Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Z letadel na lodě-pár dotazů

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Trubka

Re: Z letadel na lodě-pár dotazů

Příspěvek od Trubka »

AHoj.Už dlouho stavim modely letadel a řekl jsem si že by to chtelo trochu změnu,tak jsem se vrhnul na Bismarcka v 1:17O (ne ten z časopisu ale vlastní konstrukce) pohom elektromotory a převažna čast trupu z balzy..Trochu jsem to tady pročítal,ale potřebuju rady,které asi jen tak od nekoho nedostanu..tak:

1. jaké použít motory na tři lodní šrouby a popřípadě reduktor
2.Jakým zbusobem se utěsnuje otvor mezi hřídeli ke šroubům a trupem
3.lakovat trup i zevnitř?

Předem mockrat děkuji a netlučte mě ,jsem tu nový :)
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Pokud tedy mohu.
1.Použít můžeš například klasické 400stovky z převodovkou nebo i na přímo.
2.Tady trochu nechápu otázku.Hřídel se ukládá do pouzdra(trubky) které má na obou koncích například kluzná ložiska.
3.Lakovat určitě. Balsu jsem napouštěl nitrolakem naředěným 1:1 acetonem dokud to sálo.
4.Není někde v Tvém okolí lodní modelář? Bohužel není jasno z které části naší vlasti jsi.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Trubka

Příspěvek od Trubka »

děkuji moc za rady,ty motory jsem myslel přimo nejaky odkaz na motor,nebo tak neco kde bych videl udaje a mohl porovnavat s dalšíma.
S těmi hřideli už mi to je trochu jasnější.jsem si prave nebyl jisty jestli to nebude prosakovat,přeci jenom nejaka ta vule tam byt musi aby se to mohlo točit..
Jinak jsem ze Zruče nad Sázavou,nebo byvam v Praze .Modelaře znam bohužel jen letecké :)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

vule tam je ale naprosto minimalni, jinak by ta hridel vibrovala. navic se do pouzdra dava maznice a vnitrek pouzdra se vyplni vazelinou, jednak maze kluzna loziska a take zabranuje vniknuti vody do trupu.
nova hridel by vodu nemela poustet ani bez mazani. horsi to je po urcite dobe pouzivani, kdy se loziska mohou bez mazani opotrebovat a vznikne vetsi vule, kterou se voda dostane

tabulku motoru najdes napr. zde https://www.mo-na-ko.cz/ruzne-SPEED.htm

bylo by lepsi aby jsi misto odkud jsi mel vyplnene v profilu ;) jinak nas tu v Praze je nekolik a neni problem se domluvit a u nekoho stavit, aby ti vysvetlil co a jak...
Obrázek
NeJaToD team
Trubka

Příspěvek od Trubka »

Jo jo udaje časem doplním...no vidím že asi budu potřebovat poradit ,ale jsem teprve v začatku,ještě davam do hromady plan,tak shanim co nejvic info ... když bych tedy koupil např tydle 3 motory 4OO http://www.rcm.cz/e-shop/elektromotory- ... :993.eshop co k tomu za pevodovky? a regulator na každy motor zvlašt?
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Můžeš i jen jeden regulátor. Pokud to nepřeženeš se šroubem, můžeš i napřímo. Vše je otázka vkusu a priorit. Popluje to tak i tak, jde o účinnost -> doba plavby na jedno nabití atd.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
Trubka

Příspěvek od Trubka »

tak nechci jen vypnuto ,zapnuto.. chtel bych trochu realistický pohyb.jak se to vubec řeší se zpetným chodem?
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Trubka píše:tak nechci jen vypnuto ,zapnuto.. chtel bych trochu realistický pohyb.jak se to vubec řeší se zpetným chodem?
Obousměrný regulátor :-) ... trochu změna od letadel.

Na převodovku bych se vykašlal a pokud nechceš/nepotřebuješ protitahy (jeden krajní se vrtí sem a druhý tam což pomůže otáčení/nebo otáčíš pokud loď nepluje), tak Ti stačí jeden regler.
Zachovejte paniku :-)
machacek

Příspěvek od machacek »

Pokud mohu radit a jsi v začátku a teprve sháníš plány .Na modelforu se objevila zpráva že trumpeter možná letos vydá bismarcka 1:200 v plastu tak bych posečkal do ůnora na výstavu v Norimberku a tam se uvidi kdy ho příblyžně vydají.Pepa
Trubka

Příspěvek od Trubka »

jojo tak to jsou novinky..no už tomu pomalu začínam rozumět :)
Tak od Trumpeter to bude jistě pěkny ale taky dobra pálka si myslim a navic neni nad to postavit to sám :)
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ještě pokud můžu. Německé válečné lodě a zvlášť Bismarck (Tirpitz) jsou vrchol techniky, pokud jde tak nazvat stroj na zabíjení. Nevím, jaké modely letadel stavíš, ale já se již na Tirpitze připravuji od loňského jara a stále zjišťuji, že si na něj netroufám. Nebylo by lepší začít něčím jednodušším. Když už třímotorový a vojenský tak třeba Schnellboot S100 v měřítku 1:25 :P. Nechci tvrdit, že nepostavíš Bismarcka ale než zažít zklamání........ Pokud jsi rozhodnut tak to moje kecání přehlídni. Milan
Trubka

