nechci ti brat iluze, ale aby jsi mohl couvat tak potrebujes otocit motor (pohon) o 180 stupnu a ne o 360... takze nevidim problem v rovnem couvani a pokud to chybi 10 stupnu na celou otocku tak je podstatne rychlejsi ujet tech 10 stupnu na druhou stranu nez objizdet s pohonem celych 350 stupnu dokolajaroj píše:Petře jedeš jak drak a vypadá to dobře.
Takhle rychle teda nestíhám
Těch 350° mě ale připadá málo (dle mého to nebude schopné rovně couvat). Naopak si myslím, že to musí být víc jak 360°, aby jsi mohl korigovat směr a nemusel s motorem přebíhat celou otáčku.
No však uvidím, že.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Dozer boat - nová kategorie?
Re: Dozer boat - nová kategorie?

NeJaToD team
Při prohlížení youtube jsem narazil na tohle. Možná by to něco řešilo:
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=dGWMMzlu ... rofilepage [/youtube]
Ivvo píše:nechci ti brat iluze, ale aby jsi mohl couvat tak potrebujes otocit motor (pohon) o 180 stupnu a ne o 360... takze nevidim problem v rovnem couvani a pokud to chybi 10 stupnu na celou otocku tak je podstatne rychlejsi ujet tech 10 stupnu na druhou stranu nez objizdet s pohonem celych 350 stupnu dokolajaroj píše:Petře jedeš jak drak a vypadá to dobře.
Těch 350° mě ale připadá málo (dle mého to nebude schopné rovně couvat). Naopak si myslím, že to musí být víc jak 360°, aby jsi mohl korigovat směr a nemusel s motorem přebíhat celou otáčku.
No však uvidím, že.
pro neznalé němčiny... NA CO TO JEjaroj píše:Trapet drahé: http://www.kagelmacher-modellbau.de/epa ... cts/08-008, ale řešilo by to pohon dokonale.
Improvizace - základ života
Stačí kliknout na odkaz "VIDEO" a uvidíš :-)Tada9 píše:pro neznalé němčiny... NA CO TO JEjaroj píše:Trapet drahé: http://www.kagelmacher-modellbau.de/epa ... cts/08-008, ale řešilo by to pohon dokonale.
3233 za kus elektroniky...jaroj píše:Trapet drahé: http://www.kagelmacher-modellbau.de/epa ... cts/08-008, ale řešilo by to pohon dokonale.
to se radši pokusim něco takového vykoumat sám
to teda nevim na co bych potreboval tocit kolem dokola a jeste mit rezervu... podle me by bohate stacilo o 270 stupnuSH píše:Ivvo píše:nechci ti brat iluze, ale aby jsi mohl couvat tak potrebujes otocit motor (pohon) o 180 stupnu a ne o 360... takze nevidim problem v rovnem couvani a pokud to chybi 10 stupnu na celou otocku tak je podstatne rychlejsi ujet tech 10 stupnu na druhou stranu nez objizdet s pohonem celych 350 stupnu dokolajaroj píše:Petře jedeš jak drak a vypadá to dobře.
No však uvidím, že.no, taky ti nechci brát iluze, ale potřebuješ těch tvých 180°+ rezervu na jednu stranu a pak i na druhou stranu... a to máš těch 360°+ rezerva...

NeJaToD team
tak to asi těžko, jak to vystihuje následující obrázek, tak 270° nemůže stačit pro couvání, protože 270° znamená výchilka na každou starnu jen 135° a jasně jsme se schodli na tom, že pro couvání potřebujem 180°.to teda nevim na co bych potreboval tocit kolem dokola a jeste mit rezervu... podle me by bohate stacilo o 270 stupnu

aha už vím kde došlo k nedoroumění. myslel jsem, že ufon mluví o výchylce na každou stranu, nikoliv jako o celkové. pak své poznámky beru zpět.Tada9 píše:tak to asi těžko, jak to vystihuje následující obrázek, tak 270° nemůže stačit pro couvání, protože 270° znamená výchilka na každou starnu jen 135° a jasně jsme se schodli na tom, že pro couvání potřebujem 180°.to teda nevim na co bych potreboval tocit kolem dokola a jeste mit rezervu... podle me by bohate stacilo o 270 stupnu
portal/gallery/1316722237_dozerboat.jpg

NeJaToD team
To je teda pěkně vyčůrané. Dík za odkaz.habej píše:Při prohlížení youtube jsem narazil na tohle. Možná by to něco řešilo:
Zachovejte paniku :-)
Asi tak 180 + 30 až 40 stupňů na každou stranu, takže dohromady 420 stupňů. V tom případě při použití dvou ozubených kol bude pravděpodobně jejich poměr průměru malého a velkého kola tak velký, že se budou stýkat jenom třemi zuby – z toho na velkém kole jedním zubem. V případě, že by tlačilo malé kolo na velké to až tak moc nevadí, ale tady je to naopak.
Možná je lepší použít řemen. V tahu budou pořád aspoň 2 třetiny zubů, s kladkou se dá na malém udělat možná i více.Kladka se dá připevnit zvlášť napevno na samostatnou hřídel a přišroubovat, ale zase je lepší použít rameno s pružinou a nahodit to na některou z hřídelí (na servo nebo na na hřídel s otáčeným rotorem). Jestli jsem to neuměl dost pochopitelně vysvětlit, můžu pohledat nějaké rameno s pružinou a přifotit. Sejdou se i kroužky nad pastorek a kladku, aby se řemen neotřepil nebo nespadnul.
Dělat to pomocí převodovky ze tří ozub. kol (prostřední dvojité) by se mi nechtělo, dost těžké na přesnost a výsledek trochu nejistý.
Je dobře, že je celá věc i se servem v jedné krabici, pokud bude přicházet od motoru nebo při otáčení motoru do stran nějaké chvění, bude se ve stejném rytmu chvět i servo a tím se bude šetřit převod.
Velikosti kol, které jsem vyfotil, můžete odvodit od hodinářského šroubováku, který jsem nabil do stolu.

Možná je lepší použít řemen. V tahu budou pořád aspoň 2 třetiny zubů, s kladkou se dá na malém udělat možná i více.Kladka se dá připevnit zvlášť napevno na samostatnou hřídel a přišroubovat, ale zase je lepší použít rameno s pružinou a nahodit to na některou z hřídelí (na servo nebo na na hřídel s otáčeným rotorem). Jestli jsem to neuměl dost pochopitelně vysvětlit, můžu pohledat nějaké rameno s pružinou a přifotit. Sejdou se i kroužky nad pastorek a kladku, aby se řemen neotřepil nebo nespadnul.
Dělat to pomocí převodovky ze tří ozub. kol (prostřední dvojité) by se mi nechtělo, dost těžké na přesnost a výsledek trochu nejistý.
Je dobře, že je celá věc i se servem v jedné krabici, pokud bude přicházet od motoru nebo při otáčení motoru do stran nějaké chvění, bude se ve stejném rytmu chvět i servo a tím se bude šetřit převod.
Velikosti kol, které jsem vyfotil, můžete odvodit od hodinářského šroubováku, který jsem nabil do stolu.

- petr hájek
myslím , že těch 350°mi pro zkoušku bude stačit , později půjdu do převodu 1:1 s tímto servem z odkazu vedlejšího tématu , tam jsem právě pro toto využití položil před časem dotaz na servo 360°........ 
stelerp psal:
třeba toto? : GWS S125 1T 2BB Sail Winch Servo ??
Ještě CZ odkzaz:
http://shop.snailinstruments.com/index. … cts_id=724
stelerp psal:
třeba toto? : GWS S125 1T 2BB Sail Winch Servo ??
Ještě CZ odkzaz:
http://shop.snailinstruments.com/index. … cts_id=724
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- petr hájek
tak ještě jednou snad funkční odkaz:
http://shop.snailinstruments.com/index. ... cts_id=724
http://shop.snailinstruments.com/index. ... cts_id=724
Petře a jak víš, že to není servo s neomezeným otáčením (v neutrálu stojí, mimo neutrál lze jeho otáčky řídit na obě strany, ale samo se nevrátí do nějakéhé určité polohy)?
Po tom co se tu objevil tenhle odkaz, snažil jsem se to najít, ale žádný bližší popis jsem nenašel.
Z tohodle videa (http://www.youtube.com/watch?v=DxSux4njJNA) to patrné není, ale vzhledem k tomu, jak to zastavuje, moc nevěřím že je to něco jiného.
Po tom co se tu objevil tenhle odkaz, snažil jsem se to najít, ale žádný bližší popis jsem nenašel.
Z tohodle videa (http://www.youtube.com/watch?v=DxSux4njJNA) to patrné není, ale vzhledem k tomu, jak to zastavuje, moc nevěřím že je to něco jiného.
Já bych se vydal cestou navijáku pro plachetnice:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=18974
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=18974
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- petr hájek
počítám , že neklame popis, 360°je dokola jednou, a vzhledem ktomu že to je z ,,robotostránek,, tak asi jo. Pokud né asi bych se buď přiklonil k navijáku , nebo zkusil úpravu na víceotáčkovou verzi klasického serva přičemž tuším páně ing. Černý to kdysi někde publikoval , šlo tuším jen o výměnu potenciometru v servu za víceotáčkový typ, přemýšlel jsem i o dvojstupnovém převodu klasického serva , ale zatím jsem to nějak nerozváděl, posledních 7 dní válčím střídavě s plotýnkou v zádech a normálním nachcípáním z průvanu v dílně .... právě mi totiž podbourávali 5metrů zdi po metrech kůli izolaci proti vodě.....
- petr hájek
tak jsem opět pokročil!!!!!!!!!
výztuhy paluby a bočnic před spojením dna se zbytkem stavby:

jak to dopadně když se modelaří v dílně kde je stejně jako venku protože se zrovna podbourává hlavní stěna a tudíž je všude neskutečný bor....... je jasné ze dvou dalších snímků, aneb nikdy si neodkládejte hotovou část lodi tak aby vedle stály štafle na hromadě suti......:

toliko trup po dopadu nohy blba, jenž na štaflích na hromadě suti mění žárovku....... příště si ty štafle dám asi na stůl.....
no nicméně je to pracovní obouchaná lodička , tak jsem se rozhodl nic nekamuflovat a netmelit , praskliny jsem jen stlačil na místo a zakápl superřídkým vteřinákem, zespodu jsem bok podlepil pásem PVC 2mm a je to .
následovalo nalepení pásků imitujících prolisy na plechu boků , ale rozhodně jsem se s nimi nes...... žádné šikmé hrany prostě uříznout , přiložit na sucho a zakápnout supeřídkým vteřiňákem.

na azárověn jsem dopasoval bortový kšilt na přídi, ten jsem později ohobloval narexem do tvaru, vše je následně obroušeno hrubou brusnou houbou z obi aby hrany nebyly ostré(řízl jsem se o kšilt do prstu, což mě na.......!).
Následovalo vymyšlení koše pod lodí chránícího pohon, ten vyšel poněkud větší než na originálu , ale jde to , je spájen z mosazného svářecího drátu 1,5mm a to topenářským cínem a pastou za pomoci malého hořáčku na plyn do zapalovače z Aukra za 99,-.
drát jsem ohýbal ručně na sklenici od marmelády a po zastřižení konců na rozměr dle náčrtku na pěnové cihle jsem na oba kruhy navlékl cca1cm trubičky z mosazi koupené v obi s vnějším průměrem 4mm , do každé je navrtána díra z boku uprostřed délky pro vsazení drátu tvořícího boční stojiny klece tedy 8 trubiček na kruhu. pak se do dírek vsadí mosazné drátky a opřou se o láhev uvnitř kruhu , pak už jen pasta a cín s plamenem, je to pakárna při přesném ustavování, ale kříž a kružnice na pěnové cihle jako podložce pro pájení docela pomohou. Na klec jsem zespodu připájel ochranu zádových ploutví lodě a další 2 tyče pro spodní ochranu vrtule (časem možná doplním ještě kovovou sítovinu) středový kruh boční ochrany je připájen bez trubičkových ůchytů.Na horní kruh jsem napájel ještě 4 oka pro šrouby připevnující koš k lodnímu dnu.

zadní ploutve jsou každá ze 2 vrstev 2mm PVC a mají na sobě nalepené trubky z mosazi umožnující vsunutí ochraných tyčí od koše pohonu.Ploutve mají vzadu vložen trojůhelník jako výztuhu takže jsou při vlepení na trup stabilnější.

Omlouvám se za kvalitu fotek , lepší koniku má manželka zrovna v itálii mě zbyl jen HP !!!!!
výztuhy paluby a bočnic před spojením dna se zbytkem stavby:

jak to dopadně když se modelaří v dílně kde je stejně jako venku protože se zrovna podbourává hlavní stěna a tudíž je všude neskutečný bor....... je jasné ze dvou dalších snímků, aneb nikdy si neodkládejte hotovou část lodi tak aby vedle stály štafle na hromadě suti......:

toliko trup po dopadu nohy blba, jenž na štaflích na hromadě suti mění žárovku....... příště si ty štafle dám asi na stůl.....
no nicméně je to pracovní obouchaná lodička , tak jsem se rozhodl nic nekamuflovat a netmelit , praskliny jsem jen stlačil na místo a zakápl superřídkým vteřinákem, zespodu jsem bok podlepil pásem PVC 2mm a je to .
následovalo nalepení pásků imitujících prolisy na plechu boků , ale rozhodně jsem se s nimi nes...... žádné šikmé hrany prostě uříznout , přiložit na sucho a zakápnout supeřídkým vteřiňákem.

na azárověn jsem dopasoval bortový kšilt na přídi, ten jsem později ohobloval narexem do tvaru, vše je následně obroušeno hrubou brusnou houbou z obi aby hrany nebyly ostré(řízl jsem se o kšilt do prstu, což mě na.......!).
Následovalo vymyšlení koše pod lodí chránícího pohon, ten vyšel poněkud větší než na originálu , ale jde to , je spájen z mosazného svářecího drátu 1,5mm a to topenářským cínem a pastou za pomoci malého hořáčku na plyn do zapalovače z Aukra za 99,-.
drát jsem ohýbal ručně na sklenici od marmelády a po zastřižení konců na rozměr dle náčrtku na pěnové cihle jsem na oba kruhy navlékl cca1cm trubičky z mosazi koupené v obi s vnějším průměrem 4mm , do každé je navrtána díra z boku uprostřed délky pro vsazení drátu tvořícího boční stojiny klece tedy 8 trubiček na kruhu. pak se do dírek vsadí mosazné drátky a opřou se o láhev uvnitř kruhu , pak už jen pasta a cín s plamenem, je to pakárna při přesném ustavování, ale kříž a kružnice na pěnové cihle jako podložce pro pájení docela pomohou. Na klec jsem zespodu připájel ochranu zádových ploutví lodě a další 2 tyče pro spodní ochranu vrtule (časem možná doplním ještě kovovou sítovinu) středový kruh boční ochrany je připájen bez trubičkových ůchytů.Na horní kruh jsem napájel ještě 4 oka pro šrouby připevnující koš k lodnímu dnu.

zadní ploutve jsou každá ze 2 vrstev 2mm PVC a mají na sobě nalepené trubky z mosazi umožnující vsunutí ochraných tyčí od koše pohonu.Ploutve mají vzadu vložen trojůhelník jako výztuhu takže jsou při vlepení na trup stabilnější.

Omlouvám se za kvalitu fotek , lepší koniku má manželka zrovna v itálii mě zbyl jen HP !!!!!
Petr jede prakticky (už má vlastně trup i pohonou jednotku), já zatím jen virtuálně 
Spáchnul jsem "jakejstakejs" plánek: http://mallat.cz/dozer-boat/dozer-boat-navrh.pdf.
Tímto bych Vás chtěl požádal o názor, zda je to cca ono?
Mezitím kamarád Luboš Vinař objednal stavební plánek http://shop.traplet.com/product.aspx?c=1378 (ještě nedorazil), tak bude s čím srovnávat.
Spáchnul jsem "jakejstakejs" plánek: http://mallat.cz/dozer-boat/dozer-boat-navrh.pdf.
Tímto bych Vás chtěl požádal o názor, zda je to cca ono?
Mezitím kamarád Luboš Vinař objednal stavební plánek http://shop.traplet.com/product.aspx?c=1378 (ještě nedorazil), tak bude s čím srovnávat.
- petr hájek
moc pěkné, já jsem se spíše vrtnul na tzv. ,,boom boats,, a právě jsem nanesl 3 vrstvu speciální ,,fujtajbl barvy,, co po vyschnutí vypadá jak 20vrstev přetíraných emailů se štětkoidním vzhledem, zítra dám pár fotek
Mě to nepřijde jako zabitý čas naopak to vypadá opravdu zajímavě
Docela se těším na výsledek 
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
- petr hájek
tak jsem zase pokročil trup je nastříkán speciál barvou která má imitovat černý mnohokrát přetíraný povrch a zároven má zvýšenou přilnavost na jinak blbě barvitelné hmotě trupu(PVC),

Barva je složena z toluenu a syntetické barvy s přídavkem chemoprenu v poměru 1:1:1

Barva je složena z toluenu a syntetické barvy s přídavkem chemoprenu v poměru 1:1:1

- petr hájek
tak a vzhledem k tomu že jsem ,,chcípal se zády tak jsem aslespon něco rukama páchal , takže tu je pár obrázků z minulých 2 dnů .
Vznikla nástavba .... tedy něco jako kadibudka kombinovaná telefoní budkou, popis stavby netřeba rozvádět je celá z PVC desek 2mm jako zbytek lodě a vše je lepeno supeřídkým vteřiňákem vzlínajícím nabodovanou spárou za pomoci středně hustého vteřiňáku. Vše je vyřezáváno ulamovacím nožem.

omlouvám se za fotky až hotové nástavby s mírnou patinou , ale nějak se mi nedařilo mít foták v dosahu a pohybovat se nešlo.

kryt na motor je slepen stejně jako budka , detaily jsou ,,fantasy,, a jsou zhotovené z brček sítě na mouchy a pár matiček od mikrotlačítek , kormidelna má zatím pouze 3 prvky , sedadlo, kormidelní kolečko s hruškou pro lepší úchopa převodem na otoč pohonu a plynovou páku, a vypadáto že časem maximálně doplním vysílačku , stěrač skla a figuru kormidelníka.

No a vzhledem k nutnosti směřovat vývoj a stavbu k sobotnímu předvedení na letošním Modelhoby veletrhu,
došlo k nutnému vyvažování.
Původní myšlenka na olověné ingotky vzala za své po pohledu na skládku olova zcela zdecimovanou po vyvažování Novgorodu, 2kg opravdu na tuhle ,,bačkoru,, nestačí.....
Myšlenka padla na načatý pytel cementu a zbytek hromady písku z momentálně probíhajících oprav domu.....

Takže pod motorovým krytem jsem vykroužil otvor a do podpalubí se vešlo 3,5kg betonu.....

příště možná budou serva přišroubována přímo do hmoždinek.... uvidíme....
No lod zrovna tuhne a tudíž asi vyrazím do přilehlých hvozdů pro klády aby bylo co rovnat do vorů.
Musím si povzdechnout .....škoda že jsem neměl na začátku stavby tento snímek....

Vznikla nástavba .... tedy něco jako kadibudka kombinovaná telefoní budkou, popis stavby netřeba rozvádět je celá z PVC desek 2mm jako zbytek lodě a vše je lepeno supeřídkým vteřiňákem vzlínajícím nabodovanou spárou za pomoci středně hustého vteřiňáku. Vše je vyřezáváno ulamovacím nožem.

omlouvám se za fotky až hotové nástavby s mírnou patinou , ale nějak se mi nedařilo mít foták v dosahu a pohybovat se nešlo.

kryt na motor je slepen stejně jako budka , detaily jsou ,,fantasy,, a jsou zhotovené z brček sítě na mouchy a pár matiček od mikrotlačítek , kormidelna má zatím pouze 3 prvky , sedadlo, kormidelní kolečko s hruškou pro lepší úchopa převodem na otoč pohonu a plynovou páku, a vypadáto že časem maximálně doplním vysílačku , stěrač skla a figuru kormidelníka.

No a vzhledem k nutnosti směřovat vývoj a stavbu k sobotnímu předvedení na letošním Modelhoby veletrhu,
došlo k nutnému vyvažování.
Původní myšlenka na olověné ingotky vzala za své po pohledu na skládku olova zcela zdecimovanou po vyvažování Novgorodu, 2kg opravdu na tuhle ,,bačkoru,, nestačí.....
Myšlenka padla na načatý pytel cementu a zbytek hromady písku z momentálně probíhajících oprav domu.....

Takže pod motorovým krytem jsem vykroužil otvor a do podpalubí se vešlo 3,5kg betonu.....

příště možná budou serva přišroubována přímo do hmoždinek.... uvidíme....
No lod zrovna tuhne a tudíž asi vyrazím do přilehlých hvozdů pro klády aby bylo co rovnat do vorů.
Musím si povzdechnout .....škoda že jsem neměl na začátku stavby tento snímek....

koukám že s proražení trupu asi nehrozíTakže pod motorovým krytem jsem vykroužil otvor a do podpalubí se vešlo 3,5kg betonu.....
vypadá to super určitě se příjdu v sobotu podívat
fujtajbl barva vypadá dobře a k tomu poslednímu snímku ... přece by jsi se nechtěl ošidit o kadibudku 
jediná místnost bez které se člověk neobejdejaroj píše:fujtajbl barva vypadá dobře a k tomu poslednímu snímku ... přece by jsi se nechtěl ošidit o kadibudku
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek