Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Povrchová úprava

PetrL3

Re: Povrchová úprava

Příspěvek od PetrL3 »

Ethocel, Prim gel, HSC...
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Luděk píše:...
Existuje i typ barev, co po nástřiku rosolovatí - nestečou, ale zaboha si nemůžu vzpomenout jak se to jmenuje..
Ethocel, Prom gel, HSC...
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
carrot

Příspěvek od carrot »

Pro mě je cena dvojsložkových barev více než příznivá, mám je totiž v práci...takže u mě je volba jasná. A je pravda, že moje olšový ruky nastříkají 2k lépe, než syntetiku nebo nitro-myslím si, že lakování 2k by mělo být jednodušší také pro ostatní...a taky neskladuju 6 kilových plechovek různých odstínů barev...jedinou nevýhodou 2k pro mě je to, že mi tužidlo časem zasychá...záleží na každém, jak se rozhodne...
A ještě jedna věc: kolik lodí za rok nastříkáte? a kolika barvama? tempo ostatních neznám, ale mě vychází tak jedna loď na tři roky...Sváťa v kroužku určitě víc, tam je nitro opodstatněné, ale ostatní???
carrot
Jirka M

Příspěvek od Jirka M »

Dobrý den pánové, mě také osud zavedl k používání pistolek "érbruš", (mám jich povícero) avšak modelářské barvy nepoužívám. Používám polyuretanové emaily od Sincoloru a syntetiky Alkyton.

Normálně z nich, pomocí laku Jilkolin vyrábím nitrokombinace, to když chci aby to rychleji schlo a ten Alkyton surově i tvrdím tvrdidlem N75PUR, to když chci aby byl tvrdý a odolný.

Pokud bude zájem, návod napíši, třeba to někdo ještě vylepší a pokročí dál........
SH

Příspěvek od SH »

Jirka M píše:Dobrý den pánové, mě také osud zavedl k používání pistolek "érbruš", (mám jich povícero) avšak modelářské barvy nepoužívám. Používám polyuretanové emaily od Sincoloru a syntetiky Alkyton.

Normálně z nich, pomocí laku Jilkolin vyrábím nitrokombinace, to když chci aby to rychleji schlo a ten Alkyton surově i tvrdím tvrdidlem N75PUR, to když chci aby byl tvrdý a odolný.

Pokud bude zájem, návod napíši, třeba to někdo ještě vylepší a pokročí dál........
zájem je určitě. Časem asi budu muset nitro opustit, ne pro to, že by mi nevyhovovalo ale proto, že jeho sehnání je stále obtížnější.... a tak se dívám, čím ho nahradit.
Jirka M

Příspěvek od Jirka M »

Tak nejdříve začnu tím Alkytonem, na rozdíl od polyuretanových barev je snáze sehnatelný, ikdyž výrazně

dražší. Běžně je však k dostání v kdejakém bau-bau obchodě.

Barvu je potřeba důkladně promíchat, prodává se v konzistenci pro štětec, tedy je hodně hustá a vydatná. Já si

míchám do malých 100 ml. plechovek. Do plechovky vpravím injekční stříkačkou 20 ml. barvy + stejné

množství ředidla C 6000 a důkladně promíchám (doporučuji ředidlo od Severochema Liberec). Poté přidám 5

ml. nitrocelulózového laku Jilkolin, opět dobře promíchat a doředit 5 – 10 ml. C 6000, je hotovo, to je základ,

který potom odebírám z plechovky a dále ředím podle konkrétní potřeby, podle trysky v pistoli, nejčastěji

používám 0,5 – 0,8 mm.

Takto „přeoperovaná“, původně lesklá syntetická barva (alkyd-uretanová), ztratí lesk a je matná, přídavek

tužidla N75PUR, jí vrátí lesk a přidá na odolnosti, mírnou komplikací může být dávkování tužidla, protože

zbytek natužené a nespotřebované barvy už nelze uchovat, tedy přijde vniveč. To platí i v případě, že tužíme

originální (nepředělanou) barvu, pouze ředěnou ředidlem S 6005. Na 20 ml. orig. Barvy, mám jako funkčí

dávku, odzkoušeny 3 ml. tužidla. Když tužím barvu ať již v originále, nebo předělanou na nitro v malém

množství, tak akorát do 13 ml. kalíšku pistole, tak tužím od oka cca. 0,5 – 1 ml. tužidla, ono to není nijak

kritické a funguje to dobře, nějaká ta kapka barvy vždy zbude, člověk to prostě přesně netrefí. Barvu zásadně

nemíchám v kalíšku pistole, vždy mimo.

Tak, to je zatím vše, návod na polyuretanové barvy napíši příště, pokud bude zájem.
Karolko

Příspěvek od Karolko »

Všechny Vás zdravím a prosím o názory. Dnes jsem se chystal na třetí nástřik bezbarvého laku na model a při přebrušování jsem omylem přejel po palubě nehtem. Objevil se světlý pruh a to znamená jediné - lak se nespojil s podkladem. Sice to celé oloupu, ale nevím absolutně co s tím??? Model je přelaminován tkaninou a L285. Lak jsem použil Dupli-color klarlack. Stříkám v garáži, kterou nejdřív "ohřeju" teplovzdušným ventilátorem.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Karolko

Příspěvek od Karolko »

Ještě k povrchu. Celé je to přebroušené pod vodou smirkem 800. Taky jsem přemýšlel o dvousložkovém laku, ale musel bych použít opět sprej. Máte s tím někdo zkušenosti??

Díky za názory. Jsem dost otrávený, myslel jsem že do měsíce půjdu na vodu...
Karel
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Připadá mi to jako by to bylo mokrý.Když se brousí pod vodou je třeba to dřevo nechat řádně vyschnout.
Karolko

Příspěvek od Karolko »

To určitě ne. Po přebroušení to stálo minimálně dva týdny a jak jsem uvedl. je to celé přelaminované.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

vykvetl zbytkový katalyzátor z epoxu, přebroušení musí být těsně před lakem nebo před jakoukoli další akcí na epox povrchu , případně před lakem po přebroušení ještě přejet odmaštovačem ale myslím tím aceton anebo toluen či perchlorethylen či trichlorethylen-čikuli , né tech. benzin či saponát.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
burun

Příspěvek od burun »

Karolko,
Dupli Color má ve svých barevných řadách několik " Klarlaků" .
Z jaké řady ten klarlak je ?

Ať tvoje lodě plují
Karolko

Příspěvek od Karolko »

Je to Rally klarlack. Použil jsem stejnou řadu na spodní část trupu a chtěl jsem to přelakovat jako celek.

Obrázek
Obrázek
petr hájek

popravdě bych nelakoval lakem , lod je moc pěkná na zmrvení.....
když je v laminátu na povrchu s epoxem , asi by to chtělo epox držet i nadále. co takhle silnější vrstvu a brousit a leštit??
jen nápad , prosím nekamenovat.......
Karolko

Příspěvek od Karolko »

V podstatě nejsem proti, když už si s tím hraju, ale jde L285 vyleštit? Nepopraská časem?
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Co použít základ na plasty před lakováním transparentním lakem?
Jirka M

Příspěvek od Jirka M »

Tohle by na epoxidu, mělo určitě držet - výňatek z tech. listu:

LAU 1600
Lak polyuretanový dvousložkový lesklý nežloutnoucí
1. Popis:
Roztok akrylátové pryskyřice ve směsi organických rozpouštědel s přídavkem aditiv.

2. Použití:
· K penetraci savých povrchů (betonu, dřeva, zdiva apod.) pod nátěrové systémy
· K vrchním lesklým nátěrům dřeva a jiných savých materiálů pro interiéry a exteriéry.
· K vrchním lesklým nátěrům kovů pro interiéry a exteriéry.
· Lze jej použít přes polyuretanové emaily pro zvýšení lesku, zlepšení odolnosti a vzhledu.

3. Příprava povrchu před nanášením:
Upravovaný povrch musí být dokonale suchý, zbavený nečistot a původního nátěru a savé materiály (dřevo,
beton, ap.) proschlé. Z přírodního dřeva se doporučuje odstranit místa vyplněná pryskyřicí vyškrabáním nebo
rozpuštěním v technickém benzínu, a vzniklé dutiny vytmelit vhodným tmelem nebo epoxidovou pryskyřicí
(Epoxy 15 520 (CHS-Epoxy 520), Epoxy 110 BG 15 (CHS-Epoxy 531)).
burun

Příspěvek od burun »

Karolko,
lakovat přímo surový laminát jedině dvousložkovým polyuretanovým lakem.
Jak psal Jirka M. mělo by to tím LAU 1600 jít, ale doporučuji Ti spojit se z výrobcem - Sindal Plzeň a.s.,kontakt 377416511
s technickým oddělením a dotázat se na aplikace(nástřik) přebroušení-jaká kapalina?Kolik vrstev jako podklad s přebrušováním a následné závěrečné vrstvy - počet? Prostoje mezi jednotlivými úkony-doba vysychání?.Čím leštit? Čím polišovat?
Technické listy mezi výrobcem -Sindal Plzeň a.s. a distributorem DCH Sincolor cz se mírně liší v čase zahájení aplikace
nástřiku laku po natužení, což ale múže mít vliv.
Další výrobce polyuretanových laků je Colorlak cz. ve Starém Městě u Uherského Hradiště má zelenou linku 800145555,
prokonzultuj to i s nimi. Více hlav více ví - více poradí.
Existují i základové laky a plnící laky, které mohou být současně použity jako vrchní - krycí lak.
Podívej se na stránky www.clou.cz a vyhledéj v informacích - leštění do vysokého lesku(prakticky = co Tě čeká)
Z toho vlastně vycházej s dotazy na výrobce
Případně se dotaž distributora CLOU zda se to dá aplikovat i ve tvém případě.
Nezapomeň se zeptat, co máš udělat s nátěrem(nástřikem) dna jestli jde maskovat. Dvousložkový polyuretan nemá rád
totiž ostatní barvy.

ať tvoje lodě plují
petr hájek

tak jsem zapátral u svého dvorního laminátníka zaprvé se zhrozil proč je přes dřevo ještě laminát (reakce byla at to všechno obrousí na čisté dřevoa napustí to XYLAMONEM pak prý stačí dvousložkový polyuretanový lesklý lak na povrch a je to)......... a následně jsem z něho vyzískal informaci o tom že 285 leštit nejde jako žádný epoxyd jinak než přímým nástřikem zředěné pryskyřice ....ale důrazně mi bylo kladeno a srdce že ředit jen čistým technickým acetonem bezvodým a stejně to bude na úkor kvality pryskyřice, praskat by prý neměla věkem ale nárazem ano.
burun

Příspěvek od burun »

Petře epoxid 100% ne,
pro domácí výstavní model s jedním přelakováním ano, ale pro funkční model ?
Co použít pro mokré broušení povrchu před dalším nánosem epoxidu? Vodu? Sušení. Epoxy absorbuje vodu. Následné leštění ?. Epoxy je "měkký".
Epoxy laky pouze pro vnitřní prostředí.

ať Tvoje lodě plují
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Takže tkanina přes venek tedy ne ? Co podklad pro dýhu a lepi to na hodně obroušený až chlupatý povrch opět epoxidem ? Přes to dvousložkáč s vysokým podílem sušiny. Před tím tedy ten Xylamon - mně ta dýha pořád pracuje...
Karolko

Příspěvek od Karolko »

Epoxy opravdu leštit nejde. Zkoušel jsem to na vzorku paluby co jsem si vyrobil na zkoušku (nažehlování 1 mm proužků dýhy s tavným lepidlem). Nejdřív se to tváří jako že ano ale potom se začnou dělat takové divné fleky a nejde to sjednotit. Drobné díly do interiéru jsem nalakoval vrstvou L285 a po zaschnutí ihned vyleštil Prontem na dřevěný nábytek. Povrch je zrcadlový, ale dá se to použít jen omezeně. Upravil jsem tak práh, "futra" a boční panely podpalubí.

Obrázek

Děkuji Vám všem za rady a názory.
Luďku, použil jsem nažehlovací dýhovou hranu a vůbec se to nehne. Je s tím práce ale už se to tu probíralo a napsal jsem autorovi, jestli mu ta hrana drží. Odpověděl že dobře a tak jsem se rozhodl pro tu nažehlovací variantu. Doufám že to bude OK.
Luděk

Příspěvek od Luděk »

já už koupil nalepovací za směšný peníz. Je již podlepená papírovým plátnem. Uvidíme. Karolko, máš to nádherný. Já to pojal spíš na ježdění a na odladění jízdních vlastností. Druhý kus je v kostře a čeká na konec ladění. Každopádně neprodyšné uzavření dýhy z obou stran nahrává laminátovému trupu. Impregnací balzy to příšerně ztěžklo.
Karolko

Příspěvek od Karolko »

Díky za pochvalu Luďku. Já stavím pro radost jen model, žádnou maketu. Už jsem do toho ale investoval moc peněz a času, tak chci aby to vypadalo. Asi jsem přišel na to, proč lak na palubě nedržel. Stříkám v garáži, model zavěšený v prostoru, abych mohl nalakovat celý. První vrstvu jsem stříkal nejdříve spodek a naposledy palubu. Pravděpodobně tedy aerosol sedl na palubu už částečně, nebo zcela zaschlý a při stříkání paluby už se to nespojilo. V sobotu odpoledne jsem totiž zjistil, že boky a spodek trupu drží. Byl jsem tak naštvaný, že se to oloupalo, že jsem chtěl něco zkusit. Našel jsem doma jeden sprej lesklého laku Prima a šel jsem to vyzkoušet. Dnes jsem zkoušel a opravdu to drží. Navíc to drží i na bílé barvě, takže asi použiju toto. Stříkal jsem s barvami Prima celý skůtr a bylo to moc dobré. Ten lak jde bezvadně leštit.
Joe

Příspěvek od Joe »

Rád bych se podělil s dalšími negativními zkušenostmi. Zkušení modeláři se určitě nad tím zasmějí. Po určité době jsem se dostal opět vytáhl dokončovanou loď a sestavil ji (mám prozatím nástavby a další doplňky po krabicích). Byl jsem ale překvapen jak je loď "strakatá". Stříkal jsem bezbarvým lakem, ale najednou není bílá na trupu bílou barvou, ale takovou zašlou bílou. Nástavby jsou více bílé. Zřejmě je to tím, jak jsem experimentoval s různými bezbarvými laky poté co se mi to loupalo apod. I když jsem se snažil vše nastříkat stejným bezbarvým lakem, své udělalo asi i počet vrstev (na trupu je jich více). Byl jsem se podívat tento víkend na závodech v Plzni Letkově a při diskusích jsem nenarazil snad na nikoho, kdo by měl přestříkán model bezbarvým lakem. Příště si velice rozmyslím stříkání bezbarvým lakem.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“