Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Schéma ovládání plachet
Re: Schéma ovládání plachet
Zdravím ,řeším jak nejlépe udělat ovládání plachet,má někdo nějaký kvalitní výkres nebo detailní fotografie? Také zde byl článek o ovládání s nekonečnou smyčkou ale můžu si oči vykoukat a nemohu ho najít.
Plachty chci ovládat navijákem pod palubou a chci aby to bylo co nejednodužší ,minimum kladek a pod.
Díky za rady a podněty!
Plachty chci ovládat navijákem pod palubou a chci aby to bylo co nejednodužší ,minimum kladek a pod.
Díky za rady a podněty!
Např. tento článek by mohl odpovědi poskytnout:
http://minisail.cz/clanky/co-se-skryva-pod-palubou
Pak se nabízí jeden informační zdroj od Borka Dvořáka v němčině, ze kterého lze z četných ilustrací též čerpat:
http://www.minisail-ev.de/mb/mb-02-03/mb-02-03.htm
http://minisail.cz/clanky/co-se-skryva-pod-palubou
Pak se nabízí jeden informační zdroj od Borka Dvořáka v němčině, ze kterého lze z četných ilustrací též čerpat:
http://www.minisail-ev.de/mb/mb-02-03/mb-02-03.htm
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Jo díky ,to na Minisail je přesně to co jsem nemohl najít...
Dobrý den, sic jsem již postarší pustil jsem se na žásost syna do stavby lodě-karavely, špatně jsem vytiskl planky tak z puvodně 20cmm jsem slepil trup 70cm tak bych rád tuto na ovládání, má dvě latinské plachty každá je ovládána 6+2(vytažení ráhna)lana máte s těmito typmi plachet nějakou zkušenost? děkuji
Obávám se, že s dvojicí takových plachet u nás nemá zkušenost nikdo. Před několika lety s jednou vzdáleně podobnou plachtou vyváděl skopičiny majitel katamaránu Proa:

Letos na stejné téma experimentuje František Chmelka, jen se elegantně vyhnul problému s překážejícím stěžněm tak, že zvolil předlohu, která klasický stěžeň nemá:

Na samý závěr si však neodpustím poznámku o tom, že pro případné dobré jízdní vlastnosti bude 70 cm dlouhý trup stále malý a jen horko těžko se do podpalubí vejde vše potřebné: naviják, servo kormidla, přijímač, akumulátory.

Letos na stejné téma experimentuje František Chmelka, jen se elegantně vyhnul problému s překážejícím stěžněm tak, že zvolil předlohu, která klasický stěžeň nemá:

Na samý závěr si však neodpustím poznámku o tom, že pro případné dobré jízdní vlastnosti bude 70 cm dlouhý trup stále malý a jen horko těžko se do podpalubí vejde vše potřebné: naviják, servo kormidla, přijímač, akumulátory.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Karolinus I
Zdravím, nepochopil jsem, co znamená 6+2. Myslím, i když zde není ani obrázek zamýšlené stavby, tak ovládání bude jednodušší než jiného dvojstěžníku. podle někerých fotek je plachta jednou vlevo a jednou vpravo přes stěžeň. Na jednoduché ovládání stačí jedno servo jako naviják a druhé na kormidlo. V první fázi bych to jinak neřešil. později , až se to vyzkouší, tak bych začal doplňovat ovládání . (další servo na trim plachet, popřípadě zkusit přehazování přez stěžěň a pod.) Těch 70 cm bych nechal jako pojízdnou laboratoř a začal uvažovat o déce kolem 120 cm, popřípadě více.icalan píše:Dobrý den, sic jsem již postarší pustil jsem se na žásost syna do stavby lodě-karavely, špatně jsem vytiskl planky tak z puvodně 20cmm jsem slepil trup 70cm tak bych rád tuto na ovládání, má dvě latinské plachty každá je ovládána 6+2(vytažení ráhna)lana máte s těmito typmi plachet nějakou zkušenost? děkuji
A je To . . . .!
Loď je podobná jako ta na obrázku jde puvodně o statický model který bych rád na vodu , 6+2 lana ( dvě lana na natáčení ráhna dole,dvě lana na natáčení ráhna nahoře, dvě lana, jedno s cípu plachty a 2hé s cípu plachty přes kladku u ráhna a + dvě lana na spouštění ráhna) problém s rozměry nemám servo kormidla, servo rízení převodovky(pomocí klikové hřídele),(16) navyjákůna převodovce(z hodinářských a jim podobných koleček) a motor navijáků.
- Karolinus I
Většina lan, které uvádíš, je pro plavbu spíše na obtíž. pro začátek bych opravdu volil pouze ovládání jednoduché. Až se vše osahá, tak přidávat případná další vylepšení. Chtělo by to ale něco konkrétnějšího,(fotku, nákres a pod.) Jestli máš teď o víkendu volno, celá elita plovoucích modelů plachetnic je na Velkém Dářku. Tam se dovzíš nejvíce vědomostí. jinak Ti fandím byli by jsme už dva s latinou.icalan píše:tato
A je To . . . .!
Aho bohužel jsem v hokně, prvotní plán jenž se ni dostal do ruk(našel a stákl z internetu) byl na loď podobné této - http://cs.wikipedia.org/wiki/Karavela . Nemužu sem nějak tento obr. dostat proto odkaz, dnes jsem se od známého dozvěděl že jde v podstatě o ořezaný (poupravený) plánek p. Daniela Duška na Ninu a v součastnosti mi vyvstala otázka zda Nina či Karavela z překladu latiny Svatá. dále jsem se nechtěně dopustil blamáže loď odpovídá Nině 1: 48, křivítko s pravítkem které nejčastěji používám mi žena pro zpříjemněni práce nahřála a natáhla,
- Karolinus I
Obrázek není třeba, je poměrně známý , ale jako plovoucí model bych jej moc nedoporučoval. Vhodnější se mi jeví odkaz od p. Hájka v sekci "bazárek". Ale jsou i jiné .icalan píše:Aho bohužel jsem v hokně, prvotní plán jenž se ni dostal do ruk(našel a stákl z internetu) byl na loď podobné této - http://cs.wikipedia.org/wiki/Karavela . Nemužu sem nějak tento obr. dostat proto odkaz, dnes jsem se od známého dozvěděl že jde v podstatě o ořezaný (poupravený) plánek p. Daniela Duška na Ninu a v součastnosti mi vyvstala otázka zda Nina či Karavela z překladu latiny Svatá. dále jsem se nechtěně dopustil blamáže loď odpovídá Nině 1: 48, křivítko s pravítkem které nejčastěji používám mi žena pro zpříjemněni práce nahřála a natáhla,
A je To . . . .!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 7831 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous
-