Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Riva Aquarama (M 1:10) - prostor pro reakce čtenářů
Re: Riva Aquarama (M 1:10) - prostor pro reakce čtenářů
Zde se můžete ptát na vše, co vás zajímá v tématu Riva Aquarama (M 1:10).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Aquaramu určite každý pozná a takisto každý, nech sa venuje hoci aj ponorkám, má v tajnom pláne raz si ju postaviť.
Tak isto aj ja.
Preto sa teším na všetky foto. Prosím ťa, napíš na úvod aspoň plánované rozmery, váhy a pohony.
Tak isto aj ja.
Preto sa teším na všetky foto. Prosím ťa, napíš na úvod aspoň plánované rozmery, váhy a pohony.
PAS Trenčín
Já stavím Ariston 1953:
http://mbbw.com/WIP/Riva%201953.htm
Můj trup má zatím balsovou obšívku a je dlouhý 60 cm. Ariston je o něco jednodušší než třeba aquarama special, proto sem si ji vybral, ale kostru mám z aquaramy (jen zadní část sem musel více pozměnit). Momentálně stavba vázne, neměl sem mahagon, ale už sem sehnal za směšných 100 kč i spoštovným 12 ks dýhy 20x20 cm tl. 0,8, tak až mahagon dorazí budu moct pokračovat.
Můj trup má zatím balsovou obšívku a je dlouhý 60 cm. Ariston je o něco jednodušší než třeba aquarama special, proto sem si ji vybral, ale kostru mám z aquaramy (jen zadní část sem musel více pozměnit). Momentálně stavba vázne, neměl sem mahagon, ale už sem sehnal za směšných 100 kč i spoštovným 12 ks dýhy 20x20 cm tl. 0,8, tak až mahagon dorazí budu moct pokračovat.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
No, vypadá to, že je to jednoduché. Jedeš pěkně! Asi se budu muset inspirovat a jeden trup co ho na plánu už okukuji více než dva roky udělat. Tak ať jde práce od ruky.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Ahoj,Jack píše:Aquaramu určite každý pozná a takisto každý, nech sa venuje hoci aj ponorkám, má v tajnom pláne raz si ju postaviť.
Tak isto aj ja.
délka skutečného člunu dle informací z netu by měla být 8780 mm, podle plánku to tomu i odpovídá, takže +- 878 mm v měřítku 1:10 a šířka 260 mm. Jak jsem ale psal, nestavím přesnou kopii na soutěže, takže nějaké milimetry víc nebo míň neřeším. Podle délky by to tedy měl být typ Aquarama Special. Váhy zatím netuším, uvidím co z toho vyleze
Zdravím,Nalim píše:No, vypadá to, že je to jednoduché. Jedeš pěkně! Asi se budu muset inspirovat a jeden trup co ho na plánu už okukuji více než dva roky udělat. Tak ať jde práce od ruky.
díky moc. Zatím to jde. U polystyrénu je opravdu vidět okamžitý pokrok, proti klasické stavbě kdysi, jako žák ZŠ :-). "SH" řekl, že abych v květnu vyplul, ale moc reálně to nevidím :-)
Arsiton jsem taky viděl, jen se mi zdálo, že na něj neseženu tolik fotek a podkladů jako na Aquaramu. Dýhu máš za super cenu, taky musím něco sehnat, hlavně nějaké delší kusy. Mám tl. 0,6 mm, ale kousky cca 150mm dlouhé, tak uvidím co se z toho bude dát udělat.PetrL3 píše:Já stavím Ariston 1953:
Jakákoli stolárna by tě měla být schopna navést na mahagonovou hranu. Je to v rolích a neber nažehlovací. Kdekoli kde se podýhovávají dveře pod tlakem v lisu, by tě opět měli vybavit zbytky tak dlouhými, až to hezký není. Mám matroš na tři lodě za 100kč :-) 

A ta hrana se dá ještě brousit nebo už se do ní nesmí zasahovat? U té dýhy lze samozřejmě povrch před posledním laminováním libovolně brousit. Jak je to té hrany?
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
díky, stolárna mě taky napadla, s těmi dveřmi to může být zajímavé, jen nějakou firmu najít...Luděk píše:Jakákoli stolárna by tě měla být schopna navést na mahagonovou hranu. Je to v rolích a neber nažehlovací. Kdekoli kde se podýhovávají dveře pod tlakem v lisu, by tě opět měli vybavit zbytky tak dlouhými, až to hezký není. Mám matroš na tři lodě za 100kč :-)
nechceš to "citovat" bez obrázku ? Vypadá to divně....
- Karolinus I
Chová se to stejně jako dýha, pokud se ale nejedná o umělé napodobeniny (plast)PetrL3 píše:A ta hrana se dá ještě brousit nebo už se do ní nesmí zasahovat? U té dýhy lze samozřejmě povrch před posledním laminováním libovolně brousit. Jak je to té hrany?
A je To . . . .!
Ještě mě napadlo, kdyby někdo neznal toto fórum, dát sem odkaz na jedno téma plné inspirace. pokud si to projdete od stránky 1, máte na celý večer prohlížení a inspirace.
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 17&page=12
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 17&page=12
- petr hájek
jen drobný dotaz.....PROBOHA PROČ UHLÍKEM?????? to s tím budeš rozbíjet ledy na jadranu nebo jen přebytek tkaniny?
ptám se proto , že ze zkušenosti například uhlíkový stabilizátor na vrtulníku jsem měnil za rok 5x až mě to přestalo bavit tak jsem jej nahradil skleněným a ten drží pořád, takže vesměs pro modelařinu je uhlík vhodný na supertenké a super rychlé skořepiny trupů (nejen lodních brusů) ale pokud tam je už sklo proč to kombinovat na váze se neušetří nic a na ceně se přidá dvojnásobek a to ještě bez vakuového zpracování ve vyhřívaných autoklávech bez pevnostních navýšení.....
Nerejpu !!!!!! - jen mě to fakt zajímá, pokud jde o přebytek tkaniny pak to beru , ale jinak bych vážně chtěl osvětu.
ptám se proto , že ze zkušenosti například uhlíkový stabilizátor na vrtulníku jsem měnil za rok 5x až mě to přestalo bavit tak jsem jej nahradil skleněným a ten drží pořád, takže vesměs pro modelařinu je uhlík vhodný na supertenké a super rychlé skořepiny trupů (nejen lodních brusů) ale pokud tam je už sklo proč to kombinovat na váze se neušetří nic a na ceně se přidá dvojnásobek a to ještě bez vakuového zpracování ve vyhřívaných autoklávech bez pevnostních navýšení.....
Nerejpu !!!!!! - jen mě to fakt zajímá, pokud jde o přebytek tkaniny pak to beru , ale jinak bych vážně chtěl osvětu.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Předpokládám, že to bude právě tou inspirací z nějakých OFFSHORE závoďáků.
PH: b) je správně.... 
petr hájek píše:jen drobný dotaz.....PROBOHA PROČ UHLÍKEM?????? to s tím budeš rozbíjet ledy na jadranu nebo jen přebytek tkaniny?
SH byl s odpovědí rychlejší
Je to tak, skelné tkaniny bylo na trup Aquaramy málo, tak přišly na řadu staré zásoby uhlíkové tkaniny
To je kopyto, nebo jednorázovka ?
Máš vymyšleno jak na laminát připevníš dýhu ? - ta potvora se při lepení kroutí.
Půjde přes dýhu ještě další tkanina ?
Lak přes dýhu s nějakým vysokým poměrem sušiny ?
L.
Máš vymyšleno jak na laminát připevníš dýhu ? - ta potvora se při lepení kroutí.
L.
- petr hájek
zkoušeli jste nejdřív tu dýhu potáhnout tkaninou a teprve potom ji použít na potah?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
To by se asi zkroutilo a pak by byl problém to lepit. Ale je to zajímavá myšlenka, možná kdyby se to zatížilo a nechalo po laminování zatvrdnout přes igelit...
- je to jednorázovkaLuděk píše:To je kopyto, nebo jednorázovka ?
L.
- na ostatní otázky ještě není odpověď. Je pár nápadů které ale bude třeba nejdřív vyzkoušet.
Proč jsi nešel cestou konstrukčního trupu ? Nějak v tom nevidím zásadní výhodu, navíc pokud se jedná o jednorázovku a ne kopyto... .
jinak bych Ti chtěl doporučit pečlivé zpracování odtrhové hrany, jinak při zatáčce veškerou vodu nabereš dovnitř. Začal jsem stavět finální verzi svojí Rivy a z kabiny na bok lodi udělám odtok vody ven z pláště trupu. To vybírání vody z lodí už mě nebaví...
jinak bych Ti chtěl doporučit pečlivé zpracování odtrhové hrany, jinak při zatáčce veškerou vodu nabereš dovnitř. Začal jsem stavět finální verzi svojí Rivy a z kabiny na bok lodi udělám odtok vody ven z pláště trupu. To vybírání vody z lodí už mě nebaví...
já v tom nevidím ani nevýhodu... všechno má své pro a proti...Luděk píše:Proč jsi nešel cestou konstrukčního trupu ? Nějak v tom nevidím zásadní výhodu, navíc pokud se jedná o jednorázovku a ne kopyto... .
konstručně by to bylo hezké kdyby se model stavěl stejně jako skutečná Riva - tedy na kostru se šroubovaly (lepily...) přímo mahagonové lišty a pláty... pak brousit a lakovat. Pokud se bude plaňkovaný trup následně dýhovat tak nevidím stavebně rozdíl mezi dýhováním laminátového nebo dřevěného podkladu.
- PS kopyto má výhodu v možnosti opravy chyb v plánu. Pokud bychom stavěli konstrukčně, byl by trup už nejspíš v kamnech... některá žebra byla špatně narýsována. U PS jdou chyby jednodušeji dobrousit/dotmelit.
- při současných cenách lišt, překližek atd. začíná laminátová skořepina vycházet levněji...
- u laminátu nejsou problémy s impregnací vnitřní dřevěné kostry ani s "pracováním" dřeva...
Taky bych dal přednost čisté dřevěné stavbě.... ale pokud má model jít na vodu a vydržet víc než jednu sezonu, jdu do laminátu.
PS: aby nedošlo k nedorozumění - nemám tu dva nicky, Rivu opravdu staví "1981" a já jsem jen jako stavební a odborný dozor...
Už jsem se chtěl optat.
Riva v plánu je skutečně paskvil, proto jsem ji celou musel překreslit. Laminát určitě použiju taky, přes tu dýhu. Bez něj to prostě pracuje. Navíc jsem trochu poupravil zadní část aby se tam neměla tendenci zdržovat voda a po tý skluzavce to odteklo pryč. U téhle jsem v pokušení celej zadek zavřít a udělat tam jen dekl. není to maketa, ale na ježdění. Nevím ale.. ještě je čas se rozhodnout, mám ještě celou jednu sadu žeber.
Co se týká plaňkování, není to až taková katastrofa. Spodek je celej jedna plocha, takže 1mm překližka. Boky ošidím, místo samostatných planěk nařežu polovinu prkna balzy po 8mm a ty namočím a "zahnu" dle potřeby. na sucho se to tvářilo, že by to mělo jít.
Ještě ta boční "oděrová" lišta v zadní části, proti plánu ji zmenším. Řežu li zatáčku na plném náklonu a ta lišta de do vody, funguje jak stabilizační ploška, takže to v podstatě jede nakloněný rovně. Bylo by řešením vyosit kormidla ? Podle mně teoreticky jo.
Riva v plánu je skutečně paskvil, proto jsem ji celou musel překreslit. Laminát určitě použiju taky, přes tu dýhu. Bez něj to prostě pracuje. Navíc jsem trochu poupravil zadní část aby se tam neměla tendenci zdržovat voda a po tý skluzavce to odteklo pryč. U téhle jsem v pokušení celej zadek zavřít a udělat tam jen dekl. není to maketa, ale na ježdění. Nevím ale.. ještě je čas se rozhodnout, mám ještě celou jednu sadu žeber.
Co se týká plaňkování, není to až taková katastrofa. Spodek je celej jedna plocha, takže 1mm překližka. Boky ošidím, místo samostatných planěk nařežu polovinu prkna balzy po 8mm a ty namočím a "zahnu" dle potřeby. na sucho se to tvářilo, že by to mělo jít.
Ještě ta boční "oděrová" lišta v zadní části, proti plánu ji zmenším. Řežu li zatáčku na plném náklonu a ta lišta de do vody, funguje jak stabilizační ploška, takže to v podstatě jede nakloněný rovně. Bylo by řešením vyosit kormidla ? Podle mně teoreticky jo.
Ješte "foto"...

-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek