Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Převodovka pro kolesový parník
Re: Převodovka pro kolesový parník
Pro svého parního Springera bych potřeboval nějakou převodovku cca 1:30, přičemž potřebuji, aby to běhalo velmi hladce a hřídel vstupního ozubeného kola byla nejméně 7 cm od hřídele výstupního ozubeného kola. Ideálně vše z nehořlavých materiálů a cena do 500,- Kč.
Předem děkuji za rady.
Předem děkuji za rady.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- petr hájek
řetězový převod ladousi
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Kde roste?petr hájek píše:řetězový převod ladousi
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Co si budeme nalhávat, tak to sotva pojede. Zatím všechny pokusy dopadly tak, že v jistých fázích parní stroj neutáhl ani samotné soukolí převodovky. Ale pokud se už roztočil, pak to po vodě k mému úžasu tempem 10 cm za sekundu jelo. 7 cm rozteč potřebuji proto, abych se druhou hřídelí dostal mimo parní stroj. Při současné koncepci jsem měl mezi kovovým ozubeným kolem a kotlem mezeru zhruba 1 cm, takže plastu bych se bál. I při domácích pokusech na stole to ozubené kolo občas zbloudilý plamen olízne.T.Vilcsek píše:Myslím, že sis stanovil dost těžké podmínky. Na trupu máš ztrátu 30% oproti běžnému výtlačnému. Na kolesech máš další velkou ztrátu oproti šroubu. Převod ti taky nějakou energii sežere a na samotnou plavbu už toho moc nezbude.
Mám ten parní strojek, co vyrábí Jakoubek do parníku Jirka, čili při roztáčení ho rukou volně zastavím, ale jakmile jede naplno, tak už to rukou nesvedu. Ohledně mazání jsem to měl zatím tak, že na začátku v průběhu roztápění namažu, co jde a těch pár 10minutových chodů s převodovkou to zatím vydrželo. S mazničkou počítám, zrovna tak s reverzním ventilem, ale to jsou až další kroky.
Zatím jsem ztroskotal na té převodovce.
Zatím jsem ztroskotal na té převodovce.
ladousi, roste například tady.... http://www.retezyolomouc.cz/CZ/index.htmladous píše:Kde roste?petr hájek píše:řetězový převod ladousi
bral jsem od nich nějaká ozubená kola, slušné ceny, slušné jednání...
zdarvím
carrot
Oba zmiňované parníky jsem měl čest vidět zblízka a u obou si troufám tvrdit, že ty převody cca 1:30 a výše mají také. Tak třeba ten Ned Kelly má pomocí ozubených kol převod odhadem 1:10 + dále je tam ten řetěz, který může mít dalších 1:3. Problém v mém Springeru je, že co tam zabírá jen parní strojovna s těmi převody, tak to je u mně skoro celá délka trupu.
Ta Philadelphia je pro mé použití sympatičtější (je v ní až na kotel vlastně ten samý strojek), ale zase je to o shánění ozubených kol.
A jsem zase na začátku, protože celou převodovku jen pomocí řetězů z odkazu tak, aby se vešla do trupu i do rozpočtu, asi neudělám ;-(.
Ta Philadelphia je pro mé použití sympatičtější (je v ní až na kotel vlastně ten samý strojek), ale zase je to o shánění ozubených kol.
A jsem zase na začátku, protože celou převodovku jen pomocí řetězů z odkazu tak, aby se vešla do trupu i do rozpočtu, asi neudělám ;-(.
a co to tak udělat pomocí řemínků a O-kroužků, Nebude to tak náročné na přesnost.
- petr hájek
ŘEMÍNKY MUSÍ BÝT NAPÍNANÉ DO ZÁBĚRU TO BY MYSLÍM DOST UBÍRALO NA VÝKONU OPROTI ŘETĚZU KTERÝ MŮŽE BÝT I PROVĚŠENÝA DOKONCE O TO LÉPE ZABÍRÁ
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
La´do, není někde v Písku likvidace kopírek a pod? - v některých jsou pěkné řetízkové převody.....zapátrej...
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
- Morpheus141
V parníku mám řetízkový převod a můžu jen doporučit ...... o 100 procent lepší než řemínky ....
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
Blíží se Vyžlovka a ty na ni chceš asi jet. Můžu se zeptat jak dopadla bitva s převodovkou v kolesáku?
Strašně se stydím, ale bitva zatím nezačala. Od léta jsem se k tomu nedostal - musím to napravit, neboť Vyžlovka je vskutku za dveřmi:T.Vilcsek píše:Blíží se Vyžlovka a ty na ni chceš asi jet. Můžu se zeptat jak dopadla bitva s převodovkou v kolesáku?
Bude v sobotu 16. dubna 2011 (podrobnosti dodám koncem týdne v pozvánce).
Takže ozubená kola jsem záhy po svém posledním příspěvku objednal, termín dodání měl být 3-4 týdny, takže dle nejhoršího scénáře měla zásilka tento týden dorazit, jenže nedorazila. Dle pana Murphyho přijde jistě v pondělí, pokud se z Vyžlovky zdráv navrátím.
Jestli tomu dobře rozumím, tak jsi byl na Čeňkovi a na Vyžlovce nebyl, takže článek z Vyžlovky nebude? Na ten se vždycky těším celý rok.
A ještě k tomuto tématu. Trochu jsem uklízel a našel nějaké nové převody, mám jim spočítat zuby nebo máš svoje jasné řešení? Můžu vyfotit na napsat rozměry.
A ještě k tomuto tématu. Trochu jsem uklízel a našel nějaké nové převody, mám jim spočítat zuby nebo máš svoje jasné řešení? Můžu vyfotit na napsat rozměry.
Na Vyžlovce jsem byl a článek určitě bude. Jen pro samé "důležitější" aktivity typu škola a betonování chodníku kolem baráku k jeho napsání zatím nedošlo. Dnes to hodlám napravit, takže snad v průběhu večera článek vyjde.
Děkuji za nabídku převodů, ale už mám nějaké objednané - údajně jsou na cestě.
Děkuji za nabídku převodů, ale už mám nějaké objednané - údajně jsou na cestě.
Takže řetězová kola dorazila koncem května 2011. Samozřejmě jsem k nim potřeboval sehnat redukce na hřídel z 8 mm na 4 mm, takže se celý proces opět zbrzdil. Výrazně mi napomohl Dada, ú kterého jsem si v půlce ledna 2012 cestou do Karlsruhe řetězová kola vyzvedl.
Dnes odpoledne mě výpadek internetu a relativně příjemné venkovní teploty donutily vydat se do dílny, osadit stroj převodem a zatopit na zkoušku pod kotlem. Ke vší smůle ani tento pokus nevyšel. Parní stroj řetězové kolo s nasazeným řetězem v převodu cca 1:10 nedokáže spolehlivě roztočit, ani udržet v chodu.
Takže v příštích dnech to zkusím zaběhnout na kompresor, a pak v případě nezdaru myšlenku kolesového parníku vzdám. Už do různých převodovek zahučely dva tisíce a výsledek stále nikde.
Dnes odpoledne mě výpadek internetu a relativně příjemné venkovní teploty donutily vydat se do dílny, osadit stroj převodem a zatopit na zkoušku pod kotlem. Ke vší smůle ani tento pokus nevyšel. Parní stroj řetězové kolo s nasazeným řetězem v převodu cca 1:10 nedokáže spolehlivě roztočit, ani udržet v chodu.
Takže v příštích dnech to zkusím zaběhnout na kompresor, a pak v případě nezdaru myšlenku kolesového parníku vzdám. Už do různých převodovek zahučely dva tisíce a výsledek stále nikde.
Očekávání se potvrdilo... Samotný strojek běží na fouknutí. Jakmile nasadím řetěz, pořádně se zapotí i kompresor.
Podle mně je řetězový převod moc těžký na tak malý strojek.
Pořád mám schované ozubené kola, které pasují na běžný pastorek z mod. prodejen. Pastorky jsou 11,13,14,18 zubů, ozub. kola mám 65, 120, 175 zubů. Bylo by to jen přes jeden převod, takže jednodušší.
Pastorky stojí okolo 30 Kč, kola ti pošlu poštou zadarmo v dopisní obálce. Mám kola vyfotit, změřit průměry hřídelů, pořádně spočítat zuby případně se podívat po nějaké hřídeli na to velké kolo (mám i dost dlouhé přes celáho springera, vešly by se na ni i kolesa), podívat se na ložiska? Jelikož bude asi nejvíc vyhovovat kolo 120 zubů ty si změříš, jestli se tam vůbec vejde.
Kdyby se k tomu přidaly pořádné ložiska (tím myslím na hlavní hřídel s kolesama), mohlo by se to točit na fouknutí. Ložiska mám kluzná bronzová a kuličková. Na některá kuličková mám i uložení - šroubuje se to jedním šroubem, ložisko v něm sedí přesně, dobře se to dělá a žádné tření.
Pastorky se dělají taky na několik průměrů hřídele.
Cena je jasná - zadarmo. Byla by škoda, aby jsi to nerozjel.
Pořád mám schované ozubené kola, které pasují na běžný pastorek z mod. prodejen. Pastorky jsou 11,13,14,18 zubů, ozub. kola mám 65, 120, 175 zubů. Bylo by to jen přes jeden převod, takže jednodušší.
Pastorky stojí okolo 30 Kč, kola ti pošlu poštou zadarmo v dopisní obálce. Mám kola vyfotit, změřit průměry hřídelů, pořádně spočítat zuby případně se podívat po nějaké hřídeli na to velké kolo (mám i dost dlouhé přes celáho springera, vešly by se na ni i kolesa), podívat se na ložiska? Jelikož bude asi nejvíc vyhovovat kolo 120 zubů ty si změříš, jestli se tam vůbec vejde.
Kdyby se k tomu přidaly pořádné ložiska (tím myslím na hlavní hřídel s kolesama), mohlo by se to točit na fouknutí. Ložiska mám kluzná bronzová a kuličková. Na některá kuličková mám i uložení - šroubuje se to jedním šroubem, ložisko v něm sedí přesně, dobře se to dělá a žádné tření.
Pastorky se dělají taky na několik průměrů hřídele.
Cena je jasná - zadarmo. Byla by škoda, aby jsi to nerozjel.
Děkuji za nabídku.
Do konce týdne bych rád zkusil experimentovat z vlastních zásob, poté bych se ozval - pokud nezvítězí tělo nad hmotou, jak říká pan Voráček.
Do konce týdne bych rád zkusil experimentovat z vlastních zásob, poté bych se ozval - pokud nezvítězí tělo nad hmotou, jak říká pan Voráček.
- Pepa Darvaš
Taky si myslím, že ten strojek nemá sílu na ty řetězový převody.Jestli chceš pošlu ti jeden trup toho Lightshipu gratis je to takový nepoveda, stačí do něj dát hřídel, kormidlo a určitě budeš mít méně starostí tím, že to je jednošroubák.Tady u toho springoše by byl stejně problém i tom předku.To co překoná elektromotor na to nemusí mít pára sílu.Jo, ale s jiným kotlem a strojkem.Teď mě napadá, co tam máš za kotel a čím topíš? Už si to nepamatuji.Strojek od Jakoubka potřebuje minimálně 1 atm.
Pepo díky, ale nějaké vhodné trupy bych tu ještě měl. Tady šlo spíše o jakýsi pokus naučit čmeláka létat. A že to jde, jsem si ověřil hned na prvním pokusu o sestrojení převodovky. Na bazénu to jelo svižně, jen jsem si to pokazil při kvapné povrchové úpravě, kdy mi zkrátka do těch převodů kvůli nekvalitnímu zamaskování něco zateklo a zalepilo se to...
Jinak tam mám kompletní strojovnu pro parníček Jirka od Jakoubka, což znamená onen dvouválcový strojek + kotel na pevný líh o objemu asi 250 ml. Není to žádný vytrvalec, ovšem na 10 minut to stačí. A těch 10 minut by mělo stačit i na Vyžlovku.
Jinak tam mám kompletní strojovnu pro parníček Jirka od Jakoubka, což znamená onen dvouválcový strojek + kotel na pevný líh o objemu asi 250 ml. Není to žádný vytrvalec, ovšem na 10 minut to stačí. A těch 10 minut by mělo stačit i na Vyžlovku.
Takže dnes jsem se k tomu konečně dokopal a jsem s výsledkem poměrně spokojen. Čtvrt hodiny se kolesa na stole točí. Uvidíme, co to provede ve vodě, ale vypadá to nadějně...
Akorát jsem musel podložit parní stroj, takže nyní je skoro v úrovni paluby, takže bude Springer trochu vratší.
Akorát jsem musel podložit parní stroj, takže nyní je skoro v úrovni paluby, takže bude Springer trochu vratší.
Takže dnes jsem se po odbytí nutných jarních prací konečně pustil do testování na vodě a výsledek se dostavil... Ve vodě kolesa udělají půl otáčky a konec.
Posílám fotky věcí, které mám:
Hřídel průměr 5 mm délka 25,3 cm.
Velké ozub kolo 130 zubů, celkový průměr 6,8 cm.
Pastorek 14 zubů na hřídeli 3 mm, pasují patorky MP JET - možná lepší varianta.
Ložiska vniřní průměr 5 mm kuličková, bronzová, plastová.
Pastorky v obchodě jsou 11, 13, 14, 18 zubů MP JET, takže převody můžou být od 1:7,2 po 1:11,8.
Můžu ještě přidat ozub. kolo 65 zubů, sejde se v případě, že se rozhodneš pro šroubuvý parník.
Hřídel průměr 5 mm délka 25,3 cm.
Velké ozub kolo 130 zubů, celkový průměr 6,8 cm.
Pastorek 14 zubů na hřídeli 3 mm, pasují patorky MP JET - možná lepší varianta.
Ložiska vniřní průměr 5 mm kuličková, bronzová, plastová.
Pastorky v obchodě jsou 11, 13, 14, 18 zubů MP JET, takže převody můžou být od 1:7,2 po 1:11,8.
Můžu ještě přidat ozub. kolo 65 zubů, sejde se v případě, že se rozhodneš pro šroubuvý parník.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek