Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Prosím o radu s RC soupravou

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
tomaskodet

Re: Prosím o radu s RC soupravou

Příspěvek od tomaskodet »

Dobrý den,

zakoupil jsem svůj první RC model lodi Sisapon od firmy Deans marine a nevím si rady s tím jaký motor a RC příslušenství mám k tomuto modelu zakoupit. v návodu to není uvedeno a jsem úplný zelenáč na to abych si poradil sám, prosím vás tímto o pomoc a radu. předem moc děkuji

Charakteristiky modelu
Měřítko: 1:100
Délka: 62 cm
Šířka: 10 cm
Výtlak: 1069 g

odkaz na model:
http://www.modelylodi.inshop.cz/inshop/ ... &ItemIdx=0

Tomáš

tomaskodet@seznam.cz
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Nejlepší je navštívit nějaké setkání nebo soutěž modelářů. Pokud jak píšeš, jsi začátečník, ušetříš si spoustu tápání a možná i zklamání při stavbě. Co se týká osazení, dal bych tam obyčejnou 400stovku na kompakt hřídeli. Možná se ozvou další a doporučí střídavý motor, v tom zatím tápu, tak doporučuji ten stejnosměrný. Samozřejmě potřebuješ regulátor, já používám DSyS. Servo jakékoliv standart nebo i mini které také stačí. Vysílačku buď starší 40MHz nebo 2,4GHz stačí 2kanál ale zase při cenách v Číně je otázka zda jít do starší. Opravdu nejlepší je napsat do profilu odkud jsi (teda pokud to není tajné) a myslím, že se někdo z okolí ozve a pozve tě na ježdění, nebo jak jsem psal přijít se podívat na soutěž kde je větší koncentrace modelů.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
tomaskodet

díky moc za radu. jsem z Prahy, normálně stavím jen dřevěné neplovoucí, ale syn mě překecal na RC. Mohu se ještě zeptat jaké by měl mít ten motor napětí, případně otáčky? nebo na to nezáleží?
Luděk

Příspěvek od Luděk »

To je mooooooc, 280tka bude stačit. V BKA jsem měl dvě 280 a výkona na 40% a byla to raketa....
SH

Příspěvek od SH »

Luděk píše:To je mooooooc, 280tka bude stačit. V BKA jsem měl dvě 280 a výkona na 40% a byla to raketa....
no, "mooooooc" to nejspíš nebude, ale bude to dost až hodně....:)

máš pravdu, že 280ka to utáhne, ale taky bych raději doporučil 400/7.2V a třeba jen 5tičlánek anebo pokud to přesto bude moc tak 400/12V, nebo něco z té velikosti vykuchané z tiskáren, kopírek, videí....
nejde ani tak o to, jestli to 280ka zvládne nebo ne, ale ta 400ka si pojede úplně v klidu, nic se nebude hřát, žádné chlazení nebude potřeba, je větší, mohutnější a tím líp vyzařuje teplo, atd. Z přebytku výkonu se dá ubrat... ale pokud bude chybět, tak se těžko předělává na silnější.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

SH je zase rychlejší ;) K tomu co napsal, přidám ještě jeden argument. Kompakt hřídel na 280 jsem ještě u prodejců nezaregistroval. Na 400 stovku je běžně k dostání. Jasně že se dá i z normální hřídelí,ale proč si přidávat další práci?
Nalim

Příspěvek od Nalim »

PS. jinak tady je kalendář závodů kde se dá přijet i jen na "čumendu" http://www.klom.cz/kalendar
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Jako jo, ale u takovýho šušňa si myslím že je to šumák. Nebavíme se tu o nějakých výkonech.
Toto jsou dvě 280tky na 60procent.

[video]http://www.youtube.com/watch?v=fdgieIrf6Mw[/video]

Pokud by se na Compactu trvalo, chcete mi říct že se na 400vkovou nedá 280tka přidělat ? Já tvrdím že ano a stačí na to dva pohyby stojanové vrtačky. My to tam nedali protože BKA je placaté a není v tom místo.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Bohužel ty dva pohyby nestačí :/ Rozteč uchycení motoru je malá a zasahuje již do části směřující ke hřídeli a tím nejde šroubek nasadit.Také jsem to chtěl tak udělat. Muselo by se na soustruhu trochu ubrat, no ale kdo má soustruh doma, ten si může udělat jakou chce sám.
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Toho jsem si nevšiml.. Změřím doma. Ale stačilo by odpilovat stěnu a pak by se tam imbus dát dal. U takhle malý lodi by mu stačila přepážka a spojit to s hřídelí silikonovou hadičkou.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

bych to nekompikoval ......400 + copact, je to pomalá loď ..baterky ...no záleží jak často to pojede ...5 nebo 6 článek nicd .....400 3Lii (12 v)
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Nalim

Příspěvek od Nalim »

Dobrá nová informace ! Když jsem před dvěma lety hladal, tak jsem nenacházel. ;)
tomaskodet

jste užásný, moc vám všem děkuju za pomoc. snad to zmáknu dát nějak dohromady
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

přijď na letní Lužiny 2,6 ! uvidíš, pokecáš, ......
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Ne , Fakt je že tu 400 bys měl těžce přemotorovanou.
Pokud by motor hřál, koupíš si mosaznou trubičku 4/3, plášť motoru trochu obrousíš a tuto podélně na ni přiděláš. Na BKA to tak mám a motor je studený.
tomaskodet

takže kdybych nakoupil např. takovouhle sestavu tak mi to bude pracovat?

MOTOR: 400/7.2V Mig - http://www.jino.cz/motor-400-7-2v-mig-646.html

REGULÁTOR: SP 06 switch Jeti - http://www.jino.cz/sp-06-switch-jeti-3046.html

AKUMULÁTOR: Ni-Cd 7,2/1700 SCR Sanyo - http://www.jino.cz/ni-cd-7-2-1700-scr-sanyo-347.html

RC SOUPRAVA: 2-kanálová RC souprava Attack ER 2/2/2 40 MHz - http://www.modelylodi.inshop.cz/rcprisl ... ?ItemIdx=0

díky moc
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

1. Motor:
Může být.

2. Regulátor:
Rozhodně ne. I v popisu píší, že je to jen spínač pro spínání pomocných funkcí! V sortimentu JETI žádný vhodný typ do lodě není - lodě potřebují couvat, což letecké regulátory neumí. Dobré zkušenosti mám s regulátory DSYS s proudem kolem 30 A:
http://www.dsys.cz/?prod=3&lang=cz
Dají se sehnat i po Praze. Cenový rozdíl mezi různými proudovými verzemi nebýval moc velký, takže se vyplatilo koupit i silnější verzi pro případné použití v budoucích modelech.

3. Akumulátor:
Může být.

4. RC souprava:
Jednoznačně ne. Je-li její cena limitem, pak tato je mnohem lepší za menší peníze: http://www.jino.cz/rc-souprava-cadet-4- ... -4649.html
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
burun

Příspěvek od burun »

Pro tomaskodet.
Trochu bych změnil sestavu. Ta 400 je předimenzována a zdroj je moc těžký. Celý model se sestavou pohonu uvádíš- 1069g.

motor: Igarashi N2738-51G-5P, 12V ........napájet 2s Lipol (7,4V) budeš mít poloviční otáčky oproti 400(rozměrově stéjné)
obchodni-dum-mija.cz/elektromotory .....motor je sice dražší, ale nepotřebuješ převodovku.

RC souprava: Cadet 4 2,4GHz mod 1, nebo 2 ....označuje ovládání plynu ....vpravo nebo vlevo.
dalšími kanály můžeš ovládat i jiné funkce osvětlení, klakson.,...

servo: ECO 16g

regulátor: MDD 16 universální DC 16A

napájení: Lipo Pack White line 30C++3300 mAh 2s 195g
nebo 25C++2200 mAh 2s 125g záleží na volné hmotnosti, kterou máš k dispozici. Váha je poloviční,až 1/3 oproti NiCd zdrojům.
Měl by jsi mít odběr při napětí 7,4V maximálně 0,5A.

Nevím, kolik chceš investovat do nabíječe, ale dostačoval by:
Equilibrum Mini V2 12/220 V s tím, že pro nabíjení aku ve vysílači si pokoupíš nabíjecí kabel Hitec 6375,

To všechno se dá sehnat v eshopu: eshop.reichard.cz

Samozřejmě, motor musí být odrušený kondenzátory.

tebou navržený regulátor SP 06 není regulátor, ale spínač, který můžeš právě použít na ovládání osvětlení, houkačky...

Ať Tvoje lodě plují
burun

Příspěvek od burun »

Pro tomaskodet,
ještě k té hřídely. Hřídel kompakt "400" se závitem M4 ...šrouby se závitem M3 u nás prakticky nejsou k sehnání.
Šroub pravotočivý.

ať tvoje lodě plují
burun

Příspěvek od burun »

pro tomaskodet,
omlouvám se, nevšiml jsem si, že s lodí bude jezdit syn, takže raději použít 400, ale doporučuji : MIG 400 3Li, a napájet 7,2V,
motor bude mít nižší otáčky než klasická 400/7,2V a otáčky - výkon stéjně budete ještě omezovat regulátorem. Motor má chladící turbínku,zabudované odrušovací kondenzátory, takže nic nemusíte pájet.
Pokud se tam váhově vejdou i ty auto NiMH články déjte je tam, je s nimi snadnější manipulace než s lipolkami.

ať tvoje lodě plují
tomaskodet

díky moc za cenné rady, teď už to musím dát dohromady i kdybych nechtěl :-)) RC loděma nemám zatím žádné zkušenosti tak jsem to chtěl mít pro začátek co nejednoduší. teď už nemám ani dílnu takže opravdu modelařím na koleně :-)
tomaskodet

tak počítám že do příštího týdne bude loď dokončena a proběhne zkušební jízda, doufám že nebude zároveň poslední :-D když tak jsem pak můžu přidat pár fotek.

teda řeknu vám že jsem už dlouho neviděl tak odfláknutou stavebnici. nejen že byla nekompletní, ale veškeré díly jsem musel upravovat aby do sebe vůbec pasovali, o nepřehlednosti návodu a výkresu ani nemluvě. kdyby to bylo made in china tak to pochopim, ale anglie? :-D příště už jen vlastní výroba
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“