Zdravím všechny lodičkáře. Po strašně dlouhé době, v podstatě po odchodu do důchodu, jsem začal znovu s lodičkami. Vzhledem k tomu, ze bydlím v paneláku, musím vystačit s laminátovými trupy a tak podobně. Koupil jsem tedy hotový "model", konkretně "The Majestic", ten jsem skoro kompletně rozdělal a poté znovu poskladal k obrazu svému. Nemusím říkat, že mi lodička svítí, brumlá, troubí, atd. Ale mám problém, při rychlejší jízdě se podélně kolébá. Musím skoro zastavit a uklidní se, potom je možno pokračovat v plavbě. Už jsem dřív nějakou tu lodičku postavil, i "rychlíka", ale s tímto jsem se nesetkal. Poradí někdo?? Mám takto "upravené" ještě další dvě lodě (Pilota od Vladyky a remorkér Atlantis), ale ty jsou v pořádku.
Vím, že moje "hobby" má k modelařině daleko, ale možnosti jsou omezené a hlavně mě to baví.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Podélné kolébání
Re: Podélné kolébání
Vypadá to na problém s polohou těžiště - je příliš vysoko. Chtělo by to co nejvíce hmotnějších částí přesunout na dno, ovšem nevím, zda to půjde. The Majestic od pohledu vypadá, že se kolébat bude.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Diky, asi to bude tvarem trupu. Dnes jsem podlozil pod baterku, tedy na nejnizsi misto, tolik olova, ze lodka byla tak 2 cm nad vodou a je to stejne (skoro). Ale pokud budu jezdit "maketovou" rychlosti, je to parada. Jsem spokojeny. Komin kouri, motor jen prede,.....
Je tu i možnost aktivní stabilizace, záleží na tom, jestli by se našlo uvnitř místo a něco malého hmotného, co se dá přemísťovat. Videl jsem to v Německu na skoro dvoumetrové obchodní lodi s jeřáby, ty byly pochopitelně vysoko a zvyšovaly těžiště a navíc, kdyby se otočily do boku bez stabilizace, tak by se to celé pravděpodobně položilo. Byla tam uvnitř příčně pojízdná plošina poháněná motorem 400 a na ní (auto)akumulátor, podle náklonu se automaticky přemisťoval od strany ke straně. Odstranit kmity nebo náklon to nemůže, ale může je dost ztlumit. Dalo by se to udělat i v menším měřítku se servem. Je to otázka prostoru a samozřejmě financí. Ta loď byla myslím holandského modeláře, možná by se dalo dohledat něco podrobnějšího.
Vypadá to, že to bude tím těžištěm, jak říká Ladous. (Soudím tak podle fotky modelu v internetovém obchodu).
Tudíž platí to, co doporučoval on a možná by stálo za úvahu zhotovit a nainstalovat boční stabilizační kýly. (Ta fotka není zrovna detailní, ale mám dojem, že tam nejsou.) Tím se kývání zcela neodstraní, ale zpomalí se a nejspíš se i zmenší velikost náklonů.
Zdenek
Tudíž platí to, co doporučoval on a možná by stálo za úvahu zhotovit a nainstalovat boční stabilizační kýly. (Ta fotka není zrovna detailní, ale mám dojem, že tam nejsou.) Tím se kývání zcela neodstraní, ale zpomalí se a nejspíš se i zmenší velikost náklonů.
Zdenek
Až teď mě došlo, že v dotazu se píše o podélném kolébání. To bychom potom všichni byli trochu mimo.
Proto jen pro ujištění, že mluvíme o tomtéž: kývá se ten model ze stany na stranu nebo zepředu dozadu? Příčné kývání je to první a podélné to druhé.
Zdenek
Proto jen pro ujištění, že mluvíme o tomtéž: kývá se ten model ze stany na stranu nebo zepředu dozadu? Příčné kývání je to první a podélné to druhé.
Zdenek
Ahoj, kýva se podel delsi osy ze strany na stranu. Jak jsem psal výše, zkusil jsem změnit těžište a hmotnost zátěže, odpoledne zkusím na vodě. Je ale zajímavé, že kolébání se projeví až při vyžších rychlostech. Ty ale potřebuji jen když mne honí rybáři..... .
Ty ale potřebuji jen když mne honí rybáři.....
Tady je ta zásadní chyba! Je třeba honit rybáře .....takto se mi chová korveta od revellu , dokážu ji rozkývat kormidlem až si skoro lehne a to mám baterku gelovku až dole ...ale kývají se i velké lodě, Zdeněk určitě vzpomene na Lipno, to chodilo i na relativně klidném moři ze strany na stranu .....pokud se to opravdu nepoloží na vodu, nevidím v tom zásadní problém ....ale ten pocit "co kdyby" znám a není příjemný ....
Tady je ta zásadní chyba! Je třeba honit rybáře .....takto se mi chová korveta od revellu , dokážu ji rozkývat kormidlem až si skoro lehne a to mám baterku gelovku až dole ...ale kývají se i velké lodě, Zdeněk určitě vzpomene na Lipno, to chodilo i na relativně klidném moři ze strany na stranu .....pokud se to opravdu nepoloží na vodu, nevidím v tom zásadní problém ....ale ten pocit "co kdyby" znám a není příjemný ....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
ještě bych zkusil rozložit hmotnost pod čarou ponoru co nejvíce od středu lodi, bude potřeba menší balast a bude účinnější než když bude jeden velký uprostřed...

NeJaToD team