v jiném vlákně jsme probírali kdo jak ohýbá dřevěné lišty, kdo používá jakou ohýbačku atd. Myslím, že tohle si zaslouží samostatné vlákno.
Takže ohýbání lišt na Essexu jsem dělal metodou "horké páry". Na plotýnkovej vařič vyřazená konvice plná vody, vařič zaplej na plno a za 20 min jsem mohl vesele ohýbat. Nejdřív jsem konvici plnil až po okraj, ale občas voda "prskla" ven a to bylo dost nepříjemné na prsty.
Výborně se ohýbali silnější profily (myšleno např. 2x7 mm) a velké poloměry + kroucení lišt. Horší je to s ohýbáním malých poloměrů (např. 2x2 mm), malých profilů a ohýbání lišty přesně v místě kde potřebujeme. S trochou cviku a trpělivosti se to ale dá zvládnout. Takřka vůbec nejdou ohýbat konce lišt.
Protože budu potřebovat ohýbat lišty 0,6x2 mm rozhodl jsem se vyzkoušet nějakou el. ohýbačku. Protože žádnou nevlastním, nezbývalo než koupit nebo vyrobit. Takže pokus o ohýbačku č. 1.
vpravo standardní hrotová pájka, zleva hlavice, převlečná matice a trn (vyrobil soustružník ze slitiny mědi a mosazi), který jsem po nasazení převlečné matice zalisoval do hlavice. Trn jsem zasunul do pájky místo hrotu a šup s tím do zásuvky.
Vzhledem k tomu, že pájka kterou jsem měl má pouze 30W a hlavice průměr 30 mm, tloušťku 15 mm, tak nahřívání tomu taky odpovídalo, cca 20 min. Lišty jsem mě dopředu namočené, zkoušel jsem 2x2 mm, 2x7 mm a 3x5 mm.
I přes malou Wattáž pájky to šlo docela pěkně.
Pavel