Příspěvek od Trubka »

ja vím neni to nic jednoduchyho a na první lod už vubec ne,Taky to nechci postavit za tyden ale klidne dva roky,možná víc... možná že to proložim nečim jednodušim na vyzkoušení technik. ten schnellboost neni vubec špatný napad :)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

rozhodne na kazdy motor pouzij samostatny regl. zlepsis tim manevrovatelnost pri zataceni (vnitrni motor toci zpet, vnejsi naplno dopredu a prostredni udrzuje stejne otacky dle volby na vysilaci)

s motory ti asi neporadim, protoze lod tohoto typu nestavim, ale jestli ti muzu doporucit, tak radsi pouzij motory naprimo bez prevodovky a k nim kompakt hridel (vyhnes se problemum s osovym usazenim motoru a hridele)

jinak nevim jak to bude s velikosti a vytlakem lodi a jake baterie se ti tam vejdou, ale radsi pouzivej motory na vyssi napeti (napr motor Speed 400 Plus umoznuje pripojit az 12V). cim vyssi napeti, tim nizsi proud a delsi vydrz baterii...
Obrázek
NeJaToD team
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Na tu délku modelu budou ty motory málo.Já bych dal tři motory Speed 600 napřímo.Vnitřek trupu vylaminovat jednou vrstvou skelné tkaniny a venkovní stranu dvěma .Jakmile to neuděláš, počítej s tím, že ti to popraská.Na pohon nějakou gelovou aku ,třeba 12V/7.5 Ah.
burun

Příspěvek od burun »

Jěště bych doplnil Nalima,
pokud 400 tak Mig 400 3Li 12V a napájet 6V, což dá bez zatížení cca 10 000ot./min., bez převodovky.
Jinak bych použil motorů Igarashi SP 3657-30GF, opět napájet 6V.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Pokud staví v měřítku 1:177. Je celková délka 1400mm a maketové šrouby o průměru 26mm Tak se domívám že 3 x 400stovka motor by mohlo dostačovat. Je to poměrně úzký model, jako ostatně všechny vojenské. Přikláním se k tomu jak psal Ivvo každý motor zvlášť regl je to sice dražší ale lépe se ovládá. Případně 600stovku na prostřední šroub.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

nevedel jsem rozmery tak jsem motory nehodnotil. pokud je maketova velikost sroubu 26mm tak ta 400 je naprimo zvladne. silnejsi motor uprostred take neni spatny napad, omezit vykon se da vzdy. ta lod nebyla zadny stihac, takze klidna a majestatni plavba bude ok
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

osobně bych se nevzrušoval 3 motory , pro maketově majestátní plavbu bohatě postačí funkční středový motor kde bych použil nejspíše střídavý tzv. oběžku.
po zkušenostech vím , že takový motor si vezme kolem 5-6A s 50mm těžkým šroubem a zustává jen příjemně teplý i bez chlazení-obvykle totiž nejede naplno to by z modelu udělal kluzák pokud by byla obava z přehřívání lze ho provozovat bez problémů přímo zatopený vodou což dává konstrukční možnosti v modelu jiným směrem -úmyslně zatopenou částí trupu.
Celek by se tak podstatně zjednodušil a zlevnil , protože motor se sežene do 500,- a regulátor do 800,-obousměrný, baterie pokud mohu radit 5000mAh 2x což zaručí plavbu na nabití kolem 1,5-2hodin i více.
Také se tím vyhneš nutnosti řídit více motorů naráz a to s dostatečnou rezervou výkonu, přece jen účinnost střídavých motorů je podstatně lepší než těch řady 400 - 600.
Vnější šrouby udělej volně se protáčející a budeš vidět že ušetříš jak složitost tak podstatné finance.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Trubka

Příspěvek od Trubka »

No spíše se budu držet koncepce tři motory,jeden regulator....ikdyž ty regulatory ještě mohou behem stavby zmenit.Baterie uvidim co tam dam,zatim mam doma 3,6mAh. V trupu je mista dost a s vahou by byt taky problem byt nemel,jestli jsem spravně počítal,tak vytlak by mel byt kolem 1O,5Kg. a ano delka je cca 14O cm.
Jak psal Pepa Darvaš,laminovat trup i zevnitř,to si nejak nedokažu představit,jak budu laminovat přes přepažky a ryzne vystuhy...Jinak dekuji za každé info
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

jeden regl na 3 motory je mozne reseni, ale musis mit regl velmi vykonny. nejde jen o 3x porud z motoru ale i 3x proudove spicky pri rozjezdu (nejvetsi spicky jsou pri prechodu plna zpet - plna dopredu, kdy se regly u lodi nechovaji stejne jako u aut - nejdrive zabrzdi a pak se rozjedou na druhou stranu). pocitej ze motor ktery pri plnem vykonu ma odver cca 5A, muze mit spicky pri rozjezdu 3x vyssi...

u toho laminovani zevnitr to bud musis laminovat po pasech mezi zebry, nebo se nekdy pri stavbe udela obsivka, olaminuje zvenku (nejdrive je dobre balsu velmi ridkym epoxem - napr zahratym, dobre prosytit dokud drevo pije, pak teprve pokladat tkaninu). jakmile epox ztuhne, tak se daji vnitrni zebra vylamat (napr nechat kazde 3 nebo 4) a vylaminovat zevnitr...)
Obrázek
NeJaToD team
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

No počkám si na zkoušku s těmi čtyřstovkami.Model o váze téměř jedenáct kilo, chlapci ,nějakou lodičku jsem už postavil, ale dát do tohodle tři čtyřstovky?Dejte do Pajera motor o obsahu jeden litr, taky se to rozjede.Není to tak dlouho, co si jeden nedal říct.Stavěl Scharnhorsta v setině a dal tam tři motory 12V 1,9 A.Povídám mu"co blbneš, to ti nemůže utáhnout"Nedal si říct a když měl celou lod hotovou, samozřejmě musel motory vyhodit.Tady je potřeba počítat s výkonem motorů , jelikož se může stát, že budeš potřebovat rychle zpět a né abys jel ještě dva metry.Já mám nákladní loď o délce 161 cm je uzší než ten Bismarck, váží jedenáct kilo a zavařil jsem motor 12 V/60 W z topení Škodovky .Prostě mi vycákal plast.Co se týká regulátoru používám v této lodi80 A obousměrný regulátor od Graupnera.Jestli Ti můžu radit, připrav si trup na vodu ,dej do něj servo kormidla, motory a vyzkoušej jak to plave.Později nebude tolik místa na předělání.Dělám to téměř u každé lodi.Taky se mi stalo, že trup nevyhověl mým požadavkům a tak je(byl, když někdo příjde, dám mu ho) na půdě.Pokud bys dal ten 80A regulátor a tři 600Speed motory, jeden určitě bude stačit.Trošku mi tam taky neladí ty šrouby.Jestli je dost místa na větší, klidně bych dal 35 mm protiběžně a prostřední, buď na jednu, či na druhou stranu, je to jedno.S tím laminováním vnitřku si nedělej starosti, nechá se to vylakovat, ale musíš dobře přelaminovat venek.Aspoň dvě, tři vrstvy 110 g/m2
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

No jo, na jednu stranu tady lidi volají po maketovosti (v souvislosti s pohybem, nejvíc jim vadí rychlost vyšší, než maketová), na druhou stranu to chce rychlé reakce na zpětný chod, zatočení a pod., to je pak těžký si vybrat. Skutečná loď taky neobrátí směr na 100 metrech.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

A nezrychlí na max. rychlost na (170 x 3) metrech, když má skoro 250m.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

ještě jednou se v návaznosti na pepův příspěvek pokusím navrhnout střídavé motory (motor) viz obrázek:
Obrázek
dle výrobce má tento motorek na 3 článek li-pol výkon250W , ale fakt je že tah má obrovský.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

PetrL3 píše:No jo, na jednu stranu tady lidi volají po maketovosti (v souvislosti s pohybem, nejvíc jim vadí rychlost vyšší, než maketová), na druhou stranu to chce rychlé reakce na zpětný chod, zatočení a pod., to je pak těžký si vybrat. Skutečná loď taky neobrátí směr na 100 metrech.
přesně tak. měřítkem se musí přepočítat nejen velikost ale i rychlost. dovedu pochopit, že při předváděcích akcích je občas potřeba rychlejší reakce, ale musí se brát v úvahu jaká to je loď, při potřebě manévrování v přístavech je tahaly remorkéry, na moři je jedno jak velký poloměr otáčení mají.

pokud jsou 2 motory řady 500 dané do springera s 50mm velkými šrouby schopné roztáhnout 150kg těžkou a 2,5m dlouhou nákladní loď, proč by neměly stačit 3 motory řady 400 na 11kg těžkou loď to nechápu.

o to jak bude loď plout nerozhodují jen motory, ale celá sestava baterie (napětí) - motor - šroub, pokud je špatně vybrán šroub (např moc těžký, nebo s moc velkým průměrem) tak má motor velkou práci, neběží v opti otáčkách a teče přes něj vysoký proud. pak se může stát, že se přehřeje a plasty vytečou. vždy se musí s laděním začít u nejjednodušší změny (změna baterie, nebo šroubu). měli by se zvolit tak aby motor běžel v optimálních otáčkách ve kterých má nejvyšší účinnost. takže pokud má malé otáčky, tak zmenšit stoupání nebo průměr aby se roztočil rychleji a klesla jeho zátěž (paradoxně to nemusí být na úkor rychlosti, ale dokonce loď může plout rychleji)

takže dávat do 11kg těžké lodi 3x 600 Speed mi přijde nesmyslné. pro rychlejší reakce bych právě doporučoval použít 3 regly aby mohli krajní motory jít proti sobě a umožnit rychlejší otočení v případě nutnosti, ale neřešil bych ji přemotorováním...
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“