Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

USS Essex 1800-1814

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
pavelst

Re: USS Essex 1800-1814

Příspěvek od pavelst »

Zdravím všechny modeláře.

Před popisem stavby začnu trošku jinak.

Zatím se nepovažuji za modeláře, spíš za člověka který si pracovní stres léčí tím, že se večer zavře do kutlochu a přepne hlavu na něco jiného.
Modely (letadla, lodě) jsem začal stavět někdy na základce a po přechodu na střední tato moje činnost musela být ukončena. Teď po 20 letech jsem začal znovu a od nuly. Proto toto vlákno neberte jako návod jak to dělat, ale spíš jak to nedělat :D . Zhruba 1/2 roku jsem sháněl nejrůznější plány a nakonec jsem si vybral USS Essex jenom proto, že mi prostě padl do oka.

K lodi:

Obrázek

První plavba 1800, doprovázela holandskou obchodní flotilu po Tichém oceánu.
USS Essex byla první americká válečná loď, která zajala loď Královského námořnictva během války o nezávislost (13.8.1812 H.M.S. Alert) pod velením Captain David Porter . Britské námořnictvo ji nakonec dohnalo po 17 měsících u Valparaisa/Chile když v divoké bouřce přišla o hlavní stěžen a neubránila se dvěma britským fregatám. Z posádky 255 mužů bylo 58 zabito a 65 zraněno.

Prezident Madison prohlásil: "Její ztráta se ukrývá v žáru hrdinství se kterým se bránila"

pokračování příště.

Pavel Šťastný
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Stavebnici USS Essex dřív vyráběla Aeropiccola, která dnes už neexistuje. Plány které jsem koupil v el. podobě a jsou v podstatě k této stavebnici. Měřítko na plánech sice není uvedeno, ale mělo by být 1:72. Plány mě vytiskl známý stavař na plotru. Myslel jsem si, že kvalita tisku bude špatná, ale nakonec jsem byl docela překvapen.

Stavbu jsem nedočkavě zahájil v 06/2005 i když se mi do té doby dostávalo pramálo informací o tom jaký materiál je vhodný a jaký ne. Takže jsem sháněl na kýl a žebra překližku tl. 5mm. Modelářskou leteckou jsem zavrhl ihned ve dveřích modelářské prodejny, dávat za překližku na kostru trupu 1500 se mi nechtělo. Podle informací na českých serverech lze použít překližku z bedýnek na ovoce (nenarazil jsem ovšem na odpovídající tl a velikost). Jde také sehnat "stolářská" překližka, prodává se ovšem v tabulích 1,5x2,5 m za cca 600-700,-. Smůla je, že stoláři 5mm moc nepoužívají a špatně se shání v odřezcích. Nakonec pomohla u souseda vyhazovaná stará skříň. Záda starejch skříní se dělali právě z 5 mm. :D

Obrázek Obrázek Obrázek

pokračování příště.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

8-12 2006 plaňkování.

Na plaňkování jsem použil lišty 2x7 mm smrk. Dnes už vím, že všeobecně měkké dřevo není pro takovou stavbu vhodné.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Lišty jsem ohýbal nad párou, viz čtvrtý obrázek.

Pavel.

pokračování příště.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

12/2005 dokončeno plaňkování po úroveň dělové paluby.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

pokračování odpoledne
pavelst

Příspěvek od pavelst »

01/2006

Po vybroušení plaňkování se srovnali schodky mezi plaňkami

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar
Můžeš prosím blíž popsat, jak jsi vyráběl otvory pro střílny? Podle nalinkovaných čar soudím, že byly vyřezány dodatečně...
Totiž někteří "špičkoví modeláři" je dělají dodatečně, jinde jsem se zas dočetl, že je to blbost a mělo by se s nima počítat už při plaňkování.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

A ještě jedna otázka k plaňkování:
Podle konvice soudím, že jsi lišty ohýbal nad párou. Nezkoušel jsi třeba jiné techniky? - nalamování, ohyb nasucho teplem, nahřátí v mikrovlnce...
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Nazdar
Můžeš prosím blíž popsat, jak jsi vyráběl otvory pro střílny? Podle nalinkovaných čar soudím, že byly vyřezány dodatečně...
Totiž někteří "špičkoví modeláři" je dělají dodatečně, jinde jsem se zas dočetl, že je to blbost a mělo by se s nima počítat už při plaňkování.
otvory pro střílny jsem dělal dodatečně. Svislé "rozteče" a "velikost" byli dané podle plánů, ale musel jsem některé "posunout" (+- 3 mm) kvůli žebrům. Takže po "narýsování" svislých rozměrů + 2 mm na obložení střílen, jsem zvenku "obkreslil" palubu, a 3 mm nad linii jsem měl daný spodní roh střílny. Potom jsem raději blíž ke středu vyvrtal kontrolní otvor. Pokud vše sedělo, vyvrtal jsem po obvodě díry a pak vyřezal a piloval finální podobu.

K názoru plaňkování rovnou i se střílnami si myslím toto: šlo by to takhle dělat v případě "žeber na husto", tady by to bylo problematické, protože většinou vycházeli mezi žebry 2 střílny. Šlo by to ale vyřešit pomocnými žebry. V době kdy jsem řešil plaňkování, nevěděl jsem ještě jestli vůbec dotáhnu Essex do podoby kdy si řeknu: dodělám to. :D Takže jsem zvolil tento postup.

Pavel.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

A ještě jedna otázka k plaňkování:
Podle konvice soudím, že jsi lišty ohýbal nad párou. Nezkoušel jsi třeba jiné techniky? - nalamování, ohyb nasucho teplem, nahřátí v mikrovlnce...
Nad párou šli smrkové lišty ohýbat a nakrucovat velice lehce, akorát jsem si občas opařil prsty :lol: . Ze začátku jsem totiž plnil konvici až po vrch a sem tam se stalo, že voda vyprskla :lol: . Když jsem začal dávat jenom 1/2 konvice, bylo to v klidu.

Když jsem plaňkovat zkoušel poprvé (někdy před 20 lety), dělal jsem to tak, že jsem měl namočené lišty ve vodě a ohýbal nad svíčkou. To bylo ještě horší, stávalo se mi občas, že lišta v lepším případě zčernala, v horším případě rovnou chytla :lol:
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ještě dodatek k plaňkování. Až po oplaňkování celého trupu jsem narazil na tyto stránky polského modeláře http://www.icpnet.pl/~marecki kde v části Techniki specjalistyczne/Poszycie kadluba . Je tam názorně předvedeno, jak postupovat při plaňkování přídě, aby nevznikali "schody".
pavelst

Příspěvek od pavelst »

02/2006

v únoru jsem dodělával obložení střílen a vnitřní plaňkování. Tady rovnou upozorním na fatální chybu, které jsem se dopustil. Použil jsem zase lišty 2x7 mm, chyba která se mi po čase hodně vymstila. Vnitřní plaňkování mělo být co nejtenší. Profil žebrování by byl podstatně reálnější, než jak to nakonec dopadlo (na snímcích, kterých se to týká upozorním).

Obrázek Obrázek Obrázek
thomaslinke

Příspěvek od thomaslinke »

Zdravim vás,
já jsem ty otvory pro střílny u fregaty Pandora vyřezával hned, až pak jsem je "uzavřel" těma plaňkama co jsou přímo nad nima. Bylo to tak ukázaný v návodu (je to stavebnice od Constructa), šlo to docela dobře i přesto že zhruba uprostřed trupu je pět otvorů mezi kterejma není žádný žebro (žebra nevystupujou nad palubu).
A ještě k tomu ohýbání - já jsem vařil mahagonový lišty 6x2 mm v kastrolu, ty co byly potřeba hodně ohnout třeba i kolem dvou hodin, a pak jsem je vždycky stáhnul kolem kulatýho obalu od cédéček nebo kolem skleničky, podle toho jakej jsem potřeboval ten poloměr. Potom to muselo ještě tak hodinu schnout, když jsem je sundal brzo tak se ještě dost chtěly vracet do původního stavu :) Někdy jsem si vypomoh nalamovacíma kleštěma aby toho nebylo málo ;) No a teď mám jednu čerstvou zkušenost, podařilo se mi sehnat elektrickou ohýbačku od Aeropiccoly na eBay za 600 Kč (u nás jsem ji viděl za 1420,-) a jsem z ní přímo nadšenej. Lišta se jenom namočí (ještě lepší by bylo ji nechat ve vodě pár hodin ale já byl nedočkavej a chtěl to hned zkusit :) ) a pak se krásně ohýbá, voda se hned odpaří a lišta zůstane ohnutá tak jak je. Prostě to co mi trvalo dřív tři hodiny teď budu dělat pět minut a s lepší kvalitou, fakt doporučuju...
pavelst

Příspěvek od pavelst »

To si taky myslím, že s tou ohýbačkou to bude podstatně jednodušší. Před tím než ji koupím tak chci nejdřív zkusit předělat el. pájku novým nástavcem místo hrotu udělaným na soustruhu.

Pavel
pavelst

Příspěvek od pavelst »

02/2006 pracoval jsem na zádi a dodělával vnitřní plaňkování.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

pokračování zítra
kartonist

Příspěvek od kartonist »

To si taky myslím, že s tou ohýbačkou to bude podstatně jednodušší. Před tím než ji koupím tak chci nejdřív zkusit předělat el. pájku novým nástavcem místo hrotu udělaným na soustruhu.

Pavel
Z čeho budeš ten nádstavec dělat? Z mosazi? U těch prodávaných má takový "nepravidelný" tvar.
Možná by byla dobrá širší diskuse na toto téma - kdo má el. ohýbačku, ať se nestydí a pošle foto.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Z čeho budeš ten nádstavec dělat? Z mosazi? U těch prodávaných má takový "nepravidelný" tvar.
Možná by byla dobrá širší diskuse na toto téma - kdo má el. ohýbačku, ať se nestydí a pošle foto.
Ještě nevím, je to jenom takovej nápad. Vzhledem k tomu, že mi mnohem akutněji chybí jiné nářadí a pomůcky, pokus o ohýbačku odkládám na dobu kdy bude potřeba.

Pavel
thomaslinke

Ta co jsem splašil já má ten nástavec trochu jinej než ohýbačky třeba od Constructa a Amati. Materiál nevím, moc se v tom nevyznám, ten trn bude možná měděnej a ta hlava hliníková ale na to se mi zdá zas dost těžká, třeba to někdo rozluštíte z fotek...
Co je lepší teď samozřejmě nemůžu posoudit, ale nejspíš poslouží dobře obojí, jak tohle tak i kulatej nástavec, třeba v kombinaci s takovým tím dřevěným "kopytem" jako dělá Amati, neměl by být problém ho vyrobit.

Obrázek
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Diky za foto.

Pro me je podstatna informace, ze existuji dva druhy:
1. Valcova hlava ohybacky. Lista se formuje o drevene kopyto.
2. Tvarovana hlava viz foto. Lista se formuje pritlacnym koleckem.

Logicka otazka - srovnaval to nekdo, co je lepsi? A konkretne - nespalil jsi si pri praci s vyfocenou Aeropiccolou prsty?

Ad material - Obavam se, jestli medena (i slitiny) hlava nebude pri praci pusobenim vlhka a tepla oxidovat, rozumej zelenat.
thomaslinke

No já jsem zatím zkoušel ohnout jenom jednu plaňku, prsty jsem si nespálil (takže 100% ůspěšnost :) ), ale určitě by to taky šlo ;) , hřeje to fest...

Ta válcová by šla asi celkem dobře udělat a pak by se muselo vyzkoušet jestli to jde líp s tou formou a ohýbačkou v ruce nebo s ohýbačkou upnutou na stole a s plaňkou v obou rukách. Já jsem si právě předtím říkal že si časem pořídím jednu z těch válcových - Amati mi připadala že má takovou lepší hlavu (i ten větší průměr je asi výhoda), Constructo zas má pájecí hrot a to upínání. Aeropiccola - moc drahá, to jenom že se takhle naskytla, tak jsem ji vzal...

Ale ten pájecí hrot bych k tomu stejně bral (ten už se sežene asi snadno) protože jsem myslel že bych u příštího modelu zkusil na palubě vypálit imitaci pobití.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ta válcová by šla asi celkem dobře udělat
Vzhledem k tomu, že se to tu tak rozjíždi, asi jenom na vyzkoušení nechám vysoustružit válcovou hlavu a jestli to bude fungovat, bude ohýbačka za cenu cca 120.- Kč.

Pavel
pavelst

Příspěvek od pavelst »

02/2006

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,

ta záď vypadá dost dobře - z čeho jsi ji dělal?

A malé rýpnutí: Což takhle nařezat z modrozeleného papíru čtverečky a vlepit je do oken jako skla? Nedalo by to moc práce a vypadalo by to líp než ta černá. Co na to říkáš? :)
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Nazdar,

ta záď vypadá dost dobře - z čeho jsi ji dělal?

A malé rýpnutí: Což takhle nařezat z modrozeleného papíru čtverečky a vlepit je do oken jako skla? Nedalo by to moc práce a vypadalo by to líp než ta černá. Co na to říkáš? :)
No jo, já vím :rolleyes:

V té době jsem ještě netušil, že existuje MoNaKo a že zde najdu spoustu skvělých odkazů :D , na které jsem do té doby prostě nenarazil ;) .
Dneska bych to prostě udělal úplně jinak. Není nad to koupit si stavebnici, na takovýchto dílech oříznout otřepy a pak už jenom přemýšlet čím to natřu :lol: .
Takže celé je to z balzy. kreslené, řezané a broušené podle "oka a ruky". V plánech bylo taky jenom: "plastový díl 78 vylomte, obrušte a přiložte". :D

Pavel
pavelst

Příspěvek od pavelst »

04/2006

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

05-07/2006

Nějakou dobu jsem neměl foťák, tak proto 3-měsíční výpadek focení.

Obrázek Obrázek Obrázek

Pavel
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“