Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Bojky v TT

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Odpovědět
Ujo

Bojky v TT

Příspěvek od Ujo »

Dobrý den, jsem zde nový, a v TT se terve rozkoukávám. Mám ale zkušenosti s řízením opravdových lodí, čímž se částečně i živím. Prohlížel jsem si plánky a fotky ruzných tratí, a potřeboval bych vysvětlit jednu věc: proč jsou bojky značeny opačně, než ve skutečné lodní dopravě? Ve skutečné lodní dopravě červená barva značí pravou stranu plavevní dráhy, zelená barva levou - tedy ve směru proudu, popř při cestě z přístavu. Děkuji za objasnění. Ujo
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Bojky v TT

Příspěvek od ladous »

Hezký den,
záleží na tom, na jaký plánek se zrovna díváte. Dost často se při akcích TT stejná trať jede v obou možných směrech. Není v možnostech pořadatele po jednotlivých kolech ve vodě prohazovat zelenou a červenou bójku. Upřímně řečeno ani nevím, na jaké straně modelu bývá zelená bójka nejčastěji. Jde jen o drobný detail, který na funkci nemá vliv, jak by řekl filmový klasik.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Ujo

Příspěvek od Ujo »

Díky za vysvětlení. Díval jsem se na hodně plánků, a téměř všechny jsou kresleny opačně, tak mi to nebylo jasné. Např. http://www.tugtowing.cz/?p=1554 . Nebo na serveru tugtowing.cz články Škola plavby obsahují velice krásné názorné obrázky, ale opět s opačně značenýma bojkama (v obou směrech je tam pravá strana plavební dráhy značena zeleně. Jako kapitána mne to zmátlo, a jako začínajícího modeláře překvapilo, že na jednu stranu je snaha o přiblížení se realitě, nadruhou stranu se to s realitou poměrně dost rozchází. Dobrá tedy, přijímám myšlenku filmového klasika, a smiřuju se s tím, že to nemá vliv na funkci ;) .
(I když kapitán ve mě musí zavřít oči a skřípe zubama :D ).
Ante

Příspěvek od Ante »

Značení vodních cest na moři

Na moři se používají dva systémy značení vodních cest. IALA (International Association of Lighthouse Authorities) oblast A a oblast B . Oblast A Evropa, Asie, Afrika a oblast B Amerika, východní Tichomoří, Jižní Korea, Japonsko a Filipíny.
Laterální znaky
Oblast IALA A – pravá strana plavební dráhy je značena zelenými bojemi a levá starna červenými bojemi. Vždy směrem do přístavu.

Oblast IALA B – je značena obráceně to je zelená v levo červená v pravo.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Má pravdu, předseda...:)
Keba

Příspěvek od Keba »

Je to tak, jak psal Ante, tratě pro TT se projektují tak, jako by se jednalo o plavbu z moře směrem do přístavu. Sem tam se to nepovede na 100%, ale principielně to odpovídá. Stejně jsou pak dělány i názorné ukázky ve škole plavby na TugTowing.CZ
Ne každý lodní modelář je znalý značení vodních cest a proto je při TT značení zjednodušeno na červené a zelené bóje, ostatní znaky zastupuje žlutá bóje (barva).
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Ujo

Příspěvek od Ujo »

:) No vždyť to píšeme všichni stejně. Já píšu, že červená je pravá strana při cestě z přístavu (u říční plavby ve směru proudu), a Ante píše, že je to levá strana při cestě do přístavu. To je přece stejné. Nicméně tomu neodpovídá většina nákresů tratí, a co se týká školy plavby na TugTowingu.cz tam jsou tratě značeny úplně jinak - tedy zelená vždy pravý břeh (bez ohledu na směr průjezdu) . Nechci se hádat, jen jsem v tom neměl jasno.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“