http://www.youtube.com/watch?v=n2Ra-Jkf ... ature=plcp
Ta mjůzik z videa mi teda brazilsky moc nepřipadá :D
Marek Vrbka

Příspěvek od Marek Vrbka »

Taky se přidám. Měl jsem prvního Artura asi v 15 letech, zhruba po 2 letech jsem ho vybavil vysilačkou Mars a to bylo něco jiného! Můj první ovládaný model. Po několika letech jsem ho prodal,následovali další lodě a pak jsem dostal druhého Artura k vánocům od manželky. To mi bylo asi 25let ale pro nedostatek času jsem ho stavěl velmi dlouho. Za to jsem ho vybavil osvětlením, jezdim s ním už asi 7let. Příšti rok ho ale už nechám na suchu odpočívat ,asi mu udělám čestné místo na polici a budu se na něho dívat snad až do důchodu. Je na čase jezdit i jinými.
Ondras71

Příspěvek od Ondras71 »

Tak se také připojuji. Artura mám doma již hodně let, stavěli jsme jej s bratrem ještě před vojnou. Zpočátku jsme sním chodili jezdit na rybník, ikdyž bez ovládání jen jezdil dokola.., bylo to super! Nyní zdobí stěnu v pokoji, trochu se na něj práší, ale je stále připraven připojit baterii a vyjet!!!!
Obrázek Obrázek Obrázek
,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost..."
peťula

Příspěvek od peťula »

Sice o nějaký rok později ale také se hlásím do klanu majitelů legendárního ARTURA.Je to sice už veterán ale pořád brázdí vodu.
Co zkusit zopakovat akci o setkání majitelů tohoto modelu??Mohla by to být zajímavá podívaná.
Naposledy upravil(a) peťula dne sob bře 30, 2019 22:48, celkem upraveno 1 x.
zdenok

Příspěvek od zdenok »

ahoj,
také vlastním Artura. Byl postaven v roce 1978 ze stavebnice koupené v Modeláři v Plzni. Stavěl jsem jej na vojně v Janovicích a vyhrál s ním II. místo v soutěži asut Domažlice. Cena byla malovaná váza. Oboje dosud mám a myslím, že je Artur dosud "jezdivý".
I když dlouhá léta už stojí pouze na skříni.
Takže je to další kousek do počtu Arturů.
zdravím Z.
MartinU

Příspěvek od MartinU »

Ahoj,
také vlastním Artura, stavěl jsem jej s tátou někdy těsně po převratu v 89 roce.
V současné době odpočívá na poličce a mohl by brázdit naše rybníky a hluboké řeky, ale bohužel bych musel přestavět RC vybavení v modelu, které již není v našich končinách platné.
Možná se do toho nakopnu a přestavím vnitřní vybavení. pokrok velice pokročil a nemám přehled co se běžně pro lodičkáře používá za RC soupravy, všiml jsem si že jsou mnoho kanálové a využívají se uplně jiné frekvence...
Tímto se přidávám k vlastníkům tohoto modelu. :)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Máš Artura?“