Dobrý den všem!
Můj dotaz bude tak trochu netradiční:
V horizontu 5 - 8 let se chystám postavit plachetnici, která bude mít podle mých představ ovládané obě plachty zvlášť (jednostězňová plachetnice s hlavní - ráhnovou - plachtou a kosatkou), dále pak samozřejmě kormidlo, v plachetnici bude také vestavěný elektromotor s regulátorem pro případ bezvětří, a také například osvětlovací moduly apod.
Zároveň se v nejbližší době chystám pořídit model vrtulníku, který bych chtěl ovládat stejnou vysílačkou.
Jelikož modelařím i v oblasti autíček a vlastním Spektrum DX3S, chtěl bych tedy opět vysílačku Spektrum, pokud to bude možné.
Má představa o vysílačce je přibližně taková, že levým kniplem bych ovládal hlavní plachtu a kormidlo a pravým kniplem kosatku. Motor bych uváděl do chodu potenciometrem, který je například na vysílačce Spektrum DX8, nebo nově připravované Spektrum DX7s http://www.spektrumrc.com/Products/Defa ... ID=SPM7800.
Na Spektrech mě také láká představa toho, že dle údajů výrobce je možné v podstatě libovolně měnit mód vysílačky. Né že bych tedy potřeboval měnit mód vysílačky pokaždé, když bych šel jezdit s lodí nebo létat s vrtulníkem, ale jestli se nepletu, tak by to pro mě teoreticky mohlo znamenat i to, že bych při ovládání lodi mohl nastavit vysílačku tak, aby se v módu 2 nevracela pravá páčka do neutrální polohy.
Znamená to tedy, že bych mohl mít nastavenou stále stejnou "úroveň povolení nebo utažení" kosatky?
Jak máte tedy nastavená ovládání vašich plachetnic vy, zkušenější kolegové?
Je Spektrum DX7s vhodná volba pro použití k těmto 2 modelům?
Předem díky za reakce!
Michal
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Výběr vysílačky pro plachetnici a vrtulník
Re: Výběr vysílačky pro plachetnici a vrtulník
Stavba plachetnice Opium:
http://bowlmichal.rajce.idnes.cz/RC_plachetnice_Opium
Moje skromná rada zní: pro plachetnici v horizontu 5-8 let, teď RC vůbec neřešit, a pořídit jen to, pro co budu mít teď využití. Po 5-8 letech to bude velmi pravděpodobně silně zastaralé a možná že i samotná konkrétní technologie (řešení přenosu třeba v pásmu 2.4GHz) bude třeba v horším případě už nevyužívaná a nahrazená lepší s více možnostmi (obousměrná komunikace s možností zobrazení všeho na vysílači nebo třeba smartfonu, co já vím...). V lepším bude jen vylepšená o něco nového a kompatibilní se starší
.
Sám se chystám na koupi něčeho modernějšího než moje zastarávající,a le stále stejně dobře sloužící Graupner MC-10, ale po pravdě, při tempu stavby mých lodí to teď taky pro mě nemá smysl, a 2.4GHz soupravy mezitím prošly za pár let dost bouřlivým vývojem. Takže já osobně něco pořídím, až budu mít něco nového opravdu (alespoň téměř) dostavěné.
.
Sám se chystám na koupi něčeho modernějšího než moje zastarávající,a le stále stejně dobře sloužící Graupner MC-10, ale po pravdě, při tempu stavby mých lodí to teď taky pro mě nemá smysl, a 2.4GHz soupravy mezitím prošly za pár let dost bouřlivým vývojem. Takže já osobně něco pořídím, až budu mít něco nového opravdu (alespoň téměř) dostavěné.
V tom případě bych s nákupem RC soupravy ještě těch 5 let počkal, jelikož při současném trendu se za 5 let technika hne takovým směrem, že dnes zakoupené novinky budou patřit do starého železa.bowl píše:V horizontu 5 - 8 let se chystám postavit plachetnici, která bude mít podle mých představ ovládané obě plachty zvlášť (jednostězňová plachetnice s hlavní - ráhnovou - plachtou a kosatkou), dále pak samozřejmě kormidlo, v plachetnici bude také vestavěný elektromotor s regulátorem pro případ bezvětří, a také například osvětlovací moduly apod.
Zároveň se v nejbližší době chystám pořídit model vrtulníku, který bych chtěl ovládat stejnou vysílačkou.
Takže vřele doporučuji dnes zakoupit RC soupravu pro potřeby ovládání vrtulníků, pro jejíž výběr budou jistě vyšší nároky. Jsem však přesvědčen, že ovládání plachetnice kdykoli později zvládne.
Navržený koncept lze použít, i když osobně to mám trochu jinak - vpravo kormidlo, vlevo tahem od sebe a k sobě hlavní plachtu (lze realizovat též tahovým potenciometrem, pokud ho vysílač má) a do stran případné přetahování kosatky (popř. na otočném potenciometru, protože drží svou polohu). Veškeré ovladače plachet na vysílači doporučuji upravit tak, aby se nevracely do středové polohy.bowl píše:Má představa o vysílačce je přibližně taková, že levým kniplem bych ovládal hlavní plachtu a kormidlo a pravým kniplem kosatku. Motor bych uváděl do chodu potenciometrem, který je například na vysílačce Spektrum DX8, nebo nově připravované Spektrum DX7s.
Pomocný motor je víceméně zbytečnost, ale jistě se pro něj volný kanál ještě najde.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
A z toho vyplývá, že v případě, že chceme plachty ovládat přes hlavní páky, už nebude příliš praktické vysílač používat pro jiné typy modelů.ladous píše:Veškeré ovladače plachet na vysílači doporučuji upravit tak, aby se nevracely do středové polohy.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Dobrý den,
v první řadě moc děkuji za odpovědi!
V podstatě jsem vzhledem k časovému horizontu takovou odpověď očekával. Myslel jsem si, že kdybych pořídil něco "lepšího" (například tu DX7s), tak by později mohla sloužit nejen pro vrtulníky ale i pro tu plachetnici.
Fakt ale je takový, že za oněch cca 5 let budou možnosti a dostupné prostředky opravdu na úplně jiné úrovni a současná technika bude zřejmě zastaralá...
Jinak mám ještě pár dotazů ohledně reakcí na můj první příspěvek:
1) co se vrtulníků týče, tak se chystám pořídit E-flight Blade 120 SR, tedy malý, jednoduchý, levný a nenáročný vrtulník ve variantě Bind&Fly http://www.bladehelis.com/Products/Defa ... Id=BLH3180,
popřípadě možná počkám na Blade mSR X, který má vyjít v půlce prosince http://www.bladehelis.com/Products/Defa ... Id=BLH3250, takže vysílačka nemusí být až tak náročná...
2) Chtěl bych se zeptat na tu úpravu vysílačky v tom smyslu, aby se nevracely páčkové ovladače do středové polohy. Jak už jsem psal, tak na stránkách výrobce se uvádí, že je možné upravit vysílač DX7s na libovolný mód, tedy 1 - 4. Když jsem koukal do návodu, zjistil jsem, že pro úpravu módu je nutné vysílač "otevřít" a upravit nastavení předepínacích pružin, které vrací ovladače do středové polohy. Proto jsem předpokládal, že by bylo možné používat 1 vysílač jak pro plachetnice, tak i pro vrtulníky. Pak jsem si ale uvědomil, že by bylo v tomto případě nejspíče nutné při každém vystřídání modelu (loď/vrtulník) opět rozebrat vysílač a upravit jej pro danný model, takže je docela možné, že by mě v budoucnosti - až bude plachetnice aktuální - stejně čekal nákup vysílače, který bude mnou upravený pouze pro jednu kategorii - loď - tak, aby se ovládací páčky nevracely do středové polohy.
Pletu se, nebo je má domněnka správná?!
3) Ještě mám dotaz ohledně elektromotoru v plachetnici.
Jestli jsem pochopil správně Láďoušův příspěvek, pak by stačilo pro ovládání elektromotoru pouze "spínaného" kanálu na vysílačce. V tom případě bych ale nemohl využít v nutnosti zpětný chod motoru a také bych nemohl ovládat otáčky motoru, je to tak?
Ovládání otáček motoru bych v pohodě oželel, neboť by byl motor pouze jako nouzové řešení při bezvětří, ale zpětný chod by se podle mého názoru občas zatraceně hodil :-)
předem moc díky!
Michal
v první řadě moc děkuji za odpovědi!
V podstatě jsem vzhledem k časovému horizontu takovou odpověď očekával. Myslel jsem si, že kdybych pořídil něco "lepšího" (například tu DX7s), tak by později mohla sloužit nejen pro vrtulníky ale i pro tu plachetnici.
Fakt ale je takový, že za oněch cca 5 let budou možnosti a dostupné prostředky opravdu na úplně jiné úrovni a současná technika bude zřejmě zastaralá...
Jinak mám ještě pár dotazů ohledně reakcí na můj první příspěvek:
1) co se vrtulníků týče, tak se chystám pořídit E-flight Blade 120 SR, tedy malý, jednoduchý, levný a nenáročný vrtulník ve variantě Bind&Fly http://www.bladehelis.com/Products/Defa ... Id=BLH3180,
popřípadě možná počkám na Blade mSR X, který má vyjít v půlce prosince http://www.bladehelis.com/Products/Defa ... Id=BLH3250, takže vysílačka nemusí být až tak náročná...
2) Chtěl bych se zeptat na tu úpravu vysílačky v tom smyslu, aby se nevracely páčkové ovladače do středové polohy. Jak už jsem psal, tak na stránkách výrobce se uvádí, že je možné upravit vysílač DX7s na libovolný mód, tedy 1 - 4. Když jsem koukal do návodu, zjistil jsem, že pro úpravu módu je nutné vysílač "otevřít" a upravit nastavení předepínacích pružin, které vrací ovladače do středové polohy. Proto jsem předpokládal, že by bylo možné používat 1 vysílač jak pro plachetnice, tak i pro vrtulníky. Pak jsem si ale uvědomil, že by bylo v tomto případě nejspíče nutné při každém vystřídání modelu (loď/vrtulník) opět rozebrat vysílač a upravit jej pro danný model, takže je docela možné, že by mě v budoucnosti - až bude plachetnice aktuální - stejně čekal nákup vysílače, který bude mnou upravený pouze pro jednu kategorii - loď - tak, aby se ovládací páčky nevracely do středové polohy.
Pletu se, nebo je má domněnka správná?!
3) Ještě mám dotaz ohledně elektromotoru v plachetnici.
Jestli jsem pochopil správně Láďoušův příspěvek, pak by stačilo pro ovládání elektromotoru pouze "spínaného" kanálu na vysílačce. V tom případě bych ale nemohl využít v nutnosti zpětný chod motoru a také bych nemohl ovládat otáčky motoru, je to tak?
Ovládání otáček motoru bych v pohodě oželel, neboť by byl motor pouze jako nouzové řešení při bezvětří, ale zpětný chod by se podle mého názoru občas zatraceně hodil :-)
předem moc díky!
Michal
2):
Ano, změna módů by znamenala neustálé rozebírání vysílače při každém přechodu mezi plachetnicí a vrtulníkem. Proto se nebojím navrhnout pořízení vysílače pro vrtulníky a za pět let jej nahradit novějším vysílačem, který by se používal na ty vrtulníky, a ten opotřebovaný předělat natrvalo pro plachetnici.
3):
Záleží, o jakou plachetnici by šlo. 90 % všech plachetnic, co jsem kdy na vodě viděl, bez problémů za každého počasí dokázaly doplout ke břehu. Zbylých 10 % mělo možnost dojet na motor při zapnutí na jízdu dopředu. Couvání by mělo smysl snad jen v případě, že by plachetnice jezdila s jinými modely, do kterých by se mohla zamotat. Často se však plachetnice vzájemně zamotají tak, že žádné couvání nepomůže. Na soutěžích je vždy k dispozici nějaký svážecí člun, který tyto stavy snadno řeší.
Ano, změna módů by znamenala neustálé rozebírání vysílače při každém přechodu mezi plachetnicí a vrtulníkem. Proto se nebojím navrhnout pořízení vysílače pro vrtulníky a za pět let jej nahradit novějším vysílačem, který by se používal na ty vrtulníky, a ten opotřebovaný předělat natrvalo pro plachetnici.
3):
Záleží, o jakou plachetnici by šlo. 90 % všech plachetnic, co jsem kdy na vodě viděl, bez problémů za každého počasí dokázaly doplout ke břehu. Zbylých 10 % mělo možnost dojet na motor při zapnutí na jízdu dopředu. Couvání by mělo smysl snad jen v případě, že by plachetnice jezdila s jinými modely, do kterých by se mohla zamotat. Často se však plachetnice vzájemně zamotají tak, že žádné couvání nepomůže. Na soutěžích je vždy k dispozici nějaký svážecí člun, který tyto stavy snadno řeší.
ok, díky moc ještě jednou za odpovědi!
Pro teď to budu tedy nejspíš řešit DX6i a později se uvidí, jaká bude nabídka trhu..
každopádně jsem si v tom udělal trochu jasno.
Michal
Pro teď to budu tedy nejspíš řešit DX6i a později se uvidí, jaká bude nabídka trhu..
každopádně jsem si v tom udělal trochu jasno.
Michal
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 15013 Zobrazení