Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Royal Caroline 1749
Royal Caroline 1749
Pro velký úspěch je tu další Caroline
Re: Royal Caroline 1749
Dlouhou dobu jsem sledoval jak Peta_V postupuje se stavbou své Carolinky a jelikož se už dlouhou dobu nic neděje tak jsem se rozhodl si udělat radost a postavit si vlastní abych vyděl konečný výsledek. Sehnal jsem si nějaké podklady ale není toho mnoho a odkazy na zdejších vláknech jsou již jaksi nefunkční takže pokud někdo máte cokoliv o této krásce tak budu vděčný. Pro začátek přikládám náhled z krabičky i když ten už tu taky byl .

Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Kúpa takej stavebnice to musí byť životné rozhodnutie!
Splnený sen!
Veď v prvom rade sú to peniaze a potom čas - more času! Ale ná-á-dherne prežitého času.
Splnený sen!
Veď v prvom rade sú to peniaze a potom čas - more času! Ale ná-á-dherne prežitého času.
PAS Trenčín
Ahoj,
taky se musim zase dokopat ke stavbe, ale neni vubec cas. Byla by skoda ji nedokoncit. Mam doma "Anatomy of the ships", tak ti to muzu nekam hodit, ma to asi 40 MB.
taky se musim zase dokopat ke stavbe, ale neni vubec cas. Byla by skoda ji nedokoncit. Mam doma "Anatomy of the ships", tak ti to muzu nekam hodit, ma to asi 40 MB.
Pokud by to šlo tak mi knížku pošli na mail. Jinak jsem se chtěl zeptat na plaňkování. Psal jsi že ve stavebnici byla na první obšívku balza. V té mé je materiál na první obšívku asi lipa. Druhou jsi dělal z té dýhy co je ve stavebnici nebo jsi použit co jsi měl doma? (podle obrázků se mi ta tva druhá obšívka zdá mnohem tmavší než to co mam ve stavebnici (ořech) přemýšlím že na druhou obšívku koupím něco tmavšího.Peta_V píše:Ahoj,
V krabici byla jak balsa, tak i lipa (mel jsem nejakou novejsi verzi). Ja pouzil balsu. Druha vrstva je orech - ze stavebnice. Osobne se mi zda ze casem trochu vybledl, ale barva se mi libi. PDFko nekam nahraju a dam vedet kam. Na mail je to dost.
Petr
Petr
Tak jsem nevydržel a sestavil jsem trup na sucho. Jediným "problémem" je pozice prvního žebra které jak je vidět trochu ujíždí díly nerovnosti kýlu. Jinak pořád řeším zda udělám i nějaký ten interiér kajut dokterých je vidět. Jak jsem koukal do plánu tak by to mělo být proveditelné tak uvidím.Bohužel se mi však nedostává času. Dnes už nic jiného nestihnu díky oslavě narození mužského potomka
(moře lidí a oceán pití).Jinak prosíl pokud někdo má někajé podklady budu za ně vděčný. Mám jem pár obrázků z monografie Royal yacht ... ale nic není tak nějak kompletní takže je složioté z toho vyvozovat nějaké závěry.
díky
díky

k...va s těma obrazkama mi to nějak nede
Tak jsem slepil kostru trupu a začínám počítat první obšívku. Koupil jsem balzu 6*100*1000 a zkusím z ní nařezat plaňky na první obšívku. Jinak jsem začal přemýšlet o palubě a jsem trochu mimo z rozložení palubních prken v knížce Historické lodě 16-18 stol. je následující obrázek s rozložením prken paluby ale jednak jsem to neviděl na žádnym modelu (většinou se sřídá sestava 4 prken) a pak se mi schéma nezdá rozměrově protože prkna jsou posunuta o 1,1 m (vzdálenost palubnic) ale pak by nevycházelo uchycení konce prvního prkna o 0,6 m (6.0 m) Bohužel nemám jiné podklady ze kterých by bylo patrné jak vypadala paluba.

A není balza moc křehká na obšívku? Já jsem teď dělal obšívku z lípy a byl jsem za ní moc rád. Dobře se ohýbá a taky se dobře brousí a přitom je docela pevná.
Balza by měla být ok (v novějších stavebnicích caroline je dokonce jako volitelná možnost pro prvni obšívku místo lipy. Pokud by nebylo dost pevne tak ji nahradím lipou ze stavebnice
Balza je OK. Vyborne se s ni pracuje. po obrouseni do pozadovaneho tvaru se napusti vodou rozredenym Herkulesem, necha zatvrdnout a drzi. Navic na ni prijde jeste druha obsivka z orechu tloustky 1mm a ta vse zpevni dokonale. Vubec bych se balzy nebal. Mam ji tam taky.
Petr
Petr
Neuložil bys to PDF ko někam ?Peta_V píše:V krabici byla jak balsa, tak i lipa (mel jsem nejakou novejsi verzi). Ja pouzil balsu. Druha vrstva je orech - ze stavebnice. Osobne se mi zda ze casem trochu vybledl, ale barva se mi libi. PDFko nekam nahraju a dam vedet kam. Na mail je to dost.
Petr
díky
Zatím jsem moc nepostoupil
jednak jsem dva dny ležel v knižce "Anatomy of the ship royal yacht caroline" za kterou děkuji petovi_v (ještě jednou dík). pak se trochu potýkám se zohýbanými překližkovými díly ze stavebnice. Většina dílů tvořících kostru je méně či více zdeformována (viz foto). Nevím zda je to chyba výrobce nebo problém při skladování hotových stavebnic které mohly někde cestou k zákazníkovi navlhnout. Moc si s tím vevím rady díly jsou trochu zkroucené např. díl kýlu byl před sestavením kostry prohnut na délce 59 cm o 1,5 mm. Prohnuta je i většina žeber o cca 0,5-1 mm takže se mi nechce vyřezávat všechny díly znova a zatím pokračuji ve stavbě. Trup připravený na první obšívku zatím vypadá v celkem pohodě.

hm, niekde na modelshipworld som tiez videl prispevok kde nova stavebnica od Jotiky mala pokrutene rebra a kyl... asi to nie je tak uplne vynimka co sa ti stalo...
Mě se takhle lehce zkroutil kýl z pařeného ořechu, tak jsem ho navlhčil a přežehlil žehličkou. Výsledek byl naprosto rovný kýl. Ta překližka se kroutí dost. Zkus to taky z žehlením, samozřejmě nejdřív na nějakém zbytku. Po srovnání je třeba ještě na nějakou dobu zatížit, než dřevo úplně vyschne.
Kostru už mám slepenou a ty nerovnosti se srovnaly až na první žebro které je na jedné straně cca o 1 mm výš. Doufám že to dorovnám obšívkou. S tím rovnáním překližky .. nevím tchán je nábytkář a dost vehementně mě od toho odrazuje protože se to sice srovnat může ale daleko pravděpodobnější prej je že se to zkroutí ještě víc. Zkusím to na nějakým větším zbytku a uvidím co to udělá.
Překližka je holt potvora. Jesli to už máš slepený, tak je asi jednodušší přebývající odříznout a chybějící přilepit - třeba jen tenké proužky. Na opravu obšívky bych to nenechával, tam to půjde srovnat určitě mnohem hůř.
Přidávám nové fotky. Zatím to jde pomalu nedostává se mi čas. Zatím jsem si rozmyslel jak udělám interiér kajuty ve střední části. Budu muset vyfrézovat velkou část 7 žebra ale místo tam pak bude a snad by to nemělo mít vliv na pevnost trupu. Kajutu v zadní části dělat nebudu jak psal na svém vláknu peta_v portal/viewtopic.php?id=713 není tam opravdu moc místa a případný zásah do konstrukce by asi nedopadl dobře. Snad někdo šikovnější ale já si netroufnu.

Uzavřel jsem trup. Obšívku jsem nakonec dělal z lipových nosníků protože balzu kterou jsem koupil 100*6*1000 se mi nedařilo rozumně nařezat na požadované rozměry. Pokud máte někdo zkušenosti z výrobou vlastních planěk tak budu rád za jakýkoliv podnět. První vrstva se bude ještě brousit a není obloženo nad linií hlavní paluby, protože budu upravovat příčku kabiny na pozici 7 žebra (viz obrázek). Musím vyfrézovat vnitřek příčky podle vyznačené linky a předělat podlahu kabiny.

Tak jsem zase něco udělal . Vyříznul jsem žebro č 7. Nakonec šlo ven celé a udělal jsem novou příčku v pozici ve které byla ve skutečnosti. Nakonec jsem si trochu hrál z dýhou a udělal jakou si mozaiku na podlahu královské kajuty. Sice v realu vypadala jinak (podle obrázku to vypadá spíš jak perský koberec), ale dávat na podlahu obrázek se mi nechtělo. Podlaha je přebroušena a ošetřena politurou z včelího vosku těsnění mezi prkny jsem udělal trochu výraznější aby bylo v kajutě vidět až se uzavře.. Nábytek se moc dělat nechce ale uvidím třeba si to do příštího víkendu rozmyslím.

O víkendu jsem se rozhodnul a začal dělat i zadní kajutu. Vyřezal jsem žebra a začal dělal kabinu.

Bohužel jsem v zápalu "boje " zapomněl vyfotit tu díru která vznikla vyřezáním vnitřku. Kajutu mam celkem hotovou jen si nevím rady se stěnami. Ve skutečnosti byla všude velice bohatá detailní výzdoba na kterou nemám. a obkládat stěny dýhou se mi taky nechce tak řeším čím ty stěny zpestřit. Sice do te spodni kajuty nebude nějak extra vidět ale ta bílá se mi moc nezdá.
Jinak bych uvítal nějaké rady k vybavení kajut. Nevím jak je vybavit.

Trup je zatím jen s první obšívkou a dokud nedodělám ty kajuty tak to tak i zůstane . Musím trochu improvizovat co se týká postupu. Kajuty zakryji asi až udělám okna.

Bohužel jsem v zápalu "boje " zapomněl vyfotit tu díru která vznikla vyřezáním vnitřku. Kajutu mam celkem hotovou jen si nevím rady se stěnami. Ve skutečnosti byla všude velice bohatá detailní výzdoba na kterou nemám. a obkládat stěny dýhou se mi taky nechce tak řeším čím ty stěny zpestřit. Sice do te spodni kajuty nebude nějak extra vidět ale ta bílá se mi moc nezdá.
Jinak bych uvítal nějaké rady k vybavení kajut. Nevím jak je vybavit.

Trup je zatím jen s první obšívkou a dokud nedodělám ty kajuty tak to tak i zůstane . Musím trochu improvizovat co se týká postupu. Kajuty zakryji asi až udělám okna.

-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